Daktylowa gwiazda
Przepis na drożdżową gwiazdę z pomarańczami i daktylami
Na tegoroczne święta poleca się wam daktylowa gwiazda drożdżowa. To efektowne ciasto drożdżowe będzie się wspaniale prezentować na każdym świątecznym stole. Ja swoją gwiazdę przygotowałam z nadzieniem daktylowo-pomarańczowym. Wyszła bardzo apetyczna i aromatyczna. Gorąco polecam!
Spis treści
Drożdżowa daktylowa gwiazda przepis krok po kroku
Jeśli lubisz drożdżowe ciasta, to tej zimy koniecznie upiecz takie piękne ciasto z nadzieniem daktylowym.
Daktylowa gwiazda drożdżowa przepis
Składniki
składniki na ciasto drożdżowe do gwiazdy
- 30 g świeżych drożdży
- 1 łyżeczka cukru
- 180 ml mleka (letniego )
- 500 g mąki pszennej ((3 lekko czubate szklanki) )
- 50 g cukru ((1/4 szklanki) )
- 2 jajka ( – użyłam rozmiar L)
- 50 g oleju
- skórka starta z jednej pomarańczy
- 1 łyżeczka cynamonu
składniki na daktylowe nadzienie do gwiazdy
- 200 g daktyli ( bez pestek)
- skórka starta z jednej pomarańczy
- sok z dwóch pomarańczy
składniki na lukier:
- 100 g cukru pudru ((około pół szklanki) )
- trochę mleka
Instrukcja
Jak zrobić drożdżową gwiazdę z daktylami
- Drożdże rozkrusz, dodaj łyżeczkę cukru i wymieszaj razem, aż drożdże się rozpuszczą, dodaj letnie mleko i wymieszaj. Przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na około 20 minut.30 g świeżych drożdży, 180 ml mleka, 1 łyżeczka cukru
- W misie miksera umieść mąkę, resztę cukru, jajka, olej, cynamon i skórkę startą z jednej pomarańczy.500 g mąki pszennej, 50 g cukru, 2 jajka, 50 g oleju, skórka starta z jednej pomarańczy, 1 łyżeczka cynamonu
- Dodaj rozczyn drożdżowy i wyrób ciasto – będzie dość gęste.
- Gotowe ciasto przykryj ściereczką i odstaw na około godzinę do napuszenia.
- W tym czasie przygotuj nadzienie daktylowe.
- Daktyle przełóż do rondelka, dodaj do nich skórkę oraz sok z pomarańczy, gotuj na małym ogniu, aż daktyle zmiękną.200 g daktyli, skórka starta z jednej pomarańczy, sok z dwóch pomarańczy
- Zmiksuj całość i odstaw do wystudzenia.
- Wyrośnięte ciasto drożdżowe ponownie krótko zagnieć.
- Podziel na 4 równe części, każdą rozwałkuj na placek o średnicy około 25 cm.
- Dużą blachę z piekarnika wyłóż papierem do pieczenia, na środku ułóż jeden rozwałkowany placek, posmaruj go 1/3 nadzienia – zostaw około 1 cm wolnego brzegu.
- Połóż drugi placek i posmaruj go nadzieniem, to samo zrób z trzecim plackiem.
- Na wierzchu połóż czwarty rozwałkowany placek.
- Dociśnij i sklej ciasto po całym obwodzie.
- Na środku ciasta połóż niedużą miseczkę.
- Natnij ciasto najpierw tak aby mieć 4 części (jak na zegarze – co kwadrans), teraz każdą część przetnij na pół, a następnie każdą taką połówkę jeszcze na pół – otrzymacie 16 części.
- Weź w dłonie po jednej takiej części i zwiń dwukrotnie w przeciwnych kierunkach – lewą ręką kręcimy w lewo, a prawą w prawo, na koniec sklejamy razem końcówki.
- Tak robimy z całą gwiazdą.
- Na koniec zdejmujemy miseczkę ze środka, ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy na około pół godziny do napuszenia.
- Piekarnik rozgrzewamy do 170 stopni (tryb góra/dół), ciasto przed pieczeniem smarujemy roztrzepanym jajkiem, wstawiamy do piekarnika i pieczemy około 20-25 minut – aż będzie rumiane.
- Po upieczeniu gwiazdę studzimy.
- Do cukru pudru dodajemy po łyżce mleko – około 2-3 łyżki i polewamy tak przygotowanym lukrem ciasto.
Notatki
Prywatne
Składniki Odżywcze
Gwiazda drożdżowa z daktylami – uwagi
Widziałam już wcześniej w internecie te piękne drożdżowe gwiazdy, ale ciągle brak mi było czasu, aby upiec taką w domu.
Teraz przy okazji świąt Bożego Narodzenia wzięłam du… w troki i upiekłam moją daktylową gwiazdę.
O matulu, jaka ona była dobra.
To nadzienie daktylowo-pomarańczowe jest po prostu obłędne i można go wyjadać łyżkami – zresztą możecie go zjeść do naleśników, placuszków, albo gofrów – wystarczy przygotować go więcej :)
Ostrzegam was jednak – może ta drożdżówka wygląda sobie tak słodko i niewinnie, ale to jest niezły kawał ciasta.
Mi się ledwo zmieściła na dużej blaszce z piekarnika – średnica ciacha to spokojnie jakieś 30 cm.
Mimo wszystko – moja daktylowa gwiazda zniknęła bardzo szybko i już mi za nią tęskno.
Ps. Dla ułatwienia sprawy na samym końcu wpisu (po przepisie) jest zdjęcie ilustrujące jak zrobić taką gwiazdę – nie bójcie się, to nie jest trudne – co najwyżej odrobinę brudzące. Polecam wam też robić od razu ciasto na blaszce, na której będzie pieczona, bo inaczej możecie mieć problem z jej przeniesieniem ;)
Przy okazji polecam wam również przepis na odrywany makowiec, albo na pyszne szwedzkie bułeczki cynamonowe.
Polecane przepisy na drożdżowe wypieki idealne na święta
Koniecznie wypróbuj również inne moje przepisy na pyszne drożdżówki i ciasta drożdżowe, które się sprawdzą w okresie Bożego Narodzenia. Tutaj polecam takie trzy przepisy:
Popularne Przepisy
Polecane przepisy
Gwiazda drożdżowa przepis
Zapraszam dziś na rewelacyjną i niezmiernie piękną drożdżową gwiazdę z nadzieniem daktylowo-pomarańczowym. Niby to zwykłe ciasto drożdżowe jakich wiele, ale przez specjalne przygotowanie to ciasto wygląda zupełnie inaczej. W kształcie i wyglądzie przypomina gwiazdę, dlatego to ciasto idealne na Boże Narodzenie. Przygotujcie je jak jak ze słodkimi daktylami duszonymi w soku pomarańczowym i zobaczcie jakie to pyszne ciasto.
Jak zrobić drożdżową gwiazdę?
Zobaczcie mój dokładny przepis krok po kroku na gwiazdę z ciasta drożdżowego oraz zobaczcie zdjęcia z przygotowań, a to ciasto nie sprawi wam problemów. Przygotujcie lekko pomarańczowe ciasto drożdżowe oraz nadzienie i zróbcie taką cudowną gwiazdę. Jeśli nie macie czasu na przygotowanie nadzienia z daktyli, to możecie ciasto drożdżowe posmarować nutellą albo marmoladą - sprawdzą się równie dobrze. Spróbujcie koniecznie. Zobaczcie również inne moje przepisy na Boże Narodzenie - znajdziecie tam mnóstwo inspirujących pomysłów.