Drożdżowy wieniec
Przepis na ciasto drożdżowe z marmoladą zawijane w wieniec
Zapraszam dziś na drożdżowy wieniec, czyli drożdżowe ciasto zawijane ze słodkim nadzieniem i uformowane w kształt wieńca. Tak przygotowane ciasto wygląda wręcz spektakularnie, a możecie je przygotować z waszym ulubionym nadzieniem. U mnie to była marmolada, ale możecie też wykorzystać nutellę, ulubioną konfiturę albo twarożek. Spróbujcie koniecznie!
Spis treści
Drożdżowy wieniec przepis krok po kroku
Jeśli lubicie ciasta drożdżowe ze słodkim nadzieniem, to przygotujcie takie piękne zawijane ciasto i zachwyćcie nim wszystkich!
Drożdżowy wieniec przepis
Składniki
składniki na drożdżowy wieniec z marmoladą
- 100 ml mleka (letniego)
- 1 łyżeczka cukru (do drożdży)
- 15 g świeżych drożdży
- 30 g cukru (- 2 łyżki)
- 50 g masła (rozpuszczonego)
- 1 jajko (- u mnie rozmiar L)
- 1 szczypta soli
- 250 g mąki pszennej (- 1 i 2/3 szklanki)
- marmolada (, nutella, masa makowa (ścisła), jakiś twarożek itp.)
Instrukcja
Jak zrobić drożdżowy wieniec z marmoladą
- Drożdże rozprowadź w letnim mleku z 1 łyżeczką cukru, po czym odstaw przykryty rozczyn do wyrośnięcia (zwykle trwa to około pół godziny, albo mniej).1 łyżeczka cukru, 15 g świeżych drożdży, 100 ml mleka
- W tym czasie przygotuj sobie pozostałe składniki ciasta. Do miski wsyp przesianą mąkę, resztę cukru, sól i jajko, dodaj rozpuszczone i przestudzone masło.30 g cukru, 50 g masła, 1 jajko, 1 szczypta soli, 250 g mąki pszennej
- Dodaj rozczyn drożdży i zagnieć jednolite ciasto (ja to robię mikserem i świetnie się to sprawdza ).
- Miskę przykryj i odstaw do wyrośnięcia na około godzinę.
- Po tym czasie ciasto znowu zagnieć i rozwałkuj na prostokąt na posypanym mąką blacie (na grubość około 0,5 cm).
- Posmaruj ciasto marmoladą (albo innym nadzieniem, ale nie może być zbyt luźne, bo się całość rozpłynie).marmolada
- Zwiń ciasto wzdłuż dłuższego boku.
- Gotowy wałek przekrój wzdłuż na dwie połowy.
- Oba kawałki przepleć wokół siebie, a na koniec zlep końcówki tworząc okrąg.
- Ostrożnie przenieś wieniec na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
- Piecz w 170 stopniach (termoobieg) przez około 20-30 minut.
- Po upieczeniu przestudź.
- Wieniec możesz polać lukrem (ja zrobiłam go z 2 czubatych łyżek cukru pudru i dwóch łyżek wody różanej, ale można zamiast niej dać sok z cytryny).
Prywatne
Ciasto drożdżowe zawijane z marmoladą – uwagi
Ostatnio w internecie widziałam kilkakrotnie zdjęcia fajnego wieńca drożdżowego, a właściwie sposobu jego wykonania.
Tak mi się one spodobały, że postanowiłam przy najbliższej okazji wypróbować ten sposób przygotowania ciasta drożdżowego.
Mąż testował akurat ciasto drożdżowe z dodatkiem bazylii, więc niewiele myśląc stwierdziłam, że upiekę z niego wieniec i zobaczymy co z tego wyjdzie – tym bardziej ciekawie, bo ciasto miało być na słodko.
Do wieńca użyłam marmolady różanej (przynajmniej z nazwy) i ciasto wyszło mi tak słodkie, że nawet nie jestem w stanie powiedzieć, czy połączenie bazylii w słodkim cieście się sprawdza :)
Ale pomijając to, ciasto wygląda fantastycznie!
Koniecznie musicie go wypróbować!
Jeśli lubicie słodkie ciasta, to może być upieczony z marmoladą, ale jeśli wolicie mniej słodkie, to polecam wam farsz z cynamonowych ślimaczków.
Poniżej zamieszczam przepis i zdjęcia z przygotowań i upieczonego wieńca.
Koniecznie zobaczcie również inne moje przepisy na ciasta drożdżowe, a jeśli macie ochotę na ciasto drożdżowe z bazylią, to zróbcie tą drożdżówkę z bazylią i truskawkami :)
Polecane przepisy na ciasto drożdżowe
Zobaczcie również inne moje przepisy na pyszne domowe drożdżówki. Tutaj polecam między innymi takie trzy przepisy:
Popularne Przepisy
Polecane przepisy
Przepis na drożdżowy wieniec
Zobaczcie mój przepis na ciasto drożdżowe z marmoladą zawijane tak aby wyglądać jak wieniec. Takie ciasto robicie jak zwykłe ciasto drożdżowe, za to potem je zwijacie w rulon i przekrajacie na dwie części. Obydwie części następnie przeplatacie wokół siebie tworząc jakby warkocz. Na koniec łączycie obydwa końce tworząc z ciasta wieniec drożdżowy. Tak przygotowane ciasto pieczenie i zjadacie - można już na ciepło :)
Drożdżówka zaplatana
Zobaczcie mój przepis na wieniec drożdżowy i sprawdźcie jak zrobić zaplataną drożdżówkę. To nie jest takie trudne, sami zobaczycie. Chociaż może być trochę brudzące - szczególnie jeśli dacie dużo farszu :) Jak się już wprawicie na tym drożdżowym wieńcu, to możecie pójść krok dalej i zrobić sobie chałkę z kruszonką :) Taka chałka idealnie sprawdzi się na śniadanie i nie tylko!