Jesienne babeczki

korzenno-pomarańczowe

Jesienne babeczki to kolejny przepis Annie Rigg z książki „Dekorowanie ciast, ciasteczek i tortów”.

Faktycznie są uosobieniem jesieni – lekko brązowe w kolorze, rozgrzewające dzięki przyprawom, pachnące miodem i pomarańczami – pycha :)

Najlepiej podać je z lukrem twarogowym i kandyzowanymi owocami lub orzechami w karmelu.

Z podanej porcji wychodzi około 12-16 sztuk.

 

Jesienne babeczki – przepis do druku

Jesienne babeczki

Wypieki Beaty
5 z 1 oceny
Czas przygotowania 30 minut
Czas wykonania 25 minut
Czas całkowity 55 minut
Porcje 14 sztuk

Składniki
  

składniki ciasta:

składniki lukru:

  • 400 g twarogu kremowego - - może być taki sernikowy
  • 2-3 łyżki miodu

Instrukcja
 

wykonanie babeczek:

  • Rozgrzej piekarnik do 180 stopni.
  • Moja metoda: jajka ubij z cukrem na puszystą masę, w trakcie zetrzyj i dodaj skórkę z pomarańczy i cytryny. Masło rozpuść i dodaj do niego miód, dokładnie wymieszaj. Mąkę zmieszaj z wszystkimi pozostałymi suchymi składnikami. Do ubitych jajek dodaj na zmianę mieszaninę mąki i masła z miodem. Na koniec dodaj sok z pomarańczy.
  • Masę przełóż do papilotek - maksymalnie do 2/3 wysokości, bo babeczki sporo rosną. Piecz przez około 20-25 minut - tradycyjnie do suchego patyczka. Po upieczeniu przestudź i udekoruj lukrem twarogowym.

wykonanie lukru:

  • Twaróg zmieszaj dokładnie z miodem, aż masa będzie gładka. Gotowym lukrem posmaruj babeczki, na wierzchu ułóż orzechy, albo kandyzowane owoce.
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!