Jesienne babeczki

Zaktualizowany: 2024 5 lutego
babeczki z twarożkiem

Przepis na pyszne babeczki korzenno-pomarańczowe

Jesień za oknami, pogoda nas nie rozpieszcza, więc musimy porozpieszczać się sami :) Upieczcie więc sobie i swojej rodzinie takie cudne jesienne babeczki. To aromatyczne babeczki pełne korzennych przypraw i pomarańczy. Do tego prosty krem twarożkowy. Powiem wam, że babeczki z twarożkiem smakują jeszcze lepiej! Spróbujcie koniecznie.

jesienne2

Jesienne babeczki z twarożkiem przepis krok po kroku

Jeśli lubisz proste i jednocześnie pyszne babeczki, to koniecznie wypróbuj ten przepis!

jesienne1 1

Jesienne babeczki przepis

Wypieki Beaty
Przepis na korzenne babeczki z miodem i pomarańczami.
4.67 z 3 ocen
Czas przygotowania 30 minut
Czas wykonania 25 minut
Czas całkowity 55 minut
Porcje 14 sztuk
Składniki

składniki na babeczki korzenne

składniki na krem twarożkowy do babeczek

  • 400 g twarogu (kremowego – – może być taki sernikowy)
  • 2-3 łyżki miodu
Instrukcja
 

Jak zrobić jesienne babeczki korzenne

  • Rozgrzej piekarnik do 180 stopni (góra/dół).
  • Jajka ubij z cukrem na puszystą masę, w trakcie zetrzyj i dodaj skórkę z pomarańczy i cytryny.
    100 g cukru trzcinowego, 3 jajka, skórka z połowy pomarańczy, skórka z połowy cytryny
  • Masło rozpuść i dodaj do niego miód, dokładnie wymieszaj.
    175 g masła, 75 g miodu
  • Mąkę zmieszaj z wszystkimi pozostałymi suchymi składnikami.
    175 g mąki, 3 łyżeczki proszku do pieczenia, 1 łyżeczka mielonego imbiru, 1 łyżeczka mielonego cynamonu, 1 szczypta mielonego ziela angielskiego, 1 szczypta soli
  • Do ubitych jajek dodaj na zmianę mieszaninę mąki i masła z miodem. Na koniec dodaj sok z pomarańczy.
    2 łyżki soku z pomarańczy
  • Masę przełóż do papilotek – maksymalnie do 2/3 wysokości, bo babeczki sporo rosną.
  • Piecz przez około 20-25 minut – tradycyjnie do suchego patyczka.
  • Po upieczeniu przestudź i udekoruj kremem twarogowym.

Jak zrobić krem twarogowy na babeczki korzenne

  • Twaróg zmieszaj dokładnie z miodem, aż masa będzie gładka.
    400 g twarogu, 2-3 łyżki miodu
  • Gotowym kremem posmaruj babeczki, na wierzchu ułóż orzechy, albo kandyzowane owoce.
Prywatne
Słowa kluczowe babeczki z twarożkiem, korzenne babeczki
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!
jesienne babeczki z twarożkowym kremem

Korzenne babeczki z twarożkiem – uwagi

Jesienne babeczki to kolejny przepis Annie Rigg z książki „Dekorowanie ciast, ciasteczek i tortów”.

Faktycznie są uosobieniem jesieni – lekko brązowe w kolorze, rozgrzewające dzięki przyprawom, pachnące miodem i pomarańczami – pycha :)

Najlepiej podać je z lukrem twarogowym i kandyzowanymi owocami lub orzechami w karmelu.

Z podanej porcji wychodzi około 12-16 sztuk.

Ps.

Koniecznie zobaczcie również inne moje przepisy na babeczki.

Polecane przepisy na babeczki

Koniecznie wypróbuj inne moje przepisy na pyszne babeczki idealne na różne okazje. Tutaj polecam między innymi takie trzy przepisy:

Podziel się przepisem

Opublikowano: 2012 19 października