Jesienne babeczki
korzenno-pomarańczowe
Jesienne babeczki to kolejny przepis Annie Rigg z książki „Dekorowanie ciast, ciasteczek i tortów”.
Faktycznie są uosobieniem jesieni – lekko brązowe w kolorze, rozgrzewające dzięki przyprawom, pachnące miodem i pomarańczami – pycha :)
Najlepiej podać je z lukrem twarogowym i kandyzowanymi owocami lub orzechami w karmelu.
Z podanej porcji wychodzi około 12-16 sztuk.
Jesienne babeczki – przepis do druku

Jesienne babeczki
Składniki
składniki ciasta:
- 175 g miękkiego masła
- 100 g cukru trzcinowego
- 75 g miodu
- 3 jajka
- 175 g mąki
- 3 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 łyżeczki mielonego imbiru (według mnie można dać o połowę mniej)
- 1 łyżeczka mielonego cynamonu
- szczypta mielonego ziela angielskiego (ja nie dałam, bo nie miałam)
- szczypta soli
- skórka z połowy pomarańczy drobno starta
- skórka z połowy cytryny drobno starta
- 2 łyżki soku z pomarańczy świeżo wyciśniętego
składniki lukru:
- 400 g twarogu kremowego - - może być taki sernikowy
- 2-3 łyżki miodu
Instrukcja
wykonanie babeczek:
- Rozgrzej piekarnik do 180 stopni.
- Moja metoda: jajka ubij z cukrem na puszystą masę, w trakcie zetrzyj i dodaj skórkę z pomarańczy i cytryny. Masło rozpuść i dodaj do niego miód, dokładnie wymieszaj. Mąkę zmieszaj z wszystkimi pozostałymi suchymi składnikami. Do ubitych jajek dodaj na zmianę mieszaninę mąki i masła z miodem. Na koniec dodaj sok z pomarańczy.
- Masę przełóż do papilotek - maksymalnie do 2/3 wysokości, bo babeczki sporo rosną. Piecz przez około 20-25 minut - tradycyjnie do suchego patyczka. Po upieczeniu przestudź i udekoruj lukrem twarogowym.
wykonanie lukru:
- Twaróg zmieszaj dokładnie z miodem, aż masa będzie gładka. Gotowym lukrem posmaruj babeczki, na wierzchu ułóż orzechy, albo kandyzowane owoce.
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!