ciasto kisielowe

Przepis na kisielowe ciasto z jabłkami

Zapraszam dziś na puszyste i fajnie owocowe ciasto przygotowane na kisielach owocowych i pieczone z plasterkami jabłka. To ciasto jest fajnie wysokie i aromatyczne dzięki dodanym kisielom. Jeśli do tej pory nie piekliście ciasta z kisielami, to koniecznie musicie to szybko nadrobić!

ciasto z jabłkami

Kisielowe ciasto z jabłkami przepis krok po kroku

Jeśli lubisz wysokie i puszyste ciasta z owocami to koniecznie wypróbuj te przepis.

ciasto kisielowe

Kisielowe ciasto z jabłkami przepis

Wypieki Beaty
Przepis na proste i puszyste ciasto z kisielami i jabłkami.
4.67 z 3 ocen
Czas przygotowania 30 minut
Czas wykonania 40 minut
Czas całkowity 1 hour 10 minut
Danie Ciasta
Porcje 15
Wyposażenie
  • Tortownica o średnicy około 26 cm.
Składniki

składniki na ciasto z kisielem i jabłami

  • 5 jajek ((użyłam rozmiar L))
  • 200 g cukru (- 1 szklanka)
  • 220 g mąki pszennej (- 1,5 szklanki)
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 opakowania kisieli ( owocowych – paczki na pół litra wody)
  • 120 ml oleju
  • 1 duże jabłko ( pokrojone w cienkie plasterki)
Instrukcja
 

Jak zrobić ciasto z kisielami i jabłkami

  • Jajka zmiksuj z cukrem na puszystą i gęstą masę.
    5 jajek, 200 g cukru
  • W tym czasie mąkę, proszek do pieczenia oraz kisiele przesiej przez sito.
    220 g mąki pszennej, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 2 opakowania kisieli
  • Do masy jajecznej dodaj mąkę i olej – krótko zmiksuj.
    120 ml oleju
  • Przelej ciasto do foremki o średnicy 26 cm (wysmarowanej tłuszczem i wysypanej mąką).
  • Na wierzchu ciasta ułóż plasterki jabłka.
    1 duże jabłko
  • Piecz w 180 stopniach (tryb góra-dół) przez około 40 minut – do suchego patyczka.
  • Po upieczeniu ostudź.
  • Przed podaniem posyp wierzch ciasta cukrem pudrem.
Prywatne
Słowa kluczowe ciasto z kisielem, ciasto z kisieli
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!
ciasto kisielowe

Ciasto z kisielem i jabłkami – uwagi

Kisielowe ciasto często robiliśmy w moim rodzinnym domu. Najczęściej używaliśmy do niego kisiel truskawkowy lub malinowy – dzięki temu ciasto nabierało dodatkowo owocowego smaku. Muszę przyznać, że kiedyś to ciasto wyglądało inaczej. Bo po dodaniu kisielu truskawkowego albo wiśniowego ciasto nabierało mocno różowej barwy. Teraz chyba musza dodawać do kisieli dużo mniej sztucznych barwników, bo moje ciasto nie nabrało takiego koloru. To taka ciekawostka do przemyślenia. Jeśli macie ochotę aby ciasto było ładnie różowe, a sam kisiel nie nadaje mu odpowiedniej barwy, to możecie dodać odrobinę czerwonego bądź różowego barwnika spożywczego. Samo ciasto jest ciastem biszkoptowym, więc jest suchawe. Ja średnio lubię takie suche i zapychające ciasta, więc lubię dodać do niego świeże owoce, które lekko poprawiają jego wilgotność. Świetnie się tu sprawdzą pokrojone w plasterki jabłka, ale równie dobrze możecie teraz wybrać gruszki, albo jakieś drobne owoce jak borówki, maliny, truskawki, a nawet owoce z puszki – np. brzoskwinie. Jeśli jednak ciasto dalej będzie dla Was za suche, to możecie nasączyć je ponczem z wody zmieszanej z cukrem i odrobiną soku z cytryny.

ciasto kisielowe

Jak piec ciasto na kisielach?

Ciasto kisielowe piekłyśmy z mamą w prodiżu, a one są dość spore. Teraz wiec upiekłam ciasto w tortownicy o średnicy 26 cm – jak widać na zdjęciach – ciasto wyszło ładnie wysokie. Możecie je upiec również w formie prostokątnej dużej, wtedy dajcie trochę więcej owoców i skróćcie czas pieczenia. Formę z ciastem wstawcie do piekarnika nagrzanego do 170 stopni (w trybie termoobiegu) albo 180 stopni (w trybie góra dół) i pieczcie przez około 40 minut – do tak zwanego suchego patyczka. Pod koniec pieczenia (nie wcześniej!) sprawdźcie patyczkiem – np. do szaszłyków czy ciasto jest gotowe. Jeśli patyczek po wbiciu w środek ciasta jest suchy, to ciasto jest dobrze upieczone. Jeśli jednak jest oblepione mokrym ciastem, to należy wydłużyć czas pieczenia.

jabłecznik
szarlotka
ciasto z jabłkami

Polecane przepisy na ciasta z jabłkami

Koniecznie wypróbuj również inne moje przepisy na pyszne i proste ciasta z jabłkami. Tutaj polecam między innymi takie trzy przepisy: