Kisielowe ciasto z jabłkami

 

ciasto kisielowe

 

Kisielowe ciasto często robiliśmy w moim rodzinnym domu.

Najczęściej używaliśmy do niego kisiel truskawkowy lub malinowy – dzięki temu ciasto nabierało dodatkowo owocowego smaku :)

Samo ciasto jest ciastem biszkoptowym, więc jest suchawe.

Ja średnio lubię takie suche i zapychające ciasta, więc lubię dodać do niego świeże owoce, które lekko poprawiają jego wilgotność. Świetnie się tu sprawdzą pokrojone w plasterki jabłka, ale równie dobrze możecie teraz wybrać gruszki, albo jakieś drobne owoce jak borówki, maliny, truskawki, a nawet owoce z puszki – np. brzoskwinie.

Jeśli jednak ciasto dalej będzie dla Was za suche to możecie nasączyć je ponczem z wody zmieszanej z cukrem i odrobiną soku z cytryny :)

Ciasto kisielowe piekłyśmy z mamą w prodiżu, a one są dość spore. Teraz wiec upiekłam ciasto w tortownicy o średnicy 26 cm – jak widać na zdjęciach – ciasto wyszło ładnie wysokie :)

Możecie je upiec również w formie prostokątnej dużej, wtedy dajcie trochę więcej owoców i skróćcie czas pieczenia.

ciasto z jabłkami

 

ciasto kisielowe

 

ciasto kisielowe

 

jabłecznik

 

szarlotka

 

ciasto z jabłkami

 

ciasto kisielowe

Kisielowe ciasto z jabłkami

Wypieki Beaty
5 z 1 oceny

Składniki
  

Instrukcja
 

  • Jajka zmiksuj z cukrem na puszystą i gęstą masę.
  • W tym czasie mąkę, proszek do pieczenia oraz kisiele przesiej przez sito.
  • Do masy jajecznej dodaj mąkę i olej - krótko zmiksuj.
  • Przelej ciasto do foremki o średnicy 26 cm (wysmarowanej tłuszczem i wysypanej mąką).
  • Na wierzchu ciasta ułóż plasterki jabłka.
  • Piecz w 180 stopniach przez około 40 minut - do suchego patyczka.
  • Po upieczeniu ostudź.
  • Przed podaniem oprósz cukrem pudrem.
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!