Reklama
Oceniam na :
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (No Ratings Yet)
Loading...

Kisielowe ciasto z jabłkami

By |2017-07-17T12:03:43+00:002017 Styczeń 16th|Ciasta biszkoptowe, Ciasta owocowe, Ciasta z jabłkami|

Kisielowe ciasto z jabłkami

 

ciasto kisielowe

 

Kisielowe ciasto często robiliśmy w moim rodzinnym domu.

Najczęściej używaliśmy do niego kisiel truskawkowy lub malinowy – dzięki temu ciasto nabierało dodatkowo owocowego smaku 🙂

Samo ciasto jest ciastem biszkoptowym, więc jest suchawe.

Ja średnio lubię takie suche i zapychające ciasta, więc lubię dodać do niego świeże owoce, które lekko poprawiają jego wilgotność. Świetnie się tu sprawdzą pokrojone w plasterki jabłka, ale równie dobrze możecie teraz wybrać gruszki, albo jakieś drobne owoce jak borówki, maliny, truskawki, a nawet owoce z puszki – np. brzoskwinie.

Jeśli jednak ciasto dalej będzie dla Was za suche to możecie nasączyć je ponczem z wody zmieszanej z cukrem i odrobiną soku z cytryny 🙂

Ciasto kisielowe piekłyśmy z mamą w prodiżu, a one są dość spore. Teraz wiec upiekłam ciasto w tortownicy o średnicy 26 cm – jak widać na zdjęciach – ciasto wyszło ładnie wysokie 🙂

Możecie je upiec również w formie prostokątnej dużej, wtedy dajcie trochę więcej owoców i skróćcie czas pieczenia.

ciasto z jabłkami

 

ciasto kisielowe

 

ciasto kisielowe

 

jabłecznik

 

szarlotka

 

ciasto z jabłkami

 

Kisielowe ciasto z jabłkami
 
Autor:
Składniki
  • 5 dużych jajek (użyłam rozmiar L)
  • 200 g cukru
  • 220 g mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 kisiele owocowe
  • pół szklanki oleju
  • 1 duże jabłko pokrojone w cienkie plasterki
Wykonanie
  1. Jajka zmiksuj z cukrem na puszystą i gęstą masę.
  2. W tym czasie mąkę, proszek do pieczenia oraz kisiele przesiej przez sito.
  3. Do masy jajecznej dodaj mąkę i olej - krótko zmiksuj.
  4. Przelej ciasto do foremki o średnicy 26 cm (wysmarowanej tłuszczem i wysypanej mąką).
  5. Na wierzchu ciasta ułóż plasterki jabłka.
  6. Piecz w 180 stopniach przez około 40 minut - do suchego patyczka.
  7. Po upieczeniu ostudź.
  8. Przed podaniem oprósz cukrem pudrem.
 

 

Reklama

6 komentarzy

  1. Anna 2017/08/31 at 12:13 - Reply

    …super przepis 🙂 a ciasto zrobione z różowych kisieli to dziewczyński hit 😉

  2. Ciekawe bo nigdy jeszcze nie używałyśmy kisielu do ciasta 😀

  3. Agnieszka 2017/01/16 at 09:44 - Reply

    W wersji różowej bez jabłek to i ja pamiętam takie ciacho z dzieciństwa 🙂

Leave A Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: