Przepis na kisielowe ciasto z jabłkami
Kisielowe ciasto często robiliśmy w moim rodzinnym domu.
Najczęściej używaliśmy do niego kisiel truskawkowy lub malinowy – dzięki temu ciasto nabierało dodatkowo owocowego smaku :)
Samo ciasto jest ciastem biszkoptowym, więc jest suchawe.
Ja średnio lubię takie suche i zapychające ciasta, więc lubię dodać do niego świeże owoce, które lekko poprawiają jego wilgotność.
Świetnie się tu sprawdzą pokrojone w plasterki jabłka, ale równie dobrze możecie teraz wybrać gruszki, albo jakieś drobne owoce jak borówki, maliny, truskawki, a nawet owoce z puszki – np. brzoskwinie.
Jeśli jednak ciasto dalej będzie dla Was za suche, to możecie nasączyć je ponczem z wody zmieszanej z cukrem i odrobiną soku z cytryny :)
Ciasto kisielowe piekłyśmy z mamą w prodiżu, a one są dość spore. Teraz wiec upiekłam ciasto w tortownicy o średnicy 26 cm – jak widać na zdjęciach – ciasto wyszło ładnie wysokie :)
Możecie je upiec również w formie prostokątnej dużej, wtedy dajcie trochę więcej owoców i skróćcie czas pieczenia.
Kisielowe ciasto z jabłkami przepis do druku

Kisielowe ciasto z jabłkami
Wyposażenie
- Tortownica o średnicy około 26 cm.
Składniki
- 5 jajek (użyłam rozmiar L)
- 200 g cukru 1 szklanka
- 220 g mąki pszennej 1,5 szklanki
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 kisiele owocowe - paczki na pół litra wody
- 0,5 szklanki oleju
- 1 duże jabłko pokrojone w cienkie plasterki
Instrukcja
- Jajka zmiksuj z cukrem na puszystą i gęstą masę.5 jajek, 200 g cukru
- W tym czasie mąkę, proszek do pieczenia oraz kisiele przesiej przez sito.220 g mąki pszennej, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 2 kisiele
- Do masy jajecznej dodaj mąkę i olej - krótko zmiksuj.0,5 szklanki oleju
- Przelej ciasto do foremki o średnicy 26 cm (wysmarowanej tłuszczem i wysypanej mąką).
- Na wierzchu ciasta ułóż plasterki jabłka.1 duże jabłko
- Piecz w 180 stopniach przez około 40 minut - do suchego patyczka.
- Po upieczeniu ostudź.
- Przed podaniem oprósz cukrem pudrem.