Przepis na kisielowe ciasto z jabłkami

ciasto kisielowe


Kisielowe ciasto często robiliśmy w moim rodzinnym domu.

Najczęściej używaliśmy do niego kisiel truskawkowy lub malinowy – dzięki temu ciasto nabierało dodatkowo owocowego smaku :)

Samo ciasto jest ciastem biszkoptowym, więc jest suchawe.

Ja średnio lubię takie suche i zapychające ciasta, więc lubię dodać do niego świeże owoce, które lekko poprawiają jego wilgotność.

Świetnie się tu sprawdzą pokrojone w plasterki jabłka, ale równie dobrze możecie teraz wybrać gruszki, albo jakieś drobne owoce jak borówki, maliny, truskawki, a nawet owoce z puszki – np. brzoskwinie.

Jeśli jednak ciasto dalej będzie dla Was za suche, to możecie nasączyć je ponczem z wody zmieszanej z cukrem i odrobiną soku z cytryny :)

Ciasto kisielowe piekłyśmy z mamą w prodiżu, a one są dość spore. Teraz wiec upiekłam ciasto w tortownicy o średnicy 26 cm – jak widać na zdjęciach – ciasto wyszło ładnie wysokie :)

Możecie je upiec również w formie prostokątnej dużej, wtedy dajcie trochę więcej owoców i skróćcie czas pieczenia.

PEŁNY PRZEPIS POD ZDJĘCIAMI ↓↓↓


ciasto z jabłkami

ciasto kisielowe

ciasto kisielowe

jabłecznik

szarlotka

ciasto z jabłkami

Kisielowe ciasto z jabłkami przepis do druku

ciasto kisielowe

Kisielowe ciasto z jabłkami

Wypieki Beaty
Przepis na proste i puszyste ciasto z kisielami i jabłkami.
5 z 1 oceny
Czas przygotowania 30 minut
Czas wykonania 40 minut
Czas całkowity 1 godz 10 minut
Danie Ciasta
Porcje 15

Wyposażenie

  • Tortownica o średnicy około 26 cm.

Składniki

  • 5 jajek (użyłam rozmiar L)
  • 200 g cukru 1 szklanka
  • 220 g mąki pszennej 1,5 szklanki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 kisiele owocowe - paczki na pół litra wody
  • 0,5 szklanki oleju
  • 1 duże jabłko pokrojone w cienkie plasterki

Instrukcja
 

  • Jajka zmiksuj z cukrem na puszystą i gęstą masę.
    5 jajek, 200 g cukru
  • W tym czasie mąkę, proszek do pieczenia oraz kisiele przesiej przez sito.
    220 g mąki pszennej, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 2 kisiele
  • Do masy jajecznej dodaj mąkę i olej - krótko zmiksuj.
    0,5 szklanki oleju
  • Przelej ciasto do foremki o średnicy 26 cm (wysmarowanej tłuszczem i wysypanej mąką).
  • Na wierzchu ciasta ułóż plasterki jabłka.
    1 duże jabłko
  • Piecz w 180 stopniach przez około 40 minut - do suchego patyczka.
  • Po upieczeniu ostudź.
  • Przed podaniem oprósz cukrem pudrem.
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!