Kisielowe ciasto z jabłkami
Kisielowe ciasto często robiliśmy w moim rodzinnym domu.
Najczęściej używaliśmy do niego kisiel truskawkowy lub malinowy – dzięki temu ciasto nabierało dodatkowo owocowego smaku 🙂
Samo ciasto jest ciastem biszkoptowym, więc jest suchawe.
Ja średnio lubię takie suche i zapychające ciasta, więc lubię dodać do niego świeże owoce, które lekko poprawiają jego wilgotność. Świetnie się tu sprawdzą pokrojone w plasterki jabłka, ale równie dobrze możecie teraz wybrać gruszki, albo jakieś drobne owoce jak borówki, maliny, truskawki, a nawet owoce z puszki – np. brzoskwinie.
Jeśli jednak ciasto dalej będzie dla Was za suche to możecie nasączyć je ponczem z wody zmieszanej z cukrem i odrobiną soku z cytryny 🙂
Ciasto kisielowe piekłyśmy z mamą w prodiżu, a one są dość spore. Teraz wiec upiekłam ciasto w tortownicy o średnicy 26 cm – jak widać na zdjęciach – ciasto wyszło ładnie wysokie 🙂
Możecie je upiec również w formie prostokątnej dużej, wtedy dajcie trochę więcej owoców i skróćcie czas pieczenia.
- 5 dużych jajek (użyłam rozmiar L)
- 200 g cukru
- 220 g mąki pszennej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 kisiele owocowe
- pół szklanki oleju
- 1 duże jabłko pokrojone w cienkie plasterki
- Jajka zmiksuj z cukrem na puszystą i gęstą masę.
- W tym czasie mąkę, proszek do pieczenia oraz kisiele przesiej przez sito.
- Do masy jajecznej dodaj mąkę i olej - krótko zmiksuj.
- Przelej ciasto do foremki o średnicy 26 cm (wysmarowanej tłuszczem i wysypanej mąką).
- Na wierzchu ciasta ułóż plasterki jabłka.
- Piecz w 180 stopniach przez około 40 minut - do suchego patyczka.
- Po upieczeniu ostudź.
- Przed podaniem oprósz cukrem pudrem.
…super przepis 🙂 a ciasto zrobione z różowych kisieli to dziewczyński hit 😉
😀
Ciekawe bo nigdy jeszcze nie używałyśmy kisielu do ciasta 😀
To takie prl-owskie ciasto 🙂
W wersji różowej bez jabłek to i ja pamiętam takie ciacho z dzieciństwa 🙂
🙂