Makaroniki truskawkowe

Zaktualizowany: 2024 27 lutego
makaroniki truskawkowe2

Przepis na włoskie makaroniki truskawkowe

Włoskie makaroniki z kremem truskawkowym to idealna słodka przekąska dla miłośników owoców i delikatnych wypieków. Te pyszne i eleganckie nieduże ciasteczka zawierają w sobie bogactwo smaku słodkich truskawek, które idealnie komponują się z kruchym migdałowym ciasteczkiem. Ich delikatna konsystencja i intensywny smak truskawek sprawiają, że są idealne jako słodki poczęstunek lub elegancki dodatek do kawy lub herbaty. Włoskie makaroniki z truskawkami to doskonały wybór dla tych, którzy chcą rozkoszować się prawdziwie włoskim smakiem i stylową prezentacją.

makaroniki truskawkowe1

Makaroniki truskawkowe przepis krok po kroku

Już dziś wypróbuj przepis na włoskie makaroniki przekładane kremem truskawkowym. Te pyszne małe ciasteczka znikają nie wiadomo kiedy :)

makaroniki truskawkowe2

Makaroniki truskawkowe przepis

Wypieki Beaty
Przepis na chrupiące nieduże włoskie makaroniki z kremem truskawkowym.
3.90 z 10 ocen
Czas przygotowania 20 minut
Czas wykonania 15 minut
30 minut
Czas całkowity 1 hour 5 minut
Porcje 0
Składniki

składniki na włoskie makaroniki

składniki na truskawkowy krem do makaroników

Instrukcja
 

Jak zrobić włoskie makaroniki truskawkowe

  • Białka zmiksuj aż będą sztywne.
    2 białka
  • Dodaj do nich 30 g cukru i miksuj aż się rozpuści.
    30 g cukru
  • Migdały zmieszaj z cukrem pudrem i dodaj do ubitych białek – wymieszaj łyżką.
    70 g migdałów, 120 g cukru pudru
  • Możesz dodać barwnik spożywczy.
    barwnik spożywczy
  • Przełóż masę do worka cukierniczego.
  • Przygotuj dwie blachy do pieczenia.
  • Wyciskaj na nie nieduże ciasteczka (około 3 cm średnicy) – zachowaj między nimi odstępy.
  • Pozostaw ciastka do lekkiego podsuszenia przez około 15-30 minut.
  • Po tym czasie upiecz ciastka w 150 stopniach przez około 15 minut (ja piekłam obie blachy jednocześnie, więc użyłam termoobiegu i temperatury 140 stopni).
  • Po upieczeniu ciastka ostudź, a następnie ostrożnie zdejmij z blachy.

Jak zrobić krem truskawkowy do makaroników

  • Truskawki zmiksuj – jeśli są mało słodkie, to delikatnie je posłódź.
    1 garść truskawek, 1 łyżka cukru pudru
  • Serek krótko zmiksuj, dodawaj po trochu mus z truskawek.
    100 g serka mascarpone
  • Nałóż krem na spód ciastka i przykryj drugim.
Prywatne
Słowa kluczowe ciasteczka makaroniki, ciastka z truskawkami
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!

Włoskie ciasteczka makaroniki – uwagi

Chciałam Wam dziś zaprezentować makaroniki truskawkowe – w typie włoskich ciastek. Makaroniki to takie ciasteczka, których podstawą jest beza z dodatkami (zwykle są to mielone migdały, ale mogą też być mielone orzechy, pestki słonecznika, wiórki kokosowe, różne przyprawy, miód, czy śmietanka). Oryginalnie wywodzą się z Włoch – a dokładnie z Wenecji, w samych Włoszech znajdziecie mnóstwo wersji makaroników. Na świecie są również bardzo popularne makaroniki francuskie – z charakterystyczną stopką. Zależnie od sposobu przygotowania i pieczenia makaroniki mogą być kruche i chrupiące lub miękkie, o strukturze przypominającej marcepan. Po ostudzeniu przekłada się je czasem kremem, albo dekoruje polewą, lukrem lub posypuje cukrem pudrem. Można je dodatkowo barwić barwnikami spożywczymi i tworzyć różne zestawy kolorystyczne. Ja tym razem postawiłam na róż :) Ciasteczka makaroniki przełożyłam krem truskawkowym z serka mascarpone. Spróbujcie sami zrobić te ciasteczka – wychodzą świetne – chrupiące z wierzchu i miękkie w środku.

Jeśli chcecie przygotować typowe francuskie makaroniki, to na blogu znajdziecie makaroniki w wersji bożonarodzeniowej :) Koniecznie też wypróbujcie inne moje przepisy na domowe ciasteczka. Na blogu jest ich ogromny wybór. W tym również dużo takich ciasteczek, które nie wymagają wałkowania i wycinania foremkami.


makaroniki truskawkowe3

 Polecane przepisy na włoskie desery

Jeśli lubisz kuchnię włoską i lubisz włoskie słodkości to koniecznie zobacz inne moje przepisy na włoskie desery. Tutaj polecam między innymi trzy takie przepisy:

Opublikowano: 2014 23 kwietnia

Podziel się przepisem

3.90 from 10 votes (9 ratings without comment)
Subskrybuj
Powiadom o
guest
Ocena Przepisu




Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych w celu publikacji komentarza

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

15 komentarzy
Najbardziej cenione
Najnowsze Najstarsze
Inline Feedbacks
View all comments

Popularne Przepisy

Polecane przepisy

Makaroniki truskawkowe przepis

Przepis na włoskie ciasteczka makaroniki z kremem truskawkowym. Włoskie makaroniki podobne są francuskich makaroników, ale mają trochę inną strukturę. Po upieczeniu te lekkie ciasteczka migdałowe przełożyłam prostym kremem z serka mascarpone i zmiksowanych truskawek. Migdały i truskawki świetnie się ze sobą komponowały. Kremu nie słodziłam mocno, bo same makaroniki są już dość słodkie.

Włoskie makaroniki

Ciasteczka makaroniki najlepiej przechowywać w szczelnym pojemniku, tak aby nie łapały wilgoci. Kremem możecie je również przełożyć dopiero przed podaniem, wtedy ciasteczka migdałowe dłużej zachowają chrupkość. Zobaczcie mój przepis na makaroniki i sprawdźcie jak zrobić włoskie makaroniki. Zajrzyjcie również do innych moich przepisów na ciasteczka.