Makaroniki truskawkowe
Przepis na włoskie makaroniki truskawkowe
Włoskie makaroniki z kremem truskawkowym to idealna słodka przekąska dla miłośników owoców i delikatnych wypieków. Te pyszne i eleganckie nieduże ciasteczka zawierają w sobie bogactwo smaku słodkich truskawek, które idealnie komponują się z kruchym migdałowym ciasteczkiem. Ich delikatna konsystencja i intensywny smak truskawek sprawiają, że są idealne jako słodki poczęstunek lub elegancki dodatek do kawy lub herbaty. Włoskie makaroniki z truskawkami to doskonały wybór dla tych, którzy chcą rozkoszować się prawdziwie włoskim smakiem i stylową prezentacją.
Spis treści
Makaroniki truskawkowe przepis krok po kroku
Już dziś wypróbuj przepis na włoskie makaroniki przekładane kremem truskawkowym. Te pyszne małe ciasteczka znikają nie wiadomo kiedy :)
Makaroniki truskawkowe przepis
Składniki
składniki na włoskie makaroniki
- 2 białka (z jajek rozmiar L)
- 30 g cukru
- 70 g migdałów (mielonych )
- 120 g cukru pudru
- barwnik spożywczy (ewentualnie )
składniki na truskawkowy krem do makaroników
- 100 g serka mascarpone
- 1 garść truskawek ((ja użyłam 4 bardzo duże))
- 1 łyżka cukru pudru (lub do smaku)
Instrukcja
Jak zrobić włoskie makaroniki truskawkowe
- Białka zmiksuj aż będą sztywne.2 białka
- Dodaj do nich 30 g cukru i miksuj aż się rozpuści.30 g cukru
- Migdały zmieszaj z cukrem pudrem i dodaj do ubitych białek – wymieszaj łyżką.70 g migdałów, 120 g cukru pudru
- Możesz dodać barwnik spożywczy.barwnik spożywczy
- Przełóż masę do worka cukierniczego.
- Przygotuj dwie blachy do pieczenia.
- Wyciskaj na nie nieduże ciasteczka (około 3 cm średnicy) – zachowaj między nimi odstępy.
- Pozostaw ciastka do lekkiego podsuszenia przez około 15-30 minut.
- Po tym czasie upiecz ciastka w 150 stopniach przez około 15 minut (ja piekłam obie blachy jednocześnie, więc użyłam termoobiegu i temperatury 140 stopni).
- Po upieczeniu ciastka ostudź, a następnie ostrożnie zdejmij z blachy.
Jak zrobić krem truskawkowy do makaroników
- Truskawki zmiksuj – jeśli są mało słodkie, to delikatnie je posłódź.1 garść truskawek, 1 łyżka cukru pudru
- Serek krótko zmiksuj, dodawaj po trochu mus z truskawek.100 g serka mascarpone
- Nałóż krem na spód ciastka i przykryj drugim.
Prywatne
Włoskie ciasteczka makaroniki – uwagi
Chciałam Wam dziś zaprezentować makaroniki truskawkowe – w typie włoskich ciastek. Makaroniki to takie ciasteczka, których podstawą jest beza z dodatkami (zwykle są to mielone migdały, ale mogą też być mielone orzechy, pestki słonecznika, wiórki kokosowe, różne przyprawy, miód, czy śmietanka). Oryginalnie wywodzą się z Włoch – a dokładnie z Wenecji, w samych Włoszech znajdziecie mnóstwo wersji makaroników. Na świecie są również bardzo popularne makaroniki francuskie – z charakterystyczną stopką. Zależnie od sposobu przygotowania i pieczenia makaroniki mogą być kruche i chrupiące lub miękkie, o strukturze przypominającej marcepan. Po ostudzeniu przekłada się je czasem kremem, albo dekoruje polewą, lukrem lub posypuje cukrem pudrem. Można je dodatkowo barwić barwnikami spożywczymi i tworzyć różne zestawy kolorystyczne. Ja tym razem postawiłam na róż :) Ciasteczka makaroniki przełożyłam krem truskawkowym z serka mascarpone. Spróbujcie sami zrobić te ciasteczka – wychodzą świetne – chrupiące z wierzchu i miękkie w środku.
Jeśli chcecie przygotować typowe francuskie makaroniki, to na blogu znajdziecie makaroniki w wersji bożonarodzeniowej :) Koniecznie też wypróbujcie inne moje przepisy na domowe ciasteczka. Na blogu jest ich ogromny wybór. W tym również dużo takich ciasteczek, które nie wymagają wałkowania i wycinania foremkami.
Polecane przepisy na włoskie desery
Jeśli lubisz kuchnię włoską i lubisz włoskie słodkości to koniecznie zobacz inne moje przepisy na włoskie desery. Tutaj polecam między innymi trzy takie przepisy:
Popularne Przepisy
Polecane przepisy
Makaroniki truskawkowe przepis
Przepis na włoskie ciasteczka makaroniki z kremem truskawkowym. Włoskie makaroniki podobne są francuskich makaroników, ale mają trochę inną strukturę. Po upieczeniu te lekkie ciasteczka migdałowe przełożyłam prostym kremem z serka mascarpone i zmiksowanych truskawek. Migdały i truskawki świetnie się ze sobą komponowały. Kremu nie słodziłam mocno, bo same makaroniki są już dość słodkie.
Włoskie makaroniki
Ciasteczka makaroniki najlepiej przechowywać w szczelnym pojemniku, tak aby nie łapały wilgoci. Kremem możecie je również przełożyć dopiero przed podaniem, wtedy ciasteczka migdałowe dłużej zachowają chrupkość. Zobaczcie mój przepis na makaroniki i sprawdźcie jak zrobić włoskie makaroniki. Zajrzyjcie również do innych moich przepisów na ciasteczka.