Odrywane jagodzianki
Przepis na drożdżowe odrywane bułeczki z jagodami z kruszonką
Zapraszam na odrywane jagodzianki, czyli lekkie i puszyste bułeczki drożdżowe z jagodami przytulone do siebie. Każdą bułeczkę odrywamy od siebie i otrzymujemy cudowne drożdżówki z jagodami. Coś idealnego dla wielbicieli jagodzianek i drożdżowych bułeczek.
Spis treści
Odrywane jagodzianki przepis krok po kroku
Jeśli lubicie lekkie i puszyste bułeczki drożdżowe, to koniecznie zróbcie takie mięciutkie bułeczki z jagodami i słodką kruszonką.
Odrywane jagodzianki przepis
Składniki
składniki na odrywane jagodzianki:
składniki na kruszonkę do jagodzianek
- 75 g mąki pszennej ((pół szklanki) )
- 50 g cukru ((1/4 szklanki) )
- 40 g masła (rozpuszczonego )
dodatkowo do jagodzianek
- 50 g masła (rozpuszczonego )
Instrukcja
Jak zrobić odrywane jagodzianki
- Drożdże rozkrusz do letniego mleka, dodaj łyżeczkę cukru i łyżeczkę mąki – wymieszaj, przykryj i odstaw na około 20 minut w ciepłe miejsce.15 g drożdży, 220 ml mleka, 1 łyżeczka cukru
- W misie miksera umieść resztę mąki, jajka, cukier i masło.500 g mąki pszennej, 50 g masła, 2 jajka, 50 g cukru
- Dodaj rozczyn drożdżowy i wyrób ciasto.
- Miskę z ciastem przykryj ściereczką i odstaw na około godzinę do wyrośnięcia.
- Po tym czasie ciasto delikatnie zagnieć, wyłóż na posypany mąką blat, dłońmi ugnieć na placek a następnie zwiń w rulon – lekko go jednocześnie rozciągając.
- Pokrój wałek na plasterki o grubości około 1-2 cm – mi wyszło 20 plasterków.
- Na dno dużej formy żaroodpornej (lub dwóch mniejszych) wylej rozpuszczone masło.
- Każdy plasterek rozciągnij w dłoniach, nakładaj łyżeczką jagody na środek placka, a następnie dokładnie sklej ciasto tworząc kulkę.około 300 g jagód
- Wkładaj bułeczki do formy – jednocześnie lekko je obtocz w rozpuszczonym maśle.
- Gdy wszystkie bułeczki będą gotowe przykryj je ściereczką i odstaw na około 30 minut do napuszenia.
- W tym czasie przygotuj kruszonkę z podanych składników – wymieszaj mąkę z cukrem, dodaj rozpuszczone masło i wymieszaj dokładnie widelcem.75 g mąki pszennej, 40 g masła, 50 g cukru
- Posyp wierzch bułeczek kruszonką.
- Piecz w 180 stopniach (góra/dół) przez około 25-30 minut – aż będą ładnie rumiane.
- Po upieczeniu lekko ostudź.
Notatki
Prywatne
Składniki Odżywcze
Puszyste odrywane bułeczki z jagodami – uwagi
Odrywane jagodzianki z kruszonką na początek sezonu jagodowego – nie ma lepszego startu.
Zawsze jak tylko pojawią się jagody, to piekę z nich jakieś ciasto drożdżowe i koniecznie część jagód zjadamy z odrobiną jogurtu naturalnego i cukru – tak po prostu.
Szkoda, że sezon jagodowy jest tak krótki, a potem to nawet importowanych nie ma, więc trzeba się nimi szybko cieszyć.
Na blogu jest już kilka przepisów na jagodzianki – tradycyjne jagodzianki z kruszonką, z białą czekoladą, na maślance, z twarogiem, zawijane ślimaczki, placki itp.
Każda wersja jest pyszna – sprawdźcie sami!
Moje dzisiejsze odrywane jagodzianki są bardzo delikatne i mega puszyste, pieczone w dużej formie.
Ja miałam w sumie 20 takich bułeczek i upiekłam je w dwóch formach żaroodpornych.
Tak upieczone bułeczki dłużej zachowują świeżość i mniej obsychają :)
Polecane przepisy na jagodzianki
Koniecznie wypróbujcie inne moje przepisy na pyszne jagodzianki i drożdżowe bułeczki z jagodami. Tutaj polecam między innymi trzy takie przepisy:
Popularne Przepisy
Polecane przepisy
Przepis na jagodzianki odrywane
Przepis na puszyste bułeczki drożdżowe z jagodami i kruszonką idealne na weekendowe śniadanie albo na dodatek do kawy lub herbaty. Te lekkie i puszyste drożdżówki z jagodami są mega pyszne i trudno poprzestać na jednej sztuce. W sezonie na jagody warto upiec takie puszyste jagodzianki dla swojej rodziny. Miękkie maślane bułeczki z jagodami na pewno każdemu zasmakują. Możecie je także spakować dzieciom do szkoły, albo zabrać do pracy i poczęstować współpracowników.
Odrywane jagodzianki przepis
Te jagodzianki pieczemy w foremce, bułeczki układamy obok siebie i podczas pieczenia one rosną i mocniej się przytulają i łączą. Dlatego po upieczeniu odrywamy je od siebie. To pozwala na większą puszystość bułeczek i zapobiega ich podsychaniu. Jeśli bułeczki zostaną wam na drugi dzień, to proponuję pogrzać je krótko w mikrofalówce. Wtedy znowu będą ciepłe i bardziej puszyste. Zobaczcie mój przepis na odrywane jagodzianki i sprawdźcie jak zrobić puszyste jagodzianki z kruszonką. Koniecznie upieczcie takie drożdżowe jagodzianki dla swojej rodziny. Polecam wam również gorąco ciasto drożdżowe z jagodami i kruszonką.