Pieczone tosty francuskie
Przepis na tosty francuskie pieczone w soku pomarańczowy
Pieczone tosty francuskie z chałki lub resztek innego ciasta drożdżowego to niebiańska uczta dla podniebienia. Te wilgotne, puszyste kawałki ciasta są najpierw moczone w aromatycznym połączeniu mleka i soku pomarańczowego, a następnie pieczone, aby osiągnąć doskonały złocisty kolor i chrupiącą skórkę. Każdy kęs jest pełen aromatu pomarańczy i delikatności ciasta drożdżowego. Tosty francuskie podane na śniadanie to niezwykłe doświadczenie smakowe, które sprawi, że poranek stanie się jeszcze bardziej uroczysty. Gorąco polecam!
Spis treści
Pieczone tosty francuskie przepis krok po kroku
Jeśli macie akurat w domu resztki ciasta drożdżowego, albo lekko podsuszoną chałkę lub drożdżówkę, której już nikt nie chce za bardzo jeść, to koniecznie zróbcie te pieczone tosty z nutą pomarańczy!
Pieczone tosty francuskie przepis
Składniki
składniki na pieczone tosty francuskie
- 250 g chałki (albo drożdżówki)
- 2 jajka (rozmiar L)
- ok 240 ml mleka (mniej więcej (zależy jak suche jest ciasto))
- sok pomarańczowy (z 1 pomarańczy)
- skórka z pomarańczy
- 2 łyżeczki cukru pudru
- 0,5 łyżeczki cynamonu
Instrukcja
Jak zrobić pieczone tosty francuskie
- Chałkę pokrój w plastry.250 g chałki
- Zmieszaj razem jajka, mleko, sok pomarańczowy, skórkę pomarańczową, cukier i cynamon.2 jajka, ok 240 ml mleka, sok pomarańczowy, skórka z pomarańczy, 2 łyżeczki cukru pudru, 0,5 łyżeczki cynamonu
- Kawałki chałki maczaj w mieszaninie z obydwu stron i układaj w formie żaroodpornej wysmarowanej masłem.
- Jeśli będzie brakować płynu, to w trakcie dolej trochę mleka.
- Na koniec polej wierzch chałki resztą mieszaniny (mi jej zostało całkiem sporo i nie wlałam całej).
- Tosty piecz w 180 stopniach (góra/dół) przez około 30 minut.
- Podawaj na ciepło z ulubionymi dodatkami.
Prywatne
Składniki Odżywcze
Tosty francuskie pieczone z sokiem pomarańczowym – uwagi
Napiekłam ostatnio masę brioszek czekoladowych i czekoladowych croissantów – tyle, że nie byliśmy w stanie przejeść i oczywiście bułeczki się trochę obeschły.
Ale nie martwcie się – nic straconego :)
Takie drożdżowe wypieki idealnie nadają się na tosty francuskie :)
Takie tosty są bardzo podobne do polskiego przaśnego chleba smażonego w jajku (moja mama taki robiła i ja osobiście uwielbiałam, chociaż moja mama używała same jajka z dodatkiem niewielkiej ilości mleka, żadnego cukru, cynamonu i innych „widzi mi się” ;)).
Wersja francuska jest właśnie przygotowywana na słodko, często aromatyzowana różnymi dodatkami i muszę przyznać, że to mi też bardzo smakuje :D
Na blogu są już tosty francuskie z nutellą – w wersji smażonej, ale są również pieczone tosty francuskie pachnące szarlotką i karmelem.
Mój dzisiejszy przepis pachnie pomarańczami :)
Te pieczone tosty francuskie podałam z prostymi dodatkami – jogurt naturalny zmieszany z syropem klonowym, a do tego świeże owoce.
Tak powstało pyszne weekendowe śniadanie.
Polecane przepisy na śniadanie dla całej rodziny
Koniecznie zobaczcie inne moje przepisy idealne na śniadanie. Tutaj polecam Wam między innymi trzy takie przepisy:
Popularne Przepisy
Polecane przepisy
Pomarańczowe tosty francuskie
Przepis na tosty francuskie pieczone w piekarniku to świetny pomysł na śniadanie dla całej rodziny. Ten przepis jest bardzo prosty i szybki do zrobienia, a do tego w typie zero waste. Wykorzystujemy tu starawą, podsuszoną chałkę, albo ciasto drożdżowe, które po zamoczeniu w mleku z sokiem pomarańczowym nabierają świeżości i wilgotności. Tak przygotowane pomarańczowe tosty francuskie są mega pyszne i aromatyczne! Pysznie pomarańczowe w smaku. A przez pieczenie ich w piekarniku zyskujecie czas, który możecie poświęcić na inne sprawy, np. na makijaż ;)
Przepis na pieczone tosty francuskie
Zobaczcie mój dokładny przepis na tosty francuskie i sprawdźcie jak zrobić pieczone tosty pomarańczowe. Takim śniadaniem zachwycicie wszystkich domowników. Koniecznie spróbujcie! Polecam wam również francuskie naleśniki maślane - przepyszne!