Pierniczkowe markizy z kajmakiem
Przepis na ciasteczka pierniczkowe z kajmakiem
Przygotujcie razem ze mną pierniczkowe markizy z kajmakiem. To chrupiące i kruche ciasteczka z przyprawą do piernika, które składa się po dwa i przekłada masą kajmakową. Dla lepszego efektu możecie w górnym ciasteczku wyciąć mniejszą foremką „okienko” przez które będzie widać nadzienie. Takie ciasteczka możecie ładnie spakować i podarować komuś w prezencie.
Spis treści
Pierniczkowe markizy z kajmakiem przepis krok po kroku
Jeśli lubisz słodkie i chrupiące ciasteczka, to wypróbuj przepis na takie ciasteczka z masą kajmakową.
Pierniczkowe markizy z kajmakiem przepis
Składniki
składniki na pierniczkowe markizy z kajmakiem
- 350 g mąki pszennej ((2 i 1/3 szklanki) – plus trochę do wałkowania)
- 1 łyżka gorzkiego kakao
- 2 łyżeczki przyprawy do piernika ((lub więcej jeśli lubicie mocno piernikowe smaki))
- 2 jajka ( – użyłam rozmiar L)
- 100 g cukru pudru ((3/4 szklanki) )
- 200 g miękkiego masła
- ok 125 g masy kajmakowej ( z puszki)
Instrukcja
Jak zrobić pierniczkowe markizy z kajmakiem
- Masło utrzyj z cukrem pudrem.200 g miękkiego masła, 100 g cukru pudru
- Mąkę wymieszaj z kakao i przyprawą do piernika.350 g mąki pszennej, 1 łyżka gorzkiego kakao, 2 łyżeczki przyprawy do piernika
- Do masy jajecznej dodaj po jednym jajku, a po każdym wsyp część mąki.2 jajka
- Gotowe ciasto przełóż do woreczka foliowego i schłodź w lodówce przez noc.
- Następnego dnia wyjmij ciasto z lodówki i pozwól się mu lekko ocieplić przez około pół godziny – ciasto będzie bardziej plastyczne.
- Rozwałkuj cienko ciasto, wycinaj foremkami ciasteczka – parami, a w co drugim wytnij inną mniejszą foremką środek.
- Piecz w 170 stopniach (termoobieg) przez około 10 minut.
- Po upieczeniu ostudź.
- Ciasteczka bez dziurki posmaruj po wierzchu masą kajmakową – mniej więcej mała łyżeczka masy.ok 125 g masy kajmakowej
- Przykryj ciasteczkiem z dziurką.
- Możesz dodatkowo posypać ciasteczka cukrem pudrem.
Prywatne
Składniki Odżywcze
Ciastka markizy z kajmakiem – uwagi
Na święta piekę zawsze sporo różnych ciasteczek – tradycyjne pierniczki, ciasteczka cynamonowe, albo orzechowe.
W tym roku do tej słodkiej paczki dołączyły kruche pierniczkowe markizy z kajmakiem.
Ciasteczka zrobiłam na bazie ciasteczek maślanych – są więc bardzo kruche i chrupiące. Lekko kakaowe i bardzo delikatnie piernikowe (jeśli lubicie bardzo piernikowe ciasteczka, to możecie dać więcej przyprawy do piernika – najlepiej takiej domowej, mocno aromatycznej).
Ciasteczka pieczemy parami i w jednym z nich wycinamy środek, tak aby po złożeniu „wyglądał” przez nie kajmak (możecie też użyć zamiast kajmaku ulubiony dżem albo konfiturę – chociaż masa kajmakowa bardzo to smakowo pasuje).
Z podanej porcji wyszły mi trzy blachy ciasteczek – do złożenia – ich ilość zależy od tego jak duże będziecie robić ciasteczka.
Ciastka podczas pieczenia się lekko kurczą, więc nie róbcie też ich zbyt małych :)
Zachęcam do wypróbowania innych moich przepisów na ciasteczka a także przepisów na Boże Narodzenie.
Polecane przepisy na kruche ciasteczka
Koniecznie zobacz również inne moje przepisy na pyszne i chrupiące ciasteczka idealne na święta i nie tylko. Tutaj polecam takie trzy przepisy:
Popularne Przepisy
Polecane przepisy
Pierniczki z kajmakiem przepis
Na Boże Narodzenie piekę zwykle sporo różnych ciasteczek, które potem rozdajemy babciom i zjadamy sami. W tym roku przygotowałam między innymi takie piernikowe markizy, które przełożyłam masą kajmakową. Same ciasteczka są fajnie chrupiące i kruche, do tego fajnie smakują delikatnie piernikiem i kakao. W połączeniu ze słodką masą kajmakową smakują wyjątkowo dobrze.
Przepis na ciastka markizy z kajmakiem
Jak zrobić ciasteczka markizy? Zobaczcie mój prosty przepis opisany krok po kroku i upieczcie pyszne markizy. Wytnijcie z ciasta ładne świąteczne kształty - świetnie się tu sprawdzą gwiazdki i w co drugim ciastku wytnijcie na środku mniejszą foremką mniejszy kształt. W ten sposób w ciasteczku zrobi się okienko, przez które będzie widać nadzienie z kajmaku. Gotowe ciasteczka przechowajcie w szczelnym pojemniku, wtedy dłużej będą świeże. Możecie je również spakować w ładne opakowanie i dać komuś w świątecznym prezencie :) A jeśli lubicie piec ciasteczka, to zobaczcie inne moje przepisy na ciastka.