Piernikowy tort na winie
Przepis na świąteczny tort piernikowy na czerwonym winie
Na te święta Bożego Narodzenia przygotujcie razem ze mną niezwykły piernikowy tort z piernikowym karmelem. To piernikowo-czekoladowe ciasto zrobione z dodatkiem czerwonego wina, przekładane kremem cynamonowym. Torcik wychodzi niezwykle pyszny i do tego przepięknie się prezentuje. Koniecznie wypróbujcie ten przepis!
Spis treści
Piernikowy tort na winie przepis krok po kroku
Jeśli szukasz przepisu na wyjątkowy tort świąteczny, którym zaskoczysz wszystkich, to koniecznie wypróbuj ten przepis.
Piernikowy tort na winie przepis
Wyposażenie
- Przepis na formę o średnicy około 20 cm. najlepiej użyć trzy oddzielne
Składniki
składniki na ciasto piernikowe do tortu
- 250 g czekolady (gorzkiej )
- 110 g oleju (Wielkopolskiego rzepakowego)
- 250 g cukru trzcinowego (- 1 i 1/4 szklanki)
- 3 jajka (użyłam rozmiar L)
- 350 g mąki pszennej (- 2 i 1/3 szklanki)
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 łyżeczki przyprawy do piernika
- 2 łyżki melasy
- 120 ml maślanki (lub jogurtu naturalnego)
- 250 ml czerwonego wina (gorącego )
Jak zrobić krem cynamonowy do tortu
- 500 g serka mascarpone (zimnego)
- 500 ml śmietany kremówki (mocno schłodzonej )
- 2 łyżeczki mielonego cynamonou
- 6-8 łyżek syropu klonowego ( lub do smaku)
składniki na warstwę orzechową
- 200 g orzechów ( -użyłam włoskie – 2 szklanki)
- 2 łyżki cukru trzcinowego
- 2 łyżki syropu klonowego (lub miodu)
- 2 łyżki oleju (Wielkopolskiego rzepakowego)
- 0,5 łyżeczki mielonego cynamonu
składniki na karmel piernikowy do tortu
- 200 g cukru
- 90 g masła (miękkiego )
- 120 ml śmietany kremówki (użyłam 30 %)
- 1 łyżeczka przyprawy do piernika
dodatkowo do tortu piernikowego
- 200 g powideł śliwkowych
Instrukcja
Jak zrobić ciasto piernikowe do tortu
- Czekoladę połam na kawałki, dodaj olej rzepakowy i całość podgrzej w mikrofalówce (około 1-1,5 minuty) lub w kąpieli wodnej. Dokładnie wymieszaj i odstaw do przestudzenia.250 g czekolady, 110 g oleju
- Jajka ubij z cukrem na puszystą masę.3 jajka, 250 g cukru trzcinowego
- Mąkę połącz z przyprawami oraz proszkiem do pieczenia.350 g mąki pszennej, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 2 łyżeczki przyprawy do piernika
- Do masy jajecznej dodaj przestudzoną czekoladę i zmiksuj.
- Dodaj melasę oraz połowę mąki.2 łyżki melasy
- Dodaj maślankę i resztę mąki – zmiksuj do połączenia składników.120 ml maślanki
- Wlej gorące wino i krótko zmiksuj.250 ml czerwonego wina
- Przelej ciasto do trzech foremek o średnicy 20 cm i piecz w 180 stopniach (góra/dół) przez około 30 minut – do suchego patyczka (możesz upiec całość w jednej foremce, tylko wtedy wydłuż czas pieczenie do około godziny, po upieczeniu ostudź, a następnie przekrój na trzy blaty).
Jak zrobić orzechy do tortu
- W rondelku rozpuść razem olej, syrop klonowy, cukier oraz cynamon, dodaj orzechy i smaż je przez około 5 minut.2 łyżeczki mielonego cynamonou, 6-8 łyżek syropu klonowego, 200 g orzechów, 2 łyżki cukru trzcinowego, 2 łyżki oleju
- Po usmażeniu wyłóż na papier do pieczenia i poczekaj aż wystygną.
- Po wystygnięciu lekko je posiekaj.
Jak zrobić krem cynamonowy do tortu
- Zmiksuj zimną śmietanę kremówkę aż będzie gęsta, dodaj po łyżce serek mascarpone – ciągle miksując.500 ml śmietany kremówki, 500 g serka mascarpone
- Na koniec dodaj syrop klonowy i cynamon – zmiksuj.6-8 łyżek syropu klonowego, 2 łyżeczki mielonego cynamonou
Jak zrobić karmel pierniczkowy do tortu
- Do rondelka wsyp cukier i zacznij go podgrzewać na średnim ogniu – w trakcie mieszaj go drewnianą lub silikonową łyżką.200 g cukru
- Uważaj aby cukier nie zrobił się ciemno brązowy, bo będzie wtedy gorzki.
- Do rozpuszczonego cukru dodaj w kawałkach masło i mieszaj energicznie – wlej kremówkę i mieszaj, aż całość połączy się w jednolitą masę.90 g masła, 120 ml śmietany kremówki
- Dodaj przyprawę do piernika i dokładnie wymieszaj – odstaw do wystudzenia.1 łyżeczka przyprawy do piernika
Tort piernikowy na winie – wykończenie:
- Na paterze ułóż jedno z ciast piernikowych (możesz go delikatnie nasączyć), posmaruj wierzch powidłami i nałóż trochę kremu cynamonowego.
- Na krem nasyp mniej więcej 1/3 orzechów.
- Połóż drugi placek ciasta i powtórz czynności.
- Połóż ostatni blat ciasta, posmaruj powidłami i cienką warstwą kremu.
- Posmaruj kremem boki tortu.
- Wierzch torcika oblej ostudzonym karmelem piernikowym.
- Całość przyozdób pierniczkami i kawałkami pomarańczy.
Notatki
Prywatne
Składniki Odżywcze
Piernikowy tort z winem – uwagi
Piernikowy tort na winie, a do tego na winie grzanym, bo piernik to nie tylko znany nam piernik staropolski!
Może być też w innym, nowym wydaniu – w wydaniu w stylu #olejkonwenanse :)
Wilgotne i mięsiste ciasto czekoladowo-piernikowe dosmaczone czerwonym winem, przełożone kremem cynamonowym z syropem klonowym, a do tego karmelizowane cynamonowe orzechy.
Żeby było jeszcze bardziej świątecznie i korzennie, to wierzch tortu oblałam karmelem doprawionym przyprawą do piernika.
Wyszło iście wybuchowe połączenie.
Na pewno pokochacie ten tort piernikowy na winie!
Bo jest mega piernikowe, mega smakowite i mega piękne – co (mam nadzieję) dobrze obrazują zdjęcia :D
W myśl hasła „olej konwenanse” w tym roku zamiast piernika staropolskiego, czy też innego piernika upieczcie to ciasto, a potem patrzcie jak domownikom opadają szczęki ;)
Torcik nie jest może zbyt wielki w obwodzie (bo ma zaledwie 20 cm średnicy), ale jest za to wysoki, więc nakarmicie nim wiele osób.
Do ciasta pierniczkowego polecam wam #OlejWielkopolski – ja najchętniej używam olej rzepakowy.
Torcik możecie udekorować tak jak ja plasterkami karmelizowanej pomarańczy i pierniczkami.
Jak zrobić plastry pomarańczy do udekorowania tortu?
Aby przygotować takie plasterki pomarańczy wystarczy pomarańczę pokroić w cienkie plasterki, obtoczyć z obydwu stron w cukrze, a następnie piec około 15 minut w 160 stopniach, po tym czasie plasterki należy przewrócić na drugą stronę i podpiec przez kolejne 15 minut – gotowe (musicie tylko uważać, aby pomarańcza nie zbrązowiała za mocno, bo stanie się wtedy gorzka).
Polecane przepisy na torty idealne na Boże Narodzenie
Koniecznie zobacz również inne moje przepisy na torty idealne na święta i nie tylko. Tutaj polecam takie trzy przepisy:
Popularne Przepisy
Polecane przepisy
Piernikowy tort na winie
Zapraszam na wyjątkowy tort piernikowy zrobiony z dodatkiem czerwonego wina. To niezwykle pyszne piernikowo-czekoladowe ciasto jest fajnie wilgotne i aromatyczne. Do tego obłędny krem cynamonowy, karmelizowane orzechy i karmel pierniczkowy. Wszystko to tworzy niezwykle pyszny tort świąteczny idealny na Boże Narodzenie. Bogactwo smaku i aromatu zapewnia domowa przyprawa do piernika - koniecznie przygotujcie ją samodzielnie w domu!
Jak zrobić tort piernikowy?
Zobaczcie mój dokładny przepis krok po kroku na torcik na Boże Narodzenie i koniecznie przygotujcie go na nadchodzące święta. Sprawdźcie jak zrobić czekoladowe ciasto z czerwonym winem i upieczcie go nawet z wyprzedzeniem. Potem zróbcie krem cynamonowy, a na koniec sprawdźcie jak zrobić karmel piernikowy do udekorowania ciasta. Mam nadzieję, że z moimi wskazówkami upieczenie piernikowego tortu nie sprawi wam żadnych kłopotów!