Przepis na ciasto Eton Mess

Zaktualizowany: 2024 11 kwietnia
ciasto eton mess z bezami i owocami

Przepis na ciasto z kremem śmietankowym, owocami i bezami

wpis sponsorowany

Spróbuj dziś mojego przepisu na ciasto Eton Mess. To lekkie i puszyste ciasto przygotowane na oleju rzepakowym, podane z chmurką kremu śmietankowego, pysznymi i orzeźwiającymi świeżymi owocami i słodkimi bezami. Takie ciasto wygląda niezwykle apetycznie i jeszcze lepiej smakuje. Przygotuj to ciasto i zachwyć swoich bliskich i przyjaciół tym niezwykłym połączeniem smaków.

ciasto na oleju z owocami i kremem

Ciasto Eton Mess przepis krok po kroku

Jeśli lubisz proste ciasta, które jednocześnie doskonale wyglądają i świetnie smakują, to koniecznie przygotuj to ciasto inspirowane słynnym deserem.

puszyste ciasto z owocami i bezami

Ciasto Eton Mess przepis z filmem

Wypieki Beaty
Przepis na lekkie ciasto z kremem śmietankowym, owocami i bezami.
5 z 1 oceny
Czas przygotowania 40 minut
Czas wykonania 35 minut
2 hours
Czas całkowity 3 hours 15 minut
Porcje 24
Kalorie 267 kcal
Wyposażenie
  • Forma do pieczenia o wielkości około 20×30 cm albo 24x24cm wyłożona papierem do pieczenia.
Składniki

składniki na ciasto na oleju rzepakowym

składniki na krem do ciasta Eton Mess

składniki na dekorację

  • ok 400-500 g truskawek
  • ok 150 g borówek (lub innych drobnych owoców)
  • małe bezy i beziki
Instrukcja
 

Krok 1 – przygotowanie ciasta na oleju

  • Przesiej razem przez sitko mąkę pszenną i proszek do pieczenia.
    250 g mąki pszennej, 2 łyżeczki proszku do pieczenia
    przesiewanie mąki przez sitko
  • Zmiksuj razem jajka, cukier oraz cukier waniliowy na gęstą i bardzo jasną masę.
    4 jajka, 200 g cukru, 1 łyżka cukru waniliowego
    miksowanie jajek z cukrem na ciasto
  • Dodaj do ubitych jajek część mąki i krótko zmiksuj.
    dodawanie mąki do ciasta
  • Wlej olej i zmiksuj na niskich obrotach miksera.
    80 ml oleju rzepakowego
    dodawanie oleju rzepakowego do ciasta
  • Wsyp resztę mąki i zmiksuj krótko – tylko do połączenia.

Krok 2 – pieczenie ciasta

  • Przelej ciasto do przygotowanej foremki i wyrównaj powierzchnię.
    przekładanie ciasta do formy do pieczenia
  • Wstaw ciasto do piekarnika nagrzanego do 180 stopni (w trybie góra-dół) i piecz przez około 35 minut – do suchego patyczka.
  • Gotowe ciasto ostudź.

Krok 3 – przygotowanie kremu śmietankowego do ciasta

  • Do większej miski przełóż serek, śmietanę i cukier puder.
    250 g serka mascarpone, 250 ml śmietany kremówki, ok 60 g cukru pudru
  • Zmiksuj razem na wysokich obrotach miksera aż otrzymasz gęsty krem.
    przygotowanie kremu śmietankowego na ciasto
  • Sprawdź jego słodkość i jeśli potrzebujesz to dodaj trochę więcej cukru i krótko zmiksuj.

Krok 4 – udekorowanie ciasta

  • Wyłóż ubity krem na ciasto i rozprowadź po całej powierzchni.
    wykładanie kremu na ciasto eton mess
  • Truskawki do ciasta umyj i usuń szypułki.
    ok 400-500 g truskawek
    krojenie truskawek do ciasta
  • Większe owoce pokrój w plasterki, a mniejsze truskawki wystarczy, że przekroisz na pół, lub na ćwiartki.
  • Posyp truskawkami wierzch kremu.
  • Posyp ciasto umytymi borówkami albo innymi drobnymi owocami.
    ok 150 g borówek
    dodawanie owoców na ciasto z kremem
  • Na koniec posyp ciasto bezami – jeśli masz większe bezy, to możesz je dodatkowo lekko rozkruszyć.
    małe bezy i beziki
    ciasto eton mess z bezikami
Film
Notatki
Szklanka ma pojemność 250 ml.
Prywatne
Składniki Odżywcze
Serving: 100gKalorie: 267kcalWeglowodany: 28gBiałko: 4gTłuszcz: 15g
Słowa kluczowe ciasto z kremem i bezami, wiosenne ciasto
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!
ciasto z olejem rzepakowym i owocami

Czym jest Eton Mess: deserowe ciasto z olejem rzepakowym

Dziś zapraszam na wyjątkowe, bardzo proste i do tego niebywale smaczne i piękne ciasto inspirowane słynnym angielskim deserem Eton Mess. Ten deser najczęściej podawany jest w pucharkach, gdzie przeplatają się warstwy kremu, świeżych owoców oraz słodkich i chrupiących bezików. Deser nazwany jest „bałaganem”, bo składniki są wrzucane bez większej staranności, bezy są kruszone i łamane, owoce rozgniatane. Sam deser bezowy jest niezwykle prosty i przepyszny, więc jeśli do tej pory nigdy go nie jadłaś/eś, to koniecznie przygotuj go w swoim domu.

Jak napisałam wcześniej moje ciasto jest inspirowane tym deserem, więc są tu jego podstawowe części składowe – krem, owoce i bezy. A co poza tym? Podstawę ciasta stanowi lekkie i puszyste ciasto na oleju rzepakowym – niezbyt wysokie, bo nie ma tu dominować. Ja zrobiłam swoje Eton Mess z truskawkami oraz borówkami. Te owoce można już dostać w sklepach, a kontrastowe kolory owoców sprawiły, że ciasto prezentowało się niezwykle uroczo. Zobacz mój przepis i przekonaj się, że przygotowanie takiego kremowego ciasta nie jest trudne i że poradzi sobie z nim każdy! A jeśli masz jakieś wątpliwości, to przeczytaj moje uwagi i wskazówki zamieszczone tuż poniżej.

eton mess cake

Jakie składniki są potrzebne do przygotowania ciasta Eton Mess

Do przygotowania tego ciasta będziesz potrzebować kilku podstawowych i niezbędnych składników. Poniżej przedstawiam skróconą listę produktów oraz ewentualnych zamienników.

  • olej rzepakowy – do przygotowania ciasta będziesz potrzebować 80 ml (1/3 szklanki) oleju
  • cukier waniliowy – dla lekkiego aromatu dodałam do ciasta 1 łyżkę cukru waniliowego, możesz też użyć ekstrakt waniliowy, albo aromat waniliowy. A jeśli nie przepadasz za wanilią, to użyj inny aromat – świetny będzie np. cytrynowy albo śmietankowy
  • śmietana kremówka – do kremu użyłam płynną śmietanę kremówkę w kartoniku o zawartości tłuszczu 30%, będziesz jej potrzebować 250 ml
  • serek mascarpone – aby krem był bardziej stabilny przygotowałam go z serkiem mascarpone. Ten serek kupisz bez problemu w dyskontach, albo większych marketach. Jeśli nie przepadasz za tym serkiem, albo nie możesz go nigdzie dostać, to przygotuj krem z podwójnej ilości śmietany kremówki. Jeśli chcesz, żeby był gęstszy, to lepiej użyj śmietanę 36%, opcjonalnie możesz dodać do śmietany śmietan-fix lub trochę żelatyny, aby był sztywniejszy
  • bezy – dla słodkości i chrupiącej tekstury posyp ciasto na koniec bezami, najlepsze będą małe beziki – możesz je kupić np. w cukierni, albo upiec samodzielnie (zobacz mój przepis na mini bezy – przygotuj je bez maczania w czekoladzie), jeśli nie znajdziesz nigdzie małych bezików, to kup większe i je pokrusz na mniejsze kawałki
puszyste ciasto z owocami i kremem śmietankowym

Czym zastąpić truskawki w Eton Mess?

Jeśli nie masz truskawek, albo jesteś na nie uczulona/ny, albo po prostu ich nie lubisz, to możesz je oczywiście zastąpić innymi owocami. Świetnie się tu spiszą świeże maliny. Ogólnie możesz użyć praktycznie wszystkie sezonowe owoce zmieniając je zależnie od pory roku. A co gdy ciężko z dostępnością świeżych owoców? Możesz wykorzystać owoce z puszki lub kompotu. Użyj np. brzoskwinie z puszki i pokrój je w kostkę, dodaj ananasa i otrzymasz tropikalną wersję ciasta Eton Mess.

proste owocowe ciasto z kremem

Rola oleju rzepakowego w przepisie na Eton Mess

Nie bez powodu użyłam w tym przepisie olej rzepakowy a nie masło. Ciasto ze względu na krem powinno być przechowywane w lodówce. Ciasta maślane przez schładzanie w lodówce twardnieją i potrzebują potem czasu, aby się ogrzać i zmięknąć. Za to ciasto zrobione na oleju rzepakowym nie stwardnieje w lodówce i zachowa swoją puszystość. Dlatego jest idealne do jedzenia od razu po wyjęciu z lodówki.

Zresztą praktycznie każde ciasto możecie przygotować z olejem zamiast z masłem. Ma to szczególnie znaczenie, gdy macie nietolerancję laktozy, albo jesteście na diecie wegańskiej. Do tego olej rzepakowy ma neutralny, przyjemny smak i aromat, który nie zmieni smaku twojego ciasta. Należy także zwrócić uwagę na walory zdrowotne – masło jest tłuszczem zwierzęcym, zawierającym przede wszystkim nasycone kwasy tłuszczowe. Tymczasem tłuszcze roślinne, w tym olej rzepakowy zawierają cenne wielonienasycone kwasy tłuszczowe o działaniu przeciwstawnym. Mają silne działanie przeciwzapalne i chronią nasze serce. 

Zastosowanie oleju rzepakowego zamiast masła w wypiekach sprawi, że ciasto będzie tańsze, zdrowsze i zachowa swój tradycyjny smak. Olej rzepakowy jest wygodny w zastosowaniu, ponieważ nie trzeba go rozpuszczać i studzić, czy też długo miksować, wystarczy łatwo go odmierzyć w szklance lub w miarce kuchennej. Gorąco zachęcam cię do przeczytania dodatkowo artykułu na temat oleju rzepakowego i dlaczego warto zastąpić masło w wypiekach właśnie olejem rzepakowym.

ciasto kremowe z owocami i bezami

Jak wykonać ciasto Eton Mess z olejem rzepakowym – wskazówki

Przygotuj to ciasto z olejem bardzo prosto i szybko. Wystarczy, że podzielisz sobie pracę na etapy, aby cały proces przebiegł szybko i sprawnie. Zacznij od przygotowania i upieczenia lekkiego i puszystego ciasta na oleju. To ciasto możesz upiec z wyprzedzeniem i przechować owinięte w folię spożywczą, aby nie wysychało. Gdy będziesz już mieć gotowe i ostudzone ciasto to zrób lekki krem śmietankowy i przygotuj owoce – trzeba je dobrze umyć, osuszyć i pokroić większe sztuki na kawałki.

ciasto z kremem śmietankowym, owocami i bezikami

Jak uzyskać idealnie ubitą śmietanę?

Aby twój krem był idealny i ładnie zmiksowany bardzo istotne jest dobre i długie schłodzenie śmietany kremówki i serka mascarpone. Dlatego po kupnie od razu schowaj je do lodówki przynajmniej na kilka godzin. W sklepach śmietanka bardzo często nie stoi w lodówce tylko na półkach w okolicy lodówek. Nie ma ona wtedy odpowiedniej temperatury do miksowania. Przed miksowaniem musi być ona bardzo mocno schłodzona inaczej wcale się nie ubije na bitą śmietanę, albo się nawet może zwarzyć!

Gdy masz już mocno schłodzone produkty przełóż je do dużej miski i zmiksuj na wysokich obrotach miksera. Miksuj przynajmniej kilka minut, aż otrzymasz gęsty krem, który nabrany na łyżkę nie będzie z niej spadał albo spływał. Dopiero tak ubitą śmietanę możesz wyłożyć na ciasto. Pamiętaj, że ciasto musi być zupełnie ostudzone przed nałożeniem kremu, inaczej krem się od niego ogrzeje i zacznie się rozpuszczać!

ciasto eton mess z bezikami i świeżymi owocami

Ile kalorii ma ciasto Eton Mess?

W przepisie powyżej podałam, że moje ciasto z kremem i owocami ma w 100 g prawie 270 kcal, za to przy podzieleniu ciasta na 24 porcje każdy kawałek będzie miał około 211 kcal (węglowodany 22g, tłuszcz 12g, białko 3g). To zasługa lekkiego ciasta na oleju, ale także dużej ilości świeżych owoców, które obniżają kaloryczność tego ciasta.

kremowe ciasto z owocami i bezikami

Polecane przepisy na ciasta z olejem

Wypróbuj również inne moje przepisy na pyszne i proste ciasta przygotowane na oleju. Tutaj polecam między innymi takie trzy przepisy, a dużo więcej na blogu.

Wpis przygotowany we współpracy z PSPO (Polskie Stowarzyszenie Producentów Oleju) #FunduszePromocji

logo pokochaj olej rzepakowy
Opublikowano: 2024 8 kwietnia

Podziel się przepisem

Subskrybuj
Powiadom o
guest
Ocena Przepisu




Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych w celu publikacji komentarza

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments

Polecane przepisy

Przepis na ciasto jak Eton Mess

Zapraszam do spróbowania przepisu na delikatne ciasto Eton Mess, które charakteryzuje się lekkością i puszystością. W moim przepisie wykorzystuję olej rzepakowy, co nadaje ciastu niezwykle delikatny smak i konsystencję. Ciasto podawane jest z lekką chmurką kremu śmietankowego, świeżymi owocami oraz słodkimi, małymi bezami.

W moim opisie przepisu znajdziesz wszystkie niezbędne kroki, abyś mógł przygotować to wyjątkowe ciasto w swojej kuchni. Dokładnie opisuję proces przygotowania ciasta oraz chmurki kremu śmietankowego, a także podpowiadam, jak pięknie ułożyć świeże owoce i małe bezami, aby stworzyć efektowną prezentację. Możesz zobaczyć moje zdjęcia z przygotowania tego niezwykłego ciasta oraz obejrzeć krótki film video, gdzie prezentuję proces przygotowania tego ciasta.

To ciasto Eton Mess doskonale sprawdzi się na różne okazje, od rodzinnych spotkań po uroczyste przyjęcia. Świeże owoce nadają mu orzeźwiającego smaku, a słodkie bezy dodają mu wyjątkowej kruchości. Gotowy przepis czeka na Ciebie, abyś mógł cieszyć się tym wyjątkowym smakiem w swoim domu!