Przepis na smażone ciastka z jabłkami
Przepis na smażone francuskie ciasteczka napełnione prażonymi jabłkami
Dziś mam dla Was przepyszne i do tego tego proste smażone ciastka z jabłkami. Te ciasteczka zrobione z gotowego ciasta francuskiego nadzianego prażonymi jabłkami są smażone na głębokim tłuszczu. To ostatnio najlepsze ciastka jakie zrobiłam i moje dzieci nie mogły się nimi najeść. Koniecznie wypróbuj ten przepis!
Spis treści
Smażone ciastka z jabłkami przepis krok po kroku
Jeśli lubisz szarlotki i pachnące cynamonem wypieki z jabłkami, to koniecznie wypróbuj ten przepis!
Smażone ciastka z jabłkami przepis z filmem
Składniki
składniki na francuskie ciasteczka z jabłkami
- 2 opakowania ciasta francuskiego (- miałam dwa po 275 g)
- ok 500 g jabłek (- u mnie dwie bardzo duże jabłka)
- 50 g cukru (- 1/4 szklanki)
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- 0,5 łyżeczki cynamonu
- 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej (- opcjonalnie)
- ok 100 g cukru (- pół szklanki)
- 1 łyżeczka cynamonu
Instrukcja
Jak zrobić smażone ciastka z jabłkami
- Jabłka obierz, przekrój na ćwiartki i usuń gniazda nasienne.ok 500 g jabłek
- Pokrój owoce w dużą kostkę.
- Przełóż jabłka do garnka, dodaj cukier, sok z cytryny i cynamon podgrzewaj aż jabłka staną się lekko miękkie.50 g cukru, 1 łyżeczka soku z cytryny, 0,5 łyżeczki cynamonu
- Jeśli owoce puściły dużo soku, to możesz dodać do nich mąkę ziemniaczaną i dokładnie wymieszać. Odstaw jabłka do wystygnięcia.1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
- Rozwiń jedno ciasto francuskie na blacie kuchennym.2 opakowania ciasta francuskiego
- Wyznacz na nim podłużne prostokąty – u mnie miały one wymiar 13/5 cm i w sumie wyszło mi ich 16 (przeczytaj pod przepisem jak dzieliłam ciasto).
- Na środek każdego kawałka nałóż jabłka tak aby obwody były czyste.
- Wyjmij drugie ciasto i bardzo delikatnie rozwałkuj.
- Połóż ciasto na wierzchu jabłek.
- Lekko dociskając palcami podziel na ciastka.
- Ostrym nożem lub radełkiem potnij ciasto na właściwe ciastka.
- Za pomocą widelca dociśnij ciasta, tak aby były dobrze sklejone.
- W większym garnku rozgrzej olej – do temperatury 180 stopni.
- Smaż po 2 ciastka na raz – około 1,5 minuty na stronę i ostrożnie przewracaj na drugą stronę.
- Usmażone ciastka wyjmij na ręcznik papierowy aby odsączyć nadmiar tłuszczu.
- Od razu obtocz ciastka w cukrze wymieszanym z cynamonem.ok 100 g cukru, 1 łyżeczka cynamonu
Film
Prywatne
Składniki Odżywcze
Francuskie ciastka z jabłkami – uwagi
Ależ pyszne zrobiłam te smażone ciasteczka!
Moje dzieci tak się w nich rozsmakowały, że syn sam zjadł jednego dnia osiem sztuk, a następnego dnia chodzi i szukali czy jeszcze jakieś zostały. Oni są strasznie wybredni jeśli chodzi i słodkości, więc to dla mnie ogromna rekomendacja.
Sam pomysł na ciasteczka wypatrzyłam u Emily Leary i od razu bardzo mi się spodobał.
Ja uwielbiam wszelkie ciasta z jabłkami, a jak jeszcze jest do nich cynamon, to już nic więcej do szczęścia nie potrzebuję.
A tych ciastek nie trzeba nawet piec! Koniecznie wypróbuj ten przepis!
Składniki na smażone ciasteczka z jabłkami i zamienniki
Do przygotowania tych ciastek będziesz potrzebować zaledwie kilka składników. Do tego to produkty ogólnie dostępne. Poniżej podaję listę najważniejszych produktów użytych przeze mnie oraz ewentualne zamienniki.
- ciasto francuskie – użyłam tu gotowe ciasto francuskie. Jeśli masz mrożone, to wcześniej musisz je rozmrozić. Kup dowolne ciasto – tylko od razu dwie takie same sztuki, bo muszą mieć ten sam rozmiar.
- jabłka – najlepsze będą twarde jabłka, które się nie rozpadną po podgrzaniu – ja użyłam jabłka jonagold, możesz też ewentualnie użyć gotowe jabłka prażone, tylko wybierz takie gęste, z dużymi kawałkami jabłek
- cukier – ja tu użyłam zwykły cukier biały, ale możesz też użyć cukier trzcinowy, albo nawet ksylitol, czy erytrol
Jak zrobić francuskie ciastka z jabłkami – wskazówki
Przygotowanie ciasteczek zacznij od jabłek, bo trzeba je lekko uprażyć, a potem ostudzić.
Gdy jabłka stygną przygotuj ciasto francuskie.
Ja swoje ułożyłam na blacie i przy pomocy linijki podzieliłam najpierw wzdłuż dłuższego boku na dwie części – u mnie wyszła linia podziału na 13 cm. Potem podzieliłam ciasto na kawałki po 5 cm – tak wyszło mi w sumie 16 prostokątów o wymiarach 5 na 13 cm. Te prostokąty nie były rozcięte, jedynie lekko zaznaczone, żebym wiedziała, gdzie mam nakładać jabłka.
Na środek każdego prostokąta nałożyłam trochę jabłek i w wtedy przykryłam drugim ciastem francuskim. Docisnęłam razem ciasta, tak aby się skleiły i na koniec jeszcze docisnęłam każdy prostokąt widelcem.
Ciastka trzeba dobrze skleić, aby podczas smażenia się nie rozeszły i nie wypadły z nich owoce!
Jak smażyć ciastka z jabłkami?
Ciastka z jabłkami musisz smażyć na mocno rozgrzanym oleju – tak do temperatury około 180 stopni. Jeśli nie masz termometru, to możesz wrzucić do oleju np. kawałek ziemniaka i sprawdzić czy zaczyna się ładnie smażyć. Najlepiej smażyć po około 2 ciastka na raz, tak aby za mocno nie obniżać temperatury oleju. Ciastka wtedy smażą się szybko – po około 1-1,5 minuty na stronę. W trakcie smażenia przewróć ciastka na drugą stronę.
Pamiętaj o odsączeniu ciastek na ręczniku papierowym, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu!
Jeszcze gorące ciastka obtocz w cukrze zmieszanym z cynamonem i w zasadzie już można je zajadać!
Mi te smażone ciastka z jabłkami przypominają ciastka McDonalda – nie wiem, czy jeszcze mają je w ofercie, ale kiedyś były właśnie takie smażone ciastka z jabłkami albo wiśniami. Tylko ich nie były po usmażeniu obtaczane w cukrze.
Ile kcal mają smażone ciastka z jabłkami?
Ja tu mniej więcej wyliczyłam, że przy moich 16 ciastkach każde z nich będzie miało około 250 kcal. To taka trochę szacunkowa wartość, bo nie wiem, ile do końca wchłonęło się w nie podczas smażenia oleju. Do ich kaloryczności doliczyłam 150 ml oleju, więc mniej więcej powinno się to zgadzać. Jeśli użyjesz inne ciasto, albo zrobisz inną ilość ciasteczek, to ta kaloryczność ulegnie zmianie.
Jak przechowywać smażone ciastka z jabłkami?
Te ciasteczka z jabłkami polecam przechować (po zupełnym ostudzeniu) w szczelnym pojemniku, albo pod przykryciem. Dzięki smażeniu ciastka są bardzo smaczne nawet po kilku dniach. Jeśli wolisz je jeść na ciepło, to możesz je chwilę podgrzać w mikrofalówce.
Mam nadzieję, że te francuskie ciastka z jabłkami zasmakują Tobie i Twoim bliskim tak samo mocno jak nam. Koniecznie daj znać w komentarzu!
Polecane słodkości z ciasta francuskiego
Koniecznie też zobacz inne moje przepisy na pyszne słodkie wypieki przygotowane z gotowego ciasta francuskiego. Tutaj polecam takie trzy przepisy:
Popularne Przepisy
Polecane przepisy
Smażone ciasteczka z jabłkami przepis
Zapraszam na przepis na pyszne i proste ciastka z jabłkami przygotowane na gotowym cieście francuskim. Takie cynamonowe ciasteczka z prażonymi jabłkami to idealny jesienny comfort food. Pyszne, aromatyczne, a jak jeszcze je zjesz na ciepło, to cudownie rozgrzewające ciasteczka. Świetne w towarzystwie kubka rozgrzewającej herbaty, sprawdzą się idealnie na chłodne jesienne dni. Koniecznie sobie zapisz ten przepis na później! Zobacz mój dokładny przepis krok po kroku ze zdjęciami z przygotowań i filmem, a zrobienie takich smażonych ciastek nie sprawi Ci żadnych problemów.