Puszyste ciasto z malinami

 

maślane ciasto z malinami i lukrem

 

Puszyste ciasto z malinami – delikatnie maślane, z nutką cytryny, sporą ilością malin i delikatnym cytrynowym lukrem.

Ciasto idealne dla dzieci i dorosłych – nikt nie przejdzie obojętnie.

Dla mnie rewelacyjne ciasto do kawy – rozpływające się w ustach i pełne aromatu.

Zamiast malin możecie też użyć inne drobne owoce – większe lepiej pokroić na mniejsze kawałki.

Jeśli boicie się, że maliny rozwalą się podczas mieszania z ciastem, to zróbcie jak ja – wyłóżcie najpierw połowę ciasta do foremki, połóżcie maliny i na nie resztę ciasta – na wierzch też możecie położyć trochę malin – lekko je dociskając.

W ten sposób owoce na pewno będą w środku ładne i całe.

Możecie użyć mrożone maliny (tak jak ja) i nie musicie ich wcześniej rozmrażać.

Zajrzyjcie również koniecznie do innych przepisów na ciasta owocowe – między innymi na kajmakowe ciasto z jabłkami, cytrynowe ciasto z borówkami, czy ciasto pomarańczowe (rewelacyjne).

 

puszyste ciasto z malinami

 

delikatne i puszyste ciasto z owocami

 

proste i pyszne ciasto z malinami i lukrem

 

maślane ciasto z malinami

 

puszyste ciasto z malinami

 

proste ciasto z malinami

Puszyste ciasto z malinami

Wypieki Beaty
Przepis na formę o wielkości 22-24 cm.
5 z 1 oceny
Czas przygotowania 30 minut
Czas wykonania 50 minut
Czas całkowity 1 godz 20 minut
Danie Ciasta
Porcje 12
Kalorie 304 kcal

Składniki
  

ciasto:

lukier:

  • 150 g cukru pudru
  • około 3 łyżki soku z cytryny
  • opcjonalnie trochę mleka

Instrukcja
 

  • Masło zmiksuj z cukrem pudrem aż będzie białe i delikatne.
  • Mąkę pszenną przesiej przez sito razem z mąką ziemniaczaną i proszkiem do pieczenia.
  • Do masy maślanej dodaj skórkę i sok z cytryny - krótko zmiksuj.
  • Dodaj po jednym jajku i po każdym wsyp czubatą łyżkę przesianej mąki.
  • Dodaj śmietanę i resztę mąki - najlepiej w dwóch porcjach.
  • Nie mieszaj już za długo dodanej mąki - tylko do połączenia - możesz nawet zostać trochę niezmieszanej mąki - w takim przypadku domieszaj ją już tylko delikatnie łyżką.
  • Foremkę o średnicy około 22-24 cm wyłóż papierem do pieczenia, albo wysmaruj tłuszczem i wysyp mąką.
  • Na dno wyłóż mniej więcej połowę ciasta - wyrównaj - nałóż 2/3 malin, przykryj je resztą ciasta.
  • Na wierzch połóż pozostałe maliny i delikatnie dociśnij je do ciasta.
  • Piecz w 160 stopniach (tryb góra/dół) przez 45-55 minut - aż do suchego patyczka.
  • Po upieczeniu ostudź.
  • Cukier puder na lukier połącz z sokiem z cytryny (jeśli lukier jest za gęsty, to dodaj trochę mleka) i posmaruj nim ciasto.

Notatki

Najlepiej aby wszystkie składniki były w temperaturze pokojowej.

Składniki Odżywcze

Serving: 100gKalorie: 304kcalWeglowodany: 50gBiałko: 4gTłuszcz: 11gBłonnik: 2g
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!

 

 

Inspiracja – Moje wypieki