Reklama


Oceniam na :
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (No Ratings Yet)
Loading...

Puszyste ciasto z malinami

By | 2018-05-13T09:35:40+00:00 2018 Maj 14th|Ciasta owocowe, Ciasta ucierane|

Puszyste ciasto z malinami

 

maślane ciasto z malinami i lukrem

 

Puszyste ciasto z malinami – delikatnie maślane, z nutką cytryny, sporą ilością malin i delikatnym cytrynowym lukrem.

Ciasto idealne dla dzieci i dorosłych – nikt nie przejdzie obojętnie.

Dla mnie rewelacyjne ciasto do kawy – rozpływające się w ustach i pełne aromatu.

Zamiast malin możecie też użyć inne drobne owoce – większe lepiej pokroić na mniejsze kawałki.

Jeśli boicie się, że maliny rozwalą się podczas mieszania z ciastem, to zróbcie jak ja – wyłóżcie najpierw połowę ciasta do foremki, połóżcie maliny i na nie resztę ciasta – na wierzch też możecie położyć trochę malin – lekko je dociskając.

W ten sposób owoce na pewno będą w środku ładne i całe.

Możecie użyć mrożone maliny (tak jak ja) i nie musicie ich wcześniej rozmrażać.

Zajrzyjcie również koniecznie do innych przepisów na ciasta owocowe – między innymi na kajmakowe ciasto z jabłkami, cytrynowe ciasto z borówkami, czy ciasto pomarańczowe (rewelacyjne).

 

puszyste ciasto z malinami

 

delikatne i puszyste ciasto z owocami

 

proste i pyszne ciasto z malinami i lukrem

 

maślane ciasto z malinami

 

puszyste ciasto z malinami

 

Puszyste ciasto z malinami
 
Czas przygotowania
Czas wykonania
Czas całkowity
 
Przepis na formę o wielkości 22-24 cm.
Autor:
Typ przepisu: Ciasto
Ilość: 12
Składniki
ciasto:
  • 120 g miękkiego masła
  • 200 g cukru pudru
  • 2 duże jajka - użyłam rozmiar L
  • skórka i sok z połowy cytryny
  • 200 g mąki pszennej
  • 70 g mąki ziemniaczanej
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • ⅓ szklanki kwaśnej śmietany - użyłam 18%
  • około 250 g malin
lukier:
  • 150 g cukru pudru
  • około 3 łyżki soku z cytryny
  • opcjonalnie trochę mleka
Wykonanie
  1. Masło zmiksuj z cukrem pudrem aż będzie białe i delikatne.
  2. Mąkę pszenną przesiej przez sito razem z mąką ziemniaczaną i proszkiem do pieczenia.
  3. Do masy maślanej dodaj skórkę i sok z cytryny - krótko zmiksuj.
  4. Dodaj po jednym jajku i po każdym wsyp czubatą łyżkę przesianej mąki.
  5. Dodaj śmietanę i resztę mąki - najlepiej w dwóch porcjach.
  6. Nie mieszaj już za długo dodanej mąki - tylko do połączenia - możesz nawet zostać trochę niezmieszanej mąki - w takim przypadku domieszaj ją już tylko delikatnie łyżką.
  7. Foremkę o średnicy około 22-24 cm wyłóż papierem do pieczenia, albo wysmaruj tłuszczem i wysyp mąką.
  8. Na dno wyłóż mniej więcej połowę ciasta - wyrównaj - nałóż ⅔ malin, przykryj je resztą ciasta.
  9. Na wierzch połóż pozostałe maliny i delikatnie dociśnij je do ciasta.
  10. Piecz w 160 stopniach (tryb góra/dół) przez 45-55 minut - aż do suchego patyczka.
  11. Po upieczeniu ostudź.
  12. Cukier puder na lukier połącz z sokiem z cytryny (jeśli lukier jest za gęsty, to dodaj trochę mleka) i posmaruj nim ciasto.
Notatki
Najlepiej aby wszystkie składniki były w temperaturze pokojowej.
Składniki odżywcze
Wielkość porcji: 100 g Kalorie: 304 Tłuszcze: 11 g Węglowodany: 50 g Błonnik: 2 g Białka: 4 g

 

 

Inspiracja. 

Reklama

2 komentarze

  1. Candy Pandas 2018/05/14 at 11:24 - Reply

    W przekroju wygląda zacnie <3

Leave A Comment

%d bloggers like this: