Puszyste ciasto z malinami
Puszyste ciasto z malinami – delikatnie maślane, z nutką cytryny, sporą ilością malin i delikatnym cytrynowym lukrem.
Ciasto idealne dla dzieci i dorosłych – nikt nie przejdzie obojętnie.
Dla mnie rewelacyjne ciasto do kawy – rozpływające się w ustach i pełne aromatu.
Zamiast malin możecie też użyć inne drobne owoce – większe lepiej pokroić na mniejsze kawałki.
Jeśli boicie się, że maliny rozwalą się podczas mieszania z ciastem, to zróbcie jak ja – wyłóżcie najpierw połowę ciasta do foremki, połóżcie maliny i na nie resztę ciasta – na wierzch też możecie położyć trochę malin – lekko je dociskając.
W ten sposób owoce na pewno będą w środku ładne i całe.
Możecie użyć mrożone maliny (tak jak ja) i nie musicie ich wcześniej rozmrażać.
Zajrzyjcie również koniecznie do innych przepisów na ciasta owocowe – między innymi na kajmakowe ciasto z jabłkami, cytrynowe ciasto z borówkami, czy ciasto pomarańczowe (rewelacyjne).
Puszyste ciasto z malinami
- 120 g miękkiego masła
- 200 g cukru pudru
- 2 duże jajka - użyłam rozmiar L
- skórka i sok z połowy cytryny
- 200 g mąki pszennej
- 70 g mąki ziemniaczanej
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- ⅓ szklanki kwaśnej śmietany - użyłam 18%
- około 250 g malin
- 150 g cukru pudru
- około 3 łyżki soku z cytryny
- opcjonalnie trochę mleka
- Masło zmiksuj z cukrem pudrem aż będzie białe i delikatne.
- Mąkę pszenną przesiej przez sito razem z mąką ziemniaczaną i proszkiem do pieczenia.
- Do masy maślanej dodaj skórkę i sok z cytryny - krótko zmiksuj.
- Dodaj po jednym jajku i po każdym wsyp czubatą łyżkę przesianej mąki.
- Dodaj śmietanę i resztę mąki - najlepiej w dwóch porcjach.
- Nie mieszaj już za długo dodanej mąki - tylko do połączenia - możesz nawet zostać trochę niezmieszanej mąki - w takim przypadku domieszaj ją już tylko delikatnie łyżką.
- Foremkę o średnicy około 22-24 cm wyłóż papierem do pieczenia, albo wysmaruj tłuszczem i wysyp mąką.
- Na dno wyłóż mniej więcej połowę ciasta - wyrównaj - nałóż ⅔ malin, przykryj je resztą ciasta.
- Na wierzch połóż pozostałe maliny i delikatnie dociśnij je do ciasta.
- Piecz w 160 stopniach (tryb góra/dół) przez 45-55 minut - aż do suchego patyczka.
- Po upieczeniu ostudź.
- Cukier puder na lukier połącz z sokiem z cytryny (jeśli lukier jest za gęsty, to dodaj trochę mleka) i posmaruj nim ciasto.
Inspiracja – Moje wypieki
W przekroju wygląda zacnie <3
I zacnie smakuje :)