Puszyste migdałowe babeczki
Przepis na puszyste i proste babeczki migdałowe
Puszyste migdałowe babeczki z kremem śmietankowym to wypiek, który zachwyci miłośników słodkich wypieków z migdałami. Ich delikatne, puszyste wnętrze doskonale harmonizuje z kremowym wierzchem, które dodaje im wyjątkowego smaku i sprawia, że babeczki pięknie się prezentują. Takie babeczki migdałowe stanowią doskonałą propozycję na podwieczorek lub do herbaty. Ich subtelny smak i lekkość z pewnością oczarują każde podniebienie. Spróbujcie koniecznie!
Spis treści
Puszyste migdałowe babeczki przepis krok po kroku
Jeśli lubicie małe słodkie babeczki udekorowane lekkim kremem, to spróbujcie tych puszystych babeczek z mielonymi migdałami. Będziecie nimi zachwyceni!
Puszyste migdałowe babeczki przepis
Składniki
Instrukcja
Jak zrobić puszyste babeczki migdałowe
- Przygotuj foremkę na babeczki – wyłóż ją papilotkami, albo posmaruj masłem i posyp mąką.
- Zmiksuj jajka z cukrem aż będą gęste i mocno napuszone.3 jajka, 150 g cukru
- W tym czasie połącz w misce mąkę, mielone migdały i proszek do pieczenia.150 g mąki pszennej, 50 g migdałów, 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- Do ubitych jajek dodaj olej i krótko wymieszaj.60 ml oleju
- Wsyp mniej więcej połowę mąki i zmiksuj na niskich obrotach.
- Dodaj resztę mąki i krótko zmiksuj.
- Wlej mleko i zmiksuj.ok 80 ml mleka
- Nałóż ciasto do papilotek na babeczki – maksymalnie do 2/3 wysokości.
- Piecz w 180 stopniach (góra/dół) przez mniej więcej 20-25 minut – do suchego patyczka.
- Po upieczeniu babeczki ostudź.
- Możesz je udekorować w dowolny sposób – wystarczy nawet posypać cukrem pudrem. Możesz polać je rozpuszczoną czekoladą albo udekorować kremem jak ja.
Notatki
Prywatne
Składniki Odżywcze
Migdałowe babeczki z mascarpone – uwagi
Zapraszam was dziś na puszyste migdałowe babeczki.
Bardzo puszyste, lekkie i przepyszne!
Te babeczki z mielonymi migdałami smakują wybornie zarówno z kremem jak same z siebie.
Moja córka wolała nawet bardziej te bez kremu i zjadła trzy takie spore babeczki „na dzień dobry”.
Jak zrobić babeczki migdałowe – wskazówki
Będziecie tu potrzebować podstawowe składniki, które na pewno macie w domu. Jedyne co to musicie zadbać o mielone migdały.
Możecie kupić je już zmielone, albo zmielić je samodzielnie w domu. Ja miałam migdały mielone ze skórką, więc moje babeczki miały w ciście brązowe kropeczki. Jeśli użyjecie blanszowane migdały ciasto na babeczki będzie ładnie jasne i jednolite w kolorze.
Co zrobić aby babeczki były puszyste?
Musicie dobrze ubić jajka z cukrem. Ubijamy je do tej pory aż masa zblednie, będzie gęsta i bardzo puszysta. Potem składniki dodajemy i miksujemy już tylko krótko i na niskich obrotach, tak aby ciasto nie utraciło tej puszystości.
Babeczki sporo rosną, więc nie nakładajcie za dużo ciasta do papilotek.
Ja tu użyłam wysokie papilotki (takie o wysokości 5 cm) dlatego wyszły mi też większe i wyższe babeczki (oczywiście wyszło mi ich też mniej, bo 8 sztuk). Jeśli użyjecie tradycyjne niższe papilotki (takie na 3 cm) to powinno wam wyjść 12 babeczek, albo 1-2 więcej.
Jak udekorować babeczki migdałowe?
Babeczki z migdałami po upieczeniu możecie dowolnie udekorować. Ja wykorzystałam krem śmietankowy, który został mi po przygotowaniu tortu. Babeczki możecie także polać polewą czekoladową albo posypać cukrem pudrem. To już wasza kwestia smaku :)
Wypróbujcie mój przepis na babeczki migdałowe i dajcie znać jak wam smakowały.
Przy okazji polecam wam również inne moje przepisy na proste babeczki, znajdziecie tu mnóstwo inspirujących pomysłów na te małe słodkości.
Gorąco zachęcam do obserwowania mojego profilu na instagramie, gdzie przepisy możecie sobie łatwo zapisać na później.
Polecane przepisy na babeczki
Koniecznie wypróbujcie również inne moje przepisy na pyszne babeczki udekorowane smakowitymi kremami. Tutaj polecam trzy takie przepisy:
Popularne Przepisy
Polecane przepisy
Puszyste babeczki migdałowe
Szukasz pomysłu na pyszne babeczki? To dobrze trafiłaś/eś :) Wypróbuj przepis na proste babeczki z mielonymi migdałami. Babeczki są super puszyste, lekkie i przepyszne. Mielone migdały wspaniale podkręcają smak babeczek. Możecie kupić gotowe mielone migdały, albo samodzielnie zmielić migdały w domu. Migdały możecie wcześniej zblanszować jeśli nie chcecie aby miały skórki. Jak się blanszuje migdały? Musicie zalać je gorącą wodą i odstawić na kilkanaście minut. Wtedy wodę wylewacie i małym nożykiem ściągacie skórkę z migdałów. Migdały osuszacie i mielicie na mączkę migdałową. Takie zmielone migdały dodajecie do migdałowych babeczek :)
Przepis na babeczki migdałowe
Zobaczcie mój przepis na babeczki migdałowe i sprawdźcie jak zrobić puszyste babeczki z migdałami. Po upieczeniu i ostudzeniu możecie je udekorować prostym kremem śmietankowym. Wystarczy zmiksować mocno schłodzoną śmietanę kremówkę z zimnym serkiem mascarpone i cukrem pudrem. Możecie również przygotować krem mascarpone. Wtedy rozpuście czekoladę w kąpieli wodnej (polecam białą czekoladę) i zmiksujcie ją potem z zimnym serkiem mascarpone.
Babeczki z migdałami przepis
Te babeczki z kremem śmietankowym posypane płatkami migdałowymi prezentują się tak pięknie, że możecie je podać na jakiejś rodzinnej uroczystości albo na święta. Babeczki na słodki stół na pewno każdemu się spodobają i przypadną do gustu. Jestem przekonana, że zasmakują wszystkim gościom i rodzinie. Koniecznie więc upieczcie te puszyste migdałowe babeczki już dziś! Zapiszcie sobie również przepis na przyszłość, bo możecie je wykorzystać na różne okoliczności. Zachęcam was również do wypróbowania innych moich przepisów na babeczki i muffinki. Znajdziecie tam pomysły na proste babeczki na weekend, ale również babeczki na specjalne okazje. Na takie specjalne okazje polecam wam szampańskie babeczki zrobione z musującym winem, a na weekend do kawki polecam między innymi kawowe babeczki tiramisu :) Z tymi babeczkami nasączonymi kawą i podanym z lekkim kremem mascarpone weekendowa kawa będzie smakowała jeszcze lepiej! Koniecznie sprawdźcie jak pyszne są te babeczki oraz moje babeczki z migdałami. Zaręczam, że się nie zawiedziecie. A teraz życzę wam smacznego!