Przepis na sernik ajerkoniakowy

 

Myślę, że na Wielkanoc (chociaż i na Boże Narodzenie również) sernik ajerkoniakowy będzie idealny :)

Bardzo aksamitny i rozpływający się w ustach, o rewelacyjnym smaku ajarkoniaku (hmmm, czy dzieci mogą go jeść? raczej cały alkohol wyparował przy pieczeniu i pozostał sam smak :)).

Uwielbiam wysokie, “konkretne” serniki, więc ten też upiekłam w mniejszej foremce, aby był wyższy (wykorzystałam tortownicę o średnicy 22 cm, możecie go upiec też w 26, wtedy będzie niższy).

Jeśli dostaniecie w sklepie kolorowe jajeczka, to koniecznie udekorujcie nimi sernik – nadają im fajnego świątecznego charakteru :)

Gdybyście takich nie dostali możecie użyć też zwykłe czekoladowe jajeczka, albo migdały w czekoladzie.

Ps. Jeśli szukacie jeszcze inne ciekawe przepisy na serniki świąteczne, to koniecznie wypróbujcie przepis na sernik marchewkowy :)

 

sernik ajerkoniakowy

sernik ajerkoniakowy

sernik ajerkoniakowy

sernik ajerkoniakowy

sernik ajerkoniakowy

Sernik ajerkoniakowy – przepis do druku

 

Sernik ajerkoniakowy

Wypieki Beaty
Przepyszny, kremowy sernik z ajerkoniakiem. Idealny na Wielkonoc i nie tylko.
5 z 2 ocen
Czas przygotowania 30 minut
Czas wykonania 1 godz 20 minut
4 godz
Czas całkowity 5 godz 50 minut
Porcje 12 porcji

Wyposażenie

  • Forma o średnicy około 22 cm.

Składniki
  

spód:

sernik:

polewa:

  • 200 g śmietany (użyłam 12%)
  • 2-3 łyżki cukru - do smaku

Instrukcja
 

spód:

  • Ciasteczka zmiksuj, albo mocno rozkrusz wałkiem i zmieszaj z rozpuszczonym masłem.
  • Wylep ciasteczkami spód przygotowanej tortownicy (spód wyłożyłam papierem do pieczenia, a boki wysmarowałam masłem i obsypałam kaszą manną).

sernik:

  • Wszystkie składniki umieść w misie miksera i krótko zmiksuj - tylko do połączenia składników.
  • Wylej masę na spód ciasteczek.
  • Piecz w piekarniku nagrzanym do 150 stopni przez 1 i 20 minut.
  • Po tym czasie posmaruj sernik polewą ze zmieszanej śmietany z cukrem i zapiecz przez kolejne 15 minut.
  • Po upływie tego czasu wyłącz piekarnik i uchyl jego drzwiczki. Pozostaw sernik w piekarniku do ostudzenia.
  • Schłódź sernik w lodówce przez kilka godzin, a najlepiej przez noc.
Słowa kluczowe ajerkoniak, biała czekolada, biały ser, czekolada, śmietana, twaróg
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!