Sernik ajerkoniakowy
Myślę, że na Wielkanoc (chociaż i na Boże Narodzenie również) sernik ajerkoniakowy będzie idealny :)
Bardzo aksamitny i rozpływający się w ustach, o rewelacyjnym smaku ajarkoniaku (hmmm, czy dzieci mogą go jeść? raczej cały alkohol wyparował przy pieczeniu i pozostał sam smak :)).
Uwielbiam wysokie, „konkretne” serniki, więc ten też upiekłam w mniejszej foremce aby był wyższy (wykorzystałam tortownicę o średnicy 22 cm, możecie go upiec też w 26, wtedy będzie niższy).
Jeśli dostaniecie w sklepie kolorowe jajeczka, to koniecznie udekorujcie nimi sernik – nadają im fajnego świątecznego charakteru :) ale gdybyście takich nie dostali możecie użyć też zwykłe czekoladowe jajeczka, albo migdały w czekoladzie.
Ps. Jeśli szukacie jeszcze inne ciekawe przepisy na serniki świąteczne, to koniecznie wypróbujcie przepis na sernik marchewkowy :)
Sernik ajerkoniakowy
- 150 g ciasteczek (użyłam maślane herbatniki)
- około 60 g rozpuszczonego masła
- 1 kg twarogu sernikowego (użyłam Piątnicę)
- 4 jajka
- 300 g cukru
- 1 czubata łyżka mąki ziemniaczanej
- 1 szklanka ajerkoniaku (likieru jajecznego)
- 100 g rozpuszczonej białej czekolady
- 200 g śmietany (użyłam 12%)
- 2-3 łyżki cukru - do smaku
- Ciasteczka zmiksuj, albo mocno rozkrusz wałkiem i zmieszaj z rozpuszczonym masłem.
- Wylep ciasteczkami spód przygotowanej tortownicy (spód wyłożyłam papierem do pieczenia, a boki wysmarowałam masłem i obsypałam kaszą manną).
- Wszystkie składniki umieść w misie miksera i krótko zmiksuj - tylko do połączenia składników.
- Wylej masę na spód ciasteczek.
- Piecz w piekarniku nagrzanym do 150 stopni przez 1 i 20 minut.
- Po tym czasie posmaruj sernik polewą ze zmieszanej śmietany z cukrem i zapiecz przez kolejne 15 minut.
- Po upływie tego czasu wyłącz piekarnik i uchyl jego drzwiczki. Pozostaw sernik w piekarniku do ostudzenia.
- Schłódź sernik w lodówce przez kilka godzin, a najlepiej przez noc.
Wspaniały! Wygląda tak apetycznie, że mogłabym zjeść pół naraz :)
Dzięki :)
śliczne zdjęcia a sernik na pewno cudowny w smaku :) Ps. gdzie kupials te kolorwe jajeczka?
Kupiłam je normalnie w markecie – były Milki w fioletowej torebeczce.
ale to musi być pyszne:)
Jadłam ten sernik w poniedziałek, mniam… Czekałam na przepis
Teraz musisz sama upiec :)
Z ajerkoniakiem musi być pyszny. Lubię takie smaki dlatego przepis zapisuję :)
Jest przepyszny :)