Sernik ajerkoniakowy

Zaktualizowany: 2023 27 kwietnia
sernik ajerkoniakowy

Przepis na sernik ajerkoniakowy na spodzie z ciasteczek

Domowy sernik ajerkoniakowy to absolutny hit wśród serników! Połączenie puszystego sera, kremowego ajerkoniaku i rozpływającego się w ustach spodu z kruchych ciasteczek sprawia, że ten deser jest wyjątkowo pyszny. Idealny na specjalną okazję lub po prostu na słodkie popołudnie w domu. Zaskocz swoich gości lub bliskich tym pysznym sernikiem i ciesz się smakiem słodkiej przyjemności! Spróbuj koniecznie!

sernik ajerkoniakowy

Sernik z ajerkoniakiem – przepis krok po kroku

Na święta wielkanocne, na Boże Narodzenie, na urodziny, na Komunię – ten sernik z ajerkoniakiem będzie idealny na każdą okazję! Sami się przekonajcie jak doskonale smakuje!

sernik ajerkoniakowy 1

Sernik ajerkoniakowy przepis

Wypieki Beaty
Przepyszny, kremowy sernik z ajerkoniakiem. Idealny na Wielkonoc i nie tylko.
5 z 4 ocen
Czas przygotowania 30 minut
Czas wykonania 1 hour 20 minut
4 hours
Czas całkowity 5 hours 50 minut
Porcje 12 porcji
Wyposażenie
  • Forma o średnicy około 22 cm.
Składniki

składniki na spód z ciasteczek do sernika

  • 150 g ciasteczek ((użyłam maślane herbatniki))
  • 60 g masła (rozpuszczonego )

składniki na sernik z ajerkoniakiem

składniki na polewę śmietanową na sernik ajerkoniakowy

Instrukcja
 

Jak zrobić spód ciasteczkowy do sernika

  • Ciasteczka zmiksuj, albo mocno rozkrusz wałkiem i zmieszaj z rozpuszczonym masłem.
    150 g ciasteczek, 60 g masła
  • Wylep ciasteczkami spód przygotowanej tortownicy (spód wyłożyłam papierem do pieczenia, a boki wysmarowałam masłem i obsypałam kaszą manną).

Jak zrobić sernik z ajerkoniakiem

  • Wszystkie składniki umieść w misie miksera i krótko zmiksuj – tylko do połączenia składników.
    1 kg twarogu sernikowego, 4 jajka, 300 g cukru, 1 czubata łyżka mąki ziemniaczanej, 1 szklanka ajerkoniaku, 100 g białej czekolady
  • Wylej masę na spód ciasteczek.
  • Piecz w piekarniku nagrzanym do 150 stopni (tryb góra-dół) przez 1 godzinę i 20 minut.
  • Po tym czasie posmaruj sernik polewą ze zmieszanej śmietany z cukrem i zapiecz przez kolejne 15 minut.
    200 g śmietany, 2-3 łyżki cukru
  • Po upływie tego czasu wyłącz piekarnik i uchyl jego drzwiczki. Pozostaw sernik w piekarniku do ostudzenia.
  • Schłodź sernik w lodówce przez kilka godzin, a najlepiej przez noc.
Prywatne
Słowa kluczowe sernik na wielkanoc, sernik z ajerkoniakiem
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!
sernik ajerkoniakowy

Sernik z ajerkoniakiem – uwagi

Myślę, że na Wielkanoc (chociaż i na Boże Narodzenie również) sernik ajerkoniakowy będzie idealny :)

Bardzo aksamitny i rozpływający się w ustach, o rewelacyjnym smaku ajarkoniaku (hmmm, czy dzieci mogą go jeść? raczej cały alkohol wyparował przy pieczeniu i pozostał sam smak :)).

Uwielbiam wysokie, „konkretne” serniki, więc ten też upiekłam w mniejszej foremce, aby był wyższy (wykorzystałam tortownicę o średnicy 22 cm, możecie go upiec też w 26, wtedy będzie niższy).

Jeśli dostaniecie w sklepie kolorowe jajeczka, to koniecznie udekorujcie nimi sernik – nadają im fajnego świątecznego charakteru :)

Gdybyście takich nie dostali możecie użyć też zwykłe czekoladowe jajeczka, albo migdały w czekoladzie.

Ps. Jeśli szukacie jeszcze inne ciekawe przepisy na serniki świąteczne, to koniecznie wypróbujcie przepis na sernik marchewkowy :)


sernik ajerkoniakowy
sernik ajerkoniakowy

Sprawdzone przepisy na serniki na specjalne okazje

Na święta i specjalne okazje serniki są zawsze świetnym wyborem, bo większość osób je uwielbia. Na blogu znajdziecie mnóstwo pysznych i inspirujących przepisów na serniki. Ja tu Wam polecam między innymi takie przepisy na serniki świetne na różne okazje:

Opublikowano: 2015 1 kwietnia

Podziel się przepisem

17 komentarzy

  1. 62cd8db4d6d5d909c948a87dc0d21985?s=54&d=mm&r=g
    Mmm 2022 13 kwietnia w 20:39- Odpowiedz

    Witam czy składniki powinny mieć temperaturę pokojową ?

    • dfba35ebfb48eae2fdbde904668fafbc?s=54&d=mm&r=g
      Beata 2022 13 kwietnia w 20:41- Odpowiedz

      Ja zwykle się tym nie przejmuję. Jeśli są w temperaturze pokojowej, to ok

  2. ad01d259b42b51a95da13a696f53ef07?s=54&d=mm&r=g
    Kasia 2022 27 marca w 20:18- Odpowiedz

    Witam, skąd zielone kropki na górze sernika?

    • dfba35ebfb48eae2fdbde904668fafbc?s=54&d=mm&r=g
      Beata 2022 27 marca w 20:26- Odpowiedz

      Popryskałam barwnikiem spożywczym rozpuszczonym w odrobinie wody

      • ad01d259b42b51a95da13a696f53ef07?s=54&d=mm&r=g
        Kasia 2022 27 marca w 21:07- Odpowiedz

        Ok, dziękuję

  3. f6a966387c5788d3fdc386d797dcf4b2?s=54&d=mm&r=g
    Jola 2022 6 marca w 22:28- Odpowiedz

    Czy można zmniejszyc ilość cukru? Sernik w smaku cudowny, ale ten cukier psuje efekt. Jest za słodkie.

    • dfba35ebfb48eae2fdbde904668fafbc?s=54&d=mm&r=g
      Beata 2022 6 marca w 22:39- Odpowiedz

      Można, teraz sama bym go upiekła z maksymalnie 200 g cukru

      • f6a966387c5788d3fdc386d797dcf4b2?s=54&d=mm&r=g
        Jola 2022 7 marca w 16:30- Odpowiedz

        Wychodzi trochę za słodki z tą ilością cukru. Teraz zrobię że 100 g czekolady i 150 g cukru. Przepis jest świetny i będę robić tylko z niego. Kocham ajerkoniak i dziękuję za przepis

  4. a5cb964b5d6cff17596d9df137316a56?s=54&d=mm&r=g
    Agnieszka, Kulinaria na obcasach 2015 2 kwietnia w 01:22- Odpowiedz

    Wspaniały! Wygląda tak apetycznie, że mogłabym zjeść pół naraz :)

  5. f0f20a6722e752dc41868613a6caca8a?s=54&d=mm&r=g
    ilovebakepl 2015 1 kwietnia w 15:31- Odpowiedz

    śliczne zdjęcia a sernik na pewno cudowny w smaku :) Ps. gdzie kupials te kolorwe jajeczka?

    • dfba35ebfb48eae2fdbde904668fafbc?s=54&d=mm&r=g
      Beata 2015 1 kwietnia w 17:36- Odpowiedz

      Kupiłam je normalnie w markecie – były Milki w fioletowej torebeczce.

  6. 77fd72a08bb74623ff4f802e1cd96d04?s=54&d=mm&r=g
    magda 2015 1 kwietnia w 11:24- Odpowiedz

    ale to musi być pyszne:)

  7. 50faa2e5f271a6a96bad7ed084b09f6b?s=54&d=mm&r=g
    Renata 2015 1 kwietnia w 08:23- Odpowiedz

    Jadłam ten sernik w poniedziałek, mniam… Czekałam na przepis

    • dfba35ebfb48eae2fdbde904668fafbc?s=54&d=mm&r=g
      Beata 2015 1 kwietnia w 17:37- Odpowiedz

      Teraz musisz sama upiec :)

  8. 0fc867772082d631fb71c0fd33c715b9?s=54&d=mm&r=g
    Ewa 2015 1 kwietnia w 08:03- Odpowiedz

    Z ajerkoniakiem musi być pyszny. Lubię takie smaki dlatego przepis zapisuję :)

    • dfba35ebfb48eae2fdbde904668fafbc?s=54&d=mm&r=g
      Beata 2015 1 kwietnia w 08:12- Odpowiedz

      Jest przepyszny :)

Zostaw komentarz

Ocena Przepisu




Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

Polecane przepisy

Przepis na sernik z ajerkoniakiem

Przepis na sernik idealny na Wielkanoc i nie tylko. Ten aksamitny i pyszny sernik zrobiony jest z dużą ilością ajerkoniaku. Ale nie obawiajcie się podać go dzieciom. Podczas pieczenia alkohol zawarty z ajerkoniaku odparuje i zostanie jedynie smak likieru. Oprócz ajerkoniaku do tego sernika dodajemy białą czekoladę, która wspaniale równoważy smak likieru i dodaje słodyczy. Ten sernik ajerkoniakowy z polewą śmietanową to świetne ciasto na różne święta i okazje. Po upieczeniu jest bardzo wysoki i nie opada, gdyż pieczemy do w dość niskiej temperaturze, za to dłużej.

Sernik ajerkoniakowy przepis

Przepis na aksamitny sernik na ajerkoniaku to przepis dla wielbicieli nietypowych serników. Ten sernik smakuje nieziemsko. Sami musicie go upiec, aby się przekonać. Zobaczcie mój przepis krok po kroku i sprawdźcie jak zrobić sernik z ajerkoniakiem. Sernik na spodzie z ciasteczek po upieczeniu nie opada i zachowuje aksamitną konsystencję. Koniecznie wypróbujcie również inne moje przepisy na serniki, szczególnie polecam wam przepis na sernik chałwowy z białą czekoladą.