sernik ajerkoniakowy

Przepis na sernik ajerkoniakowy na spodzie z ciasteczek

Domowy sernik ajerkoniakowy to absolutny hit wśród serników! Połączenie puszystego sera, kremowego ajerkoniaku i rozpływającego się w ustach spodu z kruchych ciasteczek sprawia, że ten deser jest wyjątkowo pyszny. Idealny na specjalną okazję lub po prostu na słodkie popołudnie w domu. Zaskocz swoich gości lub bliskich tym pysznym sernikiem i ciesz się smakiem słodkiej przyjemności! Spróbuj koniecznie!

sernik ajerkoniakowy

Sernik z ajerkoniakiem – przepis krok po kroku

Na święta wielkanocne, na Boże Narodzenie, na urodziny, na Komunię – ten sernik z ajerkoniakiem będzie idealny na każdą okazję! Sami się przekonajcie jak doskonale smakuje!

sernik ajerkoniakowy 1

Sernik ajerkoniakowy przepis

Wypieki Beaty
Przepyszny, kremowy sernik z ajerkoniakiem. Idealny na Wielkonoc i nie tylko.
5 z 4 ocen
Czas przygotowania 30 minut
Czas wykonania 1 hour 20 minut
4 hours
Czas całkowity 5 hours 50 minut
Porcje 12 porcji
Wyposażenie
  • Forma o średnicy około 22 cm.
Składniki

składniki na spód z ciasteczek do sernika

  • 150 g ciasteczek ((użyłam maślane herbatniki))
  • 60 g masła (rozpuszczonego )

składniki na sernik z ajerkoniakiem

składniki na polewę śmietanową na sernik ajerkoniakowy

Instrukcja
 

Jak zrobić spód ciasteczkowy do sernika

  • Ciasteczka zmiksuj, albo mocno rozkrusz wałkiem i zmieszaj z rozpuszczonym masłem.
    150 g ciasteczek, 60 g masła
  • Wylep ciasteczkami spód przygotowanej tortownicy (spód wyłożyłam papierem do pieczenia, a boki wysmarowałam masłem i obsypałam kaszą manną).

Jak zrobić sernik z ajerkoniakiem

  • Wszystkie składniki umieść w misie miksera i krótko zmiksuj – tylko do połączenia składników.
    1 kg twarogu sernikowego, 4 jajka, 300 g cukru, 1 czubata łyżka mąki ziemniaczanej, 1 szklanka ajerkoniaku, 100 g białej czekolady
  • Wylej masę na spód ciasteczek.
  • Piecz w piekarniku nagrzanym do 150 stopni (tryb góra-dół) przez 1 godzinę i 20 minut.
  • Po tym czasie posmaruj sernik polewą ze zmieszanej śmietany z cukrem i zapiecz przez kolejne 15 minut.
    200 g śmietany, 2-3 łyżki cukru
  • Po upływie tego czasu wyłącz piekarnik i uchyl jego drzwiczki. Pozostaw sernik w piekarniku do ostudzenia.
  • Schłodź sernik w lodówce przez kilka godzin, a najlepiej przez noc.
Prywatne
Słowa kluczowe sernik na wielkanoc, sernik z ajerkoniakiem
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!
sernik ajerkoniakowy

Sernik z ajerkoniakiem – uwagi

Myślę, że na Wielkanoc (chociaż i na Boże Narodzenie również) sernik ajerkoniakowy będzie idealny :)

Bardzo aksamitny i rozpływający się w ustach, o rewelacyjnym smaku ajarkoniaku (hmmm, czy dzieci mogą go jeść? raczej cały alkohol wyparował przy pieczeniu i pozostał sam smak :)).

Uwielbiam wysokie, „konkretne” serniki, więc ten też upiekłam w mniejszej foremce, aby był wyższy (wykorzystałam tortownicę o średnicy 22 cm, możecie go upiec też w 26, wtedy będzie niższy).

Jeśli dostaniecie w sklepie kolorowe jajeczka, to koniecznie udekorujcie nimi sernik – nadają im fajnego świątecznego charakteru :)

Gdybyście takich nie dostali możecie użyć też zwykłe czekoladowe jajeczka, albo migdały w czekoladzie.

Ps. Jeśli szukacie jeszcze inne ciekawe przepisy na serniki świąteczne, to koniecznie wypróbujcie przepis na sernik marchewkowy :)


sernik ajerkoniakowy
sernik ajerkoniakowy

Sprawdzone przepisy na serniki na specjalne okazje

Na święta i specjalne okazje serniki są zawsze świetnym wyborem, bo większość osób je uwielbia. Na blogu znajdziecie mnóstwo pysznych i inspirujących przepisów na serniki. Ja tu Wam polecam między innymi takie przepisy na serniki świetne na różne okazje: