Sernik buraczkowy
Przepis na niezwykły sernik buraczkowy
Przepis na sernik buraczkowy to oryginalne połączenie klasycznego sernika z wyjątkowym smakiem i kolorem buraków. Sok z buraków nadaje mu nietypowy odcień i delikatny smak, który doskonale komponuje się z kremową konsystencją sera. Całość upieczona jest na spodzie z pokruszonych ciasteczek, dodając sernikowi chrupkości i smaku. To wyjątkowe ciasto nie tylko zachwyca swoim nietuzinkowym wyglądem, ale także zapewnia niezapomniane doznania smakowe, które zaskoczą i oczarują każdego smakosza. Idealne na specjalne okazje oraz dla tych, którzy lubią eksperymentować w kuchni. Spróbuj koniecznie!
Spis treści
Sernik buraczkowy przepis krok po kroku
Jeśli lubisz niezwykłe przepisy i nietypowe ciasta, to koniecznie wypróbuj przepis na taki sernik z sokiem z buraków.
Sernik buraczkowy przepis
Wyposażenie
- Forma do pieczenia o średnicy 22 cm.
Składniki
składniki na spód z ciasteczek do sernika
- około 150 g ciasteczek markiz ((typ oreo))
- około 60 g masła (rozpuszczonego )
składniki na sernik buraczkowy
- 1 kg twarogu z wiaderka ((użyłam Piątnicę) lub samodzielnie mielonego)
- 4 jajka (L)
- 250 g cukru (1 i 1/4 szklanki)
- 240 ml soku z buraków ((tak mniej więcej z 600 g buraków))
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- sok z połowy cytryny ((teraz nie dałam, ale myślę, że może się przydać))
składniki na czekoladową polewę do sernika
- 100 g białej czekolady
- 50 ml śmietany kremówki
- odrobina czerwonego barwnika ((możecie spróbować dodać trochę soku z buraka – ja nie dawałam))
Instrukcja
Jak zrobić spód z ciasteczek
- Ciasteczka zmiksuj razem z kremem w środku, dodaj rozpuszczone masło i zagnieć ciasto.około 150 g ciasteczek markiz, około 60 g masła
- Ciasteczkami wyłóż spód tortownicy o średnicy 22 cm i schowaj ją do lodówki.
Jak zrobić sernik buraczkowy
- Wszystkie składniki sernika włóż do misy miksera i krótko zmiksuj – tylko do połączenia składników.1 kg twarogu z wiaderka, 4 jajka, 250 g cukru, 240 ml soku z buraków, 1 łyżka mąki ziemniaczanej, sok z połowy cytryny
- Wylej masę na schłodzony spód.
- Piecz sernik buraczkowy w piekarniku rozgrzanym do 150 stopni (tryb góra/dół) przez około 1,5 godziny (jeśli używasz rzadszego twarogu, to czas pieczenia może się wydłużyć).
- Po tym czasie piekarnik wyłącz, drzwiczki uchyl i pozostaw tak sernik do wystudzenia.
- Schowaj ciasto do lodówki na kilka godzin – najlepiej na noc.
Jak zrobić polewę czekoladową do sernika
- Śmietanę kremówkę podgrzej w rondelku, dodaj do niej odrobinę czerwonego barwnika, albo soku z buraka.50 ml śmietany kremówki, odrobina czerwonego barwnika
- Do gorącej śmietanki wrzuć połamaną czekoladę i mieszaj aż się rozpuści.100 g białej czekolady
- Ostudź czekoladę, a gdy zgęstnieje oblej nią wyjęty z foremki sernik.
- Jeśli chcesz zrobić na serniku "plamki" to łyżeczkę gorzkiego kakao rozprowadź w małej ilości wody – tak aby było lekko płynne.
- Pędzlem o twardszym włosi nabieraj po trochu kakao a następnie ochlapuj nim tort energicznie uderzając o pędzel.
Prywatne
Buraczkowy sernik z sokiem z buraków – uwagi
Sernik buraczkowy powstał z potrzeby chwili. Zastanawiałam się nad jakimś nowym, fajnym sernikiem – do tego takim, który się świetnie sprawdzi na święta wielkanocne. Tym sposobem wpadłam na pomysł buraczkowego sernika :)
Bardzo lubię buraki (głównie jako dodatek do obiadu) i już wcześniej robiłam z nich ciasto czekoladowe – ciacho było pyszne, więc postanowiłam zaryzykować z sernikiem. Tutaj nie użyłam całego warzywa, tylko wycisnęłam sokowirówką sok i ten dodałam do ciasta (tak w zasadzie to dodałam drugą porcję soku, bo pierwszą spektakularnie rozlałam „z rozbryzgiem” po całej kuchni prawie bijąc przy tym wyczyn mojego męża, który zalał kuchnię – łącznie z sufitem – otwierając domowy podpiwek).
Sernik z burakiem dzięki sokowi nabrał pięknej różowej barwy (następnym razem dodam jeszcze sok z cytryny, aby pomógł jeszcze podkreślić kolor) i fajnego smaku. Myślę, że to bardzo ciekawa propozycja na świąteczne ciasto – szczególnie jeśli nie boicie się eksperymentów :)
Pamiętajcie też o serniku marchewkowym – skoro jesteśmy już przy warzywach.
Polecane przepisy na serniki
Koniecznie wypróbuj również inne moje przepisy na pyszne serniki o różnych smakach. Tutaj polecam między innymi takie trzy przepisy:
Popularne Przepisy
Polecane przepisy
Sernik buraczkowy przepis
Przepis na niezwykły sernik z sokiem z buraków. Sok z buraków dodaje ciastu niezwykłego koloru i smaku i świetnie się komponuje z twarogiem. Jeśli jeszcze nigdy nie jedliście sernika z burakami, to go wam gorąco polecam. Jeśli lubicie takie eksperymenty to upieczcie również sernik marchewkowy albo sernik dyniowy - obydwa są wyśmienite. Buraczkowy sernik polecam wam przygotować na święta wielkanocne. Ale ten sernik jest tak wyśmienity, że możecie go upiec również bez okazji.
Buraczkowy sernik przepis
Pewnie spotkaliście się już nie raz z czekoladowym ciastem buraczanym, ale pewnie nigdy wcześniej nie widzieliście sernika buraczanego. Prawda? Do odważnych świat należy! Wypróbujcie mój przepis krok po kroku na sernik z burakami i polewą z białej czekolady. Upieczcie ten sernik buraczkowy i zaskoczcie całą rodzinę.
Wypróbujcie również inne moje przepisy na Wielkanoc.