Przepis na malinowy sernik na spodzie z ciasta czekoladowego

Trochę zaszalałam ostatnio i wyprodukowałam bombę…

Bombę kaloryczną, ale jednocześnie eksplozję smaku :)

Mocno czekoladowy spód brownie, a na nim  malinowy sernik wykończony masą śmietanową i frużeliną malinową.

Pewnie od samego opisu cieknie Wam ślinka, co? :D

Ciasto jest przepyszne i bardzo sycące – najecie się jednym kawałkiem (chyba że nie zdołacie się oprzeć temu smakowi).

Wcześniej pojawił się już na blogu przepis na sernik na spodzie brownie, teraz macie jeszcze do wyboru sernik malinowy na spodzie brownie – pieczcie i wybierajcie, który lepszy :)

Popatrzcie również na inne moje przepisy na serniki – znajdziecie tu wiele ciekawych przepisów :)

Przejdź do przepisu Drukuj Przepis
5 z 2 ocen
Postaw mi kawę

sernik malinowy z brownie

sernik malinowy na spodzie z brownie

prosty sernik z malinami i czekoladą

sernik malinowy na czekoladowym cieście

sernik malinowy z brownie

 

Sernik malinowy na spodzie brownie przepis

sernik malinowy z brownie 4

Sernik malinowy na spodzie brownie

Wypieki Beaty
Przepis na malinowy sernik na cieście czekoladowym.
5 z 2 ocen
Porcje 12

Składniki

spód brownie:

mus malinowy:

  • 250 g malin (mogą być mrożone)
  • 2 łyżki cukru
  • 1 łyżka wody

masa sernikowa:

  • 750 g twarogu na serniki najlepiej tłustego (użyłam z wiaderka)
  • 1 szklanka cukru - 200 g
  • 4 jajka - rozmiar L
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • mus malinowy

masa śmietanowa:

  • 200 g kwaśnej śmietany 12 lub 18%
  • 2-3 łyżki cukru pudru (do smaku)

Instrukcja
 

spód brownie:

  • Masło pogrzej w rondelku, dodaj połamaną na kostki czekoladę i zamieszaj do jej rozpuszczenia.
    100 g masła, 100 g gorzkiej czekolady
  • Zdejmij rondelek z kuchenki, dodaj cukier i wymieszaj.
    1 szklanka cukru
  • Lekko przestudź masę, a następnie dodaj jajka i krótko zmiksuj, dodaj mąkę i mleko - zmiksuj do połączenia składników.
    2 jajka, 1 szklanka mąki, 1/4 szklanki mleka
  • Przelej ciasto do tortownicy o średnicy 22 cm.
  • Piecz w 180 stopniach (góra/dół) przez 20 minut.
  • Po upieczeniu lekko ostudź.

mus malinowy (możesz przygotować wcześniej):

  • Maliny włóż do rondelka, dodaj cukier i wodę - gotuj na małym ogniu aż owoce się rozpadną.
    250 g malin, 2 łyżki cukru, 1 łyżka wody
  • Przetrzyj owoce przez gęste sitko, ziarenka wyrzuć, a powstały mus ostudź.

masa sernikowa:

  • W dużej misce umieść twaróg, jajka, cukier, mąkę ziemniaczaną i ostudzony mus malinowy - krótko zmiksuj - do połączenia składników.
    750 g twarogu na serniki, 1 szklanka cukru, 4 jajka, 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • Wyłóż masę sernikową na spód brownie i piecz w 150 stopniach (góra/dół) przez około 60-70 minut (środek sernika może się jeszcze leciutko ruszać).

masa śmietanowa:

  • Zmieszaj śmietanę z cukrem i wyłóż na sernik na koniec czasu jego pieczenia.
    200 g kwaśnej śmietany, 2-3 łyżki cukru pudru
  • Podpiecz całość przez kolejne 15 minut.
  • Po upieczeniu sernik ostudź i schłodź w lodówce przez kilka godzin.
  • Przed podaniem możesz go dodatkowo udekorować frużeliną malinową, konfiturą malinową, albo świeżymi owocami.
Słowa kluczowe ciasto brownie z sernikiem, ciasto na lato, letnie ciasto, owocowe ciasto, sernik owocowy, sernik z brownie, sernik z owocami
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!

 

Przepis własny.

Spalony sernik baskijski

Sprawdź ten przepis
spalony sernik baskijski

Sernik z mlekiem w proszku

Sprawdź ten przepis
sernik z mlekiem w proszku

Czekoladowy sernik gotowany

Sprawdź ten przepis
czekoladowy sernik na zimno