sernik na piernikowym brownie_10

 

Sernik na piernikowym brownie, to idealna propozycja na bożonarodzeniowe ciasto.

Lekki, aksamitny, rozpływający się sernik (u mnie aromatyzowany sokiem z pomarańczy) połączony z ciężkim, mocno czekoladowym brownie o pierniczkowym smaku. Do tego gruba warstwa czekoladowej polewy i pełne szczęście gwarantowane ;)

Mam nadzieję, że nie muszę już Was bardziej zachęcać – mój opis i zdjęcia mówią same za siebie :)

Podpowiem tylko jedno – jeśli będziecie przechowywać  ciasto w lodówce lub np. na zimnym balkonie, to dobrze jest je przenieść w cieplejsze miejsce chociaż pół godziny wcześniej. Spód brownie ma w sobie dużo czekolady i masła, w zimnie twardnieje, a co za tym idzie ciężko jest się przez nie przebić łyżeczką. Gdy trochę ogrzeje się w temperaturze pokojowej, wtedy spód ładnie zmięknie, a ciasto będzie o wiele smaczniejsze :)

Z tej porcji otrzymacie dużą blachę ciasta – ja je upiekłam w foremce 19/30 cm.

sernik na piernikowym brownie_1

sernik na piernikowym brownie_3

sernik na piernikowym brownie_6

sernik na piernikowym brownie_7

sernik na piernikowym brownie_9

 

sernik z czekoladą

Sernik na piernikowym brownie

Wypieki Beaty
4 z 1 oceny

Składniki
  

spód brownie:

masa serowa:

  • kilogram serka śmietankowego , twarogu sernikowego
  • 300 ml śmietany 18%
  • 5 jajek (użyłam rozmiar L)
  • 230 g cukru
  • czubata łyżka mąki pszennej
  • 60 ml soku z pomarańczy lub cytryny

polewa czekoladowa:

Instrukcja
 

spód:

  • Rozpuść masło, dodaj do niego połamaną czekoladę i wymieszaj, aby czekolada się rozpuściła, zestaw z ognia.
  • Dodaj cukier i wymieszaj, przestudź lekko.
  • Zmieszaj mąkę razem z proszkiem do pieczenia i przyprawami.
  • Dodaj masy czekoladowej jajka i krótko zmiksuj, dodaj mąkę, zmiksuj do połączenia.
  • Przelej masę do foremki o wielkości około 19/30 cm.
  • Podpiecz w 170 stopniach przez około 10-15 minut.
  • Wyjmij z piekarnika.

masa twarogowa:

  • Ser zmiksuj ze śmietaną, cukrem, jajkami i sokiem.
  • Dodaj mąkę i krótko zmiksuj.
  • Masę przelej na przygotowany spód i piecz w 150 stopniach około 80-90 minut.
  • Po upieczeniu uchyl drzwiczki piekarnika i zostaw ciasto jeszcze w środku, aż do ostygnięcia.
  • Ciasto schłódź w lodówce przez kilka godzin - a najlepiej przez noc.

polewa:

  • Żelatynę zalej zimną wodą i odstaw napęcznienia.
  • Śmietanę kremówkę podgrzej w rondelku, dodaj połamaną czekoladę i mieszaj aż czekolada się rozpuści, a masa nabierze gładkości.
  • Żelatynę pogrzej krótko w mikrofalówce (około 10-20 sekund), zamieszaj, dodaj do czekolady i dokładnie wymieszaj.
  • Wylej czekoladę na schłodzony sernik i ponownie umieść w lodówce, aby polewa się zsiadła.
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!

 

kwiat gwiazda betlejemnska biała

 

Przepis bierze udział w akcji Piękny Stół.