Sernik na piernikowym brownie, to idealna propozycja na bożonarodzeniowe ciasto.
Lekki, aksamitny, rozpływający się sernik (u mnie aromatyzowany sokiem z pomarańczy) połączony z ciężkim, mocno czekoladowym brownie o pierniczkowym smaku. Do tego gruba warstwa czekoladowej polewy i pełne szczęście gwarantowane ;)
Mam nadzieję, że nie muszę już Was bardziej zachęcać – mój opis i zdjęcia mówią same za siebie :)
Podpowiem tylko jedno – jeśli będziecie przechowywać ciasto w lodówce lub np. na zimnym balkonie, to dobrze jest je przenieść w cieplejsze miejsce chociaż pół godziny wcześniej. Spód brownie ma w sobie dużo czekolady i masła, w zimnie twardnieje, a co za tym idzie ciężko jest się przez nie przebić łyżeczką. Gdy trochę ogrzeje się w temperaturze pokojowej, wtedy spód ładnie zmięknie, a ciasto będzie o wiele smaczniejsze :)
Z tej porcji otrzymacie dużą blachę ciasta – ja je upiekłam w foremce 19/30 cm.

Sernik na piernikowym brownie
Składniki
spód brownie:
- 200 g masła
- 200 g gorzkiej czekolady
- 4 jajka
- 1 szklanka cukru
- 1,5 szklanki mąki (około 220 g)
- pół łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka cynamonu
- pół łyżeczki mielonego imbiru
- pół łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
masa serowa:
- kilogram serka śmietankowego , twarogu sernikowego
- 300 ml śmietany 18%
- 5 jajek (użyłam rozmiar L)
- 230 g cukru
- czubata łyżka mąki pszennej
- 60 ml soku z pomarańczy lub cytryny
polewa czekoladowa:
- 250 ml śmietany kremówki
- 200 g czekolady (użyłam mleczną)
- 1 płaska łyżka żelatyny
- 60 ml zimnej wody
Instrukcja
spód:
- Rozpuść masło, dodaj do niego połamaną czekoladę i wymieszaj, aby czekolada się rozpuściła, zestaw z ognia.
- Dodaj cukier i wymieszaj, przestudź lekko.
- Zmieszaj mąkę razem z proszkiem do pieczenia i przyprawami.
- Dodaj masy czekoladowej jajka i krótko zmiksuj, dodaj mąkę, zmiksuj do połączenia.
- Przelej masę do foremki o wielkości około 19/30 cm.
- Podpiecz w 170 stopniach przez około 10-15 minut.
- Wyjmij z piekarnika.
masa twarogowa:
- Ser zmiksuj ze śmietaną, cukrem, jajkami i sokiem.
- Dodaj mąkę i krótko zmiksuj.
- Masę przelej na przygotowany spód i piecz w 150 stopniach około 80-90 minut.
- Po upieczeniu uchyl drzwiczki piekarnika i zostaw ciasto jeszcze w środku, aż do ostygnięcia.
- Ciasto schłódź w lodówce przez kilka godzin - a najlepiej przez noc.
polewa:
- Żelatynę zalej zimną wodą i odstaw napęcznienia.
- Śmietanę kremówkę podgrzej w rondelku, dodaj połamaną czekoladę i mieszaj aż czekolada się rozpuści, a masa nabierze gładkości.
- Żelatynę pogrzej krótko w mikrofalówce (około 10-20 sekund), zamieszaj, dodaj do czekolady i dokładnie wymieszaj.
- Wylej czekoladę na schłodzony sernik i ponownie umieść w lodówce, aby polewa się zsiadła.
Przepis bierze udział w akcji Piękny Stół.
Witam, jakiej snietany uzyc? 18 smieta slodka w kartoniku? Czy kwasna gesta jak jogurt?
Tu jest taka kwaśna gęsta – możesz też użyć zamiast śmietany jogurt grecki – tylko nie light :)
A jaki twaróg sernikowy, jakiej firmy?
Ja najczęściej używam Piątnicę w wiaderku – jak jej nie mogę dostać to trochę panikuję ;)
Gratuluję wyróżnienia ;) czekają nas teraz fajne zakupy jak tylko vouchery dojdą! Życzę dalszych sukcesów kulinarnych.
Pozdrawiam :)