Przepis na sernik rosyjski
Lekki i puszysty rosyjski sernik na kruchym orzechowym spodzie
Zapraszam dziś na bardzo smaczny i do tego lekki sernik rosyjski na spodzie z orzechami laskowymi. Ten sernik swoją puszystość zawdzięcza ubitym białkom oraz zmiksowanej zimnej śmietanie kremówce. Sernik pieczony w kąpieli wodnej zachowuje swoją puszystość i znakomity smak. Przygotujcie go w większej foremce, a wystarczy go dla wszystkich gości i domowników.
Spis treści
Przepis na sernik rosyjski krok po kroku
Jeśli lubisz aksamitne serniki o wyrazistym smaku, to koniecznie wypróbuj ten przepis!
Sernik rosyjski przepis
Wyposażenie
- Forma do pieczenia o wielkości około 25/35 cm.
Składniki
składniki na orzechowy spód do sernika rosyjskiego
- 100 g masła
- 120 g mąki pszennej ((3/4 szklanki) )
- ok 100 g orzechów laskowych ((1 szklanka) mielonych )
- 50 g cukru pudru ((1/3 szklanki) )
- trochę zimnej wody ( – opcjonalnie)
składniki na sernik
- 1 kg twarogu na serniki (- dobrego, tłustego – np. Piątnicy)
- 150 g cukru ((3/4 szklanki) )
- 2 łyżki cukru z wanilią
- 4 żółtka (- z jajek rozmiar L)
- 4 białka
- 250 ml śmietanki kremówki (mocno schłodzonej )
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej (lub budyń waniliowy)
składniki na lukier do sernika rosyjskiego
- 150 g cukru pudru ((1 szklanka) )
- 2-3 łyżki mleka
- orzechy (posiekane, do posypania)
Instrukcja
Jak zrobić orzechowy kruchy spód do sernika rosyjskiego
- Zmiksuj lub zagnieć razem wszystkie składniki.100 g masła, 120 g mąki pszennej, ok 100 g orzechów laskowych, 50 g cukru pudru
- Jeśli ciasto nie chce się zlepić, to dodaj odrobinę zimnej wody.trochę zimnej wody
- Formę do pieczenia o wielkości około 25×35 cm wyłóż papierem do pieczenia.
- Wylep dno formy orzechowym ciastem.
- Podpiecz spód w 180 stopniach (tryb góra-dół) przez około 15 minut.
- W tym czasie przygotuj sernik.
Jak zrobić sernik rosyjski
- Zmiksuj razem twaróg, żółtka, cukier, cukier z wanilią oraz mąkę ziemniaczaną (lub budyń).1 kg twarogu na serniki, 150 g cukru, 2 łyżki cukru z wanilią, 4 żółtka, 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- W innej misce ubij śmietankę kremówkę aż będzie gęsta – dodaj do masy twarogowej i delikatnie wymieszaj.250 ml śmietanki kremówki
- Ubij na sztywno białka, a następnie dodaj je do sernika i bardzo delikatnie wymieszaj.4 białka
- Wyłóż masę sernikową na podpieczony spód i wyrównaj powierzchnię.
- Wstaw ciasto do piekarnika, zmniejsz temperaturę do 150 stopni (góra/dół) i piecz sernik przez około 1,5 godziny.
- Gdy sernik będzie gotowy, wyłącz piekarnik, ale nie wyciągaj sernika. Zostaw go w piekarniku do wystudzenia – drzwiczki delikatnie uchyl.
- Wystudzony sernik schowaj do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc.
- Przed podaniem polej sernik lukrem – w tym celu wymieszaj cukier puder z odrobiną mleka – mleko dodawaj do cukru po łyżce, aż lukier będzie lekko płynny.150 g cukru pudru, 2-3 łyżki mleka
- Możesz też dodatkowo posypać wierzch siekanymi orzechami laskowymi lub krokantem orzechowym.orzechy
Notatki
Prywatne
Składniki Odżywcze
Puszysty sernik na kruchym spodzie orzechowym – uwagi
W grudniu miałam niezły zawrót głowy, a styczeń wcale nie jest dużo lepszy.
Na rodzinną wigilię upiekłam orzechowy sernik rosyjski. Zrobiłam mu szybkie zdjęcia.
I zupełnie o nim zapomniałam.
Dopiero ostatnio robiąc przegląd zdjęć nadziałam się na ten sernik z wiaderka.
Dobrze się stało, bo ciasto jest przepyszne – koniecznie musisz go upiec!
Składniki na orzechowy sernik rosyjski i zamienniki
Do przygotowania sernika będzie potrzebować kilku podstawowych produktów, poniżej podaję krótką listę składników i ewentualnych zamienników.
- twaróg – podstawą dobrego sernika jest dobry twaróg na serniki. Polecam tu dobrej jakości tłusty twaróg – ja użyłam z wiaderka twaróg Piątnicy. Ten twaróg ma 18% tłuszczu, jeśli nie ma w Twoim sklepie Piątnicy, to szukaj inne z dużą zawartością tłuszczu – fajny jest też np. Mój Ulubiony. Twaróg President dla porównania ma 4% i jest bardzo rzadki i wodnisty – nie sprawdzi się on w tym przypadku!
- orzechy – do kruchego ciasta na sernik dodajemy mielone orzechy – najlepsze będą orzechy laskowe, które mają mocno aromatyczny smak. Jeśli jednak nie masz tych orzechów, lub masz na nie uczulenie, to możesz użyć inne orzechy – jak włoskie, pekan, albo migdały.
- śmietana kremówka – do sernika dodajemy ubitą na sztywno śmietanę kremówkę, ja tu użyłam płynną śmietanę z kartonika o 30% zawartości tłuszczu. Możesz też użyć śmietankę 36% – wtedy lekko wzrośnie kaloryczność sernika.
Czy składniki powinny być w temperaturze pokojowej?
Muszę się przyznać, że praktycznie nigdy moje składniki do sernika nie są w temperaturze pokojowej. Używam twarogu i jajek prosto z lodówki i nigdy nie miałam w związku z tym problemów przy pieczeniu serników.
Jak zrobić sernik rosyjski na kruchym spodzie – wskazówki
Zaczynamy od orzechów laskowych, które musisz zmiksować aż będą proszkiem i wtedy dodać je do pozostałych składników na kruche ciasto. Zagnieć składniki na kruche ciasto i wylep dno formy do pieczenia o wielkości około 25/35 cm i podpiecz ciasto w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.
W tym czasie przygotuj masę twarogową na sernik.
Jajka do sernika umyj, albo przelej gorącą wodą i oddziel w nich żółtka od białek – zwykle nie ubijam oddzielnie piany z białek, ale w przypadku tego sernika jest to potrzebne.
W dużej misie zmiksuj twaróg z 3/4 szklanki cukru, cukrem waniliowym, żółtkami i mąką ziemniaczaną. Wystarczy zmiksować składniki do połączenia i uzyskania gładkiej masy.
Wtedy ubij białka ze szczyptą soli na sztywno – aż piana będzie bardzo gęsta i biała. Zmiksuj również na sztywno śmietanę kremówkę, dodaj ją do sernika i delikatnie wymieszaj.. Do masy sernikowej dodaj ubitą pianę z białek i delikatnie wymieszaj.
Przełóż sernik na podpieczony spód i piecz sernik w piekarniku o temperaturze 150 stopni (w trybie góra/dół). Pieczenie w niższej temperaturze, za to dłużej sprawia, że sernik po upieczeniu nie opada i pęka.
Rosyjski sernik wychodzi bardzo puszysty i delikatny, a to za sprawą ubitej śmietanki kremówki, ubitych białek odpowiedniego pieczenia. Jeśli chcesz, to ten sernik możesz też upiec w kąpieli wodnej.
Jak upiec sernik w kąpieli wodnej?
Formę, w której będziecie piec sernik należy kilkukrotnie owinąć folią aluminiową i dobrze ją docisnąć, tak aby dość szczelnie przylegała do formy.
Tak przygotowaną formę z sernikiem wstawiamy do większej foremki (albo jak ja do dużej blachy) i wlewamy do tej blachy gorącą wodę.
Zachęcam Was do objerzenia mojego krótkiego filmiku, w którym pokazuję jak zwykle przygotowuję foremkę do pieczenia sernika w kąpieli wodnej.
Sernik rosyjski będzie piekł się bardziej równomiernie i nie popęka po upieczeniu :)
Ciasto wyszło rewelacyjne i wszystkim bardzo smakowało.
Muszę przyznać, że to do tej pory chyba najlepszy przepis na sernik pieczony w dużej formie.
Przepis jest na pewno do powtórzenia!
Jak przechowywać sernik rosyjski?
Sernik najlepiej przechowywać w lodówce, albo w chłodnym pomieszczeniu. Warto wierzch formy z sernikiem przykryć kawałkiem folii spożywczej, aby sernik nie wchłaniał zapachów z lodówki. W ten sposób może być on przechowywany przez kilka dni. Sernik najlepiej też schłodzić przez kilka godzin albo nawet przez całą noc w lodówce zanim będzie krojony i podany do jedzenia.
Czy można mrozić sernik rosyjski?
Tak, sernik można zamrozić. Należy go po zupełnym wystudzeniu zabezpieczyć folią spożywczą i schować do zamrażarki. Może on być mrożony przez około 3 miesiące. Przy rozmrażaniu wyjmij go i rozmroź w temperaturze pokojowej.
Mam nadzieję, że moje wskazówki i rady pozwolą Ci upiec ten sernik na orzechowym spodzie bez większych problemów!
Polecam go wam serdecznie i zapraszam do wypróbowania również innych przepisów na serniki i ciasta z serem z bloga!
Polecane przepisy na serniki
Koniecznie zobacz również inne moje przepisy na serniki idealne na święta i różne okazje. Tutaj polecam między innymi takie trzy przepisy:
Popularne Przepisy
Polecane przepisy
Sernik rosyjski przepis
Sernik to popularne ciasto w wielu domach, jest doskonałe na przeróżne okazje i święta, a szczególną furorę robi na świętach Bożego Narodzenia. Przepisów na przeróżne serniki jest cała masa, natomiast to mój przepis na sernik orzechowy zachwyci Cię najbardziej. Sernik rosyjski zawsze mi się udaje, a upieczony jest delikatny, kremowy i puszysty. Nikt nie przejdzie obok tego sernika z orzechami obojętnie! Towarzyszy mi długie lata, dzięki czemu dopracowałam go w każdym aspekcie. Sernik orzechowy nie jest trudny do wykonania. Najwięcej pracy włożysz w przygotowanie kruchego, orzechowego spodu, jednak efekt końcowy usatysfakcjonuje Cię w stu procentach, a nawet i jeszcze więcej! Jeśli sernik z orzechami delikatnie opadnie, nie przejmuj się, to normalne i zdarza się dosyć często nawet najbardziej doświadczonym kucharkom.
Sernik na kruchym spodzie orzechowym
Sernik rosyjski wychodzi tak smaczny i doskonały, że wszyscy goście poprosili o przepis! Nic dziwnego, sernik z orzechami jest zaskakujący już od pierwszego kęsa.
Jeśli w każdy możliwy sposób starasz się dorzucać do swojej diety dodatkowe owoce i warzywa, wypróbuj przepis na marmurkowy sernik dyniowy. Dynię w tym przepisie zmieliłam na puree, które później dodałam do masy serowej. Ciasto jest przesmaczne, a do tego jak zjawiskowo wygląda.