Spaghetti cukiniowo-pomidorowe
Przepis na spaghetti cukiniowo-pomidorowe proste i pyszne
wpis zawiera lokowanie produktu
Odkryj prosty i pyszny przepis na spaghetti cukiniowo-pomidorowe! To danie, które w kilku prostych krokach przemieni Twoje ulubione spaghetti w wyjątkową potrawę. Dzięki połączeniu pomidorów z soczystą cukinią oraz aromatycznymi ziołami, każdy kęs będzie pełen smaku i świeżości. Gotowe danie jest idealne na szybki obiad lub kolację, zaspokajając apetyt i dostarczając przyjemnych doznań smakowych. Spróbuj tego przepisu już dziś i ciesz się pysznym spaghetti w nowej odsłonie! Koniecznie zobacz jak zrobić sos z cukinii i pomidorów do makaronu!
Spis treści
Spaghetti cukiniowo-pomidorowe przepis krok po kroku
Jeśli szukasz pomysłu na prosty i szybki obiad, który zasmakuje całej rodzinie, to koniecznie wypróbuj ten przepis.
Spaghetti cukiniowo-pomidorowe przepis
Składniki
składniki na spaghetti cukiniowo-pomidorowe
Instrukcja
Jak zrobić spaghetti cukiniowo-pomidorowe
- Odetnij końcówki z cukinii, a następnie obierz skórkę.1 cukinia
- Zetrzyj cukinię na tarce o grubych oczkach.
- Szalotkę drobno posiekaj.1 szalotka
- Na teflonowej patelni rozgrzej łyżeczkę oleju – podsmaż cebulkę, dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek i krótko podsmaż.2 ząbki czosnku, 1 łyżeczka oleju
- Dodaj cukinię, pomidory w puszce i wlej trochę wody – z pół szklanki.0,5 puszki pomidorów
- Duś warzywa aż zaczną się rozpadać – jeśli będzie trzeba to dodaj więcej wody.
- Dodaj koncentrat pomidorowy Pudliszki, dokładnie wymieszaj.1 mały słoiczek koncentratu pomidorowego
- Dodaj bazylię, posól i popieprz do smaku.1 łyżeczka suszonej bazylii, sól i pieprz
- Sos możesz dodatkowo zmiksować, aby był bardziej jednolity.
- Makaron ugotuj w osolonej wodzie.250 g makaronu
- Dodaj do sosu i dokładnie wymieszaj.
- Możesz dodać do niego pokrojone pomidorki koktajlowe oraz posypać wierzch parmezanem.
Prywatne
Składniki Odżywcze
Spaghetti z cukinią i pomidorami – uwagi
Nie wiem jak u was, ale w moim domu obiady potrafią być niezłym wyzwaniem. Czasami muszę nieźle kombinować, bo albo jedno czegoś nie je, albo drugie. A do tego – czasu na gotowanie nie jest za wiele. Dodam jeszcze, że moje dzieci – o zgrozo – nie przepadają za warzywami. Strasznie opornie im idzie ich jedzenie, gdy ja z mężem jemy je kilogramami. Mam nadzieję, że w końcu „dorosną” do jedzenia warzyw, bo jak widzę czasami, że inne dzieci jedzą prawie wszystko, to mi trochę wstyd. Dlatego jak tylko mogę przemycam im warzywa w codziennej diecie. Tak aby się nie czepiali oczywiście. Robię im zupy kremy – tam nie mogą zidentyfikować zawartości, albo kolorowe spaghetti – najczęściej z „zielonym” pesto. A jak zielone spaghetti się nudzi, to robię „czerwone”. Tam przemycam do sosu cukinię i robię spaghetti cukiniowo-pomidorowe.
Jak zrobić sos cukinii i pomidorów do makaronu?
Cukinię obieram ze skórki, a potem ścieram na tarce i duszę z pomidorami i koncentratem pomidorowym, na koniec miksuję, aby nie wypatrzyli przypadkiem cebuli. Na cebulę to mają jakiś radar – zawsze ją znajdą. Dzięki dodatkowi cukinii sos jest bogatszy, a dzieci zjadają więcej warzyw. Sama cukinia jest tak neutralna w smaku, że nie są w stanie się zorientować, że ją jedzą. Sprytne? Sprytne! A do tego przepyszne – spróbujcie sami!
Jeśli macie w domu takich warzywnych niejadków, albo sami uwielbiacie warzywa, to koniecznie zerknijcie na moje inne przepisy przemycające warzywa do codziennej diety:
Ps. Przy okazji polecam obserwowanie mojego profilu na instagramie, gdzie moje przepisy możesz sobie bardzo łatwo zapisać na później.
Przepis bierze udział w konkursie Pudliszki.
Polecane przepisy na spaghetti
Wypróbujcie również inne moje przepisy na pyszne i proste makarony i spaghetti idealne na obiad, czy też kolację. Tutaj polecam między innymi takie trzy przepisy:
Popularne Przepisy
Polecane przepisy
Przepis na spaghetti z cukinią
Jeśli lubisz proste i szybkie przepisy na makarony pełne warzyw, to koniecznie wypróbuj ten przepis. Połączenie soczystych pomidorów i łagodnej cukinii tworzy niezwykle pyszny i aromatyczny sos, który doskonale łączy się z ugotowanym makaronem. Zobacz mój przepis krok po kroku i przygotuj te smakowite spaghetti na obiad, lunch czy też kolację.