Tarta owocowa z kremem patissiere
Przepis na kruchą tartę owocową z kremem budyniowym patissiere
Dziś u mnie pyszna krucha tarta owocowa z kremem patissiere. To delikatne i wręcz rozpływające się w ustach kruche ciasto, lekki i słodki krem budyniowy oraz słodkie, soczyste truskawki. Ta elegancka i apetyczna tarta z kremem i owocami jest idealna na specjalne okazje lub jako deser do popołudniowej kawy. Koniecznie zrób taką tartę z kremem i zachwyć całą rodzinę jej niezwykłym smakiem!
Spis treści
Tarta owocowa z kremem patissiere – przepis krok po kroku
Jeśli lubisz lekkie owocowe ciasta ze słodkimi kremami, to ta tarta z truskawkami i kremem budyniowym spełni wszelkie twoje oczekiwania. Gorąco polecam z truskawkami, ale również z innymi świeżymi sezonowymi owocami.
Tarta owocowa z kremem patissiere przepis
Wyposażenie
- Przepis na sporą foremkę – tak około 26-28 cm średnicy.
Składniki
składniki na kruche ciasto do tarty
- 180 g mąki pszennej (- 1 i 1/4 szklanki)
- 100 g masła (lub margaryny)
- 1 żółtko
- 2 łyżki cukru pudru
- 1 szczypta soli
- ok 2 łyżki wody (zimnej – opcjonalnie )
składniki na budyniowy krem patissiere do tarty
- 6 żółtek (z jajek rozmiar L)
- 600 ml mleka
- 100 g cukru
- 30 g mąki pszennej
- 30 g mąki kukurydzianej ((niektórzy z braku tej mąki dają mąkę ziemniaczaną))
dodatkowe składniki do tarty
- owoce (u mnie truskawki)
Instrukcja
Jak zrobić kruche ciasto do tarty
- Z podanych składników szybko zagnieć ciasto – najlepiej posiekaj składniki nożem dopóki masło nie będzie podzielone na małe kawałeczki i wtedy szybko zagnieć.180 g mąki pszennej, 100 g masła, 1 żółtko, 2 łyżki cukru pudru, 1 szczypta soli
- Jeśli ciasto jest za suche można dodać trochę zimnej wody – ja potrzebowałam 2 łyżki, zanim ciasto dało się zagnieść.ok 2 łyżki wody
- Uformuj ciasto w kulę, zawiń w folię i włóż do lodówki na około pół godziny.
- Schłodzone ciasto rozwałkuj na wielkość foremki.
- Wyłóż ciastem formę do tarty.
- Piecz w piekarniku nagrzanym do 200 stopni (góra/dół) przez około 20 minut (do momentu aż będzie miała złoty kolor).
- Po upieczeniu lekko przestudź.
Jak zrobić budyniowy krem patissiere do tarty
- Ubij żółtka z cukrem na gładką, pulchną masę.6 żółtek, 100 g cukru
- Dodaj obydwie mąki i dokładnie ubij.30 g mąki pszennej, 30 g mąki kukurydzianej
- W rondlu o grubym dnie zagotuj mleko i ostrożnie, nie przerywając ubijania, przelej do masy jajecznej.600 ml mleka
- Dokładnie wymieszaj.
- Całość przelej z powrotem do rondla i zagotuj, mieszając, aż zaczną się robić na powierzchni pęcherzyki powietrza.
- Zmniejsz ogień i gotuj, aż masa będzie gęsta.
- Zdejmij z ognia i odstaw, żeby trochę przestygła – wierzch przykryj folią spożywczą, aby na kremie nie powstała twarda powierzchnia.
- Jeśli powstaną grudki, przetrzyj masę przez sito.
- Na kruchy spód wyłóż krem, na wierzchu ułóż owoce i schłodź w lodówce.owoce
Prywatne
Krucha tarta z kremem budyniowym i truskawkami – uwagi
Dziś mała rozpusta – tarta owocowa z kremem :)
Krucha tarta, na niej lekki krem patissiere, a na koniec pyszne, świeże owoce.
Możecie użyć dowolne owoce sezonowe – jeśli są duże to proponuję je pokroić na np. plasterki.
Jak zrobić tartę z truskawkami i kremem budyniowym – wskazówki
Przygotowujemy sobie najpierw kruche ciasto i je schładzamy.
Ciasto możecie przygotować nawet dzień wcześniej – wtedy będzie szybciej.
Następie przygotowujemy pyszny i delikatny krem budyniowy.
Krem patissiere to doskonały krem do tart, tarteletek, a nawet do samych owoców, świetnie nadaje się też do ptysiów, albo eklerów :)
Zapamiętajcie więc sobie ten przepis, bo może się wam jeszcze przydać.
Na koniec tartę dekorujemy owocami i można zajadać :)
Ciasto – ze względu na krem – najlepiej przechowywać w lodówce. Zresztą w upały, takie zimne ciasta smakują najlepiej :D
PS.
Zapraszam was również do wypróbowania przepisów na tartę z truskawkami, czekoladowo-migdałową tartę z truskawkami oraz na ciasto z truskawkami i kruszonką.
Polecane przepisy na kruche tarty z owocami
Koniecznie zobaczcie inne moje przepisy na pyszne owocowe tarty z sezonowymi owocami. Tutaj polecam trzy takie przepisy:
Popularne Przepisy
Polecane przepisy
Tarta owocowa z kremem budyniowym
Przepis na kruchą tartę z kremem patissiere i truskawkami to idealne ciasto na ciepłe letnie i wiosenne dni. To kruche ciasto z kremem i owocami smakuje wyśmienicie i trudno jest poprzestać na jednym kawałku. W sezonie na truskawki warto jest zrobić tą tartę właśnie z tymi owocami, bo idealnie komponują się z budyniowym kremem patissiere. Poza sezonem na truskawki możecie wykorzystać np. maliny albo borówki.
Przepis na tartę z truskawkami i budyniem
Zobaczcie mój przepis na kruchą tartę z budyniem i zobaczcie jak zrobić tartę z owocami i kremem patissiere. Tarta owocowa z kremem patissiere uda się na pewno każdemu! A swoim smakiem zachwyci wszystkich. Zobaczcie również mój przepis na tartę z truskawkami i dżemem truskawkowym.