Tarta owocowa z kremem patissiere

Zaktualizowany: 2024 9 sierpnia
ciasto z truskawkami i kremem waniliowym

Przepis na kruchą tartę owocową z kremem budyniowym patissiere

Dziś u mnie pyszna krucha tarta owocowa z kremem patissiere. To delikatne i wręcz rozpływające się w ustach kruche ciasto, lekki i słodki krem budyniowy oraz słodkie, soczyste truskawki. Ta elegancka i apetyczna tarta z kremem i owocami jest idealna na specjalne okazje lub jako deser do popołudniowej kawy. Koniecznie zrób taką tartę z kremem i zachwyć całą rodzinę jej niezwykłym smakiem!

tarta owocowa z kremem

Tarta owocowa z kremem patissiere – przepis krok po kroku

Jeśli lubisz lekkie owocowe ciasta ze słodkimi kremami, to ta tarta z truskawkami i kremem budyniowym spełni wszelkie twoje oczekiwania. Gorąco polecam z truskawkami, ale również z innymi świeżymi sezonowymi owocami.

tarta z truskawkami i kremem

Tarta owocowa z kremem patissiere przepis

Wypieki Beaty
Przepis na przepyszną kruchą tartę z kremem budyniowym i truskawkami.
4.67 z 6 ocen
Czas przygotowania 2 hours
Czas wykonania 20 minut
Czas całkowity 2 hours 20 minut
Danie Ciasta
Porcje 15
Wyposażenie
  • Przepis na sporą foremkę – tak około 26-28 cm średnicy.
Składniki

składniki na kruche ciasto do tarty

składniki na budyniowy krem patissiere do tarty

dodatkowe składniki do tarty

  • owoce (u mnie truskawki)
Instrukcja
 

Jak zrobić kruche ciasto do tarty

  • Z podanych składników szybko zagnieć ciasto – najlepiej posiekaj składniki nożem dopóki masło nie będzie podzielone na małe kawałeczki i wtedy szybko zagnieć.
    180 g mąki pszennej, 100 g masła, 1 żółtko, 2 łyżki cukru pudru, 1 szczypta soli
  • Jeśli ciasto jest za suche można dodać trochę zimnej wody – ja potrzebowałam 2 łyżki, zanim ciasto dało się zagnieść.
    ok 2 łyżki wody
  • Uformuj ciasto w kulę, zawiń w folię i włóż do lodówki na około pół godziny.
  • Schłodzone ciasto rozwałkuj na wielkość foremki.
  • Wyłóż ciastem formę do tarty.
  • Piecz w piekarniku nagrzanym do 200 stopni (góra/dół) przez około 20 minut (do momentu aż będzie miała złoty kolor).
  • Po upieczeniu lekko przestudź.

Jak zrobić budyniowy krem patissiere do tarty

  • Ubij żółtka z cukrem na gładką, pulchną masę.
    6 żółtek, 100 g cukru
  • Dodaj obydwie mąki i dokładnie ubij.
    30 g mąki pszennej, 30 g mąki kukurydzianej
  • W rondlu o grubym dnie zagotuj mleko i ostrożnie, nie przerywając ubijania, przelej do masy jajecznej.
    600 ml mleka
  • Dokładnie wymieszaj.
  • Całość przelej z powrotem do rondla i zagotuj, mieszając, aż zaczną się robić na powierzchni pęcherzyki powietrza.
  • Zmniejsz ogień i gotuj, aż masa będzie gęsta.
  • Zdejmij z ognia i odstaw, żeby trochę przestygła – wierzch przykryj folią spożywczą, aby na kremie nie powstała twarda powierzchnia.
  • Jeśli powstaną grudki, przetrzyj masę przez sito.
  • Na kruchy spód wyłóż krem, na wierzchu ułóż owoce i schłodź w lodówce.
    owoce
Prywatne
Słowa kluczowe tarta z kremem budyniowym, tarta z truskawkami
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!

Krucha tarta z kremem budyniowym i truskawkami – uwagi

Dziś mała rozpusta – tarta owocowa z kremem :)

Krucha tarta, na niej lekki krem patissiere, a na koniec pyszne, świeże owoce.

Możecie użyć dowolne owoce sezonowe – jeśli są duże to proponuję je pokroić na np. plasterki.

Jak zrobić tartę z truskawkami i kremem budyniowym – wskazówki

Przygotowujemy sobie najpierw kruche ciasto i je schładzamy.

Ciasto możecie przygotować nawet dzień wcześniej – wtedy będzie szybciej.

Następie przygotowujemy pyszny i delikatny krem budyniowy.

Krem patissiere to doskonały krem do tart, tarteletek, a nawet do samych owoców, świetnie nadaje się też do ptysiów, albo eklerów :)

Zapamiętajcie więc sobie ten przepis, bo może się wam jeszcze przydać.

Na koniec tartę dekorujemy owocami i można zajadać :)

Ciasto – ze względu na krem – najlepiej przechowywać w lodówce. Zresztą w upały, takie zimne ciasta smakują najlepiej :D

PS.

Zapraszam  was również do wypróbowania przepisów na tartę z truskawkami, czekoladowo-migdałową tartę z truskawkami oraz na ciasto z truskawkami i kruszonką.

tarta z truskawkami

Polecane przepisy na kruche tarty z owocami

Koniecznie zobaczcie inne moje przepisy na pyszne owocowe tarty z sezonowymi owocami. Tutaj polecam trzy takie przepisy:

Opublikowano: 2012 26 maja

Podziel się przepisem

4.67 from 6 votes (6 ratings without comment)
Subskrybuj
Powiadom o
guest
Ocena Przepisu




Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych w celu publikacji komentarza

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

3 komentarzy
Najbardziej cenione
Najnowsze Najstarsze
Inline Feedbacks
View all comments

Popularne Przepisy

Polecane przepisy

Tarta owocowa z kremem budyniowym

Przepis na kruchą tartę z kremem patissiere i truskawkami to idealne ciasto na ciepłe letnie i wiosenne dni. To kruche ciasto z kremem i owocami smakuje wyśmienicie i trudno jest poprzestać na jednym kawałku. W sezonie na truskawki warto jest zrobić tą tartę właśnie z tymi owocami, bo idealnie komponują się z budyniowym kremem patissiere. Poza sezonem na truskawki możecie wykorzystać np. maliny albo borówki.

Przepis na tartę z truskawkami i budyniem

Zobaczcie mój przepis na kruchą tartę z budyniem i zobaczcie jak zrobić tartę z owocami i kremem patissiere. Tarta owocowa z kremem patissiere uda się na pewno każdemu! A swoim smakiem zachwyci wszystkich. Zobaczcie również mój przepis na tartę z truskawkami i dżemem truskawkowym.