Tarteletki z makiem
Przepis na kruche mini tarty z makiem
Zapraszam na pyszne i proste tarteletki z makiem. Te mini tarty na kruchym i rozpływającym się w ustach cieście nadziałam gotową masą makową. Otrzymałam niezwykle smakowite ciastka, które idealnie pasowały do kubka kawy. Możesz też upiec jedną dużą tartę jeśli nie masz foremek do upieczenia małych tart. Zobacz mój dokładny przepis krok po kroku i niech taka tarta makowa z gotowej masy makowej zagości na twoim stole już dziś!
Spis treści
Tarteletki z makiem przepis krok po kroku
Jeśli lubisz ciasta z makiem, to koniecznie upiecz takie cudnie kruche tarty z nadzieniem z maku.
Tarteletki z makiem przepis
Wyposażenie
- Przepis na jedną dużą tartę (o średnicy około 26 cm), albo kilka mniejszych.
Składniki
składniki na kruche tarty z makiem
- 150 g mąki pszennej (- 1 szklanka)
- 75 g cukru pudru (- 0,5 szklanki)
- 75 g masła (miękkiego )
- 1 jajko (- u mnie rozmiar L)
- 1 szczypta soli
- około 300 g gotowej masy makowej
Instrukcja
Jak zrobić kruche tarteletki z makiem
- Masło włóż do miski.75 g masła
- Dodaj jajko, cukier i sól – wymieszaj.75 g cukru pudru, 1 jajko, 1 szczypta soli
- Dodaj mąkę i zagniataj, aż ciasto będzie gładkie i elastyczne.150 g mąki pszennej
- Uformuj kulę, zawiń w folię i włóż do lodówki na przynajmniej godzinę.
- Schłodzone ciasto rozwałkuj i wytnij z niego kółka, którymi wylep przygotowane foremki.
- Ciasto nakłuj widelcem i podpiecz w piekarniku nagrzanym do 200 stopni (góra/dół) przez około 10 minut – aż się lekko zrumieni.
- Na podpieczone ciasto wyłóż masę makową.około 300 g gotowej masy makowej
- Zmniejsz temperaturę piekarnika do 180 stopni i piecz tarteletki jeszcze przez około 15 minut. Przestudź na kratce i dopiero wtedy ostrożnie wyciągnij z foremek.
- Jeśli zostanie ci ciasto, to proponuję powycinać z niego foremkami ciasteczka i upiec je w 180 stopniach (góra/dół) przez około 10-15 minut – ja wycinanie zostawiłam dzieciakom i miały niezłą zabawę :)
Notatki
Prywatne
Kruche tarty z makiem – uwagi
Dziś małe co nie co do popołudniowej kawy – tarteletki z makiem.
Małe, a pełne smaku – dla wszystkich wielbicieli maku :)
Ja do swoich wykorzystałam masę z białego maku, która mi została po pieczeniu rogali świętomarcińskich :)
Świetnie się tu sprawdzi gotowa masa makowa (np. firmy Bakaland), a przy okazji oszczędzi wam czasu na samodzielne przygotowywanie maku.
Z podanego przepisu otrzymacie około 6-8 tarteletek (ja używałam foremki o górnej średnicy 9 cm).
Możecie również przygotować jedną dużą tartę – o średnicy około 26 cm.
Zapraszam również serdecznie do wypróbowania innych moich przepisów na ciasta z makiem.
Polecane przepisy na kruche tarteletki
Jeśli lubisz rozpływające się w ustach małe tarty pieczone z różnymi nadzieniami. To koniecznie zobacz inne moje przepisy: