Torcik truskawkowy
Przepis na pyszny torcik truskawkowy
wpis sponsorowany
Torcik truskawkowy to doskonały wybór na specjalne okazje! Ten torcik składa się z delikatnego tłuszczowego biszkoptu przekładanego kremem truskawkowym. Każdy kęs tego cudownego wypieku dostarcza niezwykłych doznań smakowych. Podaruj sobie i swoim bliskim niezapomniane chwile dzięki temu torcikowi truskawkowemu. Spróbuj koniecznie!
Spis treści
Torcik truskawkowy przepis krok po kroku
Jeśli szukasz pomysłu na owocowy tort świetny na różne okazje, to wypróbuj przepis na truskawkowy tort z kremem truskawkowym. Na pewno zasmakuje każdemu!
Torcik truskawkowy przepis
Wyposażenie
- Tortownica o średnicy 22 cm.
Składniki
składniki na biszkopt tłuszczowy
- 250 g kostki do pieczenia (Kasia)
- 250 g cukru pudru (- 1 i 2/3 szklanki)
- 5 jajek (rozmiar L)
- 250 g mąki pszennej (- 1 i 2/3 szklanki)
- 2,5 łyżeczki proszku do pieczenia
składniki na krem truskawkowy
- 500 g serka mascarpone (zimnego)
- 100 g białej czekolady
- 100 g dżemu truskawkowego (- można dać więcej dla bardziej intensywnego smaku i większej słodyczy)
- 500 ml śmietany kremówki (zimnej)
- barwnik spożywczy w żelu (opcjonalnie)
- cukier puder (- opcjonalnie do smaku)
składniki do dekoracji tortu truskawkowego
- pistacje (posiekane )
- truskawki
- mini bezy ( – opcjonalnie)
Instrukcja
Jak zrobić biszkopt tłuszczowy do tortu
- Kostkę do pieczenia Kasia zmiksuj z cukrem pudrem, dodaj pojedynczo jajka i krótko po każdym zmiksuj masę.250 g kostki do pieczenia, 250 g cukru pudru, 5 jajek
- Mąkę przesiej przez sito razem z proszkiem do pieczenia i dodaj do masy maślanej – krótko zmiksuj.250 g mąki pszennej, 2,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- Przelej ciasto do trzech form do pieczenia o średnicy 22 cm (ewentualnie całość do jednej).
- Piecz w 180 stopniach (góra/dół) przez około 20 minut – do suchego patyczka (jeśli pieczesz całość w jednej formie, to piecz przez około 50-55 minut – do suchego patyczka).
- Po upieczeniu ciasta ostudź i jeśli ciasto jest w jednej formie, to podziel je na trzy blaty.
Jak zrobić krem truskawkowy do tortu
- Białą czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej a następnie lekko ostudź.100 g białej czekolady
- Dżem truskawkowy przetrzyj przez sito, aby pozbyć się grubszych kawałków owoców.100 g dżemu truskawkowego
- Do serka mascarpone dodaj czekoladę i dżem – zmiksuj do ładnego połączenia.500 g serka mascarpone
- Zimną śmietanę kremówkę zmiksuj na sztywno, dodaj po łyżce serek mascarpone i krótko miksuj.500 ml śmietany kremówki
- Możesz dodatkowo dosłodzić krem cukrem pudrem, jeśli lubisz bardziej słodkie kremy – ja nie dosładzałam.cukier puder
- Część kremu możesz przełożyć do rękawa cukierniczego (albo grubszego woreczka) z końcówką gwiazdką.
Torcik truskawkowy złożenie
- Kremem posmaruj pierwszy blat ciasta, a jego brzeg udekoruj kremem wyciskanym z rękawa, posyp wierzch odrobiną posiekanych orzechów pistacjowych.pistacje
- To samo zrób z drugim blatem.
- Wierzch tortu posmaruj kremem i dokładnie wyrównaj jego powierzchnię.
- Kremem z rękawa cukierniczego udekoruj obwód tortu.
- Na koniec udekoruj torcik posiekanymi pistacjami, świeżymi truskawkami oraz mini bezami.pistacje, truskawki, mini bezy
Prywatne
Tort z kremem truskawkowym – uwagi
Dziś mam dla Was coś wyjątkowego :)
Z okazji moich kolejnych 25 urodzin ;) oraz bliskiego Światowego Dnia Pieczenia przygotowałam ten przepiękny torcik truskawkowy.
Ja w tym roku włączyłam się do akcji „Światowy Dzień Pieczenia z Kasią” i zgodnie z jej pięknym hasłem „Upiecz Bliskim Radość” postanowiłam sprawić radość mojej rodzinie i wywołać uśmiech na ich twarzach tym właśnie ciastem. Przygotowałam go z myślą o nich – moich dzieciach i mężu – w podziękowaniu za to, że mnie cały czas wspierają, kochają i dodają wiary. Ale żeby nie było – torcik jest też dla mnie, bo przecież JA jestem równie ważna i każdy z nas musi pamiętać, że jesteśmy wyjątkowi, jedyni i niepowtarzalni i sami sobie możemy robić prezenty – szczególnie w taki ważny dzień jak urodziny :D
Uwielbiam piec dla mojej rodziny, przyjaciół i znajomych, bo lubię o nich dbać i dawać im to co najlepsze. Nie wątpię, że Wy również dbacie o swoje rodziny i lubicie im sprawiać miłe niespodzianki. Teraz też możecie się włączyć do akcji i upiec swoim bliskim radość, którą tak łatwo się dzielić :)
Jak zrobić torcik truskawkowy?
Możecie skorzystać z mojego przepisu i upiec ten piękny torcik, albo upiec dowolne inne ciasto i podarować go bliskim.
Jeśli pieczecie teraz ze mną, to oto podstawowe wskazówki.
Bazą tortu jest biszkopt królowej Wiktorii – tylko tym razem przygotowałam go z wykorzystaniem kostki do pieczenia Kasia i tak zwiększyłam proporcje, aby otrzymać trzy biszkopty. Teraz można kupić Kasię o maślanym smaku – wtedy jeszcze dodatkowo podniesiecie walory smakowe tego biszkoptu.
Dodatkowo możecie zaromatyzować ciasto skórką z cytryny, albo z pomarańczy.
Przygotowanie biszkoptu z kostką jest prostsze i szybsze, gdyż Kasia jest miękka i jej ucieranie z cukrem przebiega znacznie szybciej. Dodatkowo polecam Wam użyć cukier puder zamiast zwykłego cukru – jeszcze szybciej zmiksujecie masę, a ciasto będzie delikatne.
Krem truskawkowy przygotowałam na bazie serka mascarpone, białej czekolady, dżemu truskawkowego i bitej śmietany. Spora ilość serka nadaje kremowi idealną konsystencję i nie musicie się martwić, że bita śmietana będzie puszczać wodę :)
Jak sami widzicie przygotowanie fantastycznego tortu wcale nie musi być trudne i bardzo pracochłonne. Z moimi wskazówkami wszystko przebiegnie Wam szybko i sprawnie, a Wy będziecie mogli sprawić komuś niesamowitą niespodziankę :D
Przyłączcie się razem ze mną do akcji „Światowy Dzień Pieczenia z Kasią” i upieczcie pyszne ciasto komuś specjalnemu – i pamiętajcie, że to może być również ciasto dla Was samych :D
Jeśli jesteście ze mną, to koniecznie podzielcie się zdjęciami swoich wypieków tutaj na blogu albo na moim facebooku.
Zapraszam również gorąco do wypróbowania przepisu na ciasto z truskawkami i kruszonką.
Ps. Pewnie będziecie się zastanawiać, więc powiem od razu, że tort udekorowałam zrobionymi przeze mnie żelatynowymi kuleczkami :)
Polecane przepisy na torciki
Koniecznie zobaczcie również inne moje przepisy na pyszne torty i torciki. Tutaj polecam między innymi trzy takie przepisy:
Wpis przygotowany w ramach akcji „Światowy Dzień Pieczenia z Kasią”
Popularne Przepisy
Polecane przepisy
Torcik truskawkowy przepis
Przepis na pyszny torcik truskawkowy z truskawkowym kremem z białą czekoladą. Ten tort przygotowany na biszkopcie królowej wiktorii to idealny tort urodzinowy albo tort na święta i inne okazje rodzinne. Tort truskawkowy pięknie się prezentuje mimo bardzo prostej formy. Ten tort jest wręcz rustykalny w wyglądzie. To typ naked cake - czyli nagi tort, bez zakrywania boków. Taki tort pięknie się prezentuje, a jego urok tkwi właśnie w prostocie. Przez to, że boki tortu truskawkowego nie są smarowane kremem możemy obrzeża blatów udekorować fantazyjnie wyciskanym kremem. To dodaje tortu niezmiernego uroku.
Przepis na truskawkowy torcik z białą czekoladą
Zobaczcie mój dokładny przepis na torcik truskawkowy i sprawdźcie jak zrobić tort z truskawkowym kremem. Ten krem truskawkowy jest przepyszny i lekki. Bitą śmietanę połączyłam tu z rozpuszczoną białą czekoladą, dżemem truskawkowym i serkiem mascarpone. Cały torcik truskawkowy smakuje nieziemsko i wspaniale się prezentuje. Koniecznie wykorzystajcie mój przepis na torcik truskawkowy i przygotujcie go dla kogoś specjalnego. Jeśli lubicie kremy maślane, to polecam wam również tort z truskawkowym kremem maślanym.