Tort czekoladowo-kawowy
Przepis na rewelacyjny tort czekoladowo-kawowy na 8 urodziny bloga
Zapraszam na kawałek domowego tortu czekoladowo-kawowego! To połączenie intensywnego smaku czekolady z delikatnymi nutami kawy, które z pewnością zadowoli Twoje podniebienie. Ten tort jest przygotowany z najwyższej jakości składników, bez dodatku sztucznych konserwantów i barwników. Idealny na specjalne okazje lub jako słodka przekąska na co dzień. Spróbuj koniecznie!
Spis treści
Tort czekoladowo-kawowy przepis krok po kroku
Jeśli szukasz przepisu na wyjątkowy i jednocześnie prosty do zrobienia tort, to koniecznie wypróbuj ten przepis!
Tort czekoladowo-kawowy przepis
Wyposażenie
- Dwie formy do pieczenia o średnicy około 20 cm.
Składniki
składniki na ciasto czekoladowe do tortu
- 250 g mąki pszennej ((1 i 2/3 szklanki) )
- 50 g mielonych migdałów ((pół szklanki) )
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 200 g cukru ((1 szklanka) )
- 175 g masła (miękkiego )
- 100 g gorzkiej czekolady
- 4 jajka (rozmiar L)
- 200 ml maślanki (w temperaturze pokojowej)
składniki na poncz kawowy do tortu
składniki na krem z mascarpone do tortu
- 500 g serka mascarpone (zimnego )
- 250 ml zimnej śmietany kremówki – użyłam 30 %
- 50 g cukru pudru ((1/3 szklanki) )
- 2 łyżki amaretto
dodatkowo:
- 100 g gorzkiej czekolady (- startej na tarce)
Instrukcja
Jak zrobić ciasto czekoladowe do tortu
- Czekoladę połam na kawałki, przełóż do żaroodpornej miseczki, postaw na garnku z wodą – tak aby dno miseczki nie dotykało wody i podgrzewaj aż czekolada się rozpuści. Zdejmij miskę z garnka i lekko ostudź.100 g gorzkiej czekolady
- Masło utrzyj z cukrem na puszystą i białą masę.175 g masła, 200 g cukru
- Mąkę zmieszaj z mielonymi migdałami i proszkiem do pieczenia.250 g mąki pszennej, 50 g mielonych migdałów, 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- Do masy maślanej dodaj rozpuszczoną czekoladę i krótko zmiksuj.
- Dodaj pojedynczo jajka i zmiksuj do połączenia.4 jajka
- Wsyp porcjami mąkę na zmianę z maślanką – nie miksuj już za długo – tylko do połączenia składników.200 ml maślanki
- Przełóż ciasto do dwóch form do pieczenia o średnicy około 20 cm.
- Piecz w 180 stopniach przez około 20-25 minut – do suchego patyczka.
- Po upieczeniu ostudź.
- Przekrój ciasta na dwa blaty – z jednego ciasta ścięłam dodatkowo wypukły wierzch i go rozdrobniłam.
Jak zrobić krem z mascarpone do tortu
- Umieść w misce wszystkie składniki kremu – kremówka i mascarpone muszą być bardzo mocno schłodzone – i zmiksuj na wysokich obrotach, tak aby krem się ubił i zgęstniał.500 g serka mascarpone, 250 ml zimnej śmietany kremówki – użyłam 30 %, 50 g cukru pudru, 2 łyżki amaretto
Tort czekoladowo-kawowy złożenie
- Przygotuj poncz z kawy i amaretto.ok 75 ml espresso, 100 ml amaretto, 2-3 łyżeczki cukru
- Nasącz nim blaty ciasta.
- Każdy blat przełóż kremem – odłóż część kremu do posmarowania wierzchu tortu – i posyp tartą czekoladą.
- Na koniec posmaruj wierzch i boki tortu.
- Możesz dodatkowo obsypać boki pokruszonym ciastem oraz tartą czekoladą.100 g gorzkiej czekolady
- Tort schłodź w lodówce.
Prywatne
Składniki Odżywcze
Tort czekoladowo-kawowy – uwagi
Dziś mam dla was wyjątkowy tort czekoladowo-kawowy. A czemu wyjątkowy? Bo przygotowany na wyjątkową okoliczność :) Właśnie mój blog obchodzi swoje 8 urodziny. Sama się zdziwiłam, że to już tyle czasu jak prowadzę ten blog. Nie wiem kiedy ten czas przeleciał. W sumie – gdy czas mija nam miło, to płynie szybciej, więc to pewnie dlatego. Prowadzenie tego bloga nieźle mnie wciągnęło. Ciągle szukam nowych, fajnych przepisów, aby móc się nimi dzielić z wami. Staram się również rozwijać pod kątem fotograficznym, aby zdjęcia zachęcały was do pieczenia. Cieszę się, gdy widzę, że te moje starania odnoszą skutek i ciągle was przybywa. Korzystacie z przepisów i dzielicie się swoimi uwagami. Dziękuję wam za to i liczę na kolejny wspólny rok!
Jak zrobić czekoladowy tort z kawą i mascarpone – wskazówki
Jak się może zorientowaliście, to jestem wielbicielką kawy – co prawda takiej z dużą ilością mleka, ale nie wyobrażam sobie bez niej dnia. Dlatego tu też mamy kawowe nuty – czekoladowe ciasto nasączyłam kawą z amaretto – tak w stylu tiramisu. Do tego dodałam krem na bazie mascarpone i gorzką czekoladę. Wyszło przepysznie – czekoladowo, kawowo i kremowo – gorąco wam polecam.
Samo ciasto czekoladowe jest bardziej mięsiste i wilgotne niż tradycyjny biszkopt czekoladowy. Tu do ciasta dodałam gorzką czekoladę, masło, maślankę i mielone migdały. Dzięki temu otrzymałam niezmiernie bogate w smaku ciasto, które już samo z siebie smakuje rewelacyjnie! Spróbujcie koniecznie!
Jeśli nie chcecie używać kawy, to możecie ciasto nasączyć kawą zbożową, albo po prostu lekko osłodzoną herbatą (chociaż to ciasto jest dość wilgotne już samo z siebie).
Polecane przepisy na torty domowe
Koniecznie wypróbuj również inne moje przepisy na rewelacyjne, pyszne i piękne torty, które zachwycą każdego. Tutaj polecam między innymi takie trzy przpisy:
Popularne Przepisy
Polecane przepisy
Przepis na czekoladowy tort z mascarpone
Domowy tort czekoladowo-kawowy to idealny przysmak dla miłośników słodkości i kawy. Mój tort jest przygotowany z najwyższej jakości składników, takich jak gorzka czekolada i aromatyczna kawa, co gwarantuje niezapomniane doznania smakowe. Bez dodatku sztucznych konserwantów i barwników, taki tort to idealny wybór na specjalne okazje, jak urodziny czy rocznice, ale także na codzienne podjadanie. W tym domowym cieście czekoladowo-kawowym połączyłam najlepsze smaki, tworząc niepowtarzalną i przepyszną kompozycję, która zachwyci Twoje podniebienie. Spróbuj mojego tortu już dziś i pozwól sobie na chwilę relaksu z niebiańską słodyczą w ustach. Zobacz mój przepis opisany dokładnie krok po kroku, a przygotowanie czekoladowego tortu z mascarpone we własnym domu nie sprawi Ci żadnych trudności!
Jak zrobić tort czekoladowy z kremem mascarpone?
Sprawdź mój przepis na tort z ciasta czekoladowego z kawą i kremem mascarpone i przekonaj się, że upieczenie tortu w domu nie jest wcale takie trudne! Przygotuj sobie wcześniej wilgotne ciasta czekoladowo-kawowe i schłodź porządnie składniki na krem mascarpone. Dzięki temu tort czekoladowo-kawowy przygotujesz sprawnie i bez problemów! Daj znać w komentarzach jak Ci smakował ten kawowy torcik z amaretto. Koniecznie zobacz również inne moje przepisy na torty - znajdziesz je u mnie w wielu smakach.