Tort red velvet

Przepis na niezwykły czerwony torcik red velvet z białą czekoladą
Czerwony tort Red Velvet z lekkim kremem śmietankowym z mascarpone i białą czekoladą to pyszna i elegancka propozycja dla miłośników wykwintnych wypieków. Charakterystyczny, czerwony kolor ciasta, który uzyskiwany jest dzięki dodatkowi kakao i czerwonemu barwnikowi spożywczemu, przyciąga uwagę, a lekki krem z mascarpone i śmietany kremówki doskonale równoważy słodycz ciasta. W połączeniu z delikatnymi dodatkami, takimi jak np. maliny, tort Red Velvet stanowi doskonałą propozycję na urodziny, rodzinne imprezy lub inne uroczystości. Gorąco polecam!
Spis treści
Tort red velvet – przepis krok po kroku
Jeśli szukacie przepisu na niebanalny tort, którym zaskoczycie i zachwycicie wszystkich to zróbcie ten niezwykły czerwony tort z kremem śmietankowym z dodatkiem białej czekolady.
Tort red velvet przepis
Wyposażenie
- 2 Formy o średnicy 22 cm.
Składniki
składniki na ciasto red velvet do tortu
- 350 g mąki pszennej ((2 i 1/3 szklanki) )
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 2 łyżki gorzkiego kakao
- 1 szczypta soli
- 115 g masła (miękkiego )
- 200 g cukru pudru ((1 i 1/3 szklanki) – jeśli lubisz słodkie ciasta, to możesz dać więcej)
- 160 ml mleka
- 240 ml maślanki
- 4 białka (- z jajek rozmiar L)
- 4 żółtka
- 1 łyżeczka octu
- czerwony barwnik – polecam w żelu (, opcjonalnie w proszku)
składniki na krem z białą czekoladą
- 100 g białej czekolady
- 500 g serka mascarpone (zimnego )
- 500 ml śmietany kremówki (zimnej )
Instrukcja
Jak zrobić ciasto red velvet do tortu
- Mąkę przesiej przez sito razem z sodą, solą i kakao.350 g mąki pszennej, 1 łyżeczka sody oczyszczonej, 2 łyżki gorzkiego kakao, 1 szczypta soli
- Masło utrzyj z cukrem pudrem.115 g masła, 200 g cukru pudru
- Dodaj pojedynczo żółtka i krótko zmiksuj.4 żółtka
- Wlej wąskim strumieniem mleko.160 ml mleka
- Dodaj porcjami mąkę na przemian z maślanką.240 ml maślanki
- Dodaj ocet i barwnik (jeśli używasz barwnik z proszku, to możesz do wcześniej rozpuścić w mleku).1 łyżeczka octu, czerwony barwnik – polecam w żelu
- Białka ubij z odrobiną soli aż będą gęste i puszyste.4 białka
- Dodaj białka do ciasta i delikatnie wymieszaj.
- Przełóż ciasto do dwóch form do pieczenia o średnicy 22 cm i piecz w 180 stopniach (tryb góra/dół) przez około 30 minut (jeśli pieczesz na raz ciasto w jednej formie, to wydłuż czas pieczenia).
- Po upieczeniu ciasto wystudź.
- Ostrym nożem odetnij uwypuklone środki.
Jak zrobić krem z białą czekoladą
- Białą czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej i ostudź.100 g białej czekolady
- Zmiksuj ją z serkiem mascarpone.500 g serka mascarpone
- Ubij śmietanę kremówkę i gdy będzie gęsta dodaj po łyżce serek mascarpone – zmiksuj na wysokich obrotach, aż masa będzie jednolita i gęsta.500 ml śmietany kremówki
Tort red velvet złożenie
- Na paterze ułóż jedno z ciast, wyłóż na niego mniej więcej połowę kremu.
- Przykryj drugim ciastem.
- Wierzch i boki ciasta posmaruj resztą kremu.
- Odcięte wierzchołki z ciasta możesz pokruszyć i obsypać nimi boki i górę tortu.
- Tort przechowuj w lodówce.
- Wyjmij go wcześniej przed podaniem, tak aby lekko się ogrzał i stał się bardziej miękki.
Uwagi
WSZYSTKIE SKŁADNIKI CIASTA MUSZĄ MIEĆ TEMPERATURĘ POKOJOWĄ!
Prywatne
Wartości Odżywcze
Śmietankowy tortcik Red Velvet – uwagi
Właśnie stuknął mi kolejny roczek. Na szczęście kwarantanna mi nie straszna, bo mogę sobie sama upiec torcik. Mój wybór padł na czerwony tort Red Velvet.
Oprócz tego, że jest czerwony, to ciasto jest cięższe niż nasze tradycyjne biszkopty. Za to jest mniej suche i takie właśnie „aksamitne”. Torcik przełożyłam i posmarowałam z wierzchu kremem z białej czekolady, mascarpone i śmietany kremówki.
Tradycyjnie Amerykanie przekładają go kremem z lekkiego twarożku zmiksowanego z masłem i pierdyliardem cukru pudru. Ja już od dłuższego czasu znacząco tnę cukier w swoich wypiekach i stwierdziłam, że taka ilość cukru, by mnie zabiła. Stąd przygotowałam swoją wersję kremu :)
Zapraszam was również do wypróbowania przepisów na babeczki red velvet, brownie red velvet albo na tartę red velvet :D
Polecane przepisy na ciasta Red Velvet
Ciasta Red Velvet są bardzo popularne w Stanach Zjednoczonych i można znaleźć na nie mnóstwo przepisów w sieci. Ja na blogu też mam kilka przepisów na takie ciasta i inne wypieki. Koniecznie również je wypróbujcie :)