Truskawczanki, czyli bułeczki z truskawkami
Przepis na drożdżowe bułeczki truskawczanki z truskawkami
Zapraszam na przepyszne, puszyste, mięciutki i wręcz rozpływające się w ustach drożdżowe bułeczki z truskawkami i słodką kruszonką. Takie drożdżówki z truskawkami będą doskonałe podczas czekania na pierwsze jagody i smakowite jagodzianki. Spróbujcie koniecznie!
Spis treści
Drożdżowe bułeczki z truskawkami przepis krok po kroku
Jeśli lubisz pyszne słodkie domowe drożdżówki, to w tym roku upiecz takie smakowite drożdżówki z truskawkami i kruszonką.
Truskawczanki, czyli bułeczki z truskawkami przepis
Składniki
składniki na drożdżowe ciasto na bułeczki
składniki na kruszonkę do drożdżówek
dodatkowe składniki do drożdżówek
- 1 jajko (roztrzepane )
Instrukcja
Jak zrobić drożdżowe bułeczki z truskawkami i kruszonką
- Mleko podgrzej krótko – tylko tyle, aby było letnie.150 ml mleka
- Dodaj do niego rozkruszone drożdże oraz łyżeczkę cukru – dokładnie wymieszaj.25 g drożdży, 1 łyżeczka cukru
- Przykryj rozczyn drożdżowy i odstaw w ciepłe miejsce na około 15-20 minut – aż urośnie i zgęstnieje.
- W misie miksera utrzyj żółtka z resztą cukru – tak aby powstał jasny, gęsty mus.3 żółtka, 70 g cukru
- Przesiej do ubitych żółtek mąkę, dodaj rozpuszczone masło oraz rozczyn drożdżowy.300 g mąki pszennej, 60 g masła
- Wyrób ciasto – nie dodawaj więcej mąki – ciasto będzie lekko klejące.
- Miskę z ciastem przykryj ręcznikiem i odstaw w ciepłe miejsce na około 1-1,5 godziny do wyrośnięcia.
- Gdy ciasto podwoi swoją wielkość wyjmij je na posypany mąką blat i krótko zagnieć.
- Uformuj z ciasta kulkę, ostrym nożem przekrój je na ćwiartki.
- Każdą ćwiartkę przekrój na 3 porcje.
- Dłońmi posypanymi mąką uformuj kawałki ciasta w płaskie placki, nałóż na środek każdego około 2 łyżki truskawek i dokładnie sklej ciasto.300 g truskawek
- Układaj bułeczki na blaszce z piekarnika sklejeniem do dołu – zachowaj odstęp między bułeczkami.
- Przykryj bułeczki ręcznikiem i odstaw do wyrośnięcia na około 30 minut.
- W miedzy czasie nagrzej piekarnik do 180 stopni – tryb góra/dół.
- Wyrośnięte bułeczki posmaruj roztrzepanym jajkiem i posyp kruszonką.1 jajko
- Składniki kruszonki połącz razem z misce – wystarczy rozetrzeć palcami masło z cukrem i mąką.50 g cukru, 20 g masła, 50 g mąki
- Piecz bułeczki przez około 15 minut – do zezłocenia.
- Po upieczeniu lekko ostudź i zajadaj jeszcze ciepłe :D
Prywatne
Składniki Odżywcze
Drożdżowe bułeczki z truskawkami – uwagi
W sezonie letnim wzrasta moja ochota na lekkie drożdżowe bułeczki z owocami.
Oczywistym wyborem stają się tu jagody i jagodzianki :D
Jagód jeszcze nie ma, więc upiekłam sobie truskawczanki, czyli bułeczki z truskawkami i kruszonką.
Jako podstawę wykorzystałam przepis na jagodzianki Magdy z Krytyki Kulinarnej (zrobiłam je tylko z mniejszej porcji).
Ona ciasto drożdżowe przygotowuje zupełnie inaczej niż ja, więc chciałam sprawdzić jej metodę :)
Jak zrobić bułeczki drożdżowe z truskawkami – wskazówki
Rozczyn drożdżowy przygotowuje się w sposób tradycyjny.
Drożdże trzeba rozpuścić w ciepłym mleku, dodać do nich trochę cukru i odstawić w ciepłe miejsce aż zaczną pracować.
W między czasie żółtka trzeba utrzeć z cukrem – aż będą gęste i blade.
Do tak przygotowany żółtek przesiewamy mąkę oraz dodajemy rozpuszczone i ostudzone masło. Dodajemy rozczyn drożdżowy i wyrabiamy ciasto.
Ogólnie powiem tak – zrobiłam ciasto wg przepisu i nie widzę większej różnicy w cieście :) W jego puszystości i lekkości.
Na ciasto największy wpływ ma ilość dodanej mąki – im jest jej więcej dodanej (od pierwotnej wagi z przepisu) tym bułeczki będą bardziej twardawe i cięższe.
To ciasto wychodzi lekko lepkie, ale niech was nie kusi dodawać dużo więcej mąki. Użyjcie jej tylko odrobinę – tak aby oprószyć ręce.
Wtedy bułeczki wyjdą właśnie leciutkie, puszyste i rozpływające się w ustach ❤❤
Gdy już macie wyrośnięte ciasto drożdżowe, to dzielicie je na porcje, rozpłaszczacie na placek i nakładacie truskawki.
Ja swoje truskawki drobno pokroiłam i nakładałam łyżką. Ale jeśli lubicie, to możecie przekroić tylko te większe owoce na pół, a te mniejsze użyć całe.
Ciasto po nałożeniu na środek truskawek dokładnie sklejcie i ułóżcie bułeczki na blaszce z piekarnika wyłożonej papierem do pieczenia.
Tak przygotowane bułeczki przykryjcie i odstawcie jeszcze na około pół godziny aby podrosły i się napuszyły.
Tuż przed pieczeniem posypcie drożdżówki z truskawkami kruszonką i wstawcie je do piekarnika.
Jak zrobić kruszonkę na drożdżówki?
Pod zdjęciami znajdziecie mój przepis na kruszonkę, ale tak w skrócie – kruszonka to masło zmieszane zwykle z mąką pszenną i cukrem. Rozdrabniamy je razem palcami, aż utworzą posklejane kawałki. Wtedy kruszonką posypujemy ciasto lub bułeczki.
Mam nadzieję, że te bułeczki drożdżowe z truskawkami zasmakują wam tak bardzo jak mi :)
Dajcie znać w komentarzach!
Zachęcam was do upieczenia tych bułeczek z truskawkami, a jak pojawią się jagody, to z jagodami.
Wypróbujcie również inne moje przepisy na ciasta drożdżowe.
Polecane przepisy na drożdżowe bułeczki
Koniecznie wypróbujcie inne moje przepisy na pyszne drożdżówki z różnymi dodatkami i w różnych smakach. Tutaj polecam między innymi trzy takie przepisy:
Popularne Przepisy
Polecane przepisy
Przepis na bułeczki drożdżowe z truskawkami
Zapraszam na truskawczanki, czyli drożdżowe bułki z truskawkami i kruszonką. Takie drożdżówki z kruszonką i truskawkami to świetny deser na lato. Puszyste ciasto drożdżowe ze schowanymi w środku truskawkami to prawdziwa eksplozja smaku. Każdy wielbiciel ciast drożdżowych pokocha takie bułeczki drożdżowe z kruszonką. Najlepiej smakują jeszcze lekko ciepłe. Wtedy rozpływające się w ustach ciasto drożdżowe i aromatyczne słodkie truskawki tworzą duet, któremu nikt się nie oprze. Sami koniecznie spróbujcie jakie pyszne są takie drożdżowe bułeczki!
Z truskawkami drożdżówki przepis
Zobaczcie mój przepis na drożdżówki z kruszonką i truskawkami i sprawdźcie jak zrobić ciasto drożdżowe z kruszonką. Z moim dokładnym przepisem krok po kroku ciasto drożdżowe przestanie mieć przed tobą tajemnice. Przygotuj razem ze mną delikatne i puszyste ciasto drożdżowe, napełnij go aromatycznymi truskawkami i posyp pyszną kruszonką. To przepis na idealne drożdżówki! Takie słodkie bułeczki pełne truskawek pokochają dzieci i nie tylko! Jestem przekonana, że sami zjecie nie jedną bułeczkę :)
Przepis na drożdżówki z truskawkami
Takie domowe bułeczki drożdżowe, świeżo upieczone i pachnące, to najlepszy deser. Sami się przekonajcie jak wyjątkowo smakuje takie ciasto drożdżowe z truskawkami. Szybko będziecie piec kolejną porcję! Jeśli lubicie ciasta drożdżowe i drożdżówki, to koniecznie zobaczcie inne moje przepisy na drożdżówki z różnymi owocami i nie tylko. Znajdziecie tu ciasta drożdżowe idealne na każdą porę roku!