Zapiekanka kukurydziana na Walentynki rodem z Chile

wpis sponsorowany

chilijska zapiekanka


Razem z pysznym winem Panul zapraszam Was do egzotycznego, pachnącego Chile :)

Stamtąd pochodzą wina Panul, a ich nazwa oznacza uścisk lub objęcie, specjalny rodzaj więzi pomiędzy ludźmi.

Już jutro Walentynki, więc przygotowałam dla Was bardzo fajną propozycję na walentynkową kolację.

Oczywiście danie inspirowane jest Chile i chilijską kuchnią.

Jednym z bardziej popularnych w tym kraju dań jest pastel de choclo – zapiekanka, w której mielone mięso wołowe, z dodatkiem kawałków kurczaka, gotowanego jajka, rodzynek i innych dodatków zapieka się pod pierzynką zmiksowanej kukurydzy.

Ja przygotowałam swoja wersję tego dania – lekko słodką i mocno pikantną – taką jaka jest miłość :D

Myślę, że takie danie idealnie pasuje na walentynkową kolację, szczególnie, że jej przygotowanie jest szybkie i bardzo proste (zostanie Wam więc sporo czasu na „zrobienie się na bóstwo” :D).

Do tego dania proponuję Wam czerwone wytrawne wino Panul – ja mam do niego Carmenere, które zachwyciło mnie swoim owocowym bukietem :)

Wino Panul pojawiło się już wcześniej na blogu – możecie z niego przygotować pieczone pierogi z kaszą – spróbujcie jakie pyszne :)

PEŁEN PRZEPIS POD ZDJĘCIAMI ↓↓↓


kolacja na walentynki

wino panul

chilijska zapiekanka z kukurydzą

zapiekanka z mięsem mielonym

zapiekanka kukurydziana

zapiekanka kukurydziana

Zapiekanka kukurydziana przepis do druku

chilijska zapiekanka

Zapiekanka kukurydziana

Wypieki Beaty
Zapiekanka kukurydziana
5 z 1 oceny
Czas przygotowania 30 minut
Czas wykonania 20 minut
Czas całkowity 50 minut
Porcje 2

Składniki

  • 200 g kukurydzy (użyłam mrożoną, ostatecznie może być konserwowa)
  • 20 g masła
  • około 50 ml mleka
  • 250 g mielone mięsa wołowego
  • 1 mała cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 garść rodzynek
  • 0,5 strączka papryczki chili
  • sól , pieprz, mielona papryka chili - do smaku

Instrukcja
 

  • Kukurydzę zmiksuj z mlekiem, dodaj do niej masło, przełóż do rondelka i pogrzej - do rozpuszczenia masła.
  • Możesz kukurydzę lekko posolić - ja soliłam, bo wydała się mi za mdła.
  • Cebulę i papryczkę chili pokrój w drobną kostkę.
  • Mięso mielone podsmaż na patelni z przeciśniętym czosnkiem, cebulą i papryczką, dodaj rodzynki.
  • Dopraw mięso do smaku.
  • Przełóż mięso do dwóch naczynek do zapiekania, na wierzchu ułóż kukurydzę.
  • Zapiecz w 180 stopniach przez około 20 minut.
  • Podawaj gorące z czerwonym winem.
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!

Inspiracją do przepisu był dla mnie ten wpis.