Reklama


Oceniam na :
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (No Ratings Yet)
Loading...

Zapiekanka kukurydziana

Zapiekanka kukurydziana na Walentynki

wpis sponsorowany

chilijska zapiekanka

Razem z pysznym winem Panul zapraszam Was do egzotycznego, pachnącego Chile 🙂

Stamtąd pochodzą wina Panul, a ich nazwa oznacza uścisk lub objęcie, specjalny rodzaj więzi pomiędzy ludźmi.

Już jutro Walentynki, więc przygotowałam dla Was bardzo fajną propozycję na walentynkową kolację.

Oczywiście danie inspirowane jest Chile i chilijską kuchnią.

Jednym z bardziej popularnych w tym kraju dań jest pastel de choclo – zapiekanka, w której mielone mięso wołowe, z dodatkiem kawałków kurczaka, gotowanego jajka, rodzynek i innych dodatków zapieka się pod pierzynką zmiksowanej kukurydzy.

Ja przygotowałam swoja wersję tego dania – lekko słodką i mocno pikantną – taką jaka jest miłość 😀

Myślę, że takie danie idealnie pasuje na walentynkową kolację, szczególnie, że jej przygotowanie jest szybkie i bardzo proste (zostanie Wam więc sporo czasu na „zrobienie się na bóstwo” :D).

Do tego dania proponuję Wam czerwone wytrawne wino Panul – ja mam do niego Carmenere, które zachwyciło mnie swoim owocowym bukietem 🙂

Wino Panul pojawiło się już wcześniej na blogu – możecie z niego przygotować pieczone pierogi z kaszą – spróbujcie jakie pyszne 🙂

kolacja na walentynki

wino panul

chilijska zapiekanka z kukurydzą

zapiekanka z mięsem mielonym

zapiekanka kukurydziana

zapiekanka kukurydziana

Zapiekanka kukurydziana
 
Czas przygotowania
Czas wykonania
Czas całkowity
 
Zapiekanka kukurydziana
Autor:
Ilość: 2
Składniki
  • 200 g kukurydzy (użyłam mrożoną, ostatecznie może być konserwowa)
  • 20 g masła
  • około 50 ml mleka
  • 250 g mielone mięsa wołowego
  • jedna mała cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • mała garść rodzynek
  • pół strączka papryczki chili
  • sól, pieprz, mielona papryka chili - do smaku
Wykonanie
  1. Kukurydzę zmiksuj z mlekiem, dodaj do niej masło, przełóż do rondelka i pogrzej - do rozpuszczenia masła.
  2. Możesz kukurydzę lekko posolić - ja soliłam, bo wydała się mi za mdła.
  3. Cebulę i papryczkę chili pokrój w drobną kostkę.
  4. Mięso mielone podsmaż na patelni z przeciśniętym czosnkiem, cebulą i papryczką, dodaj rodzynki.
  5. Dopraw mięso do smaku.
  6. Przełóż mięso do dwóch naczynek do zapiekania, na wierzchu ułóż kukurydzę.
  7. Zapiecz w 180 stopniach przez około 20 minut.
  8. Podawaj gorące z czerwonym winem.

Inspiracją do przepisu był dla mnie ten wpis.

Related Post

Oceniam na :
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (No Ratings Yet)
Loading...
Reklama

WordPress Appliance - Powered by TurnKey Linux