Zdrowe brownie
Przepis na zdrowe bezglutenowe brownie z daktylami
Zapraszam na pyszne bezglutenowe ciasto brownie z daktylami. To zdrowe ciasto jest nie tylko bezglutenowe, ale nie ma w sobie białego cukru ani nabiału. Dlatego to idealne ciasto dla osób na różnych dietach eliminacyjnych. Ale to brownie bez glutenu na pewno zasmakuje każdemu. Ciasto jest mięsiste i wyraziste w smaku, ze wspaniałą warstwą malinową na górze. Gorąco polecam!
Spis treści
Zdrowe brownie przepis krok po kroku
Jeśli lubisz ciasta brownie, to wypróbuj przepis na taką zdrowszą wersję tego popularnego ciasta.
Zdrowe brownie przepis
Wyposażenie
- Forma do pieczenia o wielkości około 22/22 cm.
Składniki
składniki na brownie bezglutenowe
- 20 daktyli (bez pestek (około 150-200 g))
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 3/4 szklanki syropu klonowego ((185 ml) )
- 125 g masła (można zastąpić olejem kokosowym)
- 3/4 szklanki gorzkiego kakao ((85 g) )
- 0,5 szklanki nasion chia ((można pominąć))
- 3/4 szklanki mąki jaglanej ((85 g) lub np. orkiszowej)
- 2 jajka (rozmiar L)
- 5 g żelatyny ((mniej więcej 1,5 łyżeczki))
- 375 g dżemu malinowego
Instrukcja
Jak zrobić zdrowe brownie bez glutenu
- Daktyle pokrój na mniejsze kawałki, włóż do rondelka, zalej szklanką wody i gotuj, aż daktyle zmiękną i się rozpadną.20 daktyli
- Do miękkich daktyli dodaj sodę i wymieszaj (masa się spieni), zmiksuj całość, aby była w miarę gładka, dodaj masło pokrojone w kawałki i mieszaj aż się rozpuści.1 łyżeczka sody oczyszczonej, 125 g masła
- Dodaj do masy syrop klonowy i wymieszaj.3/4 szklanki syropu klonowego
- Kakao zmieszaj z mąką i szczyptą soli.3/4 szklanki gorzkiego kakao
- Puree z daktyli przełóż do misy miksera, dodaj mąkę, jajka i krótko zmiksuj.3/4 szklanki mąki jaglanej, 2 jajka
- Jeśli masz, to dodaj nasiona chia i krótko wymieszaj.0,5 szklanki nasion chia
- Przełóż masę do foremki o wielkości około 22/22 cm.
- Piecz w 160 stopniach przez około 25-30 minut (do suchego patyczka).
- Po upieczeniu przestudź.
- Dżem malinowy przełóż do rondelka i podgrzej.375 g dżemu malinowego
- Żelatynę zalej wodą – trochę ponad poziom żelatyny, zamieszaj, a gdy napęcznieje podgrzej krótko w mikrofalówce, aby żelatyna się rozpuściła.5 g żelatyny
- Dodaj żelatynę do gorącego dżemu i wymieszaj.
- Wyłóż dżem na brownie i schłodź przez około 2 godziny w lodówce.
Prywatne
Daktylowe brownie – uwagi
Można jednocześnie jeść pyszne i zdrowe ciasto – przykładem na to jest moje dzisiejsze zdrowe brownie. Zrobione jest z daktyli, gorzkiego kakao, syropu klonowego, bezglutenowej mąki jaglanej oraz nasion chia. Do tego galaretka z dżemu malinowego na wierzchu brownie. Ciasto jest bardzo czekoladowe i nie za słodkie, a do tego fajnie chrupie nasionami (jeśli ich nie macie, to możecie je pominąć przy pieczeniu).
To brownie jest bezglutenowe i bez białego cukru, a do tego jeśli masło zamienisz na olej kokosowy, albo margarynę, to otrzymasz brownie bez nabiału. Dzieciaczki (dorośli zresztą też) nie zorientują się, że jedzą „jakieś inne” brownie. A z tej porcji otrzymacie blaszkę o wielkości około 22/22 cm.
Wypróbujcie również inne moje przepisy na zdrowe słodkości.
Przepis znalazłam na stronie Delicious.com.
Polecane przepisy na ciasta bezglutenowe
Koniecznie zobacz również inne moje przepisy na pyszne ciasta bezglutenowe. Tutaj polecam takie trzy przepisy:
Popularne Przepisy
Polecane przepisy
Bezglutenowe brownie bez nabiału
Przepis na pyszne i dietetyczne brownie idealne dla osób na diecie eliminacyjnej. Brownie bez glutenu zrobione jest na mące jaglanej (może też być użyta mąka kokosowa), a do tego to brownie jest bez białego cukru. Słodycz pochodzi od daktyli i syropu klonowego (zamiast niego możecie użyć też miód albo np. syrop z agawy). Jeśli masło zastąpicie olejem kokosowym, to wasze brownie będzie bez nabiału i laktozy. Jak widać to brownie z malinami może przypaść do gustu wielu osobom!
Zdrowe brownie z chia
To zdrowe ciasto czekoladowe jest nie tylko zdrowe, ale też pyszne. Ta galaretka malinowa na wierzchu robi niezłą robotę. Dzięki niej bezglutenowe ciasto czekoladowe smakuje wyśmienicie! A spora ilość gorzkiego kakao sprawia, że brownie jest mocno czekoladowe.
Wypróbujcie także inne moje przepisy na zdrowe słodkości, a także moje przepisy bezglutenowe.