Babeczki friands z jabłkami

 

babeczki bezowe

 

Babeczki friands, to wyjątkowe babeczki :)

Chrupiące na zewnątrz, a miękkie i lekko ciągnące w środku.

To wszystko zasługa ciasta – trochę podobnego do ciasta na makaroniki, bo przygotowanego z białek i mielonych migdałów z jedynie odrobiną mąki, a chrupkość wierzchowi nadaje dodatkowo migdałowo-cynamonowa kruszonka.

Friandsy mogą być przygotowywane z różnych owoców, a ja zrobiłam je z jabłkami oraz z dodatkiem cynamonu i mielonego kardamonu – tak aby babeczki pasowały do świątecznego nastroju :)

Żółtka, które zostaną Wam po przygotowaniu babeczek możecie wykorzystać do zrobienia kremu angielskiego – tworzy on idealne połączenie z friandsami, a będzie również rewelacyjny do innych świątecznych ciast – szczególnie babek i ciast drożdżowych – taki gotowy krem angielski możecie przechowywać w lodówce do tygodnia.

Ps. Na święta polecam również czekoladowe babeczki z kremem michałkowym :)

babeczki z jabłkami

 

babeczki friands

 

friands z jabłkami

 

babeczki na boże narodzenie

 

babeczki makaronikowe

 

babeczki z jabłkami

 

babeczki migdałowe

 

babeczki bezowe

Babeczki frinads z jabłkami

Wypieki Beaty
5 z 1 oceny

Składniki

kruszonka na babeczki:

krem angielski:

  • 4 żółtka
  • 250 ml tłustego mleka
  • ziarenka z połowy laski wanilii , albo cukier aromatyzowany wanilią - 4 łyżki
  • 4 łyżki cukru (tylko jeśli używasz wanilię w lasce)

Instrukcja
 

babeczki:

  • Przesiej przez sito mąkę pszenną, mielone migdały i cukier puder.
  • Jeśli zostaną na sicie kawałeczki migdałów, to przełóż je do oddzielnej miseczki i dodaj do nich składniki kruszonki - wszystko razem połącz palcami tworząc kruszonkę.
  • Jabłka pokrój na ćwiartki, z części wykrój 12 plasterków o kształcie księżyca. Pozostałe jabłka obierz i pokrój w dość drobną kostkę.
  • Masło na babeczki rozpuść i przestudź.
  • Białka z jajek przełóż do miski i zmiksuj - do momentu aż się napuszą i zwiększą objętość, ale nie mogą być sztywne.
  • Dodaj do białek przesiane przez sito migdały z mąką i cukrem i delikatnie wymieszaj łyżką.
  • Dodaj przestudzone masło i delikatnie wymieszaj, na koniec wmieszaj pokrojone w kostkę jabłka.
  • Nałóż ciasto do wysmarowanej masłem formy do babeczek, albo do mini tart.
  • Posyp wierzch friandsów kruszonką i na koniec wetknij w każdą babeczkę plasterek jabłka.
  • Piecz w 170 stopniach (na terooobiegu, lub 180 stopni góra/dół) przez około 25 minut.
  • Po upieczeniu ostudź.

krem angielski:

  • Mleko zagotuj - uważaj aby nie wykipiało (jeśli używasz wanilię w lasce, to przekruj ją na pół i ostrym nożem wyciągnij ziarenka, dodaj je do mleka), a w tym czasie utrzyj żółtka z cukrem na gęstą i puszystą masę.
  • Ostrożnie wlej małym strumieniem zagotowane mleko i ciągle miksuj.
  • Przelej masę znowu do garnka i podgrzewaj na małym ogniu przez kilka minut - aż masa lekko zgęstnieje.
  • Gotowy krem przelej do miseczki, przykryj wierzch folią spożywczą (tak aby dotykała powierzchni kremu) i schłódź krem w lodówce.
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!

 

Przepis na babeczki friands pochodzi z magazynu BBC Goodfood (nr 6/2015).