Babeczki friands z jabłkami
Babeczki friands, to wyjątkowe babeczki :)
Chrupiące na zewnątrz, a miękkie i lekko ciągnące w środku.
To wszystko zasługa ciasta – trochę podobnego do ciasta na makaroniki, bo przygotowanego z białek i mielonych migdałów z jedynie odrobiną mąki, a chrupkość wierzchowi nadaje dodatkowo migdałowo-cynamonowa kruszonka.
Friandsy mogą być przygotowywane z różnych owoców, a ja zrobiłam je z jabłkami oraz z dodatkiem cynamonu i mielonego kardamonu – tak aby babeczki pasowały do świątecznego nastroju :)
Żółtka, które zostaną Wam po przygotowaniu babeczek możecie wykorzystać do zrobienia kremu angielskiego – tworzy on idealne połączenie z friandsami, a będzie również rewelacyjny do innych świątecznych ciast – szczególnie babek i ciast drożdżowych – taki gotowy krem angielski możecie przechowywać w lodówce do tygodnia.
Ps. Na święta polecam również czekoladowe babeczki z kremem michałkowym :)
Babeczki frinads z jabłkami
- 2 łyżki masła (około 30 g)
- 50 g mąki pszennej
- mała garść płatków migdałowych
- 2 łyżki cukru (użyłam trzcinowy)
- pół łyżeczki mielonego cynamonu
- ¼ łyżeczki mielonego kardamonu
- 140 g masła
- 50 g mąki pszennej
- 140 g mielonych migdałów
- 175 g cukru pudru
- ¼ łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
- pół łyżeczki cynamonu
- pół łyżeczki mielonego kardamonu
- 4 białka z dużych jajek - użyłam rozmiar L
- 2 większe jabłka
- 4 żółtka
- 250 ml tłustego mleka
- ziarenka z połowy laski wanilii, albo cukier aromatyzowany wanilią - 4 łyżki
- 4 łyżki cukru (tylko jeśli używasz wanilię w lasce)
- Przesiej przez sito mąkę pszenną, mielone migdały i cukier puder.
- Jeśli zostaną na sicie kawałeczki migdałów, to przełóż je do oddzielnej miseczki i dodaj do nich składniki kruszonki - wszystko razem połącz palcami tworząc kruszonkę.
- Jabłka pokrój na ćwiartki, z części wykrój 12 plasterków o kształcie księżyca. Pozostałe jabłka obierz i pokrój w dość drobną kostkę.
- Masło na babeczki rozpuść i przestudź.
- Białka z jajek przełóż do miski i zmiksuj - do momentu aż się napuszą i zwiększą objętość, ale nie mogą być sztywne.
- Dodaj do białek przesiane przez sito migdały z mąką i cukrem i delikatnie wymieszaj łyżką.
- Dodaj przestudzone masło i delikatnie wymieszaj, na koniec wmieszaj pokrojone w kostkę jabłka.
- Nałóż ciasto do wysmarowanej masłem formy do babeczek, albo do mini tart.
- Posyp wierzch friandsów kruszonką i na koniec wetknij w każdą babeczkę plasterek jabłka.
- Piecz w 170 stopniach (na terooobiegu, lub 180 stopni góra/dół) przez około 25 minut.
- Po upieczeniu ostudź.
- Mleko zagotuj - uważaj aby nie wykipiało (jeśli używasz wanilię w lasce, to przekruj ją na pół i ostrym nożem wyciągnij ziarenka, dodaj je do mleka), a w tym czasie utrzyj żółtka z cukrem na gęstą i puszystą masę.
- Ostrożnie wlej małym strumieniem zagotowane mleko i ciągle miksuj.
- Przelej masę znowu do garnka i podgrzewaj na małym ogniu przez kilka minut - aż masa lekko zgęstnieje.
- Gotowy krem przelej do miseczki, przykryj wierzch folią spożywczą (tak aby dotykała powierzchni kremu) i schłódź krem w lodówce.
Przepis na babeczki friands pochodzi z magazynu BBC Goodfood (nr 6/2015).
Chrupiące ale lekko ciągnące w środku? <3 Mega :D
Tak – MEGA :)
Chrupiące ale lekko ciągnące w środku? <3 Mega :D