Babeczki friands z jabłkami

Zaktualizowany: 2023 3 października
babeczki bezowe

Przepis na migdałowe babeczki z jabłkami

Przygotujcie razem ze mną popularne w Stanach Zjednoczonych i Anglii babeczki friands, czyli lekko chrupiące migdałowe babeczki robione podobnie do makaroników. Moje babeczki upiekłam z jabłkami i aromatycznymi rozgrzewającymi przyprawami. Takie babeczki będą idealne na Boże Narodzenie oraz w okresie karnawału. Gorąco polecam!

babeczki migdałowe

Babeczki friands z jabłkami przepis krok po kroku

Jeśli lubisz słodkie babeczki, to na te święta albo w okresie świątecznym upiecz migdałowe babeczki.

babeczki bezowe

Babeczki frinads z jabłkami przepis

Wypieki Beaty
Przepis na migdałowe babeczki bezowe z jabłkami i chrupiącą kruszonką.
5 z 4 ocen
Czas przygotowania 30 minut
Czas wykonania 25 minut
Czas całkowity 55 minut
Składniki

składniki na kruszonkę na babeczki:

składniki na babeczki friands z jabłkami

składniki na krem angielski do babeczek

  • 4 żółtka
  • 250 ml mleka (tłustego )
  • ziarenka z połowy laski wanilii (, albo cukier aromatyzowany wanilią – 4 łyżki)
  • 4 łyżki cukru ((tylko jeśli używasz wanilię w lasce))
Instrukcja
 

Jak zrobić migdałowe babeczki friands:

  • Przesiej przez sito mąkę pszenną, mielone migdały, cukier puder, proszek do pieczenia i przyprawy.
    50 g mąki pszennej, 140 g mielonych migdałów, 175 g cukru pudru, 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia, 1 szczypta soli, 0,5 łyżeczki cynamonu, 0,5 łyżeczki mielonego kardamonu
  • Jeśli zostaną na sicie kawałeczki migdałów, to przełóż je do oddzielnej miseczki i dodaj do nich składniki kruszonki – wszystko razem połącz palcami tworząc kruszonkę.
    2 łyżki masła, 50 g mąki pszennej, 1 mała garść płatków migdałowych, 2 łyżki cukru, 0,5 łyżeczki mielonego cynamonu, 1/4 łyżeczki mielonego kardamonu
  • Jabłka pokrój na ćwiartki, z części wykrój 12 plasterków o kształcie księżyca. Pozostałe jabłka obierz i pokrój w dość drobną kostkę.
    2 jabłka
  • Masło na babeczki rozpuść i przestudź.
    140 g masła
  • Białka z jajek przełóż do miski i zmiksuj – do momentu aż się napuszą i zwiększą objętość, ale nie mogą być sztywne.
    4 białka
  • Dodaj do białek przesiane przez sito migdały z mąką i cukrem i delikatnie wymieszaj łyżką.
  • Dodaj przestudzone masło i delikatnie wymieszaj, na koniec wmieszaj pokrojone w kostkę jabłka.
  • Nałóż ciasto do wysmarowanej masłem formy do babeczek, albo do mini tart.
  • Posyp wierzch friandsów kruszonką i na koniec wetknij w każdą babeczkę plasterek jabłka.
  • Piecz w 170 stopniach (na terooobiegu, lub 180 stopni góra/dół) przez około 25 minut.
  • Po upieczeniu ostudź.

Jak zrobić krem angielski do babeczek

  • Mleko zagotuj – uważaj aby nie wykipiało (jeśli używasz wanilię w lasce, to przekruj ją na pół i ostrym nożem wyciągnij ziarenka, dodaj je do mleka).
    250 ml mleka, ziarenka z połowy laski wanilii
  • W tym czasie utrzyj żółtka z cukrem na gęstą i puszystą masę.
    4 żółtka, 4 łyżki cukru
  • Ostrożnie wlej małym strumieniem zagotowane mleko i ciągle miksuj.
  • Przelej masę znowu do garnka i podgrzewaj na małym ogniu przez kilka minut – aż masa lekko zgęstnieje.
  • Gotowy krem przelej do miseczki, przykryj wierzch folią spożywczą (tak aby dotykała powierzchni kremu) i schłodź krem w lodówce.
Prywatne
Słowa kluczowe babeczki bezowe, babeczki migdałowe
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!
babeczki z jabłkami

Babeczki migdałowe z jabłkami – uwagi

Babeczki friands, to wyjątkowe babeczki :)

Chrupiące na zewnątrz, a miękkie i lekko ciągnące w środku.

To wszystko zasługa ciasta – trochę podobnego do ciasta na makaroniki, bo przygotowanego z białek i mielonych migdałów z jedynie odrobiną mąki, a chrupkość wierzchowi nadaje dodatkowo migdałowo-cynamonowa kruszonka.

Friandsy mogą być przygotowywane z różnych owoców, a ja zrobiłam je z jabłkami oraz z dodatkiem cynamonu i mielonego kardamonu – tak aby babeczki pasowały do świątecznego nastroju :)

Żółtka, które zostaną Wam po przygotowaniu babeczek możecie wykorzystać do zrobienia kremu angielskiego – tworzy on idealne połączenie z friandsami, a będzie również rewelacyjny do innych świątecznych ciast – szczególnie babek i ciast drożdżowych – taki gotowy krem angielski możecie przechowywać w lodówce do tygodnia.

Ps. Na święta polecam również czekoladowe babeczki z kremem michałkowym :)

babeczki friands
friands z jabłkami
babeczki na boże narodzenie
babeczki makaronikowe
babeczki z jabłkami

Przepis na babeczki friands pochodzi z magazynu BBC Goodfood (nr 6/2015).

Polecane przepisy na babeczki na święta

Koniecznie zobacz inne moje przepisy na babeczki idealne na święta i nie tylko. Tutaj polecam takie trzy przepisy:

Opublikowano: 2016 19 grudnia

Podziel się przepisem

Subskrybuj
Powiadom o
guest
Ocena Przepisu




Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych w celu publikacji komentarza

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

3 komentarzy
Najbardziej cenione
Najnowsze Najstarsze
Inline Feedbacks
View all comments

Popularne Przepisy

Polecane przepisy

Przepis na friands z jabłkami

Friands to popularne w Stanach Zjednoczonych i Anglii babeczki bezowe zrobione trochę podobnie do makaroników. Ich podstawą są również białka, które po ubiciu łączy się z przesianymi przez sito mielonymi migdałami zmieszanymi z odrobiną mąki i cukru pudru. Ja swoje friands upiekłam dodatkowo z pokrojonymi w kostkę jabłkami oraz z chrupiącą kruszonką migdałową z cynamonem. Otrzymałam lekkie i pyszne babeczki. Z zewnątrz chrupiące, a w środku miękkie i lekko ciągnące. Do tego niezwykle aromatyczne. Podałam je z domowym sosem angielskim i razem smakowały wręcz obłędnie. Jak zrobić sos angielski? Sprawdźcie mój przepis zamieszczony tuż powyżej - tam macie wszystko dokładnie wytłumaczone :)

Babeczki friands migdałowe

Zobaczcie mój przepis na babeczki z jabłkami i kremem angielskim i przygotujcie je na weekend albo na święta Bożego Narodzenia. Takie babeczki będą doskonałym deserem - sami się przekonajcie :) Koniecznie zobaczcie również inne moje przepisy na babeczki.