Bezglutenowe ciasto świąteczne
Przepis na bezglutenowy piernik z bakaliami
Jeśli jesteście na diecie bezglutenowej, albo lubicie poeksperymentować w kuchni, to w tym roku na Boże Narodzenie przygotujcie bezglutenowy piernik z dużą ilością bakalii. To pyszne ciasto zrobione na mące kokosowej i migdałowej smakuje rewelacyjnie i przypomina trochę połącznie keksa z piernikiem. Zobaczcie mój przepis i sprawdźcie jak zrobić piernik bez glutenu.
Spis treści
Bezglutenowe ciasto świąteczne przepis krok po kroku
Jeśli szukasz przepisu na piernikowe ciasto bez glutenu, to koniecznie wypróbuj ten przepis!
Bezglutenowe ciasto świąteczne przepis
Wyposażenie
- Podłużna forma do pieczenia o długości około 25-27cm.
Składniki
składniki na bezglutenowy keks z piernikiem
- 200 g daktyli ( bez pestek)
- 250 ml ciepłej kawy ((lub wody))
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 85 g masła (rozpuszczonego )
- 90 g mąki kokosowej ((lub 170 g mąki bezglutenowej))
- 50 g migdałów (mielonych )
- 100 g cukru trzcinowego
- 2 jajka (- u mnie rozmiar L)
- 1 łyżeczka cynamonu
- 2 łyżeczki przyprawy do piernika
- 50 g rodzynek
- 50 g skórki pomarańczowej kandyzowanej
- 50 g posiekanych orzechów
Instrukcja
Jak zrobić bezglutenowy keks na święta
- Daktyle pokrój na mniejsze kawałki, włóż do rondelka, zalej kawą lub wodą i podgotuj przez około 15 minut – aż daktyle zmiękną.200 g daktyli, 250 ml ciepłej kawy
- Do miękkich daktyli dodaj sodę i zamieszaj.1 łyżeczka sody oczyszczonej
- Zmiksuj blenderem lub rozgnieć dokładnie daktyle, tak aby utworzyły masę i odstaw do wystudzenia.
- W misce umieść mąkę, cukier oraz przyprawy.90 g mąki kokosowej, 50 g migdałów, 100 g cukru trzcinowego, 1 łyżeczka cynamonu, 2 łyżeczki przyprawy do piernika
- Jajka lekko rozmieszaj i zmieszaj z przestudzonym masłem.2 jajka, 85 g masła
- Dodaj mokre składniki do suchych, dołóż masę daktylową i wszystko razem krótko zmiksuj, albo wymieszaj łyżką.
- Dodaj bakalie i wymieszaj.50 g rodzynek, 50 g skórki pomarańczowej kandyzowanej, 50 g posiekanych orzechów
- Przełóż do foremki keksowej (około 25 cm długości).
- Piecz w 180 stopniach (góra/dół) przez około 45 minut – do suchego patyczka.
- Po upieczeniu ostudź.
- Udekoruj masą karmelową, albo rozpuszczoną czekoladą i posiekanymi orzechami.
Prywatne
Bezglutenowe ciasto świąteczne pachnące piernikiem – uwagi
Zostałam poproszona na facebooku o bezglutenowe ciasto świąteczne, a że jeszcze takiego nie miałam w swojej kolekcji, to tym chętniej przygotowałam takie ciasto :)
Jako podstawę wykorzystałam przepis na sticky toffee pudding, tylko zastąpiłam mąkę pszenną mąką kokosową – dałam jej mniej, gdyż mąka kokosowa dużo bardziej wiąże płyny i używa się jej mniej. Dodałam trochę bakalii, przyprawy korzenne i wyszedł mi super fajny i zdrowy piernik :)
Dość ciężki w konsystencji, mięsisty i wilgotny bogaty w smaku i w dodatkach.
To ciasto długo zachowuje świeżość i nie obsycha.
Jego wierzch posmarowałam masą karmelową z puszki (miałam otwartą w lodówce, więc ją wykorzystałam), ale możecie też po prostu oprószyć ciasto cukrem pudrem, albo polać rozpuszczoną czekoladą.
Ciasto upiekłam w niedużej formie keksowej – takiej o długości około 23 cm.
Ps. Przygotujcie sobie również domową przyprawę do piernika – te sklepowe, często mają w składzie mąkę!
Polecane przepisy bezglutenowe
Koniecznie zobacz inne moje przepisy na bezglutenowe słodkie wypieki i nie tylko. Tutaj polecam takie trzy przepisy, a dużo więcej na blogu.
Popularne Przepisy
Polecane przepisy
Bezglutenowy piernik z orzechami
Zapraszam was dziś na piernik bez glutenu, za to z dużą ilością bakalii. Ten zdrowy piernik bezglutenowy to idealne ciasto na Boże Narodzenie dla osób na diecie bezglutenowej. Zrobione jest na mieszance mąki kokosowej i migdałowej, do tego z musem z daktyli, który nadaje mu naturalnej słodyczy i fajnego koloru. To ciasto bez glutenu z orzechami i bakaliami jest tak smaczny, że zasmakuje każdemu, nawet osobom, które nie muszą się powstrzymywać przed zjedzeniem glutenu :)
Jak zrobić piernik bezglutenowy?
Zobaczcie mój przepis krok po kroku na piernik bez glutenu i upieczcie go na zbliżające się święta. Ciasto pełne jest pokrojonych orzechów, rodzynek i skórki pomarańczowej, dlatego można powiedzieć, że to przy okazji keks bezglutenowy :) tylko pachnący piernikiem :) Gorąco polecam. A przy okazji polecam również inne moje przepisy bezglutenowe.