Bezy karmelowe z solą
Przepis na pyszne mini bezy z solonym karmelem
Przygotujcie razem ze mną przepyszne i proste bezy karmelowe z solą. Takie bezy to idealna podstawa deseru. Wystarczy już tylko dodać do nich trochę bitej śmietany i świeże owoce. Gwarantuję, że nikt nie odmówi zjedzenia takiego deseru :)
Pyszne, słodko-słone połączenie, a do tego świeże i lekko kwaskowate owoce sprawią, że każdy zapragnie zjeść kolejną porcję tego obłędnego deseru bezowego :)
Spis treści
Bezy karmelowe z solą – przepis krok po kroku
Zachęcam wszystkich wielbicieli bez i ciast bezowych do upieczenia takich rewelacyjnych bez z solonym karmelem i podanie ich na deser z bitą śmietaną i owocami :)
Bezy karmelowe z solą przepis
Składniki
składniki na bezy z solonym karmelem
- 150 ml białek ((z około 4 dużych jajek))
- 1 szklanka cukru (- 200 g)
- 1 łyżeczka octu
- około 2 łyżki sosu karmelowego
- sól
składniki na krem mascarpone do bez
- 250 ml śmietany kremówki (mocno schłodzonej)
- 125 g serka mascarpone (mocno schłodzonego)
- 1 łyżka cukru pudru
- owoce
Instrukcja
Jak zrobić idealne bezy z solonym karmelem
- Nagrzej piekarnik do 150 stopni (termoobieg).
- Białka zmiksuj aż się napuszą, a następnie dodawaj do nich po łyżce cukier miksując po każdej łyżce przez około pół minuty.150 ml białek, 1 szklanka cukru
- Gdy dodasz cały cukier, to miksuj białka przez kolejne 5 minut – aż piana będzie lśniąco biała, a cały cukier się rozpuści.
- Dodaj do białek ocet i zmiksuj chwilę na niskich obrotach.1 łyżeczka octu
- Przygotuj dwie duże blachy do piekarnika, wyłóż je papierem do pieczenia.
- Wyłóż na blachy pianę z białek tworząc 8-10 niedużych bez – zachowaj odstępy między bezami, bo mogą trochę urosnąć.
- Wierzch każdej bezy polej odrobiną sosu karmelowego i delikatnie zmieszaj go końcówką noża.około 2 łyżki sosu karmelowego
- Wierzch bez posyp odrobiną soli.sól
- Wstaw bezy do piekarnika i od razu zmniejsz temperaturę do 110 stopni (termoobieg).
- Piecz bezy przez około 30-40 minut, wyłącz piekarnik, a bezy pozostaw w środku do wystudzenia.
Jak zrobić krem śmietankowy z mascarpone do bez
- Zmiksuj śmietanę kremówkę, dodaj po łyżce serek mascarpone oraz cukier puder – krótko zmiksuj.250 ml śmietany kremówki, 125 g serka mascarpone, 1 łyżka cukru pudru
- Nałóż krem na bezy, a wierzch udekoruj owocami i sosem karmelowym.
Prywatne
Mini bezy z solonym karmelem – uwagi
Mam nadzieję, że już wiecie o tym, że solony karmel jest pyszny i bije na głowę ten zwykły?
Jeszcze nie? To koniecznie spróbujcie wersji solonej :)
Mi karmel solony bardzo smakuje, a teraz przetestowałam go jako dodatek do bez.
Bezy karmelowe z solą, to dla mnie największe odkrycie ostatnich miesięcy :)
Słodycz bezy i karmelu świetnie współgra ze słonym smakiem – rewelacyjnie smakują same, a jeszcze lepiej z dodatkiem lekkiego kremu z bitej śmietany z mascarpone i lekko kwaskowatymi owocami.
To istna symfonia smaków i tekstur – bajka i ciężko poprzestać na jednym deserze.
Nie dość, że bezy smakują obłędnie, to jeszcze są po prostu śliczne – na pewno zrobią wrażenie na każdym :D
Do bez będziecie potrzebować sos karmelowy – możecie wykorzystać taki ze sklepu, albo możecie zrobić go sami wg przepisu z mojego bloga – zapraszam do wypróbowania mojego przepisu na sos karmelowy :)
Podaję porcję na około 8 -10 bez (zależy od wielkości bez).
Zachęcam też gorąco do wypróbowania innych przepisów na ciasta bezowe z bloga.
Przepis na bezy karmelowe znalazłam u Donny Hay.
Sprawdzone przepisy na pyszne bezy
Jeśli lubisz bezy i bezowe desery, to koniecznie wypróbuj również inne przepisy na te pyszne słodkości. Tutaj polecam Ci między innymi takie trzy przepisy:
Popularne Przepisy
Polecane przepisy
Przepis na bezy karmelowe z solą
Jeśli lubicie bezy i deser pavlova, to koniecznie spróbujcie takich bez z solonym karmelem. Pavlova to beza podana z bitą śmietaną i owocami. Taki bezy z solonym karmelem też możecie podać z dodatkiem bitej śmietany i świeżych owoców. Tak przygotowane bezy to świetny deser, który możecie podać w weekend, ale nawet w święta. Taki deser bezowy wspaniale się prezentuje, więc będzie ozdobą każdego słodkiego stołu.
Jak zrobić bezy z solonym karmelem?
Zobaczcie mój prosty przepis opisany krok po kroku i przygotujcie idealne bezy. Z moim przepisem dowiecie się jak upiec bezy, aby były idealne na deser. Polejcie je przed pieczeniem sosem karmelowym i posypcie solą, aby otrzymać solony karmel. Możecie przygotować domowy sos karmelowy - mogę wam polecić ekspresowy sos karmelowy z mikrofalówki, albo użyć gotowy ze sklepu. Z każdym z nim te bezy będą przepyszne :)