Brzoskwiniowy jogurtowiec
Przepis na jogurtowe ciasto na zimno z brzoskwiniami i galaretką
Dziś u mnie brzoskwiniowy jogurtowiec, czyli lekkie ciasto z jogurtem i galaretką bez pieczenia. Z kawałkami brzoskwiniowej galaretki w środku i słodką galaretką na wierzchu. Takie ciasto jogurtowe na zimno będzie doskonałe na letnie ciepłe dni. Spróbujcie koniecznie!
Spis treści
Ciasto jogurtowe na zimno przepis krok po kroku
Już dziś przygotujcie na deser to niezwykle orzeźwiające i pyszne ciasto z jogurtu i galeretki bez pieczenia.
Brzoskwiniowy jogurtowiec przepis
Wyposażenie
- Foremka do pieczenia o średnicy około 22 cm.
Składniki
składniki na spód z herbatników
- 150 g herbatników
- 3 łyżki masła (stopionego )
- 2 łyżki miodu
składniki na masę jogurtową do ciasta
- 1 galaretka brzoskwiniowa
- 2 brzoskwinie (- mogą być również z puszki)
- 500 g jogurtu naturalnego (gęstego)
- 3/4 szklanki mleka (- 180 ml)
- 1 szklanka cukru (- 200 g)
- 3 łyżki żelatyny
- 1/3 szklanki wody (- 80 ml – zimnej )
składniki na wierzch ciasta
- 1 galaretka brzoskwiniowa
- 1 brzoskwinia ((opcjonalnie))
Instrukcja
Jak zrobić spód z herbatników do ciasta
- Herbatniki zmiksuj lub mocno rozdrobnij.150 g herbatników
- Dodaj do nich masło i miód i zagnieć.3 łyżki masła, 2 łyżki miodu
- Dno tortownicy wyłóż papierem do pieczenia lub folią i wyłóż na nie ciasteczkową masę – rozprowadź ją dokładnie i lekko przygnieć.
- Wstaw do lodówki na czas przygotowania masy.
Jak zrobić jogurtowca brzoskwiniowego
- Galaretkę rozpuść w 1 szklance (250 ml) gorącej wody, odstaw do zastygnięcia – gdy będzie twarda pokrój ją w kostkę (proponuję przygotować galaretkę dzień wcześniej, aby było szybciej).1 galaretka brzoskwiniowa
- Brzoskwinie sparz i zdejmij z nich skórkę, pokrój miąższ w kostkę.2 brzoskwinie
- Żelatynę zalej zimną wodą.3 łyżki żelatyny, 1/3 szklanki wody
- Mleko zagrzej, dodaj do niego żelatynę i dokładnie wymieszaj.3/4 szklanki mleka
- Dodaj do mleka cukier i zamieszaj, aby się rozpuścił.1 szklanka cukru
- Jogurt krótko zmiksuj, dodaj do niego przestudzone mleko i dokładnie wymieszaj.500 g jogurtu naturalnego
- Dodaj pokrojoną brzoskwinię i galaretkę.
- Przelej masę do tortownicy i schowaj tortownicę do lodówki.
- Przygotuj drugą galaretkę – rozpuść ją w jednej szklance (250 ml) gorącej wody.1 galaretka brzoskwiniowa
- Brzoskwinię sparz, zdejmij z niej skórkę, a miąższ zmiksuj blenderem, a następnie przetrzyj mus przez sitko, aby pozbyć się większych kawałków owoców.1 brzoskwinia
- Dodaj mus z brzoskwini do galaretki i dokładnie wymieszaj.
- Wylej galaretkę na stężałą masę i schłodź w lodówce.
- Aby deser wyjąć z tortownicy należy ogrzać jej boki – możesz to zrobić ogrzewając rant suszarką do włosów :)
Prywatne
Brzoskwiniowy jogurtowiec – uwagi
W gorące dni mam zwykle ochotę na coś zimnego i owocowego – do tego mniej kalorycznego ;)
Dlatego „zrobiłam sobie dobrze” i przygotowałam na weekend jogurtowca na zimno z brzoskwiniami i galaretką.
Jest to pyszny, lekki deser z owocami, galaretką i naturalnym jogurtem.
Wykorzystałam przy nim świeże brzoskwinie i galaretki brzoskwiniowe, ale świetnie się też sprawdzą inne dostępne teraz owoce (można też wykorzystać owoce z puszki).
Podaję Wam przepis na foremkę o rozmiarze 22 cm.
Zajrzyjcie również do innych moich przepisów na ciasta bez pieczenia.
Szczególnie polecam wam serniki na zimno, np. sernik 3 bit albo sernik mango na zimno.
Przepis znalazłam w książeczce „Domowe ciasta i ciasteczka”, ale wprowadziłam w nim wiele zmian.
Polecane przepisy na lekkie ciasta z galaretką
Koniecznie wypróbujcie również inne moje przepisy na pyszne ciasta bez pieczenia idealne na letnie upalne dni. Tutaj polecam między innymi trzy takie przepisy:
Popularne Przepisy
Polecane przepisy
Brzoskwiniowy jogurtowiec
Latem, gdy jest ciepło to chętniej sięgam po ciasta bez pieczenia na zimno. Tu się najlepiej sprawdzają serniki na zimno - np. uwielbiam malinowy sernik na zimno. Ale gdy mam ochotę na coś lżejszego i mniej kalorycznego, to staram się twaróg zastępować jogurtem. W czasach mojej młodości najchętniej robiłam wtedy ciasto lodowiec. Lodowiec zrobiony jest z jogurtu z dodatkiem żelatyny oraz kolorowymi galaretkami w środku. Taki jogurtowiec z galaretką smakuje wybornie i ma niedużo kalorii. Ostatnio odkryłam jeszcze meksykańskie ciasto na zimno - mleczną mozaikę zrobioną z mleka skondensowanego. Jak dla mnie rewelacyjne!
Jogurtowiec z brzoskwiniami
Teraz zrobiłam dla rodzinki brzoskwiniowy jogurtowiec, czyli jogurtowiec z galaretką brzoskwiniową i brzoskwiniami. To ciasto na zimno z brzoskwiniami wyszło mega orzeźwiające, lekkie i pyszne! Moje dzieci uwielbiają ciasta z galaretką i to również pokochały. Słodka jogurtowa masa, w w środku pokrojona galaretka i brzoskwinie. Taki brzoskwiniowy jogurtowiec to idealne ciasto na upały.
Jogurtowiec przepis
Zobaczcie mój dokładny przepis i sprawdźcie jak zrobić ciasto na zimno z jogurtów. Owocowe ciasto na zimno możecie przygotować na weekend, na grilla albo przyjęcie rodzinne. W każdej tej sytuacji sprawdzi się znakomicie.