Chlebki pita przepis
Przepis na domowe drożdżowe chlebki pita
Dzisiaj chcę Wam polecić moje ulubione chlebki pita! To idealna opcja na szybki i smaczny posiłek dla całej rodziny. Pity można po upieczeniu wypełnić warzywami, mięsem czy hummusem i już gotowe! Ale to nie wszystko – domowe chlebki pita są też bardzo zdrowe, ponieważ są nie zawierają konserwantów – w przeciwieństwie do chlebków dostępnych w sklepach. Polecam spróbować! Zobaczcie mój przepis ze zdjęciami i filmem z przygotowań i sprawdźcie jak zrobić pity, aby się tak ładnie napuszyły jak na moich zdjęciach :)
Spis treści
Domowe chlebki pita przepis z filmem
Jeśli nie wiesz co dziś zrobić na obiad, to może przygotuj takie rewelacyjne chleby pita i podaj je z nadzieniem z mięsa i warzyw, albo z dowolnym innym :)
Chlebki pita przepis
Składniki
składniki na chlebki pita
- 300 ml wody (1 i 1/4 szklanki – ciepłej )
- 3 łyżki oliwy
- 1 łyżka cukru
- 1 łyżeczka soli
- 450 g mąki pszennej (3 szklanki – polecam chlebową – typ 650)
- 14 g drożdży (świeżych (lub 2 łyżeczki suchych))
Instrukcja
Jak zrobić chlebki pita krok po kroku
Krok 1 – przygotowanie drożdży
- Do drożdży dodaj cukier, wymieszaj i rozpuść w niewielkiej ilości ciepłej wody.14 g drożdży, 1 łyżka cukru
Krok 2 – przygotowanie ciasta drożdżowego na pity
- Mąkę połącz z pozostałymi składnikami – można też dodać zioła do smaku – bazylię, oregano.3 łyżki oliwy, 1 łyżeczka soli, 450 g mąki pszennej, 300 ml wody
- Wlej drożdże i wyrób ciasto (można to zrobić mikserem). Odstaw ciasto na godzinę do wyrośnięcia i zwiększenia swojej objętości.
- Po tym czasie ciasto wyjmij na posypany mąką blat i krótko go zagnieć.
Krok 3 – formowanie pit
- Podziel ciasto dwie części, a następnie każdą z nich na 4 części.
- Z każdej uformuj kulę i odstaw na około 20 minut.
- Rozwałkuj kule (jeśli rozwałkujesz je na placki podobne do pizzy powstaną przy pieczeniu pity z dużą kieszonką, do której zmieści się farsz, jeśli rozwałkujesz słabiej powstaną fajne, pulchne bułeczki :)).
- Ułóż pity na dużej blaszce z piekarnika wyłożonej papierem do pieczenia.
Krok 4 – pieczenie chlebków pita
- Pity pieczemy w mocno nagrzanym piekarniku (ok 260 stopni – najlepiej w trybie termoobiegu) przez około 8-10 minut – do momentu aż napuchną i się zrumienią.
- Ciepłe pity przekrajamy nożem (tylko ostrożnie, bo w środku jest gorąca para) i napełniamy dowolnymi dodatkami :
Film
Prywatne
Składniki Odżywcze
Domowy chlebek pita – uwagi
Ten przepis na chlebki pita pochodzi od Bajaderki i jest zamieszczony na stronie Mniam Mniam. Muszę powiedzieć, że jest to chyba moje odkrycie roku :) Lubimy u mnie w domu zjeść na obiad chleb pita z mięsem kurczaka albo świnki i z warzywami. Do tej pory bazowaliśmy na chlebkach kupowanych w sklepach. Od momentu wypróbowania tego przepisu nie kupuję już tych chlebków, gdyż teraz wyglądają dla mnie i co gorsza smakują jak tektura :(
Spróbujcie, a sami się przekonacie :)
Jak zrobić chlebek pitę – wskazówki
Samo ciasto jest proste – drożdżowe i nie ma tu żadnej ukrytej wiedzy tajemnej.
Będziecie tu potrzebować jedynie podstawowe składniki
- drożdże – ja jak zwykle użyłam świeże, ale możecie je zastąpić suszonymi – wystarczy opakowanie 7 g
- mąka pszenna – ja używam najczęściej typ 650, ale jak nie mam to i 500 jest ok
- oliwa – ją możecie zastąpić ostatecznie olejem
- letnia woda
- sól
Ze składników wyrabiamy elastyczne ciasto drożdżowe i odstawiamy do wyrośnięcia. Potem dzielimy ciasto na porcje i formujemy chlebki.
Jak piec chlebki pita, aby urosły i zrobiły „kieszonkę”?
Najważniejszą sprawą jest odpowiednie pieczenie!
Przy ich pieczeniu najważniejsza jest, podobnie jak w przypadku pizzy, temperatura – więc rozgrzewamy piekarnik do maksymalnej temperatury i co ważne musimy też od razu nagrzać porządnie blachę, albo kamień do pizzy. Ciasto dzielimy na porcje, każdą krótko zagniatamy, a następnie cienko wałkujemy! Wkładamy pity do gorącego piekarnika i układamy na gorącej blaszce. W trakcie pieczenia chlebki pita zaczynają rosnąć i puchnąć, tworząc w środku pustą kieszonkę :)
Gotowe pity wyciągamy i ostrożnie przekrajamy – uwaga, bo para w środku jest gorąca i można się poparzyć!
Z przepisu wychodzi 8 chlebków, jeśli nie jesteście w stanie wszystkiego na raz zjeść, to proponuję połowę ciasta schować do lodówki i upiec wtedy kiedy będą potrzebne (najlepsze są świeżo pieczone). Jeśli chcecie upiec wszystkie tego samego dnia, to pomiędzy partiami trzeba dogrzać piekarnik.
Całościowy czas przygotowania (bez pieczenia), to około 2 godziny, więc uwzględnijcie to przy robieniu ciasta:)
A co nałożyć do takiej domowej pity? Ja polecam kotleciki cevapi (cevapcici) z dodatkiem warzyw – cebuli, pomidora, sałaty i jakiegoś sosu.
Jeśli lubicie takie domowe pieczywo, to wypróbujcie również przepis na domowe chlebki naan.
A tu moje pierwsze zdjęcia pit :)
Polecane przepisy na obiad
Jeśli szukasz inspiracji na obiad dla całej rodziny, to koniecznie sprawdź inne moje pomysły na szybkie i pyszne obiady. Tutaj polecam między innymi trzy takie przepisy:
Popularne Przepisy
Polecane przepisy
Chlebki pita przepis
Domowe pieczywo jest zawsze świetną alternatywą dla kupnego. Takie domowe jest przede wszystkim zdrowsze! Ten przepis na chlebki pita wykorzystaj podczas przeróżnych okazji. Po upieczeniu chlebki pita są mięciutkie, przepięknie pachną i przyciągną każdego, nie tylko łakomczucha! Wykonanie pity zajmie Ci trochę czasu, jednak warto poczekać na efekt końcowy. Przepis nie jest trudny, potrzebujesz przede wszystkim mąki, drożdży, wody i soli. Gwarantuję Ci, że od tej pory inaczej spojrzysz na takie domowe pieczywo.
Jak zrobić w domu pity?
Podczas pieczenia pity, w środku tworzy się pusta kieszonka. Po ostudzeniu pieczywa możesz wypełnić pity jakimś domowym farszem, a nawet przygotować nietypową kanapkę do szkoły lub pracy. Pita świetnie komponuje się z wieloma typami mięs oraz sosów. To pieczywo idealne, smakuje doskonale zarówno na zimno i po lekkim podgrzaniu ze składnikami w środku. Dzięki tej kieszonce, nic ze środka pity nie powypada.
Jeśli spodobał Ci się ten przepis na chlebki pita, koniecznie wypróbuj także przepis na bułeczki gryczane. Są to pyszne i zdrowe domowe bułeczki, które zachwycą Cię nietypowym, lekko karmelowym i słodkim smakiem. Przejrzyj również pozostałe przeróżne przepisy na bułeczki, których powinieneś spróbować. Gorąco polecam!