Ciasto drożdżowe z rabarbarem
Przepis na drożdżówkę z rabarbarem i kruszonką
Ciasto drożdżowe z rabarbarem to wyjątkowy przysmak, który pachnie tak jakby robiła je babcia. To proste i tradycyjne ciasto, które jest delikatne i puszyste dzięki dodatkowi drożdży. Soczyste kawałki rabarbaru dodają mu wyrazistego smaku i przyjemnej kwasowości. A na wierzchu znajduje się słodka i chrupiąca kruszonka, która dodaje ciastu niepowtarzalnego charakteru. To doskonały wybór na rodzinne spotkania przy kawie. Koniecznie sprawdź mój przepis na szybkie ciasto drożdżowe z rabarbarem i kruszonką.
Spis treści
Ciasto drożdżowe z rabarbarem przepis krok po kroku
Jeśli lubisz proste i pyszne ciasta drożdżowe, to upiec tą drożdżówkę z rabarbarem i kruszonką. Będzie idealna do kawy czy też herbaty.
Ciasto drożdżowe z rabarbarem przepis
Wyposażenie
- Tortownica o średnicy 26 cm, albo prostokątna foremka około 24/24 cm. Ja piekłam w długiej foremce 10/30 cm i ciasto ledwo się zmieściło.
Składniki
składniki na ciasto drożdżowe
- 20 g świeżych drożdży
- 1 łyżeczka cukru
- 200 ml mleka (letniego)
- 500 g mąki pszennej
- 2 żółtka (z jajek rozmiar L)
- 1 jajko (rozmiar L)
- 60 g masła (rozpuszczonego i ostudzonego)
- 150 g cukru
- 1 łyżeczka cynamonu
składniki na rabarbar:
składniki na kruszonkę do drożdżówki
- 6 łyżek masła
- 6 łyżek mąki pszennej
- 4 łyżki cukru
Instrukcja
Jak zrobić ciasto drożdżowe z rabarbarem i kruszonką
- Rabarbar umyj i pokrój na kawałki o długości około 1 cm, dodaj do niego cukier i cynamon, wymieszaj i odstaw.400 g rabarbaru, 30 g cukru, 1 łyżeczka cynamonu
- Drożdże rozkrusz, dodaj cukier i letnie mleko, zamieszaj. Przykryj miseczkę ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na około 20 minut.20 g świeżych drożdży, 1 łyżeczka cukru, 200 ml mleka
- W dużej misce umieść mąkę, żółtka, jajko, cukier, rozpuszczone masło i cynamon.500 g mąki pszennej, 2 żółtka, 1 jajko, 60 g masła, 1 łyżeczka cynamonu
- Dodaj rozczyn drożdżowy i wyrób ciasto.
- Miskę z gotowym ciastem przykryj ściereczką i odstaw na około godzinę do wyrośnięcia.
- Po tym czasie ponownie zagnieć, dodaj do niego połowę rabarbaru i zagnieć razem.
- Przełóż ciasto do przygotowanej foremki.
- Na wierzch wyłóż pozostały rabarbar.
- Składniki kruszonki zagnieć razem i wyłóż na rabarbar.6 łyżek masła, 6 łyżek mąki pszennej, 4 łyżki cukru
- Wstaw ciasto do zimnego piekarnika, włącz piekarnik i nastaw temperaturę na 170 stopni (z termoobiegiem).
- Piecz około 45-50 minut – do suchego patyczka.
- Po upieczeniu wystudź.
Prywatne
Drożdżówka z rabarbarem i kruszonką – uwagi
Czasami nie ma nic lepszego niż proste ciasto drożdżowe z kruszonką, a że mamy sezon na rabarbar, to ja swoje zrobiłam właśnie z dodatkiem rabarbaru.
Do ciasta dodałam cynamon, który rewelacyjnie komponuje się z rabarbarem, pachnie nieziemsko przy pieczeniu, a dodatkowo nadaje ciastu lekko brązowy kolor :)
Ja swoje ciasto drożdżowe z rabarbarem upiekłam w dużej foremce keksowej (takiej o długości 30 cm).
Ciacho rosło jak szalone i spora część kruszonki mi spadła z ciasta (nie ma strachu zjadłam ją jako crumble, zanim reszta rodziny się zorientowała ;)).
Dlatego polecam upieczenie ciasta w tortownicy o średnicy 26 cm, albo w blaszce kwadratowej/prostokątnej.
Zobaczcie również inne moje przepisy na ciasta drożdżowe.
Przepis własny.
Polecane przepisy na ciasta drożdżowe
Jeśli uwielbiacie ciasta drożdżowe, to koniecznie wypróbujcie inne moje przepisy na te pyszne ciasta. Tutaj polecam między innymi trzy takie przepisy:
Popularne Przepisy
Polecane przepisy
Przepis na ciasto drożdżowe z rabarbarem
Przepis na drożdżówkę z rabarbarem i kruszonką idealną do herbaty albo kawy. Ta lekko cynamonowa drożdżówka z rabarbarem smakuje wyśmienicie i wszyscy wielbiciele ciast drożdżowych ją pokochają. Puszyste ciasto drożdżowe z cynamonem pachnie i smakuje obłędnie, a do tego nieduże kawałki rabarbaru obtoczonego w cukrze z cynamonem - pycha! Taka ciepła drożdżówka z rabarbarem i kruszonką to wspaniały deser, a ja bym ją zjadła nawet na śniadanie :)
Drożdżówka z rabarbarem przepis
Zobaczcie mój przepis na ciasto drożdżowe z rabarbarem i upieczcie je dla swojej rodziny. Ja w sezonie na rabarbar piekę sporo ciast z rabarbarem, bo je uwielbiam. Dlatego na blogu znajdziecie przepisy na ciasta z rabarbarem w najróżniejszych wersjach. A ta prosta drożdżówka z rabarbarem nie ustępuje im smakiem. Koniecznie sami się przekonajcie. Przy okazji polecam wam przepis na placek z rabarbarem i truskawkami - przepyszny!