Przepis na gofry z wodą gazowaną
Przepisów na gofry już kilka na blogu mam – w tym moje ulubione, czy też gofry drożdżowe.
Na blogu znajdziecie wszystkie najlepsze przepisy na gofry :)
Teraz dołączy do nich przepis na gofry na wodzie mineralnej (użyłam wodę lekko gazowaną – zresztą taką też dodaję zawsze do ciasta naleśnikowego).
Gofry z tego przepisu są zwarte (ale z wyraźnymi pęcherzykami powietrza w przekroju), nie miękną i utrzymują swoją postać.
Nie dodawałam do ciasta cukru, gdyż wtedy gofry lubią mi przywierać do gofrownicy – ale możecie dodać go do swoich gofrów.
Z tej porcji otrzymacie około 12 dużych gofrów (używam gofrownicę Philips 3 w 1 – i piekę na raz dwa duże kwadratowe gofry).
Musicie pamiętać, aby gorących gofrów nie układać jeden na drugim, bo mogą zmięknąć i nie będą chrupiące.
Najlepiej zjadać je od razu, lub odkładać na kratkę – używam kratki z piekarnika.
Gofry podajcie z ulubionymi dodatkami – w moim domu najchętniej wybieramy bitą śmietanę, podgrzany krem czekoladowo-orzechowy i dżem :)
Smacznego :)
Gofry z wodą gazowaną przepis do druku

Gofry z wodą gazowaną
Składniki
Instrukcja
- Zmiksuj żółtka, dodawaj po trochu mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia na zmianę z mlekiem i wodą (na razie dodaj pół szklanki wody).0,5 kg mąki, 4 żółtka, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 0,5 szklanki mleka, 0,5-1 szklanki wody mineralnej
- Mieszaj ciasto podobnie jak na naleśniki.
- Dodaj przestudzone masło i wymieszaj.
- Jeśli ciasto będzie zbyt gęste to dodaj trochę więcej wody - ciasto ma mieć konsystencję gęstej śmietany.
- Białka ubij ze szczyptą soli, aż będą gęste i sztywne.4 białka
- Dodaj białka do ciasta i delikatnie wymieszaj.
- Smaż gofry na mocno rozgrzanej i posmarowanej olejem gofrownicy.
- Po upieczeniu przestudź lekko na kratce.
Notatki
Przepis znalazłam na blogu, który już nie istnieje :(