Przepis na gofry z wodą gazowaną

Przepisów na gofry już kilka na blogu mam – w tym moje ulubione, czy też gofry drożdżowe.

Na blogu znajdziecie wszystkie najlepsze przepisy na gofry :)

Teraz dołączy do nich przepis na gofry na wodzie mineralnej (użyłam wodę lekko gazowaną – zresztą taką też dodaję zawsze do ciasta naleśnikowego).

Gofry z tego przepisu są zwarte (ale z wyraźnymi pęcherzykami powietrza w przekroju), nie miękną i utrzymują swoją postać.

Nie dodawałam do ciasta cukru, gdyż wtedy gofry lubią mi przywierać do gofrownicy – ale możecie dodać go do swoich gofrów.

Z tej porcji otrzymacie około 12 dużych gofrów (używam gofrownicę Philips 3 w 1 – i piekę na raz dwa duże kwadratowe gofry).

Musicie pamiętać, aby gorących gofrów nie układać jeden na drugim, bo mogą zmięknąć i nie będą chrupiące.

Najlepiej zjadać je od razu, lub odkładać na kratkę – używam kratki z piekarnika.

Gofry podajcie z ulubionymi dodatkami – w moim domu najchętniej wybieramy bitą śmietanę, podgrzany krem czekoladowo-orzechowy i dżem :)

Smacznego :)

PEŁNY PRZEPIS POD ZDJĘCIAMI ↓↓↓


gofry z wodą gazowaną

gofry na wodzie 1

gofry na wodzie 2

Gofry z wodą gazowaną przepis do druku

Gofry z wodą gazowaną

Wypieki Beaty
Przepis na proste gofry na wodzie gazowanej.
5 z 2 ocen
Czas przygotowania 20 minut
Czas wykonania 30 minut
Czas całkowity 50 minut
Porcje 12

Składniki

  • 0,5 kg mąki
  • 4 żółtka
  • 4 białka
  • 70 g masła rozpuszczonego i ostudzonego
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 0,5 szklanki mleka
  • 0,5-1 szklanki wody mineralnej gazowanej lub lekko gazowanej - wodę dolewamy do konsystencji

Instrukcja
 

  • Zmiksuj żółtka, dodawaj po trochu mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia na zmianę z mlekiem i wodą (na razie dodaj pół szklanki wody).
    0,5 kg mąki, 4 żółtka, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 0,5 szklanki mleka, 0,5-1 szklanki wody mineralnej
  • Mieszaj ciasto podobnie jak na naleśniki.
  • Dodaj przestudzone masło i wymieszaj.
  • Jeśli ciasto będzie zbyt gęste to dodaj trochę więcej wody - ciasto ma mieć konsystencję gęstej śmietany.
  • Białka ubij ze szczyptą soli, aż będą gęste i sztywne.
    4 białka
  • Dodaj białka do ciasta i delikatnie wymieszaj.
  • Smaż gofry na mocno rozgrzanej i posmarowanej olejem gofrownicy.
  • Po upieczeniu przestudź lekko na kratce.

Notatki

Ja do gofrów nie dodawałam cukru, bo wtedy lubią mi przywierać do gofrownicy. Jeśli nie masz podobnych problemów, to możesz dodać pół szklanki cukru :)
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!

Przepis znalazłam na blogu, który już nie istnieje :(