gofry z wodą gazowaną

Przepis na gofry z wodą gazowaną

Zapraszam dziś na smakowite śniadanie, a podaję gofry. Z tego przepisu otrzymacie sporo gofrów, więc na pewno wystarczy dla każdego członka rodziny, a nawet gości. Podajcie gofry ze swoimi ulubionymi dodatkami, tak aby otrzymać smakowite i pożywne danie.

gofry na wodzie 1

Gofry z wodą gazowaną przepis krok po kroku

Jeśli lubisz gofry – szczególnie na słodko – to wypróbuj ten przepis!

gofry na wodzie5

Gofry z wodą gazowaną przepis

Wypieki Beaty
Przepis na ciasto na proste gofry na wodzie gazowanej.
5 z 2 ocen
Czas przygotowania 20 minut
Czas wykonania 30 minut
Czas całkowity 50 minut
Porcje 12
Składniki

składniki na gofry z wodą gazowaną

  • 0,5 kg mąki pszennej
  • 4 żółtka (- z jajek rozmiar L)
  • 4 białka
  • 70 g masła (rozpuszczonego i ostudzonego )
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 120 ml mleka
  • 120-250 ml wody mineralnej (gazowanej lub lekko gazowanej – wodę dolewamy do konsystencji)
Instrukcja
 

Jak zrobić ciasto na gofry z wodą gazowaną

  • Zmiksuj żółtka, dodawaj po trochu mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia na zmianę z mlekiem i wodą (na razie dodaj pół szklanki wody).
    0,5 kg mąki pszennej, 4 żółtka, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 120 ml mleka, 120-250 ml wody mineralnej
  • Mieszaj ciasto podobnie jak na naleśniki.
  • Dodaj przestudzone masło i wymieszaj.
  • Jeśli ciasto będzie zbyt gęste to dodaj trochę więcej wody – ciasto ma mieć konsystencję gęstej śmietany.
  • Białka ubij ze szczyptą soli, aż będą gęste i sztywne.
    4 białka
  • Dodaj białka do ciasta i delikatnie wymieszaj.
  • Smaż gofry na mocno rozgrzanej i posmarowanej olejem gofrownicy.
  • Po upieczeniu przestudź lekko na kratce.
Notatki
Ja do gofrów nie dodawałam cukru, bo wtedy lubią mi przywierać do gofrownicy. Jeśli nie masz podobnych problemów, to możesz dodać pół szklanki cukru :)
Prywatne
Słowa kluczowe gofry na wodzie
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!
gofry na wodzie 2

Gofry z wodą – uwagi

Przepisów na gofry już kilka na blogu mam – w tym moje ulubione chrupiące gofry , czy też gofry drożdżowe. Na blogu znajdziecie wszystkie najlepsze przepisy na gofry. Teraz dołączy do nich przepis na gofry na wodzie mineralnej (użyłam wodę lekko gazowaną – zresztą taką też dodaję zawsze do ciasta naleśnikowego). Gofry z tego przepisu są zwarte (ale z wyraźnymi pęcherzykami powietrza w przekroju), nie miękną i utrzymują swoją postać. Nie dodawałam do ciasta cukru, gdyż wtedy gofry lubią mi przywierać do gofrownicy – ale możecie dodać go do swoich gofrów.

Z tej porcji otrzymacie około 12 dużych gofrów (używam gofrownicę Philips 3 w 1 – i piekę na raz dwa duże kwadratowe gofry). Musicie pamiętać, aby gorących gofrów nie układać jeden na drugim, bo mogą zmięknąć i nie będą chrupiące. Najlepiej zjadać je od razu, lub odkładać na kratkę – używam kratki z piekarnika. Gofry podajcie z ulubionymi dodatkami – w moim domu najchętniej wybieramy bitą śmietanę, podgrzany krem czekoladowo-orzechowy i dżem.

Przepis znalazłam na blogu, który już nie istnieje :(

Polecane przepisy na gofry

Koniecznie zobaczcie inne moje przepisy na pyszne gofry o różnych smakach. Tutaj polecam między innymi takie trzy przepisy: