Gofry z wodą gazowaną
Przepisów na gofry już kilka na blogu mam – w tym moje ulubione, czy też gofry drożdżowe.
Tutaj znajdziecie wszystkie zamieszczone na blogu przepisy na gofry :)
Teraz dołączy do nich przepis na gofry na wodzie mineralnej (użyłam wodę lekko gazowaną – zresztą taką też dodaję zawsze do ciasta naleśnikowego).
Gofry z tego przepisu są zwarte (ale z wyraźnymi pęcherzykami powietrza w przekroju), nie miękną i utrzymują swoją postać.
Nie dodawałam do ciasta cukru, gdyż wtedy gofry lubią mi przywierać do gofrownicy – ale możecie dodać go do swoich gofrów.
Z tej porcji otrzymacie około 12 dużych gofrów (używam gofrownicę Philips 3 w 1 – i piekę na raz dwa duże kwadratowe gofry).
Musicie pamiętać, aby gorących gofrów nie układać jeden na drugim, bo mogą zmięknąć i nie będą chrupiące.
Najlepiej zjadać je od razu, lub odkładać na kratkę – używam kratki z piekarnika.
Gofry podajcie z ulubionymi dodatkami – w moim domu najchętniej wybieramy bitą śmietanę, rozpuszczony krem czekoladowo-orzechowy i dżem :)
Smacznego :)
Gofry z wodą gazowaną – przepis do druku
Gofry z wodą gazowaną
- pół kg mąki
- 4 jajka (białka i żółtka oddzielnie)
- 70 g rozpuszczonego i ostudzonego masła
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- pół szklanki mleka
- około pół szklanki - szklanka wody mineralnej gazowanej lub lekko gazowanej
- Zmiksuj żółtka, dodawaj po trochu mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia na zmianę z mlekiem i wodą (na razie dodaj pół szklanki wody).
- Mieszaj ciasto podobnie jak na naleśniki.
- Dodaj przestudzone masło i wymieszaj.
- Jeśli ciasto będzie zbyt gęste to dodaj trochę więcej wody - ciasto ma mieć konsystencję gęstej śmietany.
- Białka ubij ze szczyptą soli, aż będą gęste i sztywne.
- Dodaj białka do ciasta i delikatnie wymieszaj.
- Smaż gofry na mocno rozgrzanej i posmarowanej olejem gofrownicy.
- Po upieczeniu przestudź lekko na kratce.
Przepis znalazłam na blogu, który już nie istnieje :(
Dostałam na Święta gofrownicę, i teraz szukam różnych przepisów :) Te wyglądają niezwykle apetycznie :)
Spróbuj :)
Gofry uwielbiam i robię z przeróżnymi dodatkami ;) Twoje wyglądają przepysznie z tą śmietanką :) A robić ich na wodzie nigdy nie próbowałam…