Kisielowe ciasto z jabłkami
Przepis na kisielowe ciasto z jabłkami
Zapraszam dziś na puszyste i fajnie owocowe ciasto przygotowane na kisielach owocowych i pieczone z plasterkami jabłka. To ciasto jest fajnie wysokie i aromatyczne dzięki dodanym kisielom. Jeśli do tej pory nie piekliście ciasta z kisielami, to koniecznie musicie to szybko nadrobić!
Spis treści
Kisielowe ciasto z jabłkami przepis krok po kroku
Jeśli lubisz wysokie i puszyste ciasta z owocami to koniecznie wypróbuj te przepis.
Kisielowe ciasto z jabłkami przepis
Wyposażenie
- Tortownica o średnicy około 26 cm.
Składniki
składniki na ciasto z kisielem i jabłami
- 5 jajek ((użyłam rozmiar L))
- 200 g cukru (- 1 szklanka)
- 220 g mąki pszennej (- 1,5 szklanki)
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 opakowania kisieli ( owocowych – paczki na pół litra wody)
- 120 ml oleju
- 1 duże jabłko ( pokrojone w cienkie plasterki)
Instrukcja
Jak zrobić ciasto z kisielami i jabłkami
- Jajka zmiksuj z cukrem na puszystą i gęstą masę.5 jajek, 200 g cukru
- W tym czasie mąkę, proszek do pieczenia oraz kisiele przesiej przez sito.220 g mąki pszennej, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 2 opakowania kisieli
- Do masy jajecznej dodaj mąkę i olej – krótko zmiksuj.120 ml oleju
- Przelej ciasto do foremki o średnicy 26 cm (wysmarowanej tłuszczem i wysypanej mąką).
- Na wierzchu ciasta ułóż plasterki jabłka.1 duże jabłko
- Piecz w 180 stopniach (tryb góra-dół) przez około 40 minut – do suchego patyczka.
- Po upieczeniu ostudź.
- Przed podaniem posyp wierzch ciasta cukrem pudrem.
Prywatne
Ciasto z kisielem i jabłkami – uwagi
Kisielowe ciasto często robiliśmy w moim rodzinnym domu. Najczęściej używaliśmy do niego kisiel truskawkowy lub malinowy – dzięki temu ciasto nabierało dodatkowo owocowego smaku. Muszę przyznać, że kiedyś to ciasto wyglądało inaczej. Bo po dodaniu kisielu truskawkowego albo wiśniowego ciasto nabierało mocno różowej barwy. Teraz chyba musza dodawać do kisieli dużo mniej sztucznych barwników, bo moje ciasto nie nabrało takiego koloru. To taka ciekawostka do przemyślenia. Jeśli macie ochotę aby ciasto było ładnie różowe, a sam kisiel nie nadaje mu odpowiedniej barwy, to możecie dodać odrobinę czerwonego bądź różowego barwnika spożywczego. Samo ciasto jest ciastem biszkoptowym, więc jest suchawe. Ja średnio lubię takie suche i zapychające ciasta, więc lubię dodać do niego świeże owoce, które lekko poprawiają jego wilgotność. Świetnie się tu sprawdzą pokrojone w plasterki jabłka, ale równie dobrze możecie teraz wybrać gruszki, albo jakieś drobne owoce jak borówki, maliny, truskawki, a nawet owoce z puszki – np. brzoskwinie. Jeśli jednak ciasto dalej będzie dla Was za suche, to możecie nasączyć je ponczem z wody zmieszanej z cukrem i odrobiną soku z cytryny.
Jak piec ciasto na kisielach?
Ciasto kisielowe piekłyśmy z mamą w prodiżu, a one są dość spore. Teraz wiec upiekłam ciasto w tortownicy o średnicy 26 cm – jak widać na zdjęciach – ciasto wyszło ładnie wysokie. Możecie je upiec również w formie prostokątnej dużej, wtedy dajcie trochę więcej owoców i skróćcie czas pieczenia. Formę z ciastem wstawcie do piekarnika nagrzanego do 170 stopni (w trybie termoobiegu) albo 180 stopni (w trybie góra dół) i pieczcie przez około 40 minut – do tak zwanego suchego patyczka. Pod koniec pieczenia (nie wcześniej!) sprawdźcie patyczkiem – np. do szaszłyków czy ciasto jest gotowe. Jeśli patyczek po wbiciu w środek ciasta jest suchy, to ciasto jest dobrze upieczone. Jeśli jednak jest oblepione mokrym ciastem, to należy wydłużyć czas pieczenia.
Polecane przepisy na ciasta z jabłkami
Koniecznie wypróbuj również inne moje przepisy na pyszne i proste ciasta z jabłkami. Tutaj polecam między innymi takie trzy przepisy:
Popularne Przepisy
Polecane przepisy
Kisielowe ciasto z jabłkami
Przepis na puszyste ciasto z kisielami i jabłkiem. Takie ciasto kisielowe było bardzo popularne w czasach mojej młodości. Bardzo często piekłyśmy z mamą ciasto z dodatkiem kisieli owocowych. Kiedyś do nich musieli dodawać mnóstwo barwników, bo pamiętam, że takie ciasto kisielowe miało mocny różowy kolor (najczęściej używaliśmy kisiel wiśniowy lub malinowy). Do tego kisielowego ciasta możecie użyć dowolny smak kisielu. Pamiętajcie tylko, że to ma być normalny duży kisiel, a nie gorący kubek ;)
Przepis na ciasto z kisielami
Ciasto z kisielami wychodzi bardzo puszyste, ale nie jest mocno wilgotne. Bardziej jest jak ciasto biszkoptowe - lekko suchawe. Dlatego dodatek owoców podnosi jego smakowitość. Do tego ciasta z kisieli możecie dodać różne owoce, tylko te większy pokrójcie na mniejsze kawałki. Sam przepis na kisielowe ciasto jest bardzo prosty i opisany krok po kroku. Myślę, że nikt nie będzie miał z nim problemów.
Wypróbujcie również inne moje wypieki z jabłkami. Ja wam polecam między innymi szarlotkę cytrynową, szarlotkę sypaną, ekspresową roladę z jabłkami, pączusie jabłkowe albo ciasto jabłkowe z toffee.