Przepis na kokosowe ślimaczki drożdżowe

kokosowe bułeczki drożdżowe


Uwielbiam kokosy oraz ciasta drożdżowe, więc dziś połączenie obydwu :)

Pyszne kokosowe zawijańce :) – kokosowe ślimaczki.

Ciasto jest proste do zrobienia i nie wymaga za wiele wprawy, więc koniecznie spróbujcie.

Jeśli uwielbiacie kokosowy smak, to dla jego podkręcenia możecie zamienić masło dodawane do ciasta na olej kokosowy, a zwykły cukier na cukier kokosowy – który dodatkowo nada ciastu lekko karmelowego koloru.

Koniecznie – powtarzam – koniecznie – zajrzyjcie również do innych moich kokosowych przepisów – znajdziecie tam wiele pysznych inspiracji. Ja wam polecam kokosowe bułeczki pani popo, babkę kokosową albo kokosowy ryż z mango 😋😋

Przepis znalazłam kiedyś w odmętach internetu (niestety nie pamiętam gdzie), a teraz przekazuję go Wam :)

Przejdź do przepisu Drukuj Przepis
5 z 2 ocen
Postaw mi kawę

kokosowe drożdżówki kokosowe ślimaczki drożdżowe

drożdżówki kokosowe kokosowe bułeczki drożdżowe

A tutaj moje zdjęcia tych bułeczek z 2012 roku :)

kokosowe limaczki.sized

Kokosowe ślimaczki – przepis do druku

kokosowe bułeczki drożdżowe

Kokosowe ślimaczki

Wypieki Beaty
Przepis na pyszne bułeczki kokosowe idealne na śniadanie i na przekąskę.
5 z 2 ocen
Czas przygotowania 2 godz
Czas wykonania 15 minut
Czas całkowity 2 godz 15 minut
Porcje 12
Kalorie 244 kcal

Składniki

Instrukcja
 

  • Drożdże zmieszaj z częścią cukru i mleka, odstaw do wyrośnięcia.
    8 g drożdży, 1 łyżeczka cukru, 115 ml mleka
  • Wymieszaj razem suche składniki, dodaj rozczyn drożdżowy, mleczko kokosowe, jajko i masło.
    450 g mąki, 50 g cukru, 25 g wiórek kokosowych, 2 opakowania cukru waniliowego, 1/2 łyżeczki soli, 115 ml mleczka kokosowego, 1 jajko, 40 g masła
  • Wyrób ciasto (ja to robiłam mikserem).
  • Ostaw na godzinę do wyrośnięcia.
  • Ponownie zagnieć, rozwałkuj (można w tym momencie posypać ciasto dodatkową porcją wiórek kokosowych).
  • Zwiń ciasto w rulon wzdłuż szerszego boku i pokrój na około 12 plasterków.
  • Ułóż na blaszce i odstaw na około pół godziny do wyrośnięcia.
  • Piecz w 210 stopniach przez około 15 minut.
  • Po przestudzeniu możesz bułeczki posmarować lukrem :)
  • Zrobienie lukru jest bardzo proste - wystarczy do miseczki wsypać cukier puder i dodać odrobinę czegoś, co go rozpuści - może to być odrobina gorącej wody, trochę mleka, syrop malinowy (uzyskamy wtedy kolorowy lukier), albo odrobina alkoholu - np. likieru malibu dla podkręcenia kokosowego smaku :) - jest to oczywiście wersja bardziej dla dorosłych :)

Notatki

Możesz zamień masło na olej kokosowy, a cukier zwykły na cukier kokosowy - będzie jeszcze bardziej kokosowo :)

Składniki Odżywcze

Serving: 1sztukaKalorie: 244kcalWeglowodany: 30gBiałko: 7gTłuszcz: 11g
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!