Kokosowe ślimaczki

kokosowe bułeczki drożdżowe

 

Uwielbiam kokosy oraz ciasta drożdżowe, więc dziś połączenie obydwu 🙂

Pyszne kokosowe zawijańce 🙂 – kokosowe ślimaczki.

Ciasto jest proste do zrobienia i nie wymaga za wiele wprawy, więc koniecznie spróbujcie.

Jeśli uwielbiacie kokosowy smak, to dla jego podkręcenia możecie zamienić masło dodawane do ciasta na olej kokosowy, a zwykły cukier na cukier kokosowy – który dodatkowo nada ciastu lekko karmelowego koloru.

Koniecznie – powtarzam – koniecznie – zajrzyjcie również do innych moich kokosowych przepisów – znajdziecie tam wiele pysznych inspiracji. Ja wam polecam kokosowe bułeczki pani popo, babkę kokosową albo kokosowy ryż z mango 😋😋

Przepis znalazłam kiedyś w odmętach internetu (niestety nie pamiętam gdzie), a teraz przekazuję go Wam 🙂

 

kokosowe drożdżówki kokosowe ślimaczki drożdżowe
 

drożdżówki kokosowe kokosowe bułeczki drożdżowe
 

A tutaj moje zdjęcia tych bułeczek z 2012 roku 🙂

 

Kokosowe ślimaczki – przepis do druku

Kokosowe ślimaczki

 
Czas przygotowania
Czas wykonania
Czas całkowity
 
Przepis na 12 sztuk.
Autor:
Typ przepisu: Bułeczki drożdżowe
Ilość: 12
Składniki
  • 8 g świeżych drożdży
  • 450 g mąki
  • 50 g cukru
  • 25 g wiórków kokosowych
  • 2 opakowanie cukru waniliowego
  • ½ łyżeczki soli
  • 115 ml mleka
  • 115 ml mleczka kokosowego
  • 1 jajko
  • 40 g miękkiego masła
Wykonanie
  1. Drożdże rozmieszać z częścią cukru i mleka, odstawić do wyrośnięcia.
  2. Wymieszać razem suche składniki, dodać pozostałe letnie mleko, mleczko kokosowe, jajko i masło.
  3. Wyrobić ciasto (ja to robiłam mikserem).
  4. Ostawić na godzinę do wyrośnięcia.
  5. Ponownie zagnieść, rozwałkować (można w tym momencie posypać ciasto dodatkową porcją wiórek kokosowych), zwinąć w rulon wzdłuż szerszego boku i pokroić na około 12 plasterków.
  6. Układać na blaszce i odstawić na około pół godziny do wyrośnięcia.
  7. Piec w 210 stopniach przez około 15 minut.
  8. Po przestudzeniu można posmarować lukrem 🙂
  9. Zrobienie lukru jest bardzo proste - wystarczy do miseczki wsypać cukier puder i dodać odrobinę czegoś, co go rozpuści - może to być odrobina gorącej wody, trochę mleka, syrop malinowy (uzyskamy wtedy kolorowy lukier), albo odrobina alkoholu - np likieru malibu dla podkręcenia kokosowego smaku 🙂 - jest to oczywiście wersja bardziej dla dorosłych 🙂
  10. Spróbujcie sami - zobaczycie, że to bardzo proste 🙂
Notatki
Możesz zamień masło na olej kokosowy, a cukier zwykły na cukier kokosowy - będzie jeszcze bardziej kokosowo 🙂
Składniki odżywcze
Wielkość porcji: 1 porcja Kalorie: 244 Tłuszcze: 11 g Węglowodany: 30 g Białka: 7 g