Kokosowe ślimaczki

kokosowe bułeczki drożdżowe

 

Uwielbiam kokosy oraz ciasta drożdżowe, więc dziś połączenie obydwu :)

Pyszne kokosowe zawijańce :) – kokosowe ślimaczki.

Ciasto jest proste do zrobienia i nie wymaga za wiele wprawy, więc koniecznie spróbujcie.

Jeśli uwielbiacie kokosowy smak, to dla jego podkręcenia możecie zamienić masło dodawane do ciasta na olej kokosowy, a zwykły cukier na cukier kokosowy – który dodatkowo nada ciastu lekko karmelowego koloru.

Koniecznie – powtarzam – koniecznie – zajrzyjcie również do innych moich kokosowych przepisów – znajdziecie tam wiele pysznych inspiracji. Ja wam polecam kokosowe bułeczki pani popo, babkę kokosową albo kokosowy ryż z mango 😋😋

Przepis znalazłam kiedyś w odmętach internetu (niestety nie pamiętam gdzie), a teraz przekazuję go Wam :)

 

kokosowe drożdżówki kokosowe ślimaczki drożdżowe
 

drożdżówki kokosowe kokosowe bułeczki drożdżowe
 

A tutaj moje zdjęcia tych bułeczek z 2012 roku :)

 

Kokosowe ślimaczki – przepis do druku

kokosowe bułeczki drożdżowe

Kokosowe ślimaczki

Wypieki Beaty
Przepis na pyszne bułeczki kokosowe idealne na śniadanie i na przekąskę.
5 z 1 oceny
Czas przygotowania 2 godz
Czas wykonania 15 minut
Czas całkowity 2 godz 15 minut
Porcje 12
Kalorie 244 kcal

Składniki
  

Instrukcja
 

  • Drożdże rozmieszać z częścią cukru i mleka, odstawić do wyrośnięcia.
  • Wymieszać razem suche składniki, dodać pozostałe letnie mleko, mleczko kokosowe, jajko i masło.
  • Wyrobić ciasto (ja to robiłam mikserem).
  • Ostawić na godzinę do wyrośnięcia.
  • Ponownie zagnieść, rozwałkować (można w tym momencie posypać ciasto dodatkową porcją wiórek kokosowych), zwinąć w rulon wzdłuż szerszego boku i pokroić na około 12 plasterków.
  • Układać na blaszce i odstawić na około pół godziny do wyrośnięcia.
  • Piec w 210 stopniach przez około 15 minut.
  • Po przestudzeniu można posmarować lukrem :)
  • Zrobienie lukru jest bardzo proste - wystarczy do miseczki wsypać cukier puder i dodać odrobinę czegoś, co go rozpuści - może to być odrobina gorącej wody, trochę mleka, syrop malinowy (uzyskamy wtedy kolorowy lukier), albo odrobina alkoholu - np likieru malibu dla podkręcenia kokosowego smaku :) - jest to oczywiście wersja bardziej dla dorosłych :)
  • Spróbujcie sami - zobaczycie, że to bardzo proste :)

Notatki

Możesz zamień masło na olej kokosowy, a cukier zwykły na cukier kokosowy - będzie jeszcze bardziej kokosowo :)

Składniki Odżywcze

Serving: 1sztukaKalorie: 244kcalWeglowodany: 30gBiałko: 7gTłuszcz: 11g
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!