Korzenne ciasto kokosowe
Przepis na korzenne ciasto kokosowe
Przepis na korzenne ciasto kokosowe z mleczkiem kokosowym i aromatycznymi korzennymi przyprawami to połączenie egzotycznej smaku z ciepłym, przyjemnym aromatem korzennych przypraw. To delikatne i puszyste ciasto, które dzięki mleczku kokosowym nabiera wyjątkowego smaku i konsystencji. Dodatek korzennych przypraw, takich jak cynamon, imbir czy gałka muszkatołowa, nadaje mu wyrazistego charakteru i głębokiego aromatu. To doskonały wybór dla miłośników egzotycznych smaków i aromatycznych doznań. Gorąco polecam!
Spis treści
Korzenne ciasto kokosowe przepis krok po kroku
Jeśli lubisz wilgotne i pełne aromatu ciasta proste i szybkie do przygotowania, to koniecznie wypróbuj ten przepis!
Korzenne ciasto kokosowe przepis
Składniki
składniki na korzenne ciasto kokosowe
- 100 ml oleju
- 300 ml tłustego mleczka kokosowego
- 4 jajka (rozmiar L)
- 200 g cukru trzcinowego (1 szklanka)
- 250 g mąki pszennej (1 i 2/3 szklanki)
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 75 g wiórek kokosowych
- 1 łyżeczka mielonego imbiru
- 1 łyżeczka mielonego cynamonu
- 1 szczypta gałki muszkatołowej
- 1 szczypta mielonych goździków
- 0,5 łyżeczki mielonego kardamonu
składniki na wierch:
- 140 g cukru pudru (niepełna szklanka)
- około 4 łyżki mleczka kokosowego ((moje było dość płynne, więc wystarczyły mi 4))
- 0,5 łyżeczki mielonego imbiru
- płatki kokosowe (do posypania)
- pistacje (posiekane do posypania)
Instrukcja
Jak zrobić korzenne ciasto kokosowe
- W jednej misce zmieszaj razem suche składniki (razem z przyprawami).200 g cukru trzcinowego, 250 g mąki pszennej, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 75 g wiórek kokosowych, 1 łyżeczka mielonego imbiru, 1 łyżeczka mielonego cynamonu, 1 szczypta gałki muszkatołowej, 1 szczypta mielonych goździków, 0,5 łyżeczki mielonego kardamonu
- W drugiej misce wymieszaj mokre składniki – olej, mleczko i jajka.100 ml oleju, 300 ml tłustego mleczka kokosowego, 4 jajka
- Dodaj mokre składniki do suchych i wymieszaj łyżką.
- Przelej ciasto do foremki o wielkości około 20/30 cm.
- Piecz ciasto w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni (tryb góra/dół) przez około 25 minut – do suchego patyczka.
- Po upieczeniu lekko ostudź.
- Aby przygotować lukier wsyp cukier puder do miski, dodaj imbir i dodaj po trochu mleczko kokosowe – wymieszaj.140 g cukru pudru, około 4 łyżki mleczka kokosowego, 0,5 łyżeczki mielonego imbiru
- Polej lukrem ciasto, a na koniec posyp płatkami kokosowymi i posyp posiekanymi orzechami.płatki kokosowe, pistacje
Notatki
Prywatne
Ciasto kokosowe o korzennej nucie – uwagi
Korzenne ciasto placek z mleczkiem kokosowym będzie Wam smakowało! Tak jak mi. Leciutkie, wilgotne, aromatyczne ciasto na mleczku kokosowym, które dodałam również do lukru. Do tego to ciasto na dwie miski i łyżkę – czyli w jednej misce mieszamy mokre składniki, w drugiej misce suche składniki, a potem łyżką mieszamy jedne z drugimi – koniec kropka. Pieczenie zajmuje 25 minut, więc jeśli tylko macie w domu mleczko kokosowe i wiórki kokosowe, to możecie mieć gotowe ciasto w niespełna 30 minut!
Rewelacja prawda?
Takie ciasta po prostu uwielbiam – nie dość, że pyszne, to jeszcze takie proste do zrobienia. Każdy, powtarzam KAŻDY da radę go przygotować, bo prościej to się już chyba nie da :) A do tego z przepisu otrzymacie sporą blaszkę ciasta – ja ją piekłam w foremce 20/30.
Polecam Wam również ciasto kokosowe z kremem oraz prostą babkę kokosową.
Przepis znalazłam tutaj.
Polecane przepisy na ciasta kokosowe
Jeśli lubisz kokosowe ciasta i kokosowe wypieki, to koniecznie wypróbuj inne moje przepisy z kokosem dodanym pod postacią wiórek kokosowych, mleczka kokosowego lub oleju kokosowego. Tutaj polecam takie trzy przepisy:
Popularne Przepisy
Polecane przepisy
Korzenne ciasto kokosowe przepis
Przepis na proste ciasto kokosowe bez miksera. Do tego ciasta z wiórkami kokosowymi i mleczkiem kokosowym wystarczą dwie miski i łyżka. Wszystkie składniki wystarczy wymieszać łyżką i połączyć ze sobą. To ciasto kokosowe nabiera niezwykłego smaku dzięki rozgrzewającym korzennym przyprawom dodanym do ciasta. Mleczko kokosowe i olej nadają temu korzennemu ciastu wilgotności i pozwalają mu długo zachować świeżość. Uwielbiam takie przepisy na ciasta mieszane łyżką bez miksera. Robi się je szybko i bezproblemowo i do tego trzeba się postarać, aby wyszedł z nich zakalec :) Takie właśnie jest to korzenne ciasto kokosowe. Proste, szybkie i pyszne. Sami się przekonajcie.
Przepis na ciasto na mleczku kokosowym
Do tego kokosowego ciasta z mleczkiem kokosowym z puszki dodajcie aromatyczne przyprawy, które dodatkowo mają charakter rozgrzewający. Takie korzenne ciasto warto więc upiec zimą lub jesienią, gdy dni są zimne. Takie rozgrzewające ciasto będzie idealnie smakowało z kubkiem gorącej herbaty lub kawy. Wypróbujcie więc mój dokładny przepis krok po kroku.
Zobaczcie także inne moje wypieki z wiórkami kokosowymi.