Migdałowe naleśniki

Zaktualizowany: 2023 16 sierpnia
migdałowe naleśniki

Przepis na naleśniki migdałowe bez laktozy

Jeśli jesteś uczulony na laktozę z krowiego mleka, albo ograniczasz jej spożycie, to zapraszam Cię na fajne migdałowe naleśniki przygotowane na roślinnym napoju migdałowym oraz z dodatkiem mielonych migdałów. Takie naleśniki bez laktozy to świetny pomysł na zdrowe śniadanie dla całej rodziny. Z tego przepisu przygotujecie sporo naleśników, które możecie podać z ulubionymi dodatkami. Polecam.

naleśniki migdałowe z mlekiem migdałowym

Migdałowe naleśniki przepis krok po kroku

Jeśli szukacie przepis na naleśniki bez mleka krowiego, to koniecznie wypróbujcie ten przepis!

migdałowe naleśniki

Migdałowe naleśniki przepis

Wypieki Beaty
Przepis na pyszne ciasto na naleśniki migdałowe bez laktozy.
5 z 4 ocen
Czas przygotowania 10 minut
Czas wykonania 20 minut
20 minut
Czas całkowity 50 minut
Porcje 4
Kalorie 85 kcal
Składniki

składniki na migdałowe naleśniki bez laktozy

Instrukcja
 

Jak zrobić naleśniki migdałowe

  • Do miski wsyp mąkę, mielone migdały i cukier – wymieszaj.
    150 g mąki pszennej, 30 g mielonych migdałów, 1 łyżka cukru
    ciasto migdałowe na naleśniki
  • Dodaj jajka i część napoju migdałowe.
    2 jajka, 500 ml napoju migdałowego
    ciasto na naleśniki z migdałami
  • Zmieszaj składniki łyżką, dodaj resztę mleka i zmieszaj dokładnie.
    jak zrobić ciasto na naleśniki
  • Miskę z ciastem na naleśniki odstaw na około 20 minut, aby "odpoczęło". Po tym czasie ciasto ponownie lekko zmieszaj i jeśli ciasto jest zbyt gęste, to możesz dodać trochę wody
    jak zrobić ciasto na naleśniki
  • Patelnię na naleśniki delikatnie posmaruj olejem i nalej łyżkę wazową ciasta.
    jak usmażyć naleśniki
  • Smaż aż ciasto na brzegach zacznie się robić brązowe, wtedy ostrożnie przełóż naleśnika na drugą stronę i smaż jeszcze przez chwilkę.
  • Zdejmij naleśnik na duży talerz i usmaż kolejne naleśniki.
Prywatne
Składniki Odżywcze
Serving: 1sztukaKalorie: 85kcalWeglowodany: 8gBiałko: 3gTłuszcz: 4g
Słowa kluczowe naleśniki bez laktozy, naleśniki migdałowe
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!
bez laktozy naleśniki

Naleśniki migdałowe – uwagi

Przepis na ciasto naleśnikowe bez laktozy wypatrzyłam w książce Donny Hay „Modern baking”.

My jesteśmy rodziną bardzo lubiącą naleśniki i praktycznie w każdy weekend jakieś smażę. Najczęściej robię naleśniki z przepisu Jamiego Olivera, ale od czasu do czasu mam ochotę na coś nowego. I tym sposobem padło na migdałowe naleśniki.

W książce są one zrobione na mące pełnoziarnistej, ale ja z niej zrezygnowałam i zastąpiłam zwykłą mąką pszenną. Poza mąką będziecie potrzebować mielone migdały (ja miałam nieblanszowane migdały) oraz migdałowy napój roślinny. Ja użyłam napój ze sklepu, ale możecie również zrobić sami domowe mleko migdałowe. Nie jest to trudne, tylko wymaga wcześniejszego przygotowania migdałów.

bez laktozy ciasto na naleśniki

Jak zrobić migdałowe ciasto na naleśniki bez laktozy – wskazówki

Same ciasto jest bardzo proste i szybkie do zrobienia – ja nawet nie użyłam tutaj miksera.

Najpierw wsypałam do miski mąkę i dodałam mielone migdały (jeśli chcecie, to możecie je przesiać przez sitko, aby się pozbyć większych kawałków migdałów – ja tego nie robiłam) na koniec dodałam erytrol (zmiast cukru) i wymieszałam łyżką.

Dodałam do miski jajka i trochę napoju migdałowego – wymieszałam. Wtedy dolałam stopniowo resztę napoju dokładnie mieszając.

Na koniec miskę odstawiłam na trochę, aby ciasto odpoczęło. Warto odstawiać ciasto na naleśniki na około 20-30 minut – wtedy gluten z mąki zaczyna działać i ciasto łatwiej się smaży.

Co do samego smażenia naleśników…

Polecam robić to na patelni teflonowej tylko delikatnie posmarowanej olejem. Te naleśniki z migdałami trochę gorzej się przewracają niż tradycyjne naleśniki na mleku. Dlatego lepiej posmażyć je dłużej z jednej strony – ja je przewracałam dopiero wtedy, gdy widziałam, że brązowieją. Jeśli chciałam je przewrócić wcześniej, to naleśnik potrafił mi się porwać. Dlatego – cierpliwości :)

Naleśniki zaraz po usmażeniu są lekko sztywne – to przez dłuższy czas smażenia, ale potem ułożone jeden na drugim miękną i stają się elastyczne.

naleśniki bez laktozy z mlekiem migdałowym

Z czym podać naleśniki migdałowe?

Ja postawiłam na twarożek rozgnieciony jedynie widelcem, wymieszany z jogurtem naturalnym i miodem. Jeśli stawiacie na posiłek zupełnie bez laktozy, to użyjcie twaróg i jogurt bez laktozy.

Poza twarożkiem polecam świeże owoce – jak borówki, czy maliny, a także prażone jabłka i gruszki :)

Mi z tego przepisu wyszło 12 naleśników – więc mniej więcej porcja na 3-4 osoby.

Jeśli lubicie naleśniki na śniadanie, to koniecznie zobaczcie inne moje przepisy na naleśniki – znajdziecie tu mnóstwo fajnych przepisów, w tym również naleśniki o różnych smakach :)

ciasto na naleśniki migdałowe
naleśniki migdałowe bez laktozy

Polecane przepisy na naleśniki

Zobaczcie również inne moje przepisy na naleśniki o różnych smakach. Tutaj polecam między innymi takie trzy przepisy:

Opublikowano: 2022 26 września

Podziel się przepisem

5 from 4 votes (4 ratings without comment)
Subskrybuj
Powiadom o
guest
Ocena Przepisu




Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych w celu publikacji komentarza

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

0 komentarzy
Najbardziej cenione
Najnowsze Najstarsze
Inline Feedbacks
View all comments

Popularne Przepisy

Polecane przepisy

Migdałowe naleśniki przepis

Przygotuj razem ze mną bardzo proste i szybkie naleśniki migdałowe bez laktozy. To ciasto na naleśniki zrobione jest na roślinnym napoju migdałowym (mleko migdałowe), które zastępuje tradycyjne mleko krowie. Dlatego te naleśniki będą idealna dla osób z nietolerancją laktozy, albo osób, które ograniczają laktozę w diecie. Napój migdałowy możecie dostać praktycznie w każdym sklepie albo dyskoncie, więc przygotowanie naleśników nie powinno wam sprawić problemu.

Naleśniki bez laktozy przepis

Zobaczcie mój dokładny przepis ze zdjęciami krok po kroku z przygotowania ciasta na naleśniki i usmażcie je na śniadanie dla całej rodziny. Możecie do ciasta użyć zwykłą mąkę pszenną, a jeśli chcecie aby śniadanie było jeszcze zdrowsze i bardziej pożywne, to użyjcie mąkę pełnoziarnistą. Usmażone naleśniki podajcie jeszcze na ciepło. Jesienią jako dodatki świetnie się sprawdzą prażone jabłka, czy karmelizowane gruszki. Do tego lekki twarożek, miód i jakaś pyszna domowa konfitura. Jestem przekonana, że takie migdałowe naleśniki podane na śniadanie zasmakują całej rodzinie. Przy okazji polecam wam również inne moje przepisy na śniadanie idealne dla całej rodziny. Znajdziecie tu zarówno przepisy na inne naleśniki, ale również przepisy na placuszki czy gofry.