Odwrócone ciasto rabarbarowe

Zaktualizowany: 2025 30 kwietnia
odwrócone ciasto rabarbarowe - ciasto pieczone z rabarbarem

Przepis na odwrócone ciasto z rabarbarem

Jeśli szukasz prostego, a jednocześnie efektownego przepisu na wiosenny deser – odwrócone ciasto z rabarbarem będzie strzałem w dziesiątkę! To puszyste, mięciutkie ciasto pieczone „do góry nogami” skrywa na wierzchu warstwę lekko karmelizowanego rabarbaru, który nadaje mu cudownie orzeźwiający smak i piękny wygląd. Świetnie sprawdzi się zarówno na co dzień, jak i na specjalne okazje. Przepis jest dokładnie opisany, a jego przygotowanie nie sprawi Ci trudności. Koniecznie wypróbuj – to ciasto zdecydowanie warto mieć w swoim repertuarze!

Odwrócone ciasto rabarbarowe przepis krok po kroku

Jeśli lubicie ciasta z rabarbarem, to koniecznie wypróbujcie ten przepis na ciasto pieczone do góry nogami.

a cake with rhubarb on a plate

Odwrócone ciasto rabarbarowe przepis z filmem

Wypieki Beaty
Przepis na pyszne i aromatyczne ciasto z rabarbarem pieczone z rabarbarem na spodzie ciasta.
5 z 3 ocen
Czas przygotowania 30 minuty
Czas gotowania 1 godzina
Łączny czas 1 godzina 30 minuty
Porcje 13
Kalorie 262 kcal
Wyposażenie
  • Foremka do pieczenia o wielkości około 22-24 cm.
Składniki

składniki na odwrócone ciasto rabarbarowe

Instrukcja
 

Jak zrobić odwrócone ciasto z rabarbarem krok po kroku

    Krok 1 – przygotowania

    • Jeśli masz odpinaną formę do pieczenia, to obwiń ją od zewnątrz 1-2 warstwami folii aluminiowej, aby nie przeciekała podczas pieczenia.
    • Na dno foremki i boki posmaruj grubo masłem.
      ok 20 g masła
      smarowanie formy do pieczenia masłem
    • Rabarbar umyj, odetnij końcówki i pokrój na mniejsze kawałki. Zasyp go cukrem, wymieszaj i odstaw na bok na około 5 minut.
      ok. 400-500 g rabarbaru, 100 g cukru
      mieszanie pokrojonego rabarbaru z cukrem
    • Po tym czasie wyłóż rabarbar do foremki.
      wykładanie rabarbaru w cukrze do formy posmarowanej masłem
    • W misce zmieszaj razem mąkę, proszek do pieczenia, sól, cynamon i gałkę.
      225 g mąki pszennej, 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia, 0,5 łyżeczki cynamonu, 1/4 łyżeczki soli, 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
      przyprawy dodawane do mąki
    • Masło rozpuść i odstaw do przestudzenia.
      110 g masła

    Krok 2 – przygotowanie ucieranego ciasta

    • Jajka zmiksuj z cukrem, aż nabiorą puszystości i staną się jasne.
      2 jajka, 200 g cukru
      miksowanie jajek z cukrem na ciasto z rabarbarem
    • Do masy jajecznej dodaj ostudzone masło i krótko zmiksuj.
      dodawanie ostudzonego masła, do ciasta z rabarbarem
    • Dodaj około połowę mąki z przyprawami i krótko zmiksuj na niskich obrotach miksera.
      dodawanie mąki z przyprawami korzennymi do ciasta z rabarbarem
    • Dodaj jogurt i krótko zmiksuj.
      250 ml jogurtu naturalnego
      miksowanie ciasta z jogurtem greckim
    • Wsyp resztę mąki i zmiksuj krótko – tylko do połączenia. Skończ miksowanie, gdy widać jeszcze resztki i mąki i ją już tylko przemieszaj łyżką.
      mieszanie ucieranego ciasta łyżką
    • Wyłóż ciasto na rabarbar i wyrównaj.
      wykładanie ciasta na warstwę rabarbaru
    • Piecz w 170℃ (tryb termoobieg) lub w 180℃ (góra/dół) przez około godzinę – do suchego patyczka.
    • Po upieczeniu odstaw ciasto na około 10 minut do przestudzenia. Następnie obkrój go dookoła.
      obkrajanie ciasta w formie nożem przed jego wyjęciem
    • Połóż na górze większy talerz.
      jak wyjąć z formy ciasto pieczone do góry nogami
    • Ostrożnie obróć formę razem z talerzem do góry nogami, tak aby ciasto na niego opadło.
    • Ostrożnie zdejmij foremkę – jeśli przykleiły się do niej jakieś kawałki rabarbaru, to przełóż je na ciasto.
      zdejmowanie formy do pieczenia z ciasta z rabarbarem
    • Zostaw ciasto do lekkiego ostudzenia, ale możesz je podać jeszcze na ciepło – np. z dodatkiem lodów :)
    Film
    Uwagi
    Szklanka ma pojemność 250 ml.
    Zobacz w uwagach pod przepisem ewentualne zamienniki do użytych produktów, albo wskazówki do przepisu. 
    Prywatne
    Wartości Odżywcze
    Serving: 100gKalorie: 262kcalWeglowodany: 38gBiałko: 4gTłuszcz: 11g
    Słowo kluczowe ciasto z rabarbarem
    Przetestować ten przepis?Daj znać w komentarzu!
    odwrócone ciasto z rabarbarem w towarzystwie bzów

    Odwrócone ciasto z rabarbarem – uwagi

    Wczesną wiosną warto wykorzystać pojawiający się właśnie rabarbar i upiec z nim pyszne ciasto. Ja proponuję dziś takie pyszne i niesamowite ciasto!

    Odwrócone ciasto z rabarbarem to pyszny, puszysty deser z karmelizowanym rabarbarem na wierzchu – idealny na wiosnę i lato! Przepis na ciasto z rabarbarem jest bardzo dokładnie opisany krok po kroku, zawiera zdjęcia z przygotowań oraz film wideo, który pokazuje cały proces. To doskonały wybór na deser na grilla, piknik czy rodzinne spotkanie. Dzięki prostemu wykonaniu i wyjątkowemu smakowi, ciasto z rabarbarem odwracane z pewnością zachwyci domowników i gości. Sprawdź przepis i przekonaj się, jak łatwo możesz upiec ten efektowny i pyszny wypiek! Koniecznie wypróbuj ten przepis i zapisz go sobie na później!

    widok z góry flat lay na ciasto z zapieczonym na wierzchu rabarbarem

    Jakie składniki są niezbędne do przygotowania ciasta z rabarbarem?

    Do upieczenia takiego odwróconego potrzebujesz niewiele składników, a każdy z nich jest bardzo łatwy dostępny w każdym sklepie. Poniżej podaję skróconą listę produktów, które użyłam oraz ewentualne zamienniki.

    • masło – do ciasta dodałam rozpuszczone i ostudzone masło extra o zawartości tłuszczu 82%, możesz go ewentualnie zastąpić masłem roślinnym, albo nawet użyć zamiast niego olej – użyj taki o delikatnym smaku – np. rzepakowy
    • cukier – do rabarbaru możesz użyć zwykły cukier, albo jeśli masz to dodaj cukier trzcinowy, który doda rabarbarowi jeszcze lepszego smaku
    • jogurt naturalny – ja użyłam gęsty jogurt grecki, ale możesz też użyć kwaśną śmietanę – np. 18% lub 12%
    • gałka muszkatołowa – jeśli jej nie masz, to użyj więcej cynamonu – ciasto też będzie pyszne!
    kawałek ukrojonego ucieranego ciasta pieczonego z rabarbarem

    Jak przechowywać odwrócone ciasto rabarbarowe?

    Jeśli w domu nie jest zbyt gorąco, to takie ciasto możesz trzymać w temperaturze pokojowej przez około 3 dni. Warto je wtedy przykryć kloszem, albo przełożyć do szczelnego pojemnika, aby nie obsychało. Jeśli potrzebujesz je przechować dłużej, to warto je schować do lodówki, tak aby się nie zepsuło od wilgotnego rabarbaru.

    Ciasto możesz również zamrozić na około 3 miesiące.

    widok od przodu na kawałek ukrojonego ciasta z rabarbarem, ciasto w otoczeniu bzów

    Mam nadzieję, że takie odwrócone ciasto z rabarbarem zasmakuje tobie i twoim bliskim i będziesz chętnie korzystać z przepisu. Będzie mi bardzo miło jeśli podzielisz się potem swoimi spostrzeżeniami w komentarzu pod przepisem :)

    Polecam wam również mój przepis na ciasto maślankowe z rabarbarem albo na ciasto z rabarbarem i twarogiem.

    zbliżenie na jeden kawałek ukrojonego ciasta z rabarbarem na wierzchu

    A poniżej moje pierwsze zdjęcia tego ciasta wykonane w 2013 roku :)

    odwrócone rabarbarowe
    odwrócone rabarbarowe
    odwrócone rabarbarowe

    Przepis na to ciasto znalazłam u Marthy Stewart, ale go trochę pozmieniałam.

    Polecane przepisy na ciasta z rabarbarem

    Koniecznie zobaczcie inne moje przepisy na pyszne ciasta z rabarbarem. Tutaj polecam między innymi trzy takie przepisy:

    Opublikowano: 2013 25 czerwca

    Podziel się przepisem

    5 from 3 votes (3 ratings without comment)
    Subskrybuj
    Powiadom o
    guest
    Ocena Przepisu




    Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych w celu publikacji komentarza

    Używamy Akismet aby usunąć spam Sprawdź jak komentarze są przetwarzane.

    3 komentarzy
    Najbardziej cenione
    Najnowsze Najstarsze
    Inline Feedbacks
    View all comments

    Popularne Przepisy

    Polecane przepisy

    Odwrócone ciasto z rabarbarem

    Przepis na odwrócone ciasto rabarbarowe to fajny przepis na pyszne i aromatyczne ciasto z rabarbarem. Ciasto pieczone jest do góry nogami. To oznacza, że rabarbar układamy na dnie foremki i dopiero na niego wylewamy ciasto. Po upieczeniu ostrożnie przekładamy ciasto na talerz, tak aby rabarbar ze spodu znalazł się na górze ciasta. Tak pieczone ciasto z rabarbarem jest lekko karmelowe, dzięki zapieczeniu się cukru, a dodatkowo ciasto nie nasiąka od owoców i więc nie grozi wam zakalec.

    Ciasto z rabarbarem przepis

    Ten przepis pochodzi od Marthy Stewart i fajnie się sprawdzi w waszej kuchni. Ciasto jest fajnie aromatyczne dzięki cynamonowi i gałce muszkatołowej. A rabarbar obtoczony w cukrze trzcinowym nabiera słodkości i fajnego smaku. Koniecznie wypróbujcie ten przepis i upieczcie odwrócone ciasto rabarbarowe dla swojej rodziny. Polecam wam również puszyste ciasto z rabarbarem oraz przepis na ciasto z rabarbarem na oleju.