Odwrócone ciasto rabarbarowe

Przepis na odwrócone ciasto z rabarbarem
Jeśli szukasz prostego, a jednocześnie efektownego przepisu na wiosenny deser – odwrócone ciasto z rabarbarem będzie strzałem w dziesiątkę! To puszyste, mięciutkie ciasto pieczone „do góry nogami” skrywa na wierzchu warstwę lekko karmelizowanego rabarbaru, który nadaje mu cudownie orzeźwiający smak i piękny wygląd. Świetnie sprawdzi się zarówno na co dzień, jak i na specjalne okazje. Przepis jest dokładnie opisany, a jego przygotowanie nie sprawi Ci trudności. Koniecznie wypróbuj – to ciasto zdecydowanie warto mieć w swoim repertuarze!
Spis treści
Odwrócone ciasto rabarbarowe przepis krok po kroku
Jeśli lubicie ciasta z rabarbarem, to koniecznie wypróbujcie ten przepis na ciasto pieczone do góry nogami.

Odwrócone ciasto rabarbarowe przepis z filmem
Wyposażenie
- Foremka do pieczenia o wielkości około 22-24 cm.
Składniki
składniki na odwrócone ciasto rabarbarowe
- ok 20 g masła
- 100 g cukru (do rabarbaru – ½ szklanki)
- ok. 400-500 g rabarbaru
- 110 g masła (rozpuszczonego i ostudzonego)
- 225 g mąki pszennej (1½ szklanki)
- 2 jajka (rozmiar L)
- 200 g cukru (1 szklanka)
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 0,5 łyżeczki cynamonu
- 1/4 łyżeczki soli
- 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej (mielonej )
- 250 ml jogurtu naturalnego
Instrukcja
Jak zrobić odwrócone ciasto z rabarbarem krok po kroku
Krok 1 – przygotowania
- Jeśli masz odpinaną formę do pieczenia, to obwiń ją od zewnątrz 1-2 warstwami folii aluminiowej, aby nie przeciekała podczas pieczenia.
- Na dno foremki i boki posmaruj grubo masłem.ok 20 g masła
- Rabarbar umyj, odetnij końcówki i pokrój na mniejsze kawałki. Zasyp go cukrem, wymieszaj i odstaw na bok na około 5 minut.ok. 400-500 g rabarbaru, 100 g cukru
- Po tym czasie wyłóż rabarbar do foremki.
- W misce zmieszaj razem mąkę, proszek do pieczenia, sól, cynamon i gałkę.225 g mąki pszennej, 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia, 0,5 łyżeczki cynamonu, 1/4 łyżeczki soli, 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
- Masło rozpuść i odstaw do przestudzenia.110 g masła
Krok 2 – przygotowanie ucieranego ciasta
- Jajka zmiksuj z cukrem, aż nabiorą puszystości i staną się jasne.2 jajka, 200 g cukru
- Do masy jajecznej dodaj ostudzone masło i krótko zmiksuj.
- Dodaj około połowę mąki z przyprawami i krótko zmiksuj na niskich obrotach miksera.
- Dodaj jogurt i krótko zmiksuj.250 ml jogurtu naturalnego
- Wsyp resztę mąki i zmiksuj krótko – tylko do połączenia. Skończ miksowanie, gdy widać jeszcze resztki i mąki i ją już tylko przemieszaj łyżką.
- Wyłóż ciasto na rabarbar i wyrównaj.
- Piecz w 170℃ (tryb termoobieg) lub w 180℃ (góra/dół) przez około godzinę – do suchego patyczka.
- Po upieczeniu odstaw ciasto na około 10 minut do przestudzenia. Następnie obkrój go dookoła.
- Połóż na górze większy talerz.
- Ostrożnie obróć formę razem z talerzem do góry nogami, tak aby ciasto na niego opadło.
- Ostrożnie zdejmij foremkę – jeśli przykleiły się do niej jakieś kawałki rabarbaru, to przełóż je na ciasto.
- Zostaw ciasto do lekkiego ostudzenia, ale możesz je podać jeszcze na ciepło – np. z dodatkiem lodów :)
Film
Uwagi
Prywatne
Wartości Odżywcze
Odwrócone ciasto z rabarbarem – uwagi
Wczesną wiosną warto wykorzystać pojawiający się właśnie rabarbar i upiec z nim pyszne ciasto. Ja proponuję dziś takie pyszne i niesamowite ciasto!
Odwrócone ciasto z rabarbarem to pyszny, puszysty deser z karmelizowanym rabarbarem na wierzchu – idealny na wiosnę i lato! Przepis na ciasto z rabarbarem jest bardzo dokładnie opisany krok po kroku, zawiera zdjęcia z przygotowań oraz film wideo, który pokazuje cały proces. To doskonały wybór na deser na grilla, piknik czy rodzinne spotkanie. Dzięki prostemu wykonaniu i wyjątkowemu smakowi, ciasto z rabarbarem odwracane z pewnością zachwyci domowników i gości. Sprawdź przepis i przekonaj się, jak łatwo możesz upiec ten efektowny i pyszny wypiek! Koniecznie wypróbuj ten przepis i zapisz go sobie na później!
Jakie składniki są niezbędne do przygotowania ciasta z rabarbarem?
Do upieczenia takiego odwróconego potrzebujesz niewiele składników, a każdy z nich jest bardzo łatwy dostępny w każdym sklepie. Poniżej podaję skróconą listę produktów, które użyłam oraz ewentualne zamienniki.
- masło – do ciasta dodałam rozpuszczone i ostudzone masło extra o zawartości tłuszczu 82%, możesz go ewentualnie zastąpić masłem roślinnym, albo nawet użyć zamiast niego olej – użyj taki o delikatnym smaku – np. rzepakowy
- cukier – do rabarbaru możesz użyć zwykły cukier, albo jeśli masz to dodaj cukier trzcinowy, który doda rabarbarowi jeszcze lepszego smaku
- jogurt naturalny – ja użyłam gęsty jogurt grecki, ale możesz też użyć kwaśną śmietanę – np. 18% lub 12%
- gałka muszkatołowa – jeśli jej nie masz, to użyj więcej cynamonu – ciasto też będzie pyszne!
Jak przechowywać odwrócone ciasto rabarbarowe?
Jeśli w domu nie jest zbyt gorąco, to takie ciasto możesz trzymać w temperaturze pokojowej przez około 3 dni. Warto je wtedy przykryć kloszem, albo przełożyć do szczelnego pojemnika, aby nie obsychało. Jeśli potrzebujesz je przechować dłużej, to warto je schować do lodówki, tak aby się nie zepsuło od wilgotnego rabarbaru.
Ciasto możesz również zamrozić na około 3 miesiące.
Mam nadzieję, że takie odwrócone ciasto z rabarbarem zasmakuje tobie i twoim bliskim i będziesz chętnie korzystać z przepisu. Będzie mi bardzo miło jeśli podzielisz się potem swoimi spostrzeżeniami w komentarzu pod przepisem :)
Polecam wam również mój przepis na ciasto maślankowe z rabarbarem albo na ciasto z rabarbarem i twarogiem.
A poniżej moje pierwsze zdjęcia tego ciasta wykonane w 2013 roku :)
Przepis na to ciasto znalazłam u Marthy Stewart, ale go trochę pozmieniałam.
Polecane przepisy na ciasta z rabarbarem
Koniecznie zobaczcie inne moje przepisy na pyszne ciasta z rabarbarem. Tutaj polecam między innymi trzy takie przepisy:
Popularne Przepisy
Polecane przepisy
Odwrócone ciasto z rabarbarem
Przepis na odwrócone ciasto rabarbarowe to fajny przepis na pyszne i aromatyczne ciasto z rabarbarem. Ciasto pieczone jest do góry nogami. To oznacza, że rabarbar układamy na dnie foremki i dopiero na niego wylewamy ciasto. Po upieczeniu ostrożnie przekładamy ciasto na talerz, tak aby rabarbar ze spodu znalazł się na górze ciasta. Tak pieczone ciasto z rabarbarem jest lekko karmelowe, dzięki zapieczeniu się cukru, a dodatkowo ciasto nie nasiąka od owoców i więc nie grozi wam zakalec.
Ciasto z rabarbarem przepis
Ten przepis pochodzi od Marthy Stewart i fajnie się sprawdzi w waszej kuchni. Ciasto jest fajnie aromatyczne dzięki cynamonowi i gałce muszkatołowej. A rabarbar obtoczony w cukrze trzcinowym nabiera słodkości i fajnego smaku. Koniecznie wypróbujcie ten przepis i upieczcie odwrócone ciasto rabarbarowe dla swojej rodziny. Polecam wam również puszyste ciasto z rabarbarem oraz przepis na ciasto z rabarbarem na oleju.