Odwrócone ciasto rabarbarowe
Przepis na odwrócone ciasto z rabarbarem
Odwrócone ciasto rabarbarowe, to ciasto z karmelizowanym rabarbarem, które jest pieczone do góry nogami. Dzięki umieszczeniu rabarbaru na spodzie foremki do pieczenia nabiera on karmelowego smaku, a ciasto nie przesiąka od jego soków. Koniecznie spróbujcie!
Spis treści
Odwrócone ciasto rabarbarowe przepis krok po kroku
Jeśli lubicie ciasta z rabarbarem, to koniecznie wypróbujcie ten przepis na ciasto pieczone do góry nogami.
Odwrócone ciasto rabarbarowe przepis
Wyposażenie
- Foremka do pieczenia o wielkości około 22 cm.
Składniki
składniki na odwrócone ciasto rabarbarowe
- 60 g masła
- 3/4 szklanki cukru trzcionowego (150 g)
- ok. 500 g rabarbaru
- 110 g masła (rozpuszczonego i ostudzonego)
- 1,5 szklanki mąki pszennej (225 g)
- 2 jajka (rozmiar L)
- 1 szklanka cukru (200 g)
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 0,5 łyżeczki cynamonu
- 1/4 łyżeczki soli
- 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej (mielonej )
- 1 szklanka śmietany (lub jogurtu naturalnego – 250 ml)
Instrukcja
Jak zrobić odwrócone ciasto z rabarbarem
- Na dno foremki wyłóż w cząstkach 60 g masła, wysmaruj też masłem boki.60 g masła
- Rabarbar umyj i pokrój na mniejsze kawałki. Zasyp go cukrem trzcinowym, dokładnie wymieszaj i odstaw na bok na około 5 minut.ok. 500 g rabarbaru, 3/4 szklanki cukru trzcionowego
- Po tym czasie wyłóż rabarbar do foremki.
- W misce zmieszaj razem mąkę, proszek do pieczenia, sól, cynamon i gałkę.1,5 szklanki mąki pszennej, 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia, 0,5 łyżeczki cynamonu, 1/4 łyżeczki soli, 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
- Masło rozpuść i odstaw do przestudzenia.110 g masła
- Jajka zmiksuj ze szklanką cukru.2 jajka, 1 szklanka cukru
- Do masy jajecznej dodawaj na zmianę mąkę, masło i jogurt (tak aby jako ostatnia poszła porcja mąki).1 szklanka śmietany
- Wyłóż ciasto na rabarbar i wyrównaj.
- Piecz w 180 stopniach (góra/dół) przez około godzinę (ja piekłam o 10 minut dłużej, bo ciasto ciągle trochę "pływało", jeśli nie masz pewności, czy ciasto jest już gotowe, to lepiej potrzymaj go trochę dłużej).
- Po upieczeniu odstaw ciasto na około 10 minut do przestudzenia. Następnie obkrój go dookoła i ostrożnie przełóż na talerz, tak aby warstwa rabarbarowa była u góry.
Notatki
Prywatne
Odwrócone ciasto z rabarbarem – uwagi
Jest jeszcze trochę rabarbaru, więc proponuję upieczenie odwróconego ciasta rabarbarowego.
Ciasto jest wspaniałe – słodko-kwaśne, lekko maślane, a dodane przyprawy świetnie się komponują z całością.
Jeśli lubicie rabarbar i lekko kwaśne ciasta, to wypróbujcie ten przepis!
Polecam wam również mój przepis na ciasto maślankowe z rabarbarem albo na ciasto z rabarbarem i twarogiem.
Przepis na to ciasto znalazłam u Marthy Stewart, ale go trochę pozmieniałam.
Polecane przepisy na ciasta z rabarbarem
Koniecznie zobaczcie inne moje przepisy na pyszne ciasta z rabarbarem. Tutaj polecam między innymi trzy takie przepisy:
Popularne Przepisy
Polecane przepisy
Odwrócone ciasto z rabarbarem
Przepis na odwrócone ciasto rabarbarowe to fajny przepis na pyszne i aromatyczne ciasto z rabarbarem. Ciasto pieczone jest do góry nogami. To oznacza, że rabarbar układamy na dnie foremki i dopiero na niego wylewamy ciasto. Po upieczeniu ostrożnie przekładamy ciasto na talerz, tak aby rabarbar ze spodu znalazł się na górze ciasta. Tak pieczone ciasto z rabarbarem jest lekko karmelowe, dzięki zapieczeniu się cukru, a dodatkowo ciasto nie nasiąka od owoców i więc nie grozi wam zakalec.
Ciasto z rabarbarem przepis
Ten przepis pochodzi od Marthy Stewart i fajnie się sprawdzi w waszej kuchni. Ciasto jest fajnie aromatyczne dzięki cynamonowi i gałce muszkatołowej. A rabarbar obtoczony w cukrze trzcinowym nabiera słodkości i fajnego smaku. Koniecznie wypróbujcie ten przepis i upieczcie odwrócone ciasto rabarbarowe dla swojej rodziny. Polecam wam również puszyste ciasto z rabarbarem oraz przepis na ciasto z rabarbarem na oleju.