Orzechowe ciasteczka z dżemem
Przepis na orzechowe ciasteczka z dżemem Marthy Stewart
Przepis na kruche orzechowe ciasteczka przekładane dżemem to harmonia chrupiącej tekstury i delikatnego smaku owocowego. Te pyszne, małe wypieki łączą w sobie wyjątkowy orzechowy posmak z lekką kwaskowością dżemu, tworząc doskonałą równowagę. Proste w przygotowaniu ciasteczka doskonale nadają się na słodki poczęstunek idealny na różne okazje. Odkryj prostotę i smak w jednym dzięki temu przepisowi na kruche orzechowe ciasteczka Linzer przekładane dżemem!
Spis treści
Orzechowe ciasteczka z dżemem przepis krok po kroku
Jeśli lubisz orzechowe kruche ciasteczka to spróbuj tych przekładanych dodatkowo dżemem owocowym.
Orzechowe ciasteczka z dżemem przepis
Składniki
składniki na orzechowe ciasteczka z dżemem
- 425 g mąki pszennej (niepełne 4 szklanki)
- 150 g cukru (3/4 szklanki)
- 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
- 0,5 łyżeczki soli
- 0,5 łyżeczki cynamonu
- 200 g orzechów laskowych
- 230 g masła (miękkiego )
- 2 żółtka (z jajek rozmiar L)
- 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
- około 3/4 szklanki dżemu malinowego ((lub innego czerwonego:)))
Instrukcja
Jak zrobić orzechowe ciasteczka przekładane dżemem
- Orzechy laskowe podpraż w piekarniku nagrzanym do 180 stopni (w trybie góra/dół) przez około 10 minut – przełóż orzechy na czystą ściereczkę i energicznie trąc materiałem o orzechy usuń z nich skórkę.200 g orzechów laskowych
- Przełóż orzechy do blendera i zmiksuj na mączkę.
- Masło utrzyj z cukrem i wanilią na puszystą masę.150 g cukru, 230 g masła, 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
- Do masy maślanej dodaj po jednym żółtku i krótko zmiksuj.2 żółtka
- Mąkę zmieszaj z proszkiem do pieczenia, solą, cynamonem i zmielonymi orzechami.425 g mąki pszennej, 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia, 0,5 łyżeczki soli, 0,5 łyżeczki cynamonu
- Do masy maślanej dodaj porcjami mąkę i miksuj do połączenia składników.
- Jeśli mikser ma problemy ze zmieszaniem, to końcówkę krótko zagnieć rękoma.
- Podziel masę na dwie części, każdą spłaszcz, zawiń w folię i schłodź w lodówce przez przynajmniej 30 minut.
- Po schłodzeniu wyjmij jedną część ciasta, rozwałkuj na około 5 mm grubości – podsypuj odrobiną mąki, bo ciasto może się lekko rwać – w takim przypadku sklejaj je w trakcie.
- Wycinaj duże koła i duże serca – tyle aby tworzyły pary.
- W co drugim ciastku wytnij na środku mniejszy kształt.
- Ciastka są bardzo delikatne i lubią się rwać, więc proponuję przenosić je na blachę do pieczenia na szerokim nożu lub łopatce.
- Piecz orzechowe ciasteczka w piekarniku nagrzanym do 180 stopni (w trybie góra/dół) przez około 10 minut.
- Po upieczeniu ostudź.
- Całe ciasteczka smaruj dżemem i przykrywaj ciasteczkiem z wyciętym środkiem.około 3/4 szklanki dżemu malinowego
- Ciastka przed podaniem oprósz cukrem pudrem.
Prywatne
Orzechowe ciasteczka linzer z dżemem – uwagi
Przepis na orzechowe ciasteczka z dżemem wypatrzyłam u Marthy Stewart jeszcze przed świętami Bożego Narodzenia. Miałam wtedy tyle przepisów wcześniej zaplanowanych, że już zupełnie nie starczyło mi na nie czasu. Jednak przepis tak mi się podobał, że zapamiętałam je na później. Teraz wykorzystuję go przy okazji Walentynek :)
Te ciasteczka orzechowe są bardzo uniwersalne – zmieniając kształt i dżem możecie podać je na różne okazje. W Boże Narodzenie robimy gwiazdki, w Walentynki serduszka, w Wielkanoc kwiatuszki, a poza tym możemy je robić zupełnie bez okazji. A na prawdę warto, bo ciasteczka są przeeeepyszne – ja sama ciągle się do nich dobierałam, a moja córka zjadła chyba większość. Nawet sąsiedzi się załapali na kilka i też im bardzo smakowały :)
Przygotowanie kruchych ciasteczek orzechowych
Same ciasteczka orzechowe są bardzo kruche i muszę przyznać, że niezbyt wdzięczne do wałkowania i wykrawania – trzeba z nimi postępować bardzo delikatnie, bo się lubią rwać – ja do przekładania na blaszkę pomagałam sobie podkrajając ciastka od spodu szerokim nożem i przenosząc je na nim na papier do pieczenia. Za to po upieczeniu to bajka – aromatyczne, delikatne i kruche. Po przełożeniu dżemem i poleżeniu ciasteczka miękną – ale dalej są przepyszne – dlatego jeśli wolicie je chrupiące, to przełóżcie je dżemem bezpośrednio przed podaniem.
Spróbujcie też przepis na czekoladowe ciasteczka z kremem podobne do ciasteczek oreo.
Polecane przepisy na ciastka przekładane
Koniecznie zobacz inne moje przepisy na pyszne ciasteczka przekładane różnymi kremami. Tutaj polecam między innymi takie trzy przepisy:
Popularne Przepisy
Polecane przepisy
Orzechowe ciastka z dżemem
Ten przepis na pyszne kruche ciasteczka orzechowe przekładane dżemem bardzo wam zasmakuje. Ciasteczka są niebotycznie pyszne. Chociaż z ich przygotowaniem jest troszkę zabawy. Ciasto jest delikatne w obsłudze, ale za to po upieczeniu wynagradzają wszystko smakiem. Te ciastka Marthy Stewart są bardzo podobne do popularnych austriackich ciasteczek Linzer. Ciasteczka Linzer to dwa kruche ciasteczka przełożone dżemem malinowym lub innym dżemem. Wierzchnie ciasteczko ma zawsze wycięty środek, tak aby było przez niego widać dżem.
Ciastka Linzer przepis
Zapiszcie sobie przepis na takie orzechowe ciasteczka Linzera - wybornie smakują w połączeniu z dżemem malinowym. Możecie też wybrać inny dżem. Te ciasteczka orzechowe będą również pysznie smakować przełożone nutellą - spróbujcie sami. Orzechowe ciasteczka z dżemem możecie przygotować na święta, Walentynki, uroczystości rodzinne, albo po prostu na weekend do kawy.
Wypróbujcie również inne moje przepisy na ciasteczka - polecam między innymi bananowe whoopie pies, czekoladowe ciasteczka oreo, krojone ciasteczka orzechowe albo ciasteczka orzeszki.