Ciasta ucierane

ciasta ucierane


Przepisy na ciasta ucierane

Ciasta ucierane to przede wszystkim ciasta, w których długo uciera się składniki aż nabiorą puszystości. Może to być ucierane masło, albo ucierane jajka.

Jak zrobić idealne ucierane ciasto?

Ciasto ucierane musi być długo ucierane – we wstępnym etapie – nawet z 10 minut.

Tak długo, aż cukier się cały rozpuści, a masło, albo jajka nabiorą białego koloru i napuszą się.

Tak przygotowane masło sprawia, że potem ciasto jest bardzo delikatne i aksamitne.

Musicie również pamiętać, że potem – gdy już dodajecie mąkę, to nie możecie jej miksować za długo.

Jeśli mąka będzie długo mieszana z ciastem, to ciasto po upieczeniu będzie twarde :(

Zapamiętajcie więc – mąkę mieszamy  krótko!

Dobrze jest też, gdy wszystkie składniki mają temperaturę pokojową – dotyczy to szczególnie jajek.

Dodanie zimnych jajek często powoduje, że ciasto zaczyna wyglądać jak zwarzone – na szczęście dosypanie mąki zwykle wszystko naprawia ;)

Ja się przyznaję, że rzadko przejmuję się temperaturą pokojową składników i najczęściej po prostu po każdym jajku dodaję od razu łyżkę mąki :)

Najlepsze przepisy na ciasta ucierane

Najczęściej wśród ciast ucieranych spotykamy babki, ale są tu też ciasta z owocami, ciasta biszkoptowe, ciasta z makiem, czy też babeczki.

Sprawdź moje przepisy na ciasta ucierane opisane krok po kroku

najlepsze wypieki i sałatki

Ebook za darmo!

Zapisz się do mojego newslettera, a otrzymasz kod uprawniający na darmowe pobranie ebooka Wielkanocne Wypieki

Nie spamujemy! Zapoznaj się z polityką prywatności.

Archiwum

Jestem również tu

rondel
Baza przepisów kulinarnych

Zobacz przepisy: Ciasta ucierane