Rustykalna tarta gruszkowa
Przepis na ciasto na jesień – rustykalną tartę gruszkową z ricottą i dżemem
wpis sponsorowany
Dziś u mnie pyszna i prosta rustykalna tarta gruszkowa. Taka tarta nazywana również tartą galette to doskonały pomysł na jesienne ciasto pełne smaku. Tu lekko cynamonowe kruche ciasto posmarowałam serkiem ricotta i dżemem gruszkowym i ułożyłam pokrojoną gruszkę. Ciasto można zjeść już na ciepło tuż po upieczeniu, albo po schłodzeniu.
Spis treści
Rustykalna tarta gruszkowa przepis krok po kroku
Jeśli lubisz proste i szybkie ciasta, które możesz upiec bez foremki, to koniecznie wypróbuj ten przepis.
Rustykalna tarta gruszkowa przepis
Składniki
składniki na kruche ciasto do tarty
- 150 g mąki pszennej ((1 szklanka) )
- 70 g masła
- 25 g cukru pudru ((2 łyżki) )
- 1 jajka (- użyłam rozmiar L)
- 0,5 łyżeczki mielonego cynamonu
- 0,5 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
składniki na nadzienie do galette
- około 125 g serka ricotta
- 1 łyżka miodu
- około 0,5 słoiczka Dżemu (z gruszek z anyżem od Stovit)
- 1 duża gruszka ( pokrojona w plasterki)
Instrukcja
Jak zrobić rustykalną tartę z gruszkami i ricottą
- Z podanych składników zagnieć ciasto – gotowe ciasto owiń w folię spożywczą, lekko rozpłaszcz i schłódź w lodówce przez około godzinę.150 g mąki pszennej, 70 g masła, 25 g cukru pudru, 1 jajka, 0,5 łyżeczki mielonego cynamonu, 0,5 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
- Po tym czasie ciasto lekko zagnieć i rozwałkuj na cienki placek – maksymalnie o grubości 5 mm.
- Przełóż ciasto na papier do pieczenia i ułóż na dużej blaszce z piekarnika.
- Serek ricotta zmieszaj z miodem i posmaruj nim wierzch ciasta – zostaw dookoła wolny brzeg o szerokości około 2 cm.około 125 g serka ricotta, 1 łyżka miodu
- Na wierzch serka wyłóż dżem gruszkowy, a na nim ułóż plasterki gruszki.około 0,5 słoiczka Dżemu, 1 duża gruszka
- Wolny brzeg ciasta zegnij do środka tarty nakładając go lekko na nadzienie.
- Piecz ciasto w 220 stopniach (tryb góra/dół) przez około 20-25 minut – do zrumienienia.
- Po upieczeniu lekko ostudź.
- Możesz zjeść ją na ciepło lub na zimno :)
Prywatne
Składniki Odżywcze
Kruche ciasto z gruszkami i ricottą – uwagi
Jesienią najlepiej smakują ciasta z gruszkami i jabłkami :)
A ja najbardziej lubię kruche ciasta z tymi owocami.
Tym razem upiekłam rodzince rustykalną tartę gruszkową z serkiem ricotta, dżemem gruszkowym z nutką anyżu oraz plastrami gruszki.
Ciasto wyszło nieziemskie.
Idealne, rozpływające się w ustach lekko cynamonowe ciasto i te gruszki – mmmm 😋😋😍
Tarta świetnie smakuje na ciepło (można zjeść z lodami :D) ale równie pyszna jest na zimno.
Spróbujcie koniecznie – zwłaszcza, że takie tarty galette są proste do zrobienia i nie wymagają formy do pieczenia.
Zapraszam was również do wypróbowania innych przepisów na pyszne słodkie tarty.
Przepis przygotowany we współpracy z marką Stovit
Polecane przepisy na kruche tarty z owocami
Koniecznie zobacz inne moje przepisy na pyszne tarty pieczone z różnymi owocami. Tutaj polecam takie trzy przepisy:
Popularne Przepisy
Polecane przepisy
Przepis na kruchą tartę z gruszkami
Upiecz dziś ze mną takie proste ale pyszne kruche ciasto z gruszkami i serkiem ricotta. To tarta galette, więc jest pieczona bez foremki - bezpośrednio na dużej blaszce z piekarnika. Tu lekko cynamonowe kruche ciasto posmarowałam serkiem ricotta z odrobiną miodu i dodałam gruszki z dżemem gruszkowym. Tak otrzymałam niezwykle apetyczną tartę. Jeśli lubisz ciasta z gruszkami i serkami, to koniecznie wypróbuj to połączenie.