Sernik z brzoskwiniami i makiem
Przepis na przepyszny sernik z brzoskwiniami i makiem
Na tegoroczne święta Bożego Narodzenia koniecznie upieczcie sernik z brzoskwiniami i makiem na kruchym spodzie. Ten sernik to prawdziwe cudo. Mamy tu warstwę bezy makowo-kokosowej, do tego mnóstwo soczystych i słodkich brzoskwiń oraz kruszonka. Taki sernik zasmakuje każdemu! Kupcie więc dobry tłusty twaróg i zróbcie ten sernik!
Spis treści
Sernik z brzoskwiniami i makiem przepis krok po kroku
Jeśli szukasz przepisu na wyjątkowy sernik, w dodatku sernik na dużą blachę, to koniecznie wypróbuj ten przepis.
Sernik z brzoskwiniami i makiem przepis
Wyposażenie
- Foremka do pieczenia o wielkości około 20/30 lub 24/24 cm.
Składniki
składniki na kruche ciasto do sernika
- 250 g masła
- 50 g cukru pudru ((5 płaskich łyżek) )
- 5 żółtek ( z jajek rozmiar L (białka będą użyte do bezy))
- 450 g mąki pszennej ((3 szklanki) )
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
składniki na sernik:
- 1 kg twarogu (na serniki – użyj gęsty i tłusty – u mnie Piątnica w wiaderku)
- 2 jajka (rozmiar L)
- 200 g cukru ((1 szklanka) )
- 1 opakowanie budyniu waniliowego
składniki na bezę makowo-kokosową:
- 5 białek ((pozostałych z jajek z ciasta kruchego))
- 200 g cukru ((1 szklanka) )
- 140 g maku (niemielonego, suchego (1 szklanka) )
- 100 g wiórek kokosowych ((1 szklanka) )
dodatkowo do sernika
- 2 puszki brzoskwiń w syropie ((waga owoców w sumie około 1 kg) – owoce pokrój w kostkę.)
Instrukcja
Jak zrobić kruche ciasto do sernika
- Z podanych składników zagnieć ciasto, jeśli nie do końca chce się połączyć w całość, to dodaj odrobinę zimnej wody.250 g masła, 50 g cukru pudru, 5 żółtek, 450 g mąki pszennej, 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- Podziel ciasto na dwie porcje – mniej więcej 2/3 i 1/3 ciasta – zawiń w folię i schowaj do zamrażarki na około godzinę.
- Po tym czasie większą porcję ciasta zetrzyj na tarce o grubych oczkach i przełóż do foremki o wielkości około 20/30 cm (wyłożonej papierem do pieczenia) i lekko ugnieć.
- Podpiecz ciasto w 180 stopniach przez około 15 minut.
Jak zrobić sernik:
- Zmiksuj krótko wszystkie składniki masy twarogowej.1 kg twarogu, 2 jajka, 200 g cukru, 1 opakowanie budyniu waniliowego
Jak zrobić bezę makową:
- Zmiksuj lekko białka ze szczyptą soli.5 białek
- Dosypuj powoli cukier, a następnie miksuj na najwyższych obrotach aż białka będą bardzo gęste i lśniące.200 g cukru
- Dodaj do białek suchy mak oraz wiórki kokosowe i delikatnie wymieszaj.100 g wiórek kokosowych, 140 g maku
Sernik z brzoskwiniami i makiem – wykonanie:
- Na podpieczony spód wyłóż pokrojone w kostkę brzoskwinie.2 puszki brzoskwiń w syropie
- Wyłóż na owoce masę serową i rozprowadź równą warstwą.
- Na masę twarogową wyłóż białka z makiem i kokosem – nakładaj po łyżce, a potem delikatnie wyrównaj.
- Zetrzyj na tarce drugą (mniejszą) część ciasta kruchego i posyp nim wierzch ciasta.
- Piecz całość w 175 stopniach (tryb góra/dół) przez około 60-70 minut.
- Po tym czasie – wyłącz piekarnik, a ciasto zostaw w środku, aż ostygnie.
- Na koniec schłodź w lodówce przez kilka godzin.
- Przed podaniem wyjmij ciasto trochę wcześniej z lodówki, aby kruche ciasto się ociepliło – będzie łatwiej go pokroić.
Notatki
Prywatne
Składniki Odżywcze
Sernik z brzoskwiniami i bezą z makiem – uwagi
Muszę przyznać, że ten sernik z brzoskwiniami i makiem wyjątkowo przypadł nam do gustu :)
Wszystkie smaki idealnie do siebie pasują i sprawiają, że chce się sięgać po kolejny kawałek.
Całe szczęście, że wychodzi go wielka blacha, można się więc częstować bez większych oporów.
Tym ciastem częstowałam wyjątkowo dużą ilość osób i wszyscy byli zachwyceni.
A mąż mówi, że u niego w pracy znikło nie wiadomo kiedy :D
Jak zrobić sernik z brzoskwiniami i makiem – wskazówki
Do tego sernika trzeba przygotować kruche ciasto, będzie też potrzebować dwie puszki brzoskwiń (albo kilogram owoców), suchy mak (taki w ziarenkach) oraz wiórki kokosowe.
Ciasto nie jest trudne do zrobienia, więc myślę, że spokojnie sobie z nim poradzicie :)
Jaki twaróg do sernika z brzoskwiniami?
Musicie tu użyć twaróg dobrej jakości. Najlepiej tłusty lub półtłusty. Jeśli używacie twaróg w kostce, to wcześniej musicie go zmielić. Ja sobie ułatwiłam tutaj prac i użyłam twaróg z wiaderka. Pamiętajcie, że używając twaróg z wiaderka też musicie użyć taki tłusty i bardzo gęsty. Te lżejsze i luźniejsze twarogi (jak np. President) nie utrzymają masy makowej na górze i wszystko może się wam zapaść w trakcie pieczenia!
Z twarogów w wiaderku polecam tu wam twaróg Piątnicy albo Mój Ulubiony. Ja zwykle korzystam z Piątnicy i jeszcze nigdy mnie nie zawiódł.
Kupcie więc dobry twaróg i upieczcie ten sernik z brzoskwiniami i makiem na święta Bożego Narodzenia lub na inną okazję.
Polecam wam także przepis na seromakowca, na piegowatego sernika oraz na pomarańczowego sernika na makowym spodzie.
Inspiracja z Moich wypieków – podaję swoją wersję.
Polecane przepisy na serniki na Boże Narodzenie
Koniecznie zobaczcie inne moje przepisy na serniki idealne na święta i nie tylko. Tutaj polecam takie trzy przepisy: