Sernik z brzoskwiniami i makiem

Zaktualizowany: 2023 27 września
sernik z brzoskwiniami i makiem

Przepis na przepyszny sernik z brzoskwiniami i makiem

Na tegoroczne święta Bożego Narodzenia koniecznie upieczcie sernik z brzoskwiniami i makiem na kruchym spodzie. Ten sernik to prawdziwe cudo. Mamy tu warstwę bezy makowo-kokosowej, do tego mnóstwo soczystych i słodkich brzoskwiń oraz kruszonka. Taki sernik zasmakuje każdemu! Kupcie więc dobry tłusty twaróg i zróbcie ten sernik!

sernikomakowiec z brzoskwiniami

Sernik z brzoskwiniami i makiem przepis krok po kroku

Jeśli szukasz przepisu na wyjątkowy sernik, w dodatku sernik na dużą blachę, to koniecznie wypróbuj ten przepis.

sernik z brzoskwiniami i makiem

Sernik z brzoskwiniami i makiem przepis

Wypieki Beaty
Przepis na pyszny sernik z brzoskwiniami i makowo-kokosową bezą.
4.27 z 19 ocen
Czas przygotowania 40 minut
Czas wykonania 1 hour 25 minut
Czas całkowity 2 hours 5 minut
Danie Ciasta
Porcje 24
Kalorie 228 kcal
Wyposażenie
  • Foremka do pieczenia o wielkości około 20/30 lub 24/24 cm.
Składniki

składniki na kruche ciasto do sernika

składniki na sernik:

  • 1 kg twarogu (na serniki – użyj gęsty i tłusty – u mnie Piątnica w wiaderku)
  • 2 jajka (rozmiar L)
  • 200 g cukru ((1 szklanka) )
  • 1 opakowanie budyniu waniliowego

składniki na bezę makowo-kokosową:

dodatkowo do sernika

  • 2 puszki brzoskwiń w syropie ((waga owoców w sumie około 1 kg) – owoce pokrój w kostkę.)
Instrukcja
 

Jak zrobić kruche ciasto do sernika

  • Z podanych składników zagnieć ciasto, jeśli nie do końca chce się połączyć w całość, to dodaj odrobinę zimnej wody.
    250 g masła, 50 g cukru pudru, 5 żółtek, 450 g mąki pszennej, 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • Podziel ciasto na dwie porcje – mniej więcej 2/3 i 1/3 ciasta – zawiń w folię i schowaj do zamrażarki na około godzinę.
  • Po tym czasie większą porcję ciasta zetrzyj na tarce o grubych oczkach i przełóż do foremki o wielkości około 20/30 cm (wyłożonej papierem do pieczenia) i lekko ugnieć.
  • Podpiecz ciasto w 180 stopniach przez około 15 minut.

Jak zrobić sernik:

  • Zmiksuj krótko wszystkie składniki masy twarogowej.
    1 kg twarogu, 2 jajka, 200 g cukru, 1 opakowanie budyniu waniliowego

Jak zrobić bezę makową:

  • Zmiksuj lekko białka ze szczyptą soli.
    5 białek
  • Dosypuj powoli cukier, a następnie miksuj na najwyższych obrotach aż białka będą bardzo gęste i lśniące.
    200 g cukru
  • Dodaj do białek suchy mak oraz wiórki kokosowe i delikatnie wymieszaj.
    100 g wiórek kokosowych, 140 g maku

Sernik z brzoskwiniami i makiem – wykonanie:

  • Na podpieczony spód wyłóż pokrojone w kostkę brzoskwinie.
    2 puszki brzoskwiń w syropie
  • Wyłóż na owoce masę serową i rozprowadź równą warstwą.
  • Na masę twarogową wyłóż białka z makiem i kokosem – nakładaj po łyżce, a potem delikatnie wyrównaj.
  • Zetrzyj na tarce drugą (mniejszą) część ciasta kruchego i posyp nim wierzch ciasta.
  • Piecz całość w 175 stopniach (tryb góra/dół) przez około 60-70 minut.
  • Po tym czasie – wyłącz piekarnik, a ciasto zostaw w środku, aż ostygnie.
  • Na koniec schłodź w lodówce przez kilka godzin.
  • Przed podaniem wyjmij ciasto trochę wcześniej z lodówki, aby kruche ciasto się ociepliło – będzie łatwiej go pokroić.
Notatki
Użyj dobrego – gęstego sera na serniki (ja najczęściej używam Piątnicę). Luźniejszy twaróg może nie utrzymać ciężaru piany. Twaróg typu President nie nadaje się do takiego rodzaju sernika!!
Prywatne
Składniki Odżywcze
Serving: 100gKalorie: 228kcalWeglowodany: 27gBiałko: 7gTłuszcz: 11g
Słowa kluczowe sernik z brzoskwiniami, sernik z makiem
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!
sernik z makiem i brzoskwiniami

Sernik z brzoskwiniami i bezą z makiem – uwagi

Muszę przyznać, że ten sernik z brzoskwiniami i makiem wyjątkowo przypadł nam do gustu :)

Wszystkie smaki idealnie do siebie pasują i sprawiają, że chce się sięgać po kolejny kawałek.

Całe szczęście, że wychodzi go wielka blacha, można się więc częstować bez większych oporów.

Tym ciastem częstowałam wyjątkowo dużą ilość osób i wszyscy byli zachwyceni.

A mąż mówi, że u niego w pracy znikło nie wiadomo kiedy :D

sernik z brzoskwiniami i wiórkami kokosowymi

Jak zrobić sernik z brzoskwiniami i makiem – wskazówki

Do tego sernika trzeba przygotować kruche ciasto, będzie też potrzebować dwie puszki brzoskwiń (albo kilogram owoców), suchy mak (taki w ziarenkach) oraz wiórki kokosowe.

Ciasto nie jest trudne do zrobienia, więc myślę, że spokojnie sobie z nim poradzicie :)

sernik z makiem i wiórkami kokosowymi

Jaki twaróg do sernika z brzoskwiniami?

Musicie tu użyć twaróg dobrej jakości. Najlepiej tłusty lub półtłusty. Jeśli używacie twaróg w kostce, to wcześniej musicie go zmielić. Ja sobie ułatwiłam tutaj prac i użyłam twaróg z wiaderka. Pamiętajcie, że używając twaróg z wiaderka też musicie użyć taki tłusty i bardzo gęsty. Te lżejsze i luźniejsze twarogi (jak np. President) nie utrzymają masy makowej na górze i wszystko może się wam zapaść w trakcie pieczenia! 

Z twarogów w wiaderku polecam tu wam twaróg Piątnicy albo Mój Ulubiony. Ja zwykle korzystam z Piątnicy i jeszcze nigdy mnie nie zawiódł.

Kupcie więc dobry twaróg i upieczcie ten sernik z brzoskwiniami i makiem na święta Bożego Narodzenia lub na inną okazję.

Polecam wam także przepis na seromakowca, na piegowatego sernika oraz na pomarańczowego sernika na makowym spodzie.

sernik brzoskwiniowy z makiem sernik z brzoskwiniami na kruchym cieście

Inspiracja z Moich wypieków – podaję swoją wersję.

Polecane przepisy na serniki na Boże Narodzenie

Koniecznie zobaczcie inne moje przepisy na serniki idealne na święta i nie tylko. Tutaj polecam takie trzy przepisy:

Opublikowano: 2019 30 grudnia

Podziel się przepisem

Subskrybuj
Powiadom o
guest
Ocena Przepisu




Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych w celu publikacji komentarza

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

12 komentarzy
Najbardziej cenione
Najnowsze Najstarsze
Inline Feedbacks
View all comments

Popularne Przepisy

Polecane przepisy

Sernik brzoskwiniowy z makiem

Przepis na pyszny sernik na kruchym spodzie z dużą ilością pokrojonych w kostkę brzoskwiń z puszki. Do tego sernik ma na wierzchu obłędną bezę z makiem i wiórkami kokosowymi oraz tarte kruche ciasto. Ten sernik może wygląda na skomplikowany, ale taki nie jest! Wystarczy odpowiednio podzielić sobie pracę. Przygotujcie sobie wcześniej kruche ciasto i schowajcie go lodówki - możecie je zrobić nawet dzień wcześniej. Potem podpiekacie cześć ciasta i studzicie. Teraz przygotowujemy sernik z brzoskwiniami. Ja zwykle szybko miksuję razem wszystkie składniki i wykładam na spód. Jajka do masy serowej dodaję całe - nie miksuję oddzielnie białek. Najważniejszy jest twaróg - użyjcie dobrego, gęstego i tłustego twarogu. Aby utrzymał ciężar bezy makowo-kokosowej i tartego ciasta!

Białka na warstwę makowo-kokosową zmiksujcie z cukrem jak na bezę - aż będą białe, bardzo gęste i lśniące. Wtedy dodajcie do nich mak w ziarnkach oraz wiórki kokosowe i delikatnie wymieszajcie.

Sernik z brzoskwiniami i bezą

Przepis na sernik z brzoskwiniami przyda się wam nie tylko w Boże Narodzenie. To ciasto będzie idealne również na Wielkanoc, albo na większe uroczystości rodzinne. Wychodzi go duża blacha, więc wystarczy dla wielu gości. Połączenie sernika z makowcem jest bardzo pyszne i popularne. Możecie także upiec ciasto seromakowiec  z dużą ilością maku z bakaliami. Jeśli nie macie brzoskwiń, albo ich nie lubicie, to możecie z nich zupełnie zrezygnować. Nie wypłynie to mocno na samo ciasto. Z brzoskwiniami, czy bez sernik z bezą i makiem będzie smakował wyśmienicie! Spróbujcie koniecznie i dajcie mi znać w komentarzach jak wam smakowało to ciasto z brzoskwiniami i makiem :) Ja jestem nim zachwycona!

Zapraszam was także do wypróbowania innych przepisów na Boże Narodzenie z bloga.