Przepis na pyszny pieczony sernik z migdałami i jabłkami

Gdy zobaczyłam ten przepis na sernik z jabłkami od razu wiedziałam, że muszę go wypróbować :)

Przecież połączenie sernika i szarlotki musi być ciekawe i na pewno pyszne :)

I tak faktycznie jest – jak dla mnie bomba!

Świetny sernik, a do tego pyszne jabłka obsypane cynamonem i grubą warstwą płatków migdałowych.

Jak można tego nie pokochać :)

Zachęcam do wypróbowania – na pewno się nie zawiedziecie :)

A potem koniecznie wypróbujcie moje inne przepisy na serniki i ciasta z serem.

A jeśli macie ochotę na sernik na zimno, to wypróbujcie mój przepis na sernik na zimno z musem jabłkowym – bombowy!

Przejdź do przepisu Drukuj Przepis
5 z 2 ocen
Postaw mi kawę

sernik z jabłkami

sernik z jabłkami

serniczek z jabłkami

Sernik z jabłkami przepis

sernik z jabc582kami1

Sernik z jabłkami

Wypieki Beaty
Przepis na pyszny sernik na kruchym spodzie z kawałkami jabłek i cynamonem.
5 z 2 ocen
Czas przygotowania 40 minut
Czas wykonania 1 godz 10 minut
Czas całkowity 1 godz 50 minut
Danie Ciasta
Porcje 15

Wyposażenie

  • Przepis na formę o wielkości 26 cm.

Składniki

składniki na ciasto kruche:

składniki masy serowej:

ponadto:

Instrukcja
 

  • Jabłka obierz, pokrój w cienkie plasterki, skrop sokiem z cytryny, przykryj i odstaw.
    3 jabłka, sok
  • Nagrzej piekarnik do 180 stopni (góra/dół).
  • Wyrób ciasto kruche z podanych składników i wylep nim tortownicę (ja używałam takiej 26cm).
    50 g cukru, 150 g mąki pszennej, 70 g masła, 1 żółtko, 1 łyżka śmietany 18%, 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia, 1 szczypta cynamonu
  • Podpiecz ciasto przez około 10 minut.
  • Masło utrzyj z cukrami.
    50 g masła, 4 łyżki cukru, 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • Dodawaj po jednym jajku i ucieraj.
    4 jajka
  • Dodaj twaróg i dokładnie zmiksuj.
    500 g twarogu
  • Na koniec dodaj mąkę ziemniaczaną - zmiksuj
    1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • Masę serową wylej na podpieczony spód.
  • Na wierzchu wyłóż jabłka, posyp je cynamonem i płatkami migdałowymi.
    cynamon, płatki migdałowe
  • Ciasto piecz około 50-60 minut w 180 stopniach.
  • Po upieczeniu ostudź.
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!