Przepis na pyszny pieczony sernik z migdałami i jabłkami
Gdy zobaczyłam ten przepis na sernik z jabłkami od razu wiedziałam, że muszę go wypróbować :)
Przecież połączenie sernika i szarlotki musi być ciekawe i na pewno pyszne :)
I tak faktycznie jest – jak dla mnie bomba!
Świetny sernik, a do tego pyszne jabłka obsypane cynamonem i grubą warstwą płatków migdałowych.
Jak można tego nie pokochać :)
Zachęcam do wypróbowania – na pewno się nie zawiedziecie :)
A potem koniecznie wypróbujcie moje inne przepisy na serniki i ciasta z serem.
A jeśli macie ochotę na sernik na zimno, to wypróbujcie mój przepis na sernik na zimno z musem jabłkowym – bombowy!
Sernik z jabłkami przepis

Sernik z jabłkami
Przepis na pyszny sernik na kruchym spodzie z kawałkami jabłek i cynamonem.
Wyposażenie
- Przepis na formę o wielkości 26 cm.
Składniki
składniki na ciasto kruche:
- 50 g cukru 1/3 szklanki
- 150 g mąki pszennej 1 szklanka
- 70 g masła
- 1 żółtko z jajka rozmiar L
- 1 łyżka śmietany 18%
- 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia można pominąć
- 1 szczypta cynamonu
składniki masy serowej:
- 500 g twarogu na serniki - tłustego
- 50 g masła
- 4 jajka rozmiar L
- 4 łyżki cukru (ja użyłam cukru pudru)
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
ponadto:
- 3 jabłka średnie
- sok z 1/2 cytryny
- płatki migdałowe do posypania
- cynamon
Instrukcja
- Jabłka obierz, pokrój w cienkie plasterki, skrop sokiem z cytryny, przykryj i odstaw.3 jabłka, sok
- Nagrzej piekarnik do 180 stopni (góra/dół).
- Wyrób ciasto kruche z podanych składników i wylep nim tortownicę (ja używałam takiej 26cm).50 g cukru, 150 g mąki pszennej, 70 g masła, 1 żółtko, 1 łyżka śmietany 18%, 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia, 1 szczypta cynamonu
- Podpiecz ciasto przez około 10 minut.
- Masło utrzyj z cukrami.50 g masła, 4 łyżki cukru, 1 łyżeczka cukru waniliowego
- Dodawaj po jednym jajku i ucieraj.4 jajka
- Dodaj twaróg i dokładnie zmiksuj.500 g twarogu
- Na koniec dodaj mąkę ziemniaczaną - zmiksuj1 łyżka mąki ziemniaczanej
- Masę serową wylej na podpieczony spód.
- Na wierzchu wyłóż jabłka, posyp je cynamonem i płatkami migdałowymi.cynamon, płatki migdałowe
- Ciasto piecz około 50-60 minut w 180 stopniach.
- Po upieczeniu ostudź.
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!