Sernik z jabłkami

Gdy zobaczyłam ten przepis na sernik z jabłkami od razu wiedziałam, że muszę go wypróbować :)

Przecież połączenie sernika i szarlotki musi być ciekawe i na pewno pyszne :)

I tak faktycznie jest – jak dla mnie bomba – świetny sernik, a do tego pyszne jabłka obsypane cynamonem i grubą warstwą płatków migdałowych – jak można tego nie pokochać :)

Zachęcam do wypróbowania – na pewno się nie zawiedziecie :)

A potem koniecznie wypróbujcie moje inne przepisy na serniki i ciasta z serem.

 

 sernik z jabłkami

 sernik z jabłkami

 serniczek z jabłkami

Sernik z jabłkami

Wypieki Beaty
Przepis na formę o wielkości 26 cm.
5 z 1 oceny
Czas przygotowania 40 minut
Czas wykonania 1 godz 10 minut
Czas całkowity 1 godz 50 minut
Danie Ciasta
Porcje 20

Składniki
  

składniki na ciasto kruche:

składniki masy serowej:

Instrukcja
 

  • Jabłka obierz, pokrój w cienkie plasterki, skrop sokiem z cytryny, przykryj i odstaw.
  • Nagrzej piekanik do 180 stopni.
  • Wyrób ciasto kruche z podanych składników i wylep nim tortownicę (ja używałam takiej 26cm).
  • Podpiecz ciasto przez około 10 minut.
  • Masło utrzyj z cukrami, dodawaj po jednym jajku i ucieraj. Dodaj twaróg i dokładnie wymieszaj. Na koniec dodaj mąkę ziemniaczaną.
  • Masę serową wylej na podpieczony spód, na wierzchu wyłóż jabłka, posyp je cynamonem i płatkami migdałowymi.
  • Ciasto piecz około 50-60 minut w 180 stopniach.
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!