Sernik z jabłkami
Gdy zobaczyłam ten przepis na sernik z jabłkami od razu wiedziałam, że muszę go wypróbować :)
Przecież połączenie sernika i szarlotki musi być ciekawe i na pewno pyszne :)
I tak faktycznie jest – jak dla mnie bomba – świetny sernik, a do tego pyszne jabłka obsypane cynamonem i grubą warstwą płatków migdałowych – jak można tego nie pokochać :)
Zachęcam do wypróbowania – na pewno się nie zawiedziecie :)
A potem koniecznie wypróbujcie moje inne przepisy na serniki i ciasta z serem.

Sernik z jabłkami
Przepis na formę o wielkości 26 cm.
Składniki
składniki na ciasto kruche:
składniki masy serowej:
- 500 g twarogu
- 50 g masła
- 4 jajka
- 4 łyżki cukru (ja użyłam cukru pudru)
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
ponadto:
- 3 średnie jabłka
- sok z 1/2 cytryny
- płatki migdałowe
- cynamon
Instrukcja
- Jabłka obierz, pokrój w cienkie plasterki, skrop sokiem z cytryny, przykryj i odstaw.
- Nagrzej piekanik do 180 stopni.
- Wyrób ciasto kruche z podanych składników i wylep nim tortownicę (ja używałam takiej 26cm).
- Podpiecz ciasto przez około 10 minut.
- Masło utrzyj z cukrami, dodawaj po jednym jajku i ucieraj. Dodaj twaróg i dokładnie wymieszaj. Na koniec dodaj mąkę ziemniaczaną.
- Masę serową wylej na podpieczony spód, na wierzchu wyłóż jabłka, posyp je cynamonem i płatkami migdałowymi.
- Ciasto piecz około 50-60 minut w 180 stopniach.
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!