Szarlotka, czyli najlepsze ciasto z jabłkami

Czy ja już wam mówiłam, że uwielbiam jabłka?

Pewnie mówiłam, co? 😀

Jabłka jem codziennie, przynajmniej jedno, a najlepiej dwa. Pamiętam, że jak byłam młodsza, to potrafiłam wciągnąć kilogram dziennie – takich prosto z drzewa, pachnących słońcem.

Skoro tak pożeram jabłka, to jest zupełnie jasne, że ciastu z jabłkami też nigdy nie powiem „nie”.

Od jakiegoś czasu strasznie chciało mi się szarlotki – już za długo żadnej nie jadłam.

Nie wiedziałam jaką upiec, więc ciągle trwało to w zawieszeniu.

Niedawno na blogu Słodkie fantazje pojawił się wpis o szarlotce.

Ciasto zyskało wiele dobrych opinii, więc postanowiłam go wypróbować 🙂

Ciasto robi się szybko, bo nie wymaga schładzania w lodówce.

Jabłka można przygotować samemu, albo wykorzystać kupną masę jabłkową, albo przygotowane wcześniej jabłka ze słoika (ja zapomniałam, że na półce stoją mi słoiki z zeszłego roku i zrobiłam ze świeżych jabłek – dałam ich dużo i w konsekwencji masa lekko mi bokami przy jedzeniu wychodziła, ale ja nie narzekam, bo uwielbiam jabłka :)).

Spróbujcie, bo warto 🙂

A potem – jeśli tak jak ja uwielbiacie ciasta z jabłkami i jabłka – przetestujcie inne moje przepisy na szarlotki i jabłeczniki.

 

ciasto szarlotka

ciasto szarlotka

ciasto szarlotka

 

Szarlotka – przepis do druku

Szarlotka
 
Autor:
Składniki
ciasto: 400 g mąki
  • ⅓ szklanki cukru
  • 2 czubate łyżki proszku do pieczenia
  • 2 jajka
  • łyżka cukru waniliowego
  • 3-4 łyżki mleka
  • 160 g miękkiego masła
nadzienie:
  • 2 kg jabłek
  • ⅓ szklanki cukru
  • łyżka cukru waniliowego
  • ¼ łyżeczki cynamonu (można dać więcej, jeśli ktoś lubi cynamon)
  • 40 g masła
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej (opcjonalnie)
Wykonanie
przygotuj nadzienie:
  1. Jabłka obierz, przekrój na ćwiartki, usuń gniazdo nasienne i pokrój jabłko na kawałki.
  2. Wrzuć do garnka wszystkie składniki nadzienia (oprócz mąki) i dodaj około ¼ szklanki wody. Duś jabłka, aż zmiękną.
  3. Na koniec dodaj mąkę i dokładnie wymieszaj. Pogotuj jeszcze chwilkę i zestaw z ognia.
przygotuj ciasto:
  1. Zagnieć razem wszystkie składniki (możesz to zrobić mikserem, albo malakserem).
  2. Uformuj z ciasta kulę i podziel ją na dwie części. Rozwałkuj jedną z nich i wylep nią przygotowaną wcześniej foremkę (wyłożoną papierem do pieczenia, albo posmarowaną tłuszczem i wysypaną bułką tartą), ponakłuwaj ciasto kilkakrotnie. Podpiecz ciasto przez 10 minut w 180 stopniach.
  3. Na ciasto wyłóż masę jabłkową. Rozwałkuj drugą porcję ciasta i wyłóż na jabłka. Całość piecz około 30-35 minut.
  4. Po upieczeniu przestudź. Posyp cukrem pudrem, albo polej lukrem przygotowanym ze szklanki cukru pudru i odrobiny gorącej wody.
Notatki
Składniki na blachę około 26/31cm.