Tarta czekoladowo-pomarańczowa
Przepis na czekoladową tartę z pomarańczową żelką
Dziś u mnie wyjątkowa tarta czekoladowo-pomarańczowa, która nie wymaga pieczenia. Ta delikatna, kremowa tarta łączy intensywność gorzkiej czekolady z soczystością pomarańczy, tworząc połączenie, które zaskoczy Twoje podniebienie. Bez konieczności użycia piekarnika, ta szybka i łatwa do przygotowania tarta sprawi, że zachwycisz swoich bliskich elegancją i smakiem. Odkryj słodycz i świeżość w jednym kęsie dzięki tej niezwykłej tarcie czekoladowo-pomarańczowej.
Spis treści
Tarta czekoladowo-pomarańczowa przepis krok po kroku
Jeśli szukasz przepisu na wyjątkową i jednocześnie prostą tartę czekoladową, która nie wymaga pieczenia, to koniecznie wypróbuj ten przepis!
Tarta czekoladowo-pomarańczowa przepis
Wyposażenie
- Przepis na tartę o wielkości około 28 cm.
Składniki
składniki na spód z ciasteczek do tarty
- 200 g herbatników ((użyłam czarne))
- 80 g masła (rozpuszczonego )
składniki na żelkę pomarańczową do tarty
- 2 pomarańcze (- waga około 300 g)
- 100 ml wody ( lub soku pomarańczowego)
- 1 łyżka miodu ( – lub do smaku)
- 2 łyżeczki żelatyny ( + trochę wody do jej rozpuszczenia)
składniki na masę czekoladową do tarty
- 200 g gorzkiej czekolady
- 200 ml śmietany kremówki ( – użyłam 30%)
- skórka starta z jednej pomarańczy
składniki na dekorację
- 100 g kremówki (mocno schłodzonej)
- 250 g serka mascarpone (zimnego)
- 1 łyżka cukru pudru
- 100 g czekolady ( – użyłam mleczną)
- 1 łyżka gorzkiego kakao
Instrukcja
Jak zrobić spód z ciasteczek
- Herbatniki pokrusz na proszek – ja to robię malakserem, jeśli nie masz, to włóż ciastka do grubego woreczka i energicznie utłucz je wałkiem :)200 g herbatników
- Do pokruszonych herbatników dodaj rozpuszczone masło i wymieszaj.80 g masła
- Formę do tarty o wielkości 28-30 cm wysyp ciasteczkami i dokładnie ugnieć – ja najpierw ugniatam boki, a potem spód tarty.
- Schowaj formę do lodówki, aby masa stwardniała.
Jak zrobić żelkę pomarańczową do tarty
- Pomarańcze dokładnie umyj i najlepiej sparz wrzątkiem.2 pomarańcze
- Z jednej pomarańczy zetrzyj skórkę.
- Ostrym nożem odetnij pomarańczom "dupki", postaw je na desce do krojenia i odetnij skórki, tak aby usunąć również białą część spod skórki.
- Weź rondelek i wycinaj nad nim cząstki pomarańczy – tak jak widać je spomiędzy skórek.
- Wyciśnij sok z pozostałej części – z resztek i skórek.
- Dodaj do pomarańczy wodę lub sok pomarańczowy (może być z kartonika) i zagotuj aż owoce się rozpadną.100 ml wody
- Dosłodź do smaku miodem.1 łyżka miodu
- Żelatynę zalej odrobiną wody – tylko tyle aby zasłoniła żelatynę, gdy napęcznieje dodają ją do pomarańczy i dokładnie wymieszaj.2 łyżeczki żelatyny
- Odstaw żelkę do wystudzenia i gdy zacznie tężeć (nie może być płynna) wylej na spód z ciasteczek.
Jak zrobić krem czekoladowy
- Śmietanę kremówkę podgrzej w rondelku.200 ml śmietany kremówki
- Czekolady podziel na cząstki lub posiekaj.200 g gorzkiej czekolady
- Dodaj czekoladę do gorącej śmietany i mieszaj aż się rozpuści.
- Dodaj skórkę pomarańczową i wymieszaj.skórka starta z jednej pomarańczy
- Lekko przestudź krem, a następnie wyłóż go na żelkę pomarańczową.
- Schłodź całość w lodówce.
Jak udekorować tartę czekoladowo-pomarańczową
- Czekoladę połam i rozpuść w kąpieli wodnej.100 g czekolady
- Serek mascarpone zmiksuj ze śmietaną kremówką i łyżką cukru pudru.100 g kremówki, 250 g serka mascarpone, 1 łyżka cukru pudru
- Odłóż mniej więcej 1/3 masy.
- Do pozostałej masy dodaj rozpuszczoną czekoladę i zmiksuj.
- Odłóż połowę i do pozostałej masy dodaj łyżkę gorzkiego kakao.1 łyżka gorzkiego kakao
- Przygotuj sobie około 9 woreczków i 3 tylki o różnych rozmiarach i kształtach.
- Nałóż najpierw najciemniejszy krem do trzech woreczków z trzema różnymi tylkami i wyciśnij krem na wierzch tarty – w sposób "jak popadnie" ;)
- Do woreczków nałóż krem czekoladowy jaśniejszy i wyciśnij na tartę.
- Na koniec nałóż biały krem i wyciśnij.
- Tartę schłodź.
Prywatne
Składniki Odżywcze
Czekoladowa tarta o pomarańczowym aromacie – uwagi
Ta tarta czekoladowo-pomarańczowa to prawdziwe cudo. Smakuje wręcz obłędnie. A do tego nie wymaga pieczenia! Myślę, że każdy spokojnie sobie poradzi z jej przygotowaniem, więc spróbuj koniecznie! Przygotuj sobie niezbędne składniki i przygotuj to ciasto jak najszybciej.
Niezbędne składniki do przygotowania tarty czekoladowej
Spód zrobiłam z ciasteczek – kupiłam kiedyś czarne herbatniki (chyba w Biedronce) i stwierdziłam, że tutaj nadadzą się idealnie. Do tego żelka pomarańczowa, masa czekoladowa z gorzkiej czekolady i kremówki aromatyzowana skórką pomarańczową. A na koniec krem z mascarpone i czekolady – w trzech wersjach kolorystycznych.
Muszę przyznać, że najwięcej czasu poświęciłam na dekorację – pewnie was tym nie zaskoczyłam. Od czasu do czasu można poświęcić te dodatkowe pół godzinki i sprawić, że zwykła tarta wygląda nieziemsko.
Dzięki prostemu zabiegowi ciasto wygląda jak milion dolarów i może być ozdobą każdego stołu. Możecie ją przygotować na urodziny, albo na święta – w Wielkanoc będzie robić za najlepszego mazurka.
To kto się skusi na zabawę tylkami i wyciskanie kremu?
Zapraszam również na tartę czekoladowo-migdałową, na tartę czekoladową z malinami oraz na pyszną tartę czekoladową z czarną porzeczką.
Polecane przepisy na tarty czekoladowe
Koniecznie wypróbuj inne moje przepisy na pyszne tarty czekoladowe. Ja tu polecam między innymi takie trzy przepisy:
Popularne Przepisy
Polecane przepisy
Czekoladowa tarta z pomarańczami przepis
Zapraszam na niesłychanie pyszną i do tego niebywale pięknie się prezentującą tartę czekoladową z kremem czekoladowym i ukrytą w środku żelką pomarańczową. Taka tarta czekoladowa bez pieczenia będzie doskonała na specjalne okazje, bo wygląda zachwycająco i jeszcze lepiej smakuje. Zobacz mój dokładny przepis i sprawdź jak zrobić żelkę pomarańczową do tarty - a możesz ją też użyć np. do przełożenia tortu. Wypróbuj mój przepis na przepyszny krem czekoladowy z dodaną do niego skórką startą z pomarańczy i rozkoszuj się tym połączeniem smaku. Mój dokładny przepis krok po kroku pozwoli ci przygotować ciasto czekoladowe z pomarańczami, którym zachwycisz wszystkich!