Tarta czekoladowo-pomarańczowa

Zaktualizowany: 2024 30 stycznia
tarta czekoladowa z pomarańczami

Przepis na czekoladową tartę z pomarańczową żelką

Dziś u mnie wyjątkowa tarta czekoladowo-pomarańczowa, która nie wymaga pieczenia. Ta delikatna, kremowa tarta łączy intensywność gorzkiej czekolady z soczystością pomarańczy, tworząc połączenie, które zaskoczy Twoje podniebienie. Bez konieczności użycia piekarnika, ta szybka i łatwa do przygotowania tarta sprawi, że zachwycisz swoich bliskich elegancją i smakiem. Odkryj słodycz i świeżość w jednym kęsie dzięki tej niezwykłej tarcie czekoladowo-pomarańczowej.

tarta czekoladowo-pomarańczowa

Tarta czekoladowo-pomarańczowa przepis krok po kroku

Jeśli szukasz przepisu na wyjątkową i jednocześnie prostą tartę czekoladową, która nie wymaga pieczenia, to koniecznie wypróbuj ten przepis!

pyszna tarta czekoladowa bez pieczenia

Tarta czekoladowo-pomarańczowa przepis

Wypieki Beaty
Przepis na obłędną tartę czekoladową z żelką pomarańczową bez pieczenia.
4.41 z 5 ocen
Czas przygotowania 2 hours
Czas całkowity 2 hours
Porcje 15
Kalorie 346 kcal
Wyposażenie
  • Przepis na tartę o wielkości około 28 cm.
Składniki

składniki na spód z ciasteczek do tarty

składniki na żelkę pomarańczową do tarty

  • 2 pomarańcze (- waga około 300 g)
  • 100 ml wody ( lub soku pomarańczowego)
  • 1 łyżka miodu ( – lub do smaku)
  • 2 łyżeczki żelatyny ( + trochę wody do jej rozpuszczenia)

składniki na masę czekoladową do tarty

składniki na dekorację

Instrukcja
 

Jak zrobić spód z ciasteczek

  • Herbatniki pokrusz na proszek – ja to robię malakserem, jeśli nie masz, to włóż ciastka do grubego woreczka i energicznie utłucz je wałkiem :)
    200 g herbatników
  • Do pokruszonych herbatników dodaj rozpuszczone masło i wymieszaj.
    80 g masła
  • Formę do tarty o wielkości 28-30 cm wysyp ciasteczkami i dokładnie ugnieć – ja najpierw ugniatam boki, a potem spód tarty.
  • Schowaj formę do lodówki, aby masa stwardniała.

Jak zrobić żelkę pomarańczową do tarty

  • Pomarańcze dokładnie umyj i najlepiej sparz wrzątkiem.
    2 pomarańcze
  • Z jednej pomarańczy zetrzyj skórkę.
  • Ostrym nożem odetnij pomarańczom "dupki", postaw je na desce do krojenia i odetnij skórki, tak aby usunąć również białą część spod skórki.
  • Weź rondelek i wycinaj nad nim cząstki pomarańczy – tak jak widać je spomiędzy skórek.
  • Wyciśnij sok z pozostałej części – z resztek i skórek.
  • Dodaj do pomarańczy wodę lub sok pomarańczowy (może być z kartonika) i zagotuj aż owoce się rozpadną.
    100 ml wody
  • Dosłodź do smaku miodem.
    1 łyżka miodu
  • Żelatynę zalej odrobiną wody – tylko tyle aby zasłoniła żelatynę, gdy napęcznieje dodają ją do pomarańczy i dokładnie wymieszaj.
    2 łyżeczki żelatyny
  • Odstaw żelkę do wystudzenia i gdy zacznie tężeć (nie może być płynna) wylej na spód z ciasteczek.

Jak zrobić krem czekoladowy

  • Śmietanę kremówkę podgrzej w rondelku.
    200 ml śmietany kremówki
  • Czekolady podziel na cząstki lub posiekaj.
    200 g gorzkiej czekolady
  • Dodaj czekoladę do gorącej śmietany i mieszaj aż się rozpuści.
  • Dodaj skórkę pomarańczową i wymieszaj.
    skórka starta z jednej pomarańczy
  • Lekko przestudź krem, a następnie wyłóż go na żelkę pomarańczową.
  • Schłodź całość w lodówce.

Jak udekorować tartę czekoladowo-pomarańczową

  • Czekoladę połam i rozpuść w kąpieli wodnej.
    100 g czekolady
  • Serek mascarpone zmiksuj ze śmietaną kremówką i łyżką cukru pudru.
    100 g kremówki, 250 g serka mascarpone, 1 łyżka cukru pudru
  • Odłóż mniej więcej 1/3 masy.
  • Do pozostałej masy dodaj rozpuszczoną czekoladę i zmiksuj.
  • Odłóż połowę i do pozostałej masy dodaj łyżkę gorzkiego kakao.
    1 łyżka gorzkiego kakao
  • Przygotuj sobie około 9 woreczków i 3 tylki o różnych rozmiarach i kształtach.
  • Nałóż najpierw najciemniejszy krem do trzech woreczków z trzema różnymi tylkami i wyciśnij krem na wierzch tarty – w sposób "jak popadnie" ;)
  • Do woreczków nałóż krem czekoladowy jaśniejszy i wyciśnij na tartę.
  • Na koniec nałóż biały krem i wyciśnij.
  • Tartę schłodź.
Prywatne
Składniki Odżywcze
Serving: 1porcjaKalorie: 346kcalWeglowodany: 25gBiałko: 4.7gTłuszcz: 25gBłonnik: 0.7g
Słowa kluczowe czekoladowa tarta bez pieczenia, tarta z czekoladą
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!
pyszna tarta czekoladowa

Czekoladowa tarta o pomarańczowym aromacie – uwagi

Ta tarta czekoladowo-pomarańczowa to prawdziwe cudo. Smakuje wręcz obłędnie. A do tego nie wymaga pieczenia! Myślę, że każdy spokojnie sobie poradzi z jej przygotowaniem, więc spróbuj koniecznie! Przygotuj sobie niezbędne składniki i przygotuj to ciasto jak najszybciej.

tarta czekoladowo-pomarańczowa bez pieczenia

Niezbędne składniki do przygotowania tarty czekoladowej

Spód zrobiłam z ciasteczek – kupiłam kiedyś czarne herbatniki (chyba w Biedronce) i stwierdziłam, że tutaj nadadzą się idealnie. Do tego żelka pomarańczowa, masa czekoladowa z gorzkiej czekolady i kremówki aromatyzowana skórką pomarańczową. A na koniec krem z mascarpone i czekolady – w trzech wersjach kolorystycznych.

Muszę przyznać, że najwięcej czasu poświęciłam na dekorację – pewnie was tym nie zaskoczyłam. Od czasu do czasu można poświęcić te dodatkowe pół godzinki i sprawić, że zwykła tarta wygląda nieziemsko.

Dzięki prostemu zabiegowi ciasto wygląda jak milion dolarów i może być ozdobą każdego stołu. Możecie ją przygotować na urodziny, albo na święta – w Wielkanoc będzie robić za najlepszego mazurka.

To kto się skusi na zabawę tylkami i wyciskanie kremu?

Zapraszam również na tartę czekoladowo-migdałową, na tartę czekoladową z malinami oraz na pyszną tartę czekoladową z czarną porzeczką.

tarta czekoladowa
tarta czekoladowo-pomarańczowa bez pieczenia

Polecane przepisy na tarty czekoladowe

Koniecznie wypróbuj inne moje przepisy na pyszne tarty czekoladowe. Ja tu polecam między innymi takie trzy przepisy:

Opublikowano: 2018 16 marca

Podziel się przepisem

4.41 from 5 votes (5 ratings without comment)
Subskrybuj
Powiadom o
guest
Ocena Przepisu




Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych w celu publikacji komentarza

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

10 komentarzy
Najbardziej cenione
Najnowsze Najstarsze
Inline Feedbacks
View all comments

Popularne Przepisy

Polecane przepisy

Czekoladowa tarta z pomarańczami przepis

Zapraszam na niesłychanie pyszną i do tego niebywale pięknie się prezentującą tartę czekoladową z kremem czekoladowym i ukrytą w środku żelką pomarańczową. Taka tarta czekoladowa bez pieczenia będzie doskonała na specjalne okazje, bo wygląda zachwycająco i jeszcze lepiej smakuje. Zobacz mój dokładny przepis i sprawdź jak zrobić żelkę pomarańczową do tarty - a możesz ją też użyć np. do przełożenia tortu. Wypróbuj mój przepis na przepyszny krem czekoladowy z dodaną do niego skórką startą z pomarańczy i rozkoszuj się tym połączeniem smaku. Mój dokładny przepis krok po kroku pozwoli ci przygotować ciasto czekoladowe z pomarańczami, którym zachwycisz wszystkich!