Torcik dyniowo-karmelowy
Przepis na jesienny torcik dyniowo-karmelowy
Dziś mam dla was niezwykle pyszny przepis na tort dyniowy z karmelem. Ten torcik składa się z ciasta dyniowego przekrojonego na cztery blaty i przełożonego obłędnym kremem karmelowym. Taki torcik przed podaniem warto dodatkowo polać sosem karmelowym i posypać orzechami. Tort będzie idealny zarówno na różne okazje jak i na weekend do kawy :) Polecam!
Spis treści
Torcik dyniowo-karmelowy przepis krok po kroku
Jeśli lubisz wilgotne ciasta dyniowe, to w tym roku upiecz ten niezwykle apetyczny torcik z dynią, karmelem i kremem.
Torcik dyniowo-karmelowy przepis
Wyposażenie
- 2 foremki o średnicy około 16 cm.
Składniki
składniki na ciasto dyniowe do tortu
- 300 g mąki pszennej (- 2 szklanki)
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej
- 2 łyżeczki cynamonu (mielonego )
- 0,5 łyżeczki imbiru (mielonego)
- 1 szczypta mielonych goździków
- 0,5 łyżeczki gałki muszkatołowej (mielonej )
- ok 450 g pure z dyni (- odsączonego)
- 200 g cukru (- 1 szklanka)
- 180 ml oleju
- 4 jajka (rozmiar L)
składniki na karmelowy krem do tortu
- 250 g serka mascarpone (zimnego)
- 250 ml śmietany kremówki (mocno schłodzonej)
- sos karmelowy ( – do smaku)
dodatkowe składniki do tortu dyniowo-karmelowego
- orzechy ( – np. pekan lub włoskie)
- sos karmelowy
Instrukcja
Jak zrobić ciasto dyniowe do tortu
- Zmieszaj razem wszystkie suche składniki – poza cukrem.300 g mąki pszennej, 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia, 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej, 2 łyżeczki cynamonu, 0,5 łyżeczki imbiru, 1 szczypta mielonych goździków, 0,5 łyżeczki gałki muszkatołowej
- W drugiej misce zmieszaj puree z dyni, olej, cukier oraz jajka.ok 450 g pure z dyni, 200 g cukru, 180 ml oleju, 4 jajka
- Dodaj suche składniki do mokrych i wymieszaj.
- Przelej ciasto do dwóch foremek o średnicy 16 cm (maksymalnie 18 cm) i piecz w 180 stopniach (góra-dół) przez około 40 minut – do suchego patyczka.
- Po upieczeniu ostudź.
Jak zrobić krem karmelowy do tortu dyniowego
- Zimną śmietanę kremówkę zmiksuj na sztywno, dodaj po łyżce serek mascarpone.250 ml śmietany kremówki, 250 g serka mascarpone
- Dodaj sos karmelowy do smaku.sos karmelowy
Tort dyniowo-karmelowy wykończenie:
- Z ciast dyniowych odetnij wypukłe czubki i je zjedz :)
- Ciasta przekrój wzdłuż na pół.
- Blaty ciasta przekładaj kremem karmelowym.
- Wierzch udekoruj orzechami oraz polej sosem karmelowym.orzechy, sos karmelowy
Prywatne
Tort dyniowy z kremem karmelowym – uwagi
Torcik dyniowo-karmelowy, to jak dla mnie kwintesencja jesieni :)
Wilgotne, aromatyczne ciasto dyniowe przekładane kremem karmelowym, zwieńczone masą orzechów i spływającym karmelem – po prostu mniam.
Do tego jeszcze cieplutki, gruby sweter i kubek gorącej herbaty z cytryną ….
Tak można ze spokojem przeżyć jesień – szczególnie gdy za oknem zamiast pięknej złotej jesieni, deszcz, deszcz, deszcz ….
Tak więc kupujcie dynię i bierzcie się za robotę (a dynię możecie sobie włożyć w słoiczki i wyciągać, gdy tylko najdzie Was ochota na dyniowe wypieki). A musicie koniecznie wypróbować również inne przepisy z dynią :D)
Jak zrobić sos karmelowy do tortu?
Sos karmelowy możecie użyć kupny, albo zrobić sami ekspresowo w mikrofalówce według mojego przepisu. Zobaczcie również mój krótki filmik, gdzie pokazuję jak zrobić sos karmelowy od zera. Nie jest to trudne, wymaga jedynie trochę uwagi, aby się nie oparzyć i nie spalić karmelu.
Sam torcik dyniowy nie jest jakiś specjalnie wielki – ciasta piekłam w dwóch foremkach o średnicy 16 cm – jest za to wysokie i na prawdę robi wrażenie.
Mi zostaje już tylko życzyć Wam smacznego, a sama idę po herbatkę :)
Inspirowałam się tym przepisem – zmieniłam krem, bo nie przepadam za kremami maślanymi.
Polecane przepisy na pyszne torty idealne na różne okazje
Koniecznie wypróbuj inne moje przepisy na pyszne torty domowe o różnych smakach, które sprawdzą się zarówno na weekend do kawy jak i na specjalne okazje:
Popularne Przepisy
Polecane przepisy
Przepis na ciasto dyniowe z kremem i karmelem
Zapraszam was dziś na niezwykle pyszny jesienny torcik przygotowany z ciasta dyniowego oraz karmelowego kremu. Torcik jest fajnie wilgotny i aromatyczny, a to za sprawą bardzo prostego i szybkiego ciasta dyniowego, które przygotujecie nawet bez użycia miksera. Wystarczy składniki ciasta wymieszać łyżką w misce i przełożyć do foremki do pieczenia. Dyniowe ciasto po upieczeniu studzimy, a następnie przekrajamy na blaty. Samo ciasto jest wilgotne dzięki dużej ilości puree z dyni oraz olejowi, więc nie musicie go dodatkowo nasączać, jak w przypadku tradycyjnego biszkoptu. O nie. Ten torcik jest bardziej zwarty, bardziej "mięsisty" i cięższy, ale uwierzcie mi - smakuje niewiarygodnie. Koniecznie musicie spróbować!
Jak zrobić torcik dyniowo-karmelowy?
Zobaczcie mój dokładny przepis opisany krok po kroku. Dzięki niemu upieczecie nie tylko doskonałe ciasto dyniowe, ale również przygotujecie bardzo prosty i pyszny krem karmelowy z serka mascarpone, śmietany kremówki oraz sosu karmelowego. Możecie tu użyć sklepowy sos karmelowy (taki jak do lodów) albo możecie zrobić swój własny sos karmelowy - to nie jest takie trudne :) Przed podaniem koniecznie posypcie torcik posiekanymi orzechami - fajnie sprawdzą się tu orzechy włoskie albo pekan. Możecie dodatkowo wcześniej podprażyć orzechy na suchej patelni. Takie prażone orzechy będą bardziej chrupiące i dodatkowo bardziej aromatyczne.