Torciki z truskawkowym kremem maślanym
Torciki z truskawkowym kremem maślanym i truskawkami
Czy ktoś inny uwielbia truskawki tak bardzo jak ja? Jeśli tak, to koniecznie musicie spróbować moich torcików z kremem truskawkowym i świeżymi truskawkami! Te lekkie i puszyste biszkopty, połączone z kremem z truskawek, a następnie udekorowane plastrami soczystych truskawek, są idealnym deserem na każdą okazję – od uroczystych przyjęć po spontaniczne popołudniowe przekąski. To pyszne i efektowne ciasto, które z pewnością zachwyci Waszych gości. Koniecznie zobacz jak zrobić takie torciki oraz krem truskawkowy do tortu z mrożonych truskawek.
Spis treści
Tort z truskawkowym kremem maślanym przepis krok po kroku
Jeśli lubisz truskawkowe wypieki, a właśnie nadarza się okazja, do przygotowania tortu, to koniecznie zrób mój tort z kremem truskawkowym i truskawkami!
Torciki z truskawkowym kremem maślanym przepis
Wyposażenie
- Okrągła forma do pieczenia o średnicy 22 cm.
Składniki
składniki na biszkopt do tortu
- 5 białek (z jajek rozmiar L)
- 5 żółtek
- 165 g cukru
- 150 g mąki pszennej
- 50 g mąki ziemniaczanej
składniki na poncz:
- 1 szklanka wody (gorącej )
- 2 łyżeczki cukru
- sok (z połowy cytryny)
składniki na maślany krem truskawkowy:
- 300 g truskawek ((mrożonych lub świeżych))
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- 200 g cukru (w porcjach po 100 g)
- 250 g masła (miękkiego )
- 2 jajka ((użyłam rozmiar L))
- 1 budyń waniliowy
- 1 kieliszek spirytusu (lub śmietankowy)
dodatkowo do tortu
- świeże truskawki (- pokrojone w plasterki)
Instrukcja
Jak zrobić biszkopt do tortu
- Białka ubij na sztywno ze szczyptą soli.5 białek
- Stopniowo dodawaj cukier i miksuj aż piana będzie biała i lśniąca.165 g cukru
- Mąkę przesiej przez sito razem z mąką ziemniaczaną.150 g mąki pszennej, 50 g mąki ziemniaczanej
- Do ubitych białek dodaj żółtka i krótko zmiksuj na małych obrotach.5 żółtek
- Wsyp mąkę i zmiksuj krótko na małych obrotach, albo ostrożnie wymieszaj łopatką.
- Ciasto przełóż do tortownicy (dno foremki wyłóż papierem do pieczenia, ale boki pozostaw suche i bez papieru).
- Piecz biszkopt przez 30-40 minut w 180 stopniach (tryb góra-dół) – do suchego patyczka.
- Po upieczeniu ostudź i pokrój na trzy blaty (ja lubię biszkopt piec dzień wcześniej, bo taki świeży ciężej się przekraja).
Jak zrobić poncz do nasączenia tortu
- Z podanych składników przygotuj płyn do nasączania – dostaw do wystudzenia.1 szklanka wody, 2 łyżeczki cukru, sok
Jak zrobić krem truskawkowy do przełożenia tortu
- Truskawki włóż do garnka razem z połową cukru i sokiem z cytryny.300 g truskawek, 200 g cukru, 1 łyżeczka soku z cytryny
- Gotuj aż owoce puszczą sok i się rozpadną – jeśli jest dalej dużo całych owoców, to rozgnieć je widelcem, albo zmiksuj blenderem.
- Budyń rozpuść w połowie szklanki wody (nie dodawaj już do niego cukru) i dodaj do truskawek – zamieszaj energicznie.1 budyń waniliowy
- Odstaw budyń do wystudzenia (wierzch przykryj woreczkiem foliowym lub folią spożywczą, wtedy na wierzchu nie utworzy się twarda skorupka).
- Najlepiej budyń przygotować dzień wcześniej, aby porządnie wystygł – studź go w temperaturze pokojowej.
- Przygotuj dwa garnki – większy i mniejszy. Do większego wlej wodę, a mniejszy ustaw na większym. Ustaw na gazie i podgrzewaj.
- Do mniejszego garnka włóż jajka i pozostały cukier – miksuj aż cukier się rozpuści, a masa będzie puszysta.2 jajka
- Ostaw do lekkiego wystudzenia.
- Masło zmiksuj mikserem – miksuj aż nabierze jasnego koloru i napuszy się (u mnie to około 10 minut), stopniowo dodaj masę jajeczną i dalej miksuj.250 g masła
- Dodaj po łyżce budyń truskawkowy, a na koniec wolno wlej spirytus.1 kieliszek spirytusu
- Krem może być dość płynny, ale po schłodzeniu zestali się.
Tort z kremem truskawkowym – złożenie
- Blaty biszkopta podlej przygotowanym ponczem i posmaruj kremem truskawkowym.
- Możesz dodatkowo nałożyć na krem świeże truskawki.
- Posmaruj kremem boki i wierzch tortu, udekoruj wg uznania.
Prywatne
Tort z maślanym kremem truskawkowym – uwagi
Torciki z truskawkowym kremem maślanym powstały „tak przy okazji” :)
Zostałam poproszona o przygotowanie tortu dla małego Alka i jego mama chciała właśnie tort z takim kremem.
Nigdy nie robiłam truskawkowego kremu, więc poszperałam w internecie i znalazłam taki przepis u Manci w kuchni:)
Z braku innych ciekawszych propozycji postanowiłam wypróbować przepis.
Krem faktycznie jest mocno truskawkowy, a jednocześnie nie jest jakoś mega słodki – czego się najbardziej obawiałam.
Nie jestem fanką tortów z kremem maślanym i jak mam wybór, to takich nie jadam, ale dla tej wersji mogę zrobić wyjątek :)
Z oczywistych względów krem przygotowałam z mrożonych truskawek (nie trzeba ich wcześniej rozmrażać), ale w sezonie spokojnie możecie przygotować go ze świeżych owoców.
Podaję przepis na tort o wielkości 22 cm – chociaż kremu powinno również wystarczyć na taki o średnicy 24 cm.
Ja przygotowałam indywidualne mini torciki, ale oczywiście możecie zrobić jeden duży tort – na pewno będzie z tym mniej zabawy ;)
Zapraszam również serdecznie do wypróbowania tortu truskawkowego ombre oraz ciasta z truskawkami i kruszonką.
Polecane przepisy na torty z truskawkami
Gorąco polecam Wam również wypróbowanie innych moich przepisów na torty, a szczególnie na torty z truskawkami. Na blogu znajdziecie takie przepisy:
Popularne Przepisy
Polecane przepisy
Tort z truskawkowym kremem maślanym
Przepis na pyszny i mocno truskawkowy tort z kremem truskawkowym. Do przygotowania tego truskawkowego tortu będziecie potrzebować krem maślano-budyniowy z truskawkami. Jak zwykle przygotowanie tortu warto podzielić sobie na etapy. Dzień wcześniej możecie upiec biszkopt i zrobić budyń truskawkowy. Następnego dnia zróbcie maślany krem truskawkowy i złóżcie tort. Taki tort powinien też postać trochę w lodówce, aby się ładnie ostał i warstwy ze sobą połączyły.
Przepis na tort z kremem truskawkowym
Zobaczcie mój przepis na torciki z truskawkowym kremem maślanym i zobaczcie jak zrobić krem maślany do tortu. Aby zrobić dobry krem maślany musicie bardzo dobrze zmiksować masło. Masło miksujemy długo - nawet z 10 minut, a składniki, które będziecie dodawać do masła muszą mieć pokojową temperaturę inaczej krem się zwarzy! Jak uratować zwarzony krem maślany? Ustawcie miskę z kremem nad garnkiem z gotującą się wodą i ciągle miksujcie. Krem ociepli się od pary wodnej i powinien nabrać właściwej konsystencji. Z moim dokładnym przepisem krok po kroku na truskawkowy krem maślany wszystko uda się znakomicie! Koniecznie wypróbujcie przepis na truskawkowy tort z kremem maślanym.
Zachęcam was również do wypróbowania innych moich przepisów na torty.