Bakaliowe ciasto na białkach
Przepis na ciasto z białek z bakaliami
Zapraszam dziś na pyszne i puszyste bakaliowe ciasto na białkach. To ciasto przygotowane jedynie na samych białkach bez użycia żółtek. To ciasto to świetna alternatywa dla różnych bez – szczególnie jeśli boisz się je piec, lub nie lubisz ciast bezowych. To szybkie ciasto pieczone z rodzynkami, orzechami i innymi bakaliami sprawdzi się idealnie jako słodki deser. Polecam.
Spis treści
Bakaliowe ciasto z białek przepis krok po kroku
Jeśli masz w domu dużą ilość białek, z którymi nie wiesz co zrobić, to upiecz takie pyszne ciasto.
Bakaliowe ciasto na białkach przepis
Wyposażenie
- Forma do pieczenia o wielkości około 24/24 cm albo dwie formy keksowe o długości około 25 cm.
Składniki
składniki na bakaliowe ciasto z białek
Instrukcja
- Zacznij miksować białka z odrobiną soli – tak aby się lekko spieniły.10 białek
- Wsypuj powoli cukier i miksuj całość na wysokich obrotach.200 g cukru
- Gdy białka będą bardzo gęste, białe i lśniące wlej małym strumieniem olej – miksuj na wolnych obrotach.240 ml oleju
- Dodaj ekstrakt waniliowy i zmiksuj – jeśli używasz cukier waniliowy, to możesz go dodać razem ze zwykłym cukrem.2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
- Mąkę przesiej przez sito i dodaj porcjami do białek – każdą porcję wymieszaj delikatnie szpatułką.200 g mąki pszennej
- Na koniec dodaj lekko posiekane orzechy i rodzynki – delikatnie wymieszaj.100 g orzechów, 50 g rodzynek
- Formę wyłóż papierem do pieczenia i przelej ciasto – wyrównaj powierzchnię.
- Piecz w 180 stopniach (tryb góra/dół) przez mniej więcej 35 minut – do suchego patyczka.
- Po upieczeniu ostudź i posyp na koniec cukrem pudrem.
Prywatne
Składniki Odżywcze
Bakaliowe ciasto z białek – uwagi
Pewnie po Tłustym Czwartku i smażeniu pączków i faworków zostało wam sporo białek. I teraz zastanawiacie się, co z nich zrobić. Ja zwykle wybieram upieczenie bezy, ale w tym roku tyle mam tych białek, że po jej upieczeniu dalej mi zostały. Pogrzebałam więc w czeluściach internetu i znalazłam taki przepis na bakaliowe ciasto na białkach. Oryginalnie to ciasto był pieczone w dwóch blaszkach keksowych. Tylko po co mi dwa ciasta, skoro wolę mieć jedno?
Zamiast dzielić go na porcje, wpakowałam całość do jednej większej foremki i upiekłam. Do tego ciasta na białkach z bakaliami wykorzystałam wszystkie swoje 10 białek z dużych jajek. Trochę się obawiałam, czy taka ilość zmieści się w mojej misie miksera, ale na szczęście dał radę. Jeśli macie mniej białek, to podzielcie sobie przepis na pół i pieczecie ciasto w podłużnej foremce do keksa :)
Jak upiec to bakaliowe ciasto na białkach?
Najważniejsze jest dobre ubicie białek – jak na bezę. Miksujemy długo i namiętnie, aż białka z cukrem są bardzo puszyste, gęste i białe. Gdy dodawałam mąkę, to już bez miksera. Mieszałam tylko silikonową szpatułką, tak aby nie rozbić za mocno piany. Do ciasta oryginalnie nie dodaje się proszku do pieczenia, więc strukturę zapewnia tylko piana z białek. Starajcie się więc nie stracić tej piany (jeśli jednak piana mocno siądzie, to wtedy możecie przesiać do ciasta 1 łyżeczkę proszku do pieczenia, może to pomoże). Na koniec dodajemy lekko posiekane orzechy – ja dałam laskowe, bo akurat te miałam pod ręką oraz bakalie. Użyłam rodzynki, bo lubię, ale wiem, że wielu z was nie lubi rodzynek w cieście. Wtedy możecie dodać pokrojone suszone morele, albo śliwki.
A jeśli wolicie ciasta czekoladowe, to upieczcie to czekoladowe ciasto z białek.
Przepis znalazłam tutaj.
Polecane przepisy na słodkie wypieki z białek
Koniecznie zobacz inne moje przepisy na słodkie wypieki, które wykorzystują białka. Tutaj polecam takie trzy przepisy: