drożdżówki buraczkowe

Przepis na drożdżowe bułeczki buraczkowe z czekoladą i orzechami

Drożdżowe bułeczki buraczkowe z czekoladą i orzechami to wyjątkowe połączenie smaków i kolorów. Delikatne, puszyste bułeczki wzbogacone są o naturalny słodki smak buraków, który dodaje im nie tylko wyjątkowej barwy, ale także subtelnej słodyczy. Dodatek chrupiących orzechów i oraz słodkiego kremu czekoladowego nadaje im niezwykłego smaku i tekstury. Przygotowanie tych bułeczek to nie tylko kulinarne doświadczenie, ale także sposób na wzbogacenie codziennych posiłków o zdrowe i pyszne składniki.

drożdżówki z orzechami

Bułeczki buraczkowe przepis krok po kroku

Jeśli lubisz w swoich ciastach przemycać warzywa, to koniecznie zrób takie buraczkowe ciasto drożdżowe.

ślimaczki z nutellą

Bułeczki buraczkowe przepis

Wypieki Beaty
Przepis na niezwykłe drożdżowe bułeczki z gotowanym burakiem w cieście.
5 z 1 oceny
Czas przygotowania 30 minut
Czas wykonania 20 minut
2 hours
Czas całkowity 2 hours 50 minut
Porcje 14
Składniki

składniki na drożdżowe bułeczki z burakami

  • około 600-650 g mąki pszennej (ok 4 szklanki)
  • 2 jajka (rozmiar L)
  • 30 g drożdży (świeżych )
  • 1 łyżeczka cukru (do drożdży)
  • 150 ml mleka ((użyłam mleko kokosowe light))
  • 80 g cukru ((użyłam cukier kokosowy) trochę ponad 1/3 szklanki)
  • 100 g oleju (- może być rozpuszczony olej kokosowy)
  • około 170 g buraka (ugotowanego lub upieczonego – zmiksowanego lub startego na drobnej tarce )
  • około 250 g kremu czekoladowo-orzechowego ((typ nutelli))
  • około 50 g orzechów włoskich (posiekanych )

składniki na lukier do bułeczek

Instrukcja
 

Jak zrobić drożdżowe bułeczki z burakiem

  • Drożdże rozkrusz, zasyp cukrem i wymieszaj.
    30 g drożdży, 1 łyżeczka cukru
  • Mleko lekko podgrzej – tylko tyle, aby było letnie i wlej do drożdży – wymieszaj i odstaw na około 20 minut.
    150 ml mleka
  • W misie miksera umieść mąkę, jajka, olej, cukier i przetartego buraka.
    około 600-650 g mąki pszennej, 2 jajka, 80 g cukru, 100 g oleju, około 170 g buraka
  • Dodaj rozczyn drożdżowy i wyrób ciasto – jeśli jest zbyt lejące, to dodaj więcej mąki.
  • Gotowe ciasto przykryj i odstaw na około godzinę do wyrośnięcia.
  • Wyrośnięte ciasto wyjmij na blat posypany mąką i ponownie wyrób ciasto.
  • Rozwałkuj je na placek o grubości maksymalnie 1 cm.
  • Wierzch placka posmaruj kremem czekoladowo-orzechowym (możesz go chwilę podgrzać, będzie łatwiej go rozsmarować) i posyp posiekanymi orzechami.
    około 250 g kremu czekoladowo-orzechowego, około 50 g orzechów włoskich
  • Zwiń ciasto w rulon (ja chciałam większe zawijaski więc zwijałam je wzdłuż dłuższego boku).
  • Ostrym nożem lub za pomocą nitki pokrój ciasto na plastry o grubości koło 2 cm.
  • Ułóż bułeczki na wyłożone papierem do pieczenia blachy i odstaw na około 30 minut do napuszenia.
  • Po tym czasie piecz w 170 stopniach (termoobieg) przez około 20 minut – aż będą ładnie rumiane.
  • Po upieczeniu ostudź.
  • Masło na lukier umieść w rondelku i rozpuść, dodaj mascarpone i mieszają aż się połączy i lekko rozpuści.
    50 g masła, 80 g serka mascarpone
  • Wsyp cukier puder i wymieszaj.
    100 g cukru pudru
  • Lukrem posmaruj bułeczki.
Prywatne
Słowa kluczowe ciasto z burakami
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!
drożdżówki z nutellą

Drożdżowe bułeczki z burakami – uwagi

Dlaczego bułeczki buraczkowe? Bo lubię takie eksperymenty w słodkich wypiekach. Połączenie warzyw i słodkości, to bardzo częsty pyszny mariaż i warto z niego korzystać jak najczęściej. Można tak dodatkowo przemycić warzywa do diety domowników, a ciasta z dodatkiem warzyw zyskują wiele na smaku.

Na blogu jest nawet kategoria z przepisami na ciasta z warzywami i staje się coraz bardziej rozbudowana :) Okazuje się, że ciasto marchewkowe i ciasto dyniowe to „mały pikuś”, coraz częściej pojawiają inne warzywa w słodkich wypiekach. Ja sama robiłam już nawet buraczkowy sernik, jak również ciasto drożdżowe z dynią (osobiście jedno z moich ulubionych) albo torcik ze szpinakiem. Każde z tych ciast jest wyjątkowe i przepyszne.

drożdżówki buraczkowe

Tak samo te moje dzisiejsze bułeczki buraczkowe to hit – upiekłam je specjalnie dla mojego męża przed półmaratonem – chciał pobić swój rekord i potrzebował węglowodanów. Zrobiłam mu ciasto drożdżowe z pieczonym i zmiksowanym burakiem, posmarowałam je kremem czekoladowo-orzechowym, posypałam posiekanymi orzechami włoskimi, zwinęłam w bułeczki i upiekłam. Drożdżóweczki wyszły tak pyszne, że sama zjadałam co najmniej 3 – dobrze, że w sumie miałam ich 14, to mąż podzielił się z kolegami biegaczami :D

Bartosz poprawił swoją życiówkę – można więc wnioskować, że bułeczki „mają moc” i dają siłę! Wy również wypróbujcie te buraczkowe bułeczki drożdżowe.

bułeczki buraczkowe

Polecane przepisy na bułeczki drożdżowe

Koniecznie wypróbuj inne moje przepisy na pyszne drożdżówki o różnych smakach. Na blogu jest ich ogromny wybór, a ja tu polecam między innymi takie trzy przepisy: