Przepis na drożdżowe bułeczki buraczkowe z czekoladą i orzechami
Dlaczego bułeczki buraczkowe?
Bo lubię takie eksperymenty w słodkich wypiekach.
Połączenie warzyw i słodkości, to bardzo częsty pyszny mariaż i warto z niego korzystać jak najczęściej.
Można tak dodatkowo przemycić warzywa do diety domowników, a ciasta z dodatkiem warzyw zyskują wiele na smaku.
Na blogu jest nawet kategoria z przepisami na ciasta z warzywami i staje się coraz bardziej rozbudowana :)
Okazuje się, że ciasto marchewkowe i ciasto dyniowe to „mały pikuś”, coraz częściej pojawiają inne warzywa w słodkich wypiekach.
Ja sama robiłam już nawet buraczkowy sernik, jak również ciasto drożdżowe z dynią (osobiście jedno z moich ulubionych) albo torcik ze szpinakiem.
Każde z tych ciast jest wyjątkowe i przepyszne.
Tak samo te moje dzisiejsze bułeczki buraczkowe to hit – upiekłam je specjalnie dla mojego męża przed półmaratonem – chciał pobić swój rekord i potrzebował węglowodanów.
Zrobiłam mu ciasto drożdżowe z pieczonym i zmiksowanym burakiem, posmarowałam je kremem czekoladowo-orzechowym, posypałam posiekanymi orzechami włoskimi, zwinęłam w bułeczki i upiekłam.
Drożdżóweczki wyszły tak pyszne, że sama zjadałam co najmniej 3 – dobrze, że w sumie miałam ich 14, to mąż podzielił się z kolegami biegaczami :D
Bartosz poprawił swoją życiówkę – można więc wnioskować, że bułeczki „mają moc” i dają siłę :D
Wy również wypróbujcie te buraczkowe bułeczki drożdżowe.
Bułeczki buraczkowe przepis do druku

Bułeczki buraczkowe
Składniki
bułeczki:
- około 600-650 g mąki
- 2 jajka rozmiar L
- 30 g drożdży świeżych
- 1 łyżeczka cukru do drożdży
- 150 ml mleka (użyłam mleko kokosowe light)
- 80 g cukru (użyłam cukier kokosowy)
- 100 g oleju - może być rozpuszczony olej kokosowy
- około 170 g buraka ugotowanego lub upieczonego - zmiksowanego lub startego na tarce jak na placki ziemniaczane
- około 250 g kremu czekoladowo-orzechowego (typ nutelli)
- około 50 g orzechów włoskich posiekanych
lukier:
- 100 g cukru pudru
- 50 g masła
- 80 g serka mascarpone
Instrukcja
bułeczki:
- Drożdże rozkrusz, zasyp cukrem i wymieszaj.30 g drożdży, 1 łyżeczka cukru
- Mleko lekko podgrzej - tylko tyle, aby było letnie i wlej do drożdży - wymieszaj i odstaw na około 20 minut.150 ml mleka
- W misie miksera umieść mąkę, jajka, olej, cukier i przetartego buraka.około 600-650 g mąki, 2 jajka, 80 g cukru, 100 g oleju, około 170 g buraka
- Dodaj rozczyn drożdżowy i wyrób ciasto - jeśli jest zbyt lejące, to dodaj więcej mąki.
- Gotowe ciasto przykryj i odstaw na około godzinę do wyrośnięcia.
- Wyrośnięte ciasto wyjmij na blat posypany mąką i ponownie wyrób ciasto.
- Rozwałkuj je na placek o grubości maksymalnie 1 cm.
- Wierzch placka posmaruj kremem czekoladowo-orzechowym (możesz go chwilę podgrzać, będzie łatwiej go rozsmarować) i posyp posiekanymi orzechami.około 250 g kremu czekoladowo-orzechowego, około 50 g orzechów włoskich
- Zwiń ciasto w rulon (ja chciałam większe zawijaski więc zwijałam je wzdłuż dłuższego boku).
- Ostrym nożem lub za pomocą nitki pokrój ciasto na plastry o grubości koło 2 cm.
- Ułóż bułeczki na wyłożone papierem do pieczenia blachy i odstaw na około 30 minut do napuszenia.
- Po tym czasie piecz w 170 stopniach (termoobieg) przez około 20 minut - aż będą ładnie rumiane.
- Po upieczeniu ostudź.
- Masło na lukier umieść w rondelku i rozpuść, dodaj mascarpone i mieszają aż się połączy i lekko rozpuści.50 g masła, 80 g serka mascarpone
- Wsyp cukier puder i wymieszaj.100 g cukru pudru
- Lukrem posmaruj bułeczki.