Bułeczki buraczkowe z czekoladą i orzechami

 

drożdżówki buraczkowe

 

Dlaczego bułeczki buraczkowe? Bo lubię takie eksperymenty w słodkich wypiekach.

Połączenie warzyw i słodkości, to bardzo częsty pyszny mariaż i warto z niego korzystać jak najczęściej.

Można tak dodatkowo przemycić warzywa do diety domowników, a ciasta z dodatkiem warzyw zyskują wiele na smaku.

Na blogu jest nawet kategoria z przepisami Warzywa na słodko i staje się coraz bardziej rozbudowana :)

Okazuje się, że ciasto marchewkowe i dyniowe to „mały pikuś”, coraz częściej pojawiają inne warzywa w słodkich wypiekach.

Ja sama robiłam już nawet buraczkowy sernik, jak również ciasto drożdżowe z dynią (osobiście jedno z moich ulubionych) albo torcik ze szpinakiem.

Każde z tych ciast jest wyjątkowe i przepyszne.

Tak samo te moje dzisiejsze bułeczki buraczkowe to hit – upiekłam je specjalnie dla mojego męża przed półmaratonem – chciał pobić swój rekord i potrzebował węglowodanów.

Zrobiłam mu ciasto drożdżowe z pieczonym i zmiksowanym burakiem, posmarowałam je kremem czekoladowo-orzechowym, posypałam posiekanymi orzechami włoskimi, zwinęłam w bułeczki i upiekłam.

Drożdżóweczki wyszły tak pyszne, że sama zjadałam co najmniej 3 – dobrze, że w sumie miałam ich 14, to mąż podzielił się z kolegami biegaczami :D

Bartosz poprawił swoją życiówkę – można więc wnioskować, że bułeczki „mają moc” i dają siłę :D

 

drożdżówki z orzechami

 

drożdżówki z nutellą

 

drożdżówki buraczkowe

 

bułeczki buraczkowe

 

ślimaczki z nutellą

Bułeczki buraczkowe

Wypieki Beaty
5 z 1 oceny
Porcje 14

Składniki

bułeczki:

  • około 600-650 g mąki
  • 2 duże jajka
  • 30 g świeżych drożdży
  • 1 łyżeczka cukru do drożdży
  • 150 ml mleka (użyłam mleko kokosowe light)
  • 80 g cukru (użyłam cukier kokosowy)
  • 100 g oleju - może być rozpuszczony olej kokosowy
  • około 170 g ugotowanego lub upieczonego buraka - zmiksowanego lub startego na tarce jak na placki ziemniaczane
  • około 250 g kremu czekoladowo-orzechowego (typ nutelli)
  • około 50 g posiekanych orzechów włoskich

lukier:

Instrukcja
 

bułeczki:

  • Drożdże rozkrusz, zasyp cukrem i wymieszaj.
  • Mleko lekko podgrzej - tylko tyle, aby było letnie i wlej do drożdży - wymieszaj i odstaw na około 20 minut.
  • W misie miksera umieść mąkę, jajka, olej, cukier i przetartego buraka.
  • Dodaj rozczyn drożdżowy i wyrób ciasto - jeśli jest zbyt lejące, to dodaj więcej mąki.
  • Gotowe ciasto przykryj i odstaw na około godzinę do wyrośnięcia.
  • Wyrośnięte ciasto wyjmij na blat posypany mąką i ponownie wyrób ciasto.
  • Rozwałkuj je na placek o grubości maksymalnie 1 cm.
  • Wierzch placka posmaruj kremem czekoladowo-orzechowym (możesz go chwilę podgrzać, będzie łatwiej go rozsmarować) i posyp posiekanymi orzechami.
  • Zwiń ciasto w rulon (ja chciałam większe zawijaski więc zwijałam je wzdłuż dłuższego boku).
  • Ostrym nożem lub za pomocą nitki pokrój ciasto na plastry o grubości koło 2 cm.
  • Ułóż bułeczki na wyłożone papierem do pieczenia blachy i odstaw na około 30 minut do napuszenia.
  • Po tym czasie piecz w 170 stopniach przez około 20 minut - aż będą ładnie rumiane.
  • Po upieczeniu ostudź.
  • Masło na lukier umieść w rondelku i rozpuść, dodaj mascarpone i mieszają aż się połączy i lekko rozpuści.
  • Wsyp cukier puder i wymieszaj.
  • Lukrem posmaruj bułeczki.
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!